Blog

ghid uleiuri esentiale

Un ghid pentru uleiuri esențiale dat de pediatru este necesar pentru orice părinte responsabil. Uleiurile esențiale sunt în tendințe acum și pe bună dreptate. Când sunt folosite corect, ele pot veni cu beneficii uimitoare pentru de toate, de la un nas care curge și până la probleme de atenție. Uleiurile esențiale pot ajuta persoane de toate vârstele, dar trebuie să aducem în prim-plan anumite tipuri care pot fi extraordinare pentru copii.

Ghid pentru uleiurile esențiale: reguli de bază:

  • Calitatea contează. Produsele care se găsesc la magazinul cu produse pentru casă nu  sunt cele mai pure și mai sigure pentru tine și pentru copil.
  • Folosește-le topic sau prin aromaterapie. Uleiurile esențiale pure sunt sigure pentru a le folosi topic sau prin intermediul aromaterapiei când este vorba despre copii
  • Diluează-le pentru utilizarea topică. Întotdeauna, dar întotdeauna trebuie să diluăm uleiurile esențiale cu un ulei purtător, precum acela de cocos sau de migdale, dacă vrem să le folosim topic pentru copiii noștri. Pielea lor este mai sensibilă și dacă vrem să folosim uleiurile nediluate riscăm să se ajungă la sensibilitate și la erupții cutanate
  • Uleiurile vor fi difuzate pentru folosirea lor aromatică. Când vor fi difuzate uleiurile esențiale, este bine să se folosească un difuzor special. Este necesar ca acesta să nu le încălzească întrucât așa le-ar putea denatura. De asemenea, nu vei pune uleiurile esențiale într-un umidificator sau într-un nebulizator întrucât acestea nu sunt confecționate din plastic de calitate pentru a nu ajunge să fie deteriorate în urma folosirii uleiurilor. Când vei difuza uleiuri esențiale pentru tine sau pentru copiii tăi, este necesar să te asiguri că există un flux de aer- de aceea difuzarea se va realiza într-o încăpere larg deschisă sau va trebui să ții ușile deschise în cazul în care este vorba despre încăperi mai mici
  • Niciodată uleiurile esențiale nu vor fi puse direct în nas, în urechi sau în ochi. În același timp, când vei folosi topic uleiurile esențiale pentru copii, asigură-te că aceștia nu le vor atinge și nu își vor duce accidental mâinile la ochi dacă le-au atins. Dacă s-ar întâmpla vreodată așa ceva, apelează la ulei de cocos fracționat pentru a ușura senzația de arsură
  • Nu ține uleiurile esențiale la îndemâna copilului. Dacă s-ar întâmpla ca un copil să „dea iama” accidental în uleiurile tale esențiale, ia în calcul solicitarea ajutorului medical de la un serviciu de urgență. Acestea sunt foarte puternice și pot produce probleme dacă sunt ingerate sau dacă ajung să fie aplicate pe părțile sensibile ale corpului fără a fi diluate și fără un control.

Uleiuri esențiale pentru copii!

Pentru alergii

De vreme ce am ajuns în sezonul alergiilor, cred că ar trebui să începem de aici. Uleiul esențial de lavandă, cel de lămâie și Peppermint, amestecate în cantități egale din fiecare, sunt extraordinare pentru cei care au simptome de alergii sezoniere. Se vor aplica pe spate de 2-3 ori pe zi sau pe tălpile copiilor mai mici de vârsta de 3 ani. Și adulții se pot folosi de ele, aplicându-le pe spate, pe picioare sau în zona sinusurilor. Dacă dintr-un anumit motiv trebuie să eviți Peppermint, atunci uleiul esențial de arbore de ceai (Melaleuca) poate fi un substitut potrivit pentru această combinație.

Pentru leziuni ale pielii

Uleiul esențial Melaleuca are proprietăți antiseptice numai bune pentru a contribui la curățarea oricărei zgârieturi sau tăieturi. Lavanda este calmantă, iar uleiul esențial Frankincense este uimitor pentru accelerarea vindecării rănilor. Poți să pregătești și un spray într-o sticlă de spray de 10 ml, combinând apa cu câte 10 picături din fiecare acest ulei esențial.

Pentru susținerea aparatului respirator

Amestecurile pentru aparatul respirator ce conțin ulei esențial de eucalipt, Peppermint, de lămâie și de arbore de ceai sunt într-adevăr excelente pentru deschiderea căilor respiratorii și pentru îmbunătățirea respirației congestionate. Pot fi difuzate sau aplicate pe piept dacă sunt diluate. Poți să pui câteva picături în apa de la duș și să lași aburul „să le difuzeze”. Dacă îți faci griji legate de aplicarea acestor uleiuri pe piept, poți să obții beneficii grozave de la ele și dacă le vei aplica pe tălpi.

Pentru durerea de ureche

Majoritatea infecțiilor auriculare sunt provocate de virusuri și se pot vindeca de la sine. Chiar și cele mai multe infecții bacteriene de la ureche pot să dispară de la sine. Nu înseamnă însă că nu putem folosi uleiurile esențiale pentru ca ele să contribuie la acest proces. Uleiul esențial Melaleuca, diluat și aplicat în jurul urechilor, reprezintă o metodă excelentă pentru a combate infecțiile. Poți să faci acest demers de 3-4 ori pe zi. Dacă nu vei simți o ameliorare în privința durerii, uleiul esențial de grapefruit este excelent pentru a elimina disconfortul din ureche și din jurul ei. Pur și simplu îl vei dilua și îl vei aplica în jurul urechilor. Nu uita nici de uleiul de usturoi (îl poți aplica în ureche de 3 ori pe zi). Dacă și după 24-48 de ore vei sesiza că micuțul tău nu se simte bine și că are febră mare sau a început să aibă vărsături, este foarte posibil să aibă nevoie de un antibiotic.

Pentru disconfortul de la nivelul ochilor

Nu este deloc plăcut ca ochii să fie lăcrimoși și să existe și mâncărimi. În această situație, uleiul de lavandă poate fi diluat și aplicat în jurul ochilor

Pentru dureri de gât

Amestecuri protectoare cum sunt cele care conțin ulei esențial de portocală, de cuișoare, de scorțișoară, de eucalipt și de rozmarin, sunt excelente pentru a calma durerile în gât. Dacă un copil este suficient de mare pentru a face gargară, pune apă călduță într-un pahar și adaugă acolo 2-5 picături din uleiurile menționate. Copilul poate să facă o gargară cu amestecul și apoi să-l scuipe. Demersul va fi repetat până când simptomele neplăcute se vor ameliora. Dacă este vorba despre un copil prea mic pentru a putea face gargară, diluează amestecul de uleiuri și aplică-l pe gât și pe linia maxilarului.

Pentru sistemul imunitar și pentru curățarea suprafețelor

Același amestec de uleiuri esențiale menționat anterior este potrivit și pentru a susține un răspuns sănătos al sistemului imunitar. Aplică-l pe tălpi sau pe spate zi de zi. Poți să folosești amestecul pentru igienizarea mâinilor și a suprafețelor precum sunt blaturile și mânerele de la uși.

Pentru erupția dentară

Uleiul de lavandă diluat aplicat pe linia maxilarului este calmant în caz de erupții dentare. Anumite persoane se simt bine când acest ulei sau cel de cuișoare se aplică direct pe gingii. Dacă vei recurge la acest procedeu, rezumă-te să-l realizezi cel mult de 2 ori pe zi.

Pentru atenție și concentrare

Un amestec pentru concentrare care să conțină uleiuri esențiale precum este Amyris, patchouli, Frankincense, lime, ylang ylang, de lemn de santal și de mușețel, ar putea fi soluția pentru ca micuțul tău să se concentreze mai bine la școală sau când își face temele. Aplică-l diluat pe încheietura mâinii pentru a-l susține pe parcursul întregii zile. Pentru a-l ajuta pe copil să se concentreze mai bine poți lua în calcul și uleiurile esențiale precum este vetiver, Frankincense, de lămâie sau de cedru, singure sau combinate.

Pentru calmare și pentru un somn sănătos

Amestecuri liniștitoare precum este cel format din ulei esențial vetiver, de lavandă, de ylang ylang, Frankincense, Clary Sage, măghiran, Labdanum și mentă sunt incredibile atât când este vorba despre o criză emoțională, cât și când vine vorba de ora de culcare. Vor fi aplicate diluate pe spate sau pe tălpi pentru un efect calmant. Și eu am folosit acest amestec la culcare pentru a putea să-mi calmez mintea și să reușesc să adorm.

Pentru probleme de comportament/emoționale

Pentru copiii cărora le este greu în perioade de tranziție sau în anumite situații sociale, anumite uleiuri esențiale pot fi de ajutor. Uleiul esențial de cedru poate îmbunătăți capacitatea de conectare cu ceilalți. Uleiul esențial geranium este excelent pentru adaptarea la situații noi sau pentru tranziția dintre activități. Uleiul de ienupăr este grozav pentru calmarea de după coșmaruri sau este de folos când zgomotele puternice provoacă stres. Uleiul esențial de bergamotă calmează stările de agitație, îmbunătățește apetitul și reduce stresul emoțional. Uleiul esențial de lemn de santal liniștește mintea și este foarte bun când este vorba despre o criză emoțională.

Ți-am oferit un ghid pentru uleiuri esențiale care îți poate ajuta copilul. Mai există numeroase alte moduri în care uleiurile pot fi folosite în casa ta sau pentru sănătatea acestuia.

Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
  • No products in the cart.
0