Gripa este mai mult decât „o răceală urâtă”. Ea reprezintă o boală respiratorie contagioasă care atacă nasul, gâtul, plămânii și ne poate trimite la spital. Pentru persoanele vârstnice sau pentru copii ea poate fi chiar fatală. Între 9,2 și 35,6 milioane de persoane din SUA se îmbolnăvesc de gripă în fiecare an. Din păcate, virusurile gripale cunosc mutații constante, ceea ce duce la crearea de dificultăți în privința apariției de noi medicamente eficiente. În aceste condiții, remedii naturale, precum sunt și anumite uleiuri esențiale pentru gripă, au devenit tot mai populare.
În medicina tradițională, uleiurile au fost folosite de secole pentru a se trata numeroase afecțiuni și pentru a întări imunitatea. Astăzi, uleiurile esențiale sunt utilizate în diferite moduri, de la fabricarea produselor cosmetice menite să impresioneze prin parfumul lor până la încercarea de a mai îmbunătăți calitatea vieții persoanelor care suferă de cancer. Unele voci susțin că efectele uleiurilor esențiale nu sunt reale, dar tot mai multe studii au început să confirme că anumite uleiuri contribuie la ameliorarea și la prevenirea gripei.
Cele mai bune uleiuri esențiale pentru gripă
Cercetătorii au studiat atât efectele uleiurilor esențiale în caz de gripă, cât și cele mai potrivite modalități de a le folosi. Ei au constatat că următoarele uleiuri au efecte considerabile asupra virusurilor gripale:
- Uleiul de bergamotă este eficient contra virusurilor gripale în numai 10 minute de când ne expunem la vaporii eliberați de difuzor.
- Uleiul de eucalipt și-a dovedit și el eficacitatea sub formă de vapori.
- Uleiul de cimbru roșu este eficient contra virusurilor gripale când este în stare lichidă.
- Uleiul de frunze de scorțișoară are și el efecte antivirale în formă lichidă.
- Uleiul esențial de arbore de ceai este util contra gripei după 5-10 minute de expunere la aerosoli, a arătat un studiu.
Uleiuri esențiale pentru gripă: Cum le folosești
Cele mai multe dintre uleiurile esențiale sunt considerate sigure de către FDA (Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente) în anumite concentrații. Cu toate acestea, anumite persoane ar trebui să le folosească foarte precaut. Putem încerca să folosim uleiuri esențiale pentru gripă de unii singuri, dar cel mai bine este ca totuși să avem parte de un sfat venit din partea unui expert în aromaterapie sau de un specialist în terapii alternative.
Există două metode de bază prin care uleiurile esențiale pot fi utilizate:
- Aplicații pe piele: Aplicațiile topice ar trebui să se realizeze întotdeauna prin amestecarea cu un ulei purtător, precum este cel de jojoba, de ulei de măsline sau de nuci. Ele pot fi adăugate la masaj sau puse în loțiuni și în alte produse pentru baie
- Inhalații: Acestea se realizează prin punerea uleiurilor în apă fierbinte și inhalarea vaporilor sau prin folosirea unui difuzor special.
Consumul intern de uleiuri esențiale nu este de obicei sigur, având riscuri semnificative. Nu se recomandă să se efectueze acasă, ci sub controlul unui expert în aromaterapie.
Riscuri
Nu înseamnă că uleiurile esențiale sunt inofensive, chiar dacă sunt produse naturale. Asemenea altor medicamente, ele pot genera efecte adverse dacă sunt luate în cantități prea mari sau necorespunzător. Iată câteva exemple de posibile efecte adverse:
- Iritații ale pielii sau mucoaselor: Bebelușii, copiii mici, vârstnicii sau persoanele cu pielea sensibilă sunt mai expuși riscului de a avea probleme de pe urma utilizării uleiurilor esențiale
- Interacțiuni cu medicamente sau cu suplimente alimentare: Uleiurile esențiale pot interacționa cu medicamentele cu prescripție sau cu suplimentele, de aceea este întotdeauna o idee bună să stai de vorbă cu un medic înainte de a le utiliza
- Fotosensibilitate: Anumite uleiuri esențiale, precum acela de bergamotă, pot face pielea mai sensibilă la soare. Acest fapt duce la un risc mai mare de apariție a arsurilor solare severe la persoanele care se expun la soare sau merg la solar în intervalul de 24 de ore de la administrarea tratamentului cu uleiuri
- Femeile însărcinate sunt adesea sfătuite să evite uleiurile esențiale din cauza riscului ca anumite ingrediente active din ele să pătrundă în placentă.
- Uleiurile esențiale trebuie folosite cu precauție, în mod corect. Uleiul diluat de wintergreen este sigur pentru aplicațiile topice, dar poate fi toxic dacă este înghițit.
- Deși eucaliptul este de ajutor în caz de gripă când este inhalat, dacă este înghițit poate antrena producerea de convulsii.
- Oricine are alergii ar trebui să fie foarte atent dacă vrea să utilizeze uleiuri esențiale, întrucât acestea pot avea tot felul de reacții adverse.
- Uleiurile esențiale ar trebui ținute la distanță de flăcări și de ochi. Nu uitați că uleiurile esențiale, precum este cazul și cu medicamentele, trebuie ținute la distanță de copii și de animalele de casă.
- Multe uleiuri esențiale nu sunt sigure pentru animalele de companie, în special pentru pisici, de aceea ar trebui ca mai întâi să vedem care dintre ele sunt sigure și pentru animale și abia după aceea să le folosim în casă.
Concluzii despre uleiuri esențiale pentru gripă
Oamenii folosesc uleiurile esențiale de sute de ani, dar de puțin timp modul în care trebuie folosite în tratarea gripei sau a altor afecțiuni a fost supus cercetărilor științifice. Atât cercetările contemporane, cât și utilizările vechi ale uleiurilor esențiale, sugerează că acestea pot fi eficiente contra gripei, mai ales pe fondul existenței unui număr tot mai mare de medicamente. Gripa poate fi o afecțiune periculoasă și în unele cazuri poate fi fatală. Cu toate acestea, să folosim uleiuri esențiale pentru simptomele gripei presupune anumite riscuri și de aceea este cel mai bine să facem acest demers sub supravegherea unui specialist.