Aici în California, unde trăiesc alături de familia mea, suntem răsfățați tot anul cu o „explozie” minunată de plante. Lămâii strălucitori, trandafirii înfloriți, mănunchiurile de lavandă- toate bucură ochiul și oferă mirosuri uimitoare, transformându-se în uleiuri esențiale pentru somn și relaxare. Nu trebuie neapărat să trăiești în sudul Californiei pentru a te bucura de toate acestea sau să ai parte de beneficiile pe care le pot dărui pentru dispoziție și pentru somn.
Adesea, aromele sunt privite ca ajutoare pentru un somn mai bun. Fără să fie scumpe și fiind ușor de introdus în rutina de zi sau de noapte, există o mare varietate de uleiuri esențiale care te pot ajuta să te relaxezi din punct de vedere fizic și mental, să-ți fie mai ușor să adormi și să te bucuri de un somn mai liniștit. Dacă te-ai uitat vreodată la selecția de uleiuri esențiale disponibile în piețe sau în magazinele cu produse naturiste, poate te-ai simțit ușor copleșit. Printre atât de multe opțiuni, oare care sunt cele mai potrivite pentru somn și relaxare?
Astăzi, m-am gândit să împărtășesc cu tine uleiurile esențiale pentru relaxare și odihnă, cele pe care le recomand pacienților mei în scopul de a le îmbunătăți somnul, de a le diminua stresul, de a le crește bună-dispoziția și de a le crește performanțele intelectuale. De asemenea, o să vorbesc puțin și despre ce ne spune știința cu privire la beneficiile uleiurilor pentru sănătate și pentru somn.
Cum influențează mirosurile corpul și mintea
Probabil că ai avut experiența de a te întâlni cu un miros care îți amintește provoacă aproape instantaneu o amintire sau un sentiment. Poate o undă de parfum îți reamintește de bunica ta sau mirosul de benzină îți aduce aminte de cum stăteai alături de tatăl tău pe când lucra în garaj.
Simțul mirosului este direct legat de centri ai memoriei și ai emoțiilor din creier. Celulele din interiorul nasul detectează mirosurile din mediul apropiat și transmit informația către creier, către nervul olfactiv (Avem și o multitudine de celule în gât, care detectează aromele de la alimente și apoi transmit informația la creier). Informația despre miros ajunge imediat la sistemul limbic al creierului, care include regiuni precum amigdala, ce controlează reacțiile emoționale și memoria.
Aceste lucruri conferă unicitate mirosului în cadrul celorlalte simțuri. Informațiile pe care le preluăm cu ajutorul simțurilor ajung mai întâi în altă regiune a creierului, talamusul, care le transmite apoi către alte părți ale creierului, ce produc percepțiile noastre senzoriale. Numai mirosurile se deplasează direct către zona din creier responsabilă cu emoțiile și cu memoria. De aceea aceste amintiri, pe care tu le asociezi, de exemplu, cu mirosul unei grădini de trandafiri sau de chec cu banane, vin atât de rapid și de intens.
Practica străveche a aromaterapiei este încă de folos astăzi
Utilizarea uleiurilor esențiale în scopuri medicale are o istorie străveche, încă din vremea egiptenilor, chinezilor și romanilor. Ați auzit până acum de Jurământul lui Hippocrate? Acesta este adoptat de mii de ani de medici (acum, este depus și de studenții care termină Facultatea de Medicină). A fost numit după medicul grec Hippocrate, care a studiat efectele uleiurilor esențiale și a fost cel care a încurajat utilizarea uleiurilor esențiale pentru proprietățile lor vindecătoare. Aromaterapia este un termen modern pentru o practică veche. De ani de zile, oamenii de știință realizează studii despre modul în care uleiurile esențiale sunt benefice în ceea ce privește promovarea somnului, eliberarea de stres, reducerea durerilor și reglarea dispoziției.
Uleiuri esențiale pentru somn și relaxare
Sunt un puternic susținător al terapiilor naturale pentru minte și corp pentru a crea un somn mai bun, atât din punct de vedere al ușurinței de a adormi, cât și pentru îndepărtarea stresului, anxietății sau a oricărui disconfort. Utilizarea aromaterapiei ne poate ajuta cu toate aceste aspecte. Uleiuri esențiale pentru somn au fost folosite de secole pentru a promova relaxarea fizică și mentală, starea de bine. În prezent, toate aceste uleiuri sunt cercetate de oamenii de știință pentru ca beneficiile asupra sănătății și somnului să fie mai bine înțelese.
- Pentru somn: Un grup de cercetători a ajuns la concluzia că uleiurile esențiale ne pot scăpa de întreruperile de somn și pot îmbunătăți calitatea somnului adulților. Un studiu din 2017 a comparat efectele aromaterapiei și masajului asupra calității somnului în particular și a calității vieții în general, în rândul femeilor. Cercetătorii și-au dat seama că un blend de uleiuri esențiale special pentru somn a acționat mai bine pentru îmbunătățirea calității somnului și a vieții decât a făcut-o masajul. Blend-ul de uleiuri a acționat mai bine asupra somnului decât un singur ulei esențial, cel de lavandă.
- Pentru stres și pentru anxietate: Stresul și anxietatea sunt adesea obstacole în calea unui somn odihnitor. Persoanele care experimentează astfel de stări au dificultăți în a adormi, au un somn agitat și a doua zi se trezesc foarte obosiți. Mai mulți cercetători au constatat că aromaterapia contribuie la diminuarea stresului și anxietății, ceea ce va îmbunătăți inclusiv calitatea somnului.
- Pentru depresie: Depresia și tulburările de somn merg adesea mână în mână. Mai multe studii au examinat efectele aromaterapiei asupra persoanelor cu simptome ale depresiei, însoțite sau nu și de stări de anxietate. Aromaterapia poate să îmbunătățească starea acestor persoane, au arătat mai multe studii. Un studiu a demonstrat că aromaterapia este eficientă în caz de anxietate și depresie la femei aflate în perioada post-partum. O analiză din anul 2016 a evidențiat faptul că aromaterapia acționează în scopul de a reduce anxietatea și depresia, dar și simptomele de menopauză, în cazul femeilor aflate în această perioadă.
7 uleiuri esențiale pentru somn ușor
Așadar, care sunt uleiurile esențiale bune pentru somn?
Uleiul esențial de Lavandă:
Acesta este cel mai popular ulei esențial pentru somn și relaxare în rândul pacienților mei și prima mea recomandare pentru persoanele care încearcă să experimenteze efectele aromaterapiei pentru somn. Lavanda are un parfum liniștitor care a fost asociat cu relaxarea și cu somnul și de aceea lavanda a fost folosită ca remediu natural contra anxietății. Uleiul esențial de lavandă este probabil cel mai bine studiat ulei. Un grup mare de cercetători a ajuns la concluzia că lavanda are proprietăți care diminuează anxietatea-efect anxiolitic-, dar are și efecte benefice în cazul unei depresii. De asemenea, câteva studii au arătat că lavanda este utilă și pentru ameliorarea durerilor. Un studiu recent a constatat că aromaterapia cu ulei de lavandă a redus nevoia de utilizare a medicamentelor contra durerii în cazul unui grup de copii, cu vârste între 6 și 12 ani, cărora le fuseseră îndepărtate amigdalele. Totodată, lavanda are și efecte sedative, acționând direct pentru a te ajuta să adormi. Mai multe studii au sesizat și efectele lavandei asupra persoanelor cu insomnie, acționând în următoarele scopuri: îmbunătățirea calității somnului, creșterea perioadei de somn și îmbunătățirea stării de alertă din timpul zilei.
Uleiul esențial de Vanilie:
Aroma dulce a vaniliei este atrăgătoare pentru multe persoane, ea fiind utilizată din cele mai vechi timpuri pentru diminuarea stresului și pentru relaxare. Vanilia are efecte sedative asupra organismului. Poate să reducă hiperactivitatea și neliniștea, să calmeze sistemul nervos și să reducă nivelul tensiunii arteriale. În același timp, ea este de ajutor și pentru anxietate sau depresie, combinând efectele de relaxare cu acelea de îmbunătățire a stării de spirit. Dacă mirosul prăjiturilor te calmează și te binedispune, atunci uleiul de vanilie poate fi soluție pentru a avea un somn bun- fără a avea însă parte de calorii!
Uleiul esențial de Trandafir și cel de Rose Geranium:
Acestea au parfumuri similare și despre ambele s-a constatat că reduc stresul și anxietatea, fie individual, fie amestecate cu alte uleiuri esențiale. Unii experți în somn recomandă valeriana în aromaterapia pentru somn. Aceasta, luată ca suplimente, poate fi foarte benefică din acest punct de vedere. Am scris despre beneficiile valerianei pentru somn și pentru stres. Dar mirosul ei nu este unul dintre cele mai plăcute! De aceea, în locul ei recomand uleiul esențial de trandafir sau pe cel de geranium.
Uleiul esențial de Iasomie:
Cu o aromă florală dulce, iasomia are capacitatea de a promova un somn bun. Studiile au arătat că iasomia îmbunătățește calitatea somnului și elimină somnul agitat, îmbunătățind totodată starea de alertă din timpul zilei. Un studiu din 2002 a arătat că iasomia poate fi mai benefică decât lavanda, în ceea ce privește beneficiile sale pentru somn și pentru stările de anxietate.
Uleiul esențial de Lemn de Santal:
Cu o aromă bogată, lemnoasă, santalul este cunoscut din vechime pentru beneficiile pe care le are pentru anxietate și pentru relaxare. Studiile au arătat că santalul poate să aibă efect în ușurarea stărilor de anxietate. O cercetare a dovedit și că santalul are efecte sedative, reduce oboseala și crește cantitatea de somn care nu este în faza REM.
Important de reținut:
S-a dovedit că santalul poate să crească starea de alertă, chiar dacă induce și relaxarea. Fiecare poate să reacționeze diferit la el. De exemplu, unele persoane beneficiază de el pentru somn, în timp ce pentru altele este binevenit pentru că promovează o relaxare activă. Dacă așa se întâmplă și în cazul tău, santalul nu este cel mai potrivit pentru folosirea noaptea, ci pentru timpul zilei, când vrei să te simți relaxat/ă și totodată în stare de alertă.
Citricele:
Asemenea santalului, uleiurile esențiale de citrice fac parte dintr-un grup de uleiuri care promovează somnul, în funcție de reacția fiecăruia și de tipul de citrice folosite. Despre bergamotă de exemplu s-a dovedit că reduce anxietatea și crește calitatea somnului. Uleiul esențial de lămâie are și el efecte contra anxietății și pentru ameliorarea depresiei. Citricele ne ajută pe unii dintre noi să adormim mai ușor, în timp ce pe alții aroma lor revigorantă îi face să nu fie dornici de somn. Dacă te numeri și tu printre astfel de persoane, mai bine nu vei folosi uleiurile esențiale de citrice la culcare, ci în timpul zilei, când vrei să fii revigorat (ă) și relaxat (ă).
Cum să folosești uleiuri esențiale pentru somn și relaxare
Mulți dintre pacienții mei sunt interesați de cum ar trebui să folosească uleiurile esențiale pentru somn mai bun, dar nu sunt siguri cum să procedeze.
Iată câteva informații pentru început:
- Adaugă uleiuri în cadă. – Este o metodă grozavă de a te relaxa și de a avea parte de beneficiile aromaterapiei, în timp ce vei avea parte și de stimularea somnului prin efectele aduse de apa caldă. Pune câteva picături din uleiul favorit în apa în care te îmbăiezi și programează-ți îmbăierea cam cu 90 de minute înainte de culcare
- Folosește un difuzor. – Difuzoarele vor răspândi uleiurile în aerul din camera ta. Vei adăuga apă și uleiuri, în funcție de indicațiile producătorului. Urmează instrucțiunile.
- Pregătește-ți propriul spray. – Poți să combini uleiuri esențiale cu apă într-un recipient cu spray și pulverizează într-o cameră sau pe lenjeria de pe pat. Recomand să pulverizezei spray-ul pe partea interioară a pernei tale, astfel încât să eviți iritațiile pielii. La fiecare 1/2 cană de apă, folosește 4-5 picături de ulei esențial sau mai puține dacă ți se pare că aroma este prea puternică
- Aplică-le direct pe corp. – Unele persoane sunt încântate să aplice uleiuri esențiale pe punctele de presiune, precum încheieturile, zona din spatele urechilor sau să le folosească pentru automasaj. Uleiurile esențiale nediluate sunt foarte concentrate și intense, putând să-ți irite pielea. Nu aplica uleiuri esențiale nediluate pe piele. Dacă vrei să aplici uleiuri pe corp, asigură-te că vei face rost de unul deja diluat- un amestec de ulei aromat, la alegerea ta și unul purtător (de obicei un ulei vegetal)
Odată ce vei folosi uleiuri esențiale pentru somn, vezi cum te simți. Aromele reprezintă experiențe individuale. Fiecare dintre noi reacționează diferit la mirosuri. Aromele potrivite pentru relaxarea și pentru somnul tău sunt cele care te fac să te simți relaxat și somnoros! Ar fi bine să încerci mai multe uleiuri înainte să-l alegi pe cel care ți se potrivește cel mai bine pentru seară. Dacă mirosul său te face să te simți în stare de alertă, înseamnă că nu este adecvat pentru somn. În schimb, poți să-l folosești dimineața pentru a-ți furniza energie în ziua respectivă.
Dr. Node Smith