Vrei să afli ce uleiuri esențiale pentru copii sunt cele mai bune? Trebuie mai întâi să știi că informațiile de mai jos sunt numai în scop educativ. Nu înseamnă că ele trebuie folosite pentru un diagnostic, pentru prescrierea unui tratament sau pentru tratarea unei afecțiuni sau a unei leziuni. Solicită ajutor medical dacă micuțul tău pare să fie bolnav sau dacă se confruntă cu vreo leziune.
Când folosești uleiuri esențiale pentru copii este întotdeauna cel mai bine să diluezi 1-2 picături de uleiuri esențiale cu 1/2-1 linguriță ulei vegetal. Dacă uleiurile esențiale sunt folosite în apa de îmbăiere, întotdeauna ar trebui să folosești și un gel de baie ca bază pentru dispersarea lor.
Nu păstra uleiurile esențiale la îndemâna copilului. Dacă vreun ulei este ingerat, dă-i copilului lapte, smântână sau jumătate din fiecare dintre cele două produse lactate. După aceea solicită cât mai repede ajutor medical de urgență. Câteva picături de ulei esențial nu ar trebui să-i pună viața în pericol, dar cel mai bine este să eviți să se ajungă într-o astfel de situație.
Lista de uleiuri esențiale pentru copii
În lucrarea lui Shirley Price, „Aromaterapie pentru Bebeluși și pentru Copii”, sunt menționate 19 uleiuri esențiale pentru copii care sunt sigure. Printre acestea se numără:
- Bergamota (Citrus bergamia) *
- Cedrul (Cedrus atlantica) **
- Mușețelul Roman (Chamaemelum nobile)
- Chiparosul (Cupressus sempervirens)
- Frankincense (Boswellia carteri)
- Geranium (Pelargonium graveolens)
- Ghimbirul (Zingiber officinale)
- Lavanda (Lavandula angustifolia)
- Lămâia (Citrus limon) *
- Mandarina (Citrus reticulata) *
- Măghiranul (Origanum majorana)
- Arborele de ceai– Melaleuca (Melaleuca alternifolia)
- Portocala (Citrus aurantium) *
- Trandafirul Otto (Rosa damascena)
- Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) )**
- Lemnul de trandafir (Aniba rosaeodora)
- Lemnul de santal (Santalum album)
- Cimbrul (Thumus vulgaris CT linalol)
- Ylang Ylang (Cananga odorata)
* Aceste uleiuri sunt fotosenzitive, de aceea trebuie mereu diluate. Pentru a preveni o iritație sau pigmentarea pielii, nu folosi uleiurile esențiale de citrice în caz de expunere directă la soare.
** Aceste uleiuri nu ar trebui niciodată să fie folosite nediluate pentru bebeluși și pentru copii.
Precauții: Nu folosi uleiuri sintetice sau adulterate. Nu apela nici la uleiuri ce au diferite denumiri botanice până când informațiile ce țin de siguranța lor nu sunt suficient revizuite.
Cum folosim uleiurile esențiale pentru copii
- Pentru colici: Bergamota, ghimbirul, mandarina, măghiranul, Mușețelul Roman, rozmarin sau ylang ylang. Blend: Combină 2 linguri de ulei de migdale cu 1 picătură de ulei esențial de Mușețel Roman, 1 picătură de ulei esențial de lavandă și 1 picătură de ulei de geranium. Amestecă-le și aplică-le pe abdomen și pe spate. Observație: Lasă copilul să elimine gazele și menține-i abdomenul cald cu ajutorul unei sticle cu apă călduță pentru a-l ajuta să se simtă repede bine.
- Pentru răceală: Cedru, lămâie, Melaleuca, rozmarin, trandafir, lemn de santal sau cimbru. Blend: Combină 2 linguri de ulei vegetal cu 2 picături de ulei de Melaleuca, 1 picătură de ulei de lămâie și 1 picătură de ulei de trandafir Otto. Masează puțin din acest amestec pe piept sau pe spate.
- Pentru constipație: Ghimbir, mandarină, portocală sau rozmarin. Unul dintre aceste uleiuri va fi diluat și se poate face un masaj pe abdomen sau pe tălpi.
- Pentru cruste de lapte: Blend: Combină 2 linguri de ulei de migdale cu 1 picătură de ulei esențial de lămâie și cu 1 picătură de ulei esențial de geranium sau cu 1 picătură de ulei de cedru și 1 picătură de ulei de lemn de santal. Amestecă-le și aplică puțin din blend pe cap.
- Pentru crup laringian: Măghiran, ravensara, lemn de trandafir, lemn de santal sau cimbru. Diluează pentru masaj sau difuzează-le.
- Pentru crize de plâns: Chiparos, Frankincense, geranium, lavandă, Mușețel Roman, trandafir Otto sau ylang ylang. Diluează pentru masaj sau difuzează-le.
- Pentru iritația de scutec: Lavandă (diluată și aplicată). Blend: Combină 1 picătură de Mușețel Roman și 1 picătură de ulei de lavandă cu un ulei vegetal și aplică amestecul.
- Pentru digestie leneșă: Ulei de lămâie sau de portocală. Diluează-le și masează tălpile și abdomenul.
- Pentru piele uscată: Lemn de trandafir sau lemn de santal. Diluează și aplică.
- Pentru durerea de ureche: Lavandă, arbore de ceai, Melaleuca ericifolia, Mușețel Roman sau cimbru (dulce). Pune 1 picătură de ulei esențial pe un disc de vată și plasează-l pe acesta pe suprafața urechii; masează cu puțin ulei esențial diluat în zona din spatele urechii. Blend: Combină 2 linguri de ulei vegetal cu 2 picături de ulei esențial de lavandă, de Mușețel Roman și cu ulei esențial Melaleuca. Pune 1 picătură pe un disc de vată și pune discul pe suprafața urechii, masând pe zona din spatele urechii.
- Pentru febră: Ulei esențial de lavandă. Diluează în ulei vegetal și masează-ți copilul (în spatele gâtului, pe tălpi, în spatele urechii etc.). Uleiul esențial Peppermint va fi folosit doar pentru difuzare.
- Pentru gripă: Chiparos, lămâie, Melaleuca ericifolia. Diluează 1 picătură din fiecare într-o lingură de bază de gel pentru baie sau folosește-te de un difuzor.
- Pentru sughiț: Ulei de mandarină. Difuzează-l
- Pentru icter: Geranium, lămâie, lămâie verde, mandarină sau rozmarin. Diluează 1 picătură și aplică-l în zona ficatului sau pe anumite puncte de pe talpă (cele ce corespund ficatului)
- Pentru bebelușii prematuri: Întrucât aceștia au pielea foarte subțire și foarte sensibilă, este cel mai bine să nu te folosești de uleiurile esențiale.
- Pentru iritații: Uleiul esențial de lavandă, de Mușețel Roman, de trandafir Otto sau de lemn de santal. Diluează și aplică.
- Pentru scrâșnitul dinților: Ulei de lavandă (pentru masajul tălpilor)
- Pentru amigdalite: Ulei de ghimbir, de lavandă, de lămâie, de Melaleuca, de Mușețel Roman. Diluează și aplică.
- Pentru candidoza bucală la bebeluși: Ulei esențial de geranium, de lavandă, de lămâie, de melaleuca (arbore de ceai), de Melaleuca ericifolia, de lemn de trandafir sau de cimbru. Diluează și aplică. Blend: 2 linguri de ulei de usturoi, 8 picături de ulei de lavandă, 8 picături de Melaleuca ericifolia, 1 ml ulei de vitamina E. Aplică amestecul pe mameloane înainte ca bebelușul să sugă sau aplică-l direct în gurița acestuia.