Blog

boswellia sacra 1590063 1920

Uleiurile esențiale sunt utilizate de mii de ani pentru proprietățile lor terapeutice, fiind parte a aromaterapiei. Ele provin din frunze, din tulpini sau rădăcini ale plantelor și sunt cunoscute pentru beneficiile aduse sănătății. Ce reprezintă un ulei esențial de tămâie sau de frankincense? Uleiul esențial de tămâie este un ulei esențial folosit adesea în aromaterapie și oferă beneficii variate, precum ameliorarea stresului cronic și a anxietății, reducerea inflamației și durerii, creșterea imunității. Se spune că ar putea fi potrivit inclusiv pentru a lupta cu cancerul.

Ce este uleiul esențial de tămâie?

Uleiul esențial de tămâie provine din specia Boswellia și se obține din rășina de Boswellia carteriiBoswellia ferreana sau Boswellia serrata, care cresc în zone din Somalia și din Pakistan. Acești arbuști sunt foarte diferiți de alții întrucât au nevoie de puțin sol și se adaptează condițiilor grele de uscăciune. Cuvântul „Frankincense” derivă din “franc encens”, care se traduce prin „tămâie de calitate” în limba franceză. Frankincense a fost asociat cu mai multe religii de-a lungul timpului, inclusiv cu cea creștină, fiind considerat unul dintre cele trei daruri aduse de Magi lui Iisus.

Cum miroase frankincense? Ca un amestec de brad, lămâie și arome lemnoase.

Boswellia serrata este un arbore originar din India, care dă naștere unor compuși speciali, despre care s-a descoperit că au proprietăți puternic antiinflamatorii, dar și anti-cancer. Printre cele mai valoroase extracte din acest arbore cercetătorii au identificat terpenele și acidul boswellic, cu proprietăți antiinflamatoare și protectoare pentru celulele sănătoase.

Cum se folosește uleiul esențial de tămâie

Acesta se utilizează fie prin inhalații, fie prin aplicații pe piele, în acest caz apelându-se și la combinarea cu un ulei purtător, precum este cel de jojoba sau de cocos. Se crede că acest ulei transmite mesaje sistemului limbic din creier, care influențează sistemul nervos. Uleiul poate să-ți ajungă pentru mai mult timp, cantitățile prea mari nefiind sigure să fie consumate intern întrucât pot fi toxice.

Dacă vei cumpăra ulei esențial de tămâie, ferește-te de cele pe care scrie „aromă” sau „parfum”, întrucât sunt sintetice și nu-ți vor furniza beneficiile așteptate. Mai bine vei căuta un ulei pe care scrie „ulei esențial pur” sau „100% ulei esențial”, astfel încât să ai parte de cea mai bună calitate. Mie îmi place să am la îndemână cel mai bun ulei esențial, care este o combinație de mai multe uleiuri, provenite de la specii diferite de Boswellia.

Uleiul esențial de tămâie: BENEFICII

ulei esential de Tamaie
ulei esential de Tamaie
 • Reduce emoțiile negative și răspunsurile apărute ca urmare a stresului

Dacă este inhalat, un ulei esențial de tămâie scade tensiunea arterială ridicată. Are proprietăți anti-anxietate și de reducere a depresiei dar, față de medicamentele prescrise cu rețetă, acesta nu dă reacții adverse, precum ar fi amețeala de pildă. De exemplu, pentru șoareci, rășina arsă de Boswellia are efecte antidepresive: „Incensole acetate, un compus, are capacitatea de a diminua psihoactivitatea prin activarea TRPV3 din creier”. Această zonă din creier este responsabilă cu percepția senzației de cald pe piele.

 • Îmbunătățește imunitatea și previne îmbolnăvirile

Studiile au ajuns la concluzia că un ulei esențial de tămâie are capacități de întărire a imunității contribuind la distrugerea bacteriilor, virusurilor sau chiar celulelor canceroase. Cercetări din cadrul Universității Mansoura (Egipt) au apelat la un studiu de laborator pentru a demonstra că uleiul de frankincense are puternice proprietăți de stimulare a imunității. El poate fi folosit pentru a preveni germenii din zona gurii, a pielii sau din locuință. De aceea, multe persoane îl folosesc pentru a-și ameliora probleme ce țin de sănătatea orală: proprietățile sale antiseptice scad riscul de gingivită, de respirație urât mirositoare, de carii, ameliorează durerile de măsea,  ulcerele bucale sau alte infecții.

 • Poate ajuta în lupta cu cancerul și cu efectele adverse ale chimioterapiei

Mai multe studii au ajuns la concluzia ca un ulei esențial de tămâie are efecte antiinflamatoare și antitumorale promitățoare, fapt demonstrat prin studii în laborator și pe animale. Acest ulei poate să combată celule din anumite tipuri de cancer. Cercetători din China au investigat efectele anticancer ale frankincense și altor tipuri de uleiuri din familia smirnei pe cinci tipuri de  tumori. Rezultatele au arătat că evoluția celulelor umane, specifice pentru cancerul de sân sau cel de piele, au fost sensibile la combinațiile de astfel de uleiuri. Un studiu din 2012 a dovedit că un compus din frankincense numit AKBA este de efect în a distruge celulele canceroase rezistente la chimioterapie, ceea ce poate face din el un posibil tratament natural pentru cancer.

 • Este astringent și poate distruge microorganismele dăunătoare

Un ulei esențial de tămâie este antiseptic, dezinfectant și are efecte antimicrobiene. Are capacitatea de a elimina germenii din răceală sau gripă din casă și din organism în mod natural și de aceea poate fi folosit inclusiv în locul produselor de curățenie chimice. Un studiu de laborator publicat în Letters in Applied Microbiology a demonstrat că o combinație între uleiul esențial de tămâie și cel de smirnă este utilă când se folosește contra agenților patogeni. Aceste două uleiuri, care au fost folosite în combinație încă din anul 1500 î.en., au efecte sinergice când există o expunere la microorganisme precum Cryptococcus neoformans și Pseudomonas aeruginosa.

 • Vindecă pielea și previne îmbătrânirea

Alte beneficii ale uleiului esențial de tămâie se referă la abilitatea de a tonifia pielea și de a-i reda elasticitatea, apărând-o în fața bacteriilor și iritațiilor, inclusiv pe măsură ce o persoană îmbătrânește. Poate să asigure un lifting al pielii, să diminueze cicatricile sau acneea și să vindece rănile. De asemenea, poate fi benefic în a estompa vergeturile, cicatricile provenite din intervențiile chirurgicale, vergeturilor asociate cu sarcina sau pentru a vindeca pielea uscată și crăpată. Potrivit unui raport publicat în Journal of Traditional and Complementary Medicine, un ulei esențial de tămâie reduce roșeața și iritațiile pielii, conferindu-i totodată mai mult tonus. Studiile sugerează că un compus numit pentacyclic triterpene din el este cel care asigură calmarea pielii iritate.

 • Îmbunătățește memoria

Studiile arată că uleiul esențial de tămâie poate fi folosit pentru a îmbunătăți memoria și capacitatea de învățare. Inclusiv studii pe animale au arătat că utilizarea de ulei esențial de tămâie, pe durata sarcinii, poate să stimuleze memoria mamelor. Într-un studiu, când femelele de șoareci au primit ulei de frankincense în timpul sarcinii, au avut o mai bună capacitate de învățare, dar și o mai bună memorie pe termen scurt și lung.

 • Echilibrează balanța hormonală și crește fertilitatea

Printre beneficiile uleiului esențial de tămâie se numără și ameliorarea simptomelor asociate menstruației și menopauzei grație echilibrării hormonale. S-a constatat că acest ulei este util în ușurarea crampelor, constipației, anxietății, grețurilor, în reducerea stărilor de oboseală sau fluctuațiilor de dispoziție. Uleiul frankincense reglează producția de estrogen și poate să reducă riscul de formare a chisturilor sau tumorilor la femeile aflate în premenopauză. Studii efectuate pe animale au arătat că uleiul de frankincense poate fi folosit ca un factor de fertilizare, datorită structurii sale, care acționează similar steroizilor. Când acest ulei a fost folosit intern la șoareci, fertilitatea a crescut, vizibilă prin creșterea numărului de sarcini și a fetușilor viabili, ceea ce a demonstrat că este posibil să crească densitatea și mobilitatea spermatozoizilor.

 • Ușurează digestia

Uleiul esențial de tămâie ajută sistemul digestiv pentru că va contribui la detoxifiere și la evacuarea scaunelor. Poate fi benefic și în ceea ce privește diminuarea crampelor abdominale, în îndepărtarea senzației de greață, eliminând excesul de apă din abdomen care provoacă atât gazele, cât și simptome din cadrul sindromului premenstrual. Un ulei esențial de tămâie poate să facă toate acestea crescând producția enzimelor digestive, a urinei, relaxând mușchii tractului digestiv și îmbunătățind circulația sângelui, și ea necesară pentru o bună sănătate digestivă. S-a demonstrat că poate fi eficient și în caz de colită cronică, de colită ulceroasă, de boala Crohn sau de sindrom al colonului iritabil.

 • Asigură un somn mai bun

Printre utilizările tămâii se află și capacitatea de reducere a nivelului de anxietate sau de stres cronic, care nu îți permite să te odihnești noaptea. Are o aromă calmantă, care te ajută în mod natural să reușești să adormi. Un ulei esențial de tămâie deschide căile respiratorii, ajută corpul să atingă temperatura ideală și poate să elimine din durerile care te țin treaz/ă.

 • Contribuie la diminuarea inflamației și a durerii

Un ulei esențial de tămâie poate să inhibe producerea de molecule inflamatorii asociate cu afecțiuni precum artrita, astmul, sindromul colonului iritabil sau alte boli. Poate fi de ajutor și pentru că previne degradarea cartilajelor, demonstrându-se că poate să reducă inflamațiile periculoase, fiind o variantă de tratament pentru afecțiuni legate de mușchi, tendoane sau articulații.

Ulei esențial de tămâie: efecte adverse

Trebuie să știi că uleiul esențial de tămâie este foarte bine tolerat prin comparație cu medicamentele cu prescripție. Mai exact, nu au fost raportate efecte adverse serioase când s-a folosit ulei esențial de frankincense. Astfel, este recomandat să respecți regulile legate de utilizarea uleiurilor esențiale și să ingerezi doar câteva picături de ulei, cu apă sau cu alte băuturi. În cazuri rare, un ulei esențial de tămâie provoacă reacții adverse la unele persoane, printre astfel de reacții numărându-se, de exemplu, iritații ușoare ale pielii sau probleme digestive precum durerile de stomac sau greața. De asemenea, uleiul de frankincense este cunoscut pentru efectele sale asupra coagulării sângelui, de aceea oricine are probleme de coagulare nu ar trebui să-l folosească înainte de a avea sfatul unui medic. În plus, acest ulei poate să interacționeze cu diferite medicamente anticoagulante.

Concluzii finale despre uleiul esențial de tămâie:

Frankincense, care aparține speciei Boswellia, mai exact arborelui Boswellia sacra, este un ulei esențial cunoscut, ce poate oferi beneficii variate pentru sănătate, incluzând aici reducerea anxietății și stresului cronic, reducerea inflamațiilor și durerii, creșterea imunității și poate fi de ajutor chiar în lupta cu cancerul. Uleiul esențial de tămâie poate fi pus în cadă pentru o baie care te eliberează de stres, poate fi un produs de curățare a casei, de asigurare a igienei naturale, poate fi un aliat în lupta contra îmbătrânirii și a ridurilor, poate să ușureze simptomele din indigestie, să reducă vergeturile, acneea, să vindece cicatricile și rănile, să fie un remediu contra răcelii sau gripei, poate să diminueze inflamațiile și durerile. Este un ulei versatil și poate fi combinat cu alte uleiuri esențiale sau cu uleiuri purtătoare care nu sunt cunoscute pentru f aptul că ar putea genera reacții adverse. În cazul în care decideți să folosiți Uleiul esențial de tămâie, încercați uleiul esențial SOiL, un ulei rar 100% certificat organic, din tămâie neagră africană (Boswellia neglecta).

Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
 • No products in the cart.
0