Blog

cedar 1390935 1280

Uleiul esențial de cedru se obține din lemnul provenit de la patru tipuri de arbori de cedru. Indiferent de la care dintre aceștia provine, nu este sigur să ți-l administrezi intern, întrucât poate avea efecte adverse grave (de la greață, vărsături până la leziuni în cadrul sistemului digestiv). În schimb, folosind un ulei de cedru extern, poți avea parte de cele mai bune rezultate, în caz de tot felul de afecțiuni. Chiar și așa, trebuie utilizat doar prin combinarea cu un ulei purtător, în caz contrar poate să provoace iritații.  

BENEFICII ale uleiului esențial de cedru

Poate să fie de ajutor în caz de dureri articulare 

Specialiștii consideră uleiul esențial de cedru ca unul dintre cele mai bune uleiuri pentru ameliorarea durerilor de articulații, grație efectelor sale antiinflamatoare. Totodată, un ulei de cedru este binefăcător datorită capacității de a mai reduce din rigiditatea de la nivel articular. Cel mai simplu va fi să te masezi pe zonele dureroase cu un amestec de ulei esențial de cedru și de ulei purtător. 

Combate infecțiile fungice 

Când vine vorba despre infecțiile fungice din cavitatea bucală (în special cele cu Candida), uleiul esențial de cedru poate să le amelioreze semnificativ, mai ales dacă este asociat și cu alte uleiuri,  precum este cel de lemongrass sau de cuișoare. Nu uita să le amesteci și cu un ulei purtător!  

Are calitățile unui diuretic 

Atât cedrolul, cât și alți compuși din uleiul esențial de cedru, au proprietățile unui diuretic natural, ajutându-te astfel să te eliberezi de toxine sau de surplusul de apă. Când vrei să te ajuți de el, fă-ți următoarea combinație: 4 picături de ulei de cedru, 4 picături de ulei esențial de lămâie, 4 lingurițe de ulei purtător. După aceea te vei masa cu ele în partea inferioară a abdomenului, de câteva ori pe zi.  

Are grijă de sănătatea pielii 

În primul rând, un ulei de cedru este util pentru că poate acționa asupra eczemei seboreice, o afecțiune ce afectează mai ales scalpul. Din cauza acesteia, scalpul devine inflamat, apar iritații, mâncărimi, înroșire și uscarea pielii. Uleiul de cedru are proprietăți antiseboreice și va acționa în vederea vindecării zonelor afectate. În acest scop, va fi ideal să realizezi un amestec din șamponul obișnuit și picături de ulei de cedru sau să te masezi cu un amestec de ulei purtător și ulei de cedru în regiunile cu eczemă. În al doilea rând, acest ulei esențial este potrivit pentru tratarea acneei. Un studiu realizat în anul 2016 a arătat că medicii dermatologi sunt din ce în ce mai orientați către utilizarea uleiului de cedru în tratamentul pentru acnee. Mai mult, uleiul esențial de cedru este foarte apreciat și pentru capacitatea sa de a accelera vindecarea rănilor, împiedicând pătrunderea bacteriilor periculoase în crăpăturile de la nivelul pielii. 

Reduce accesele de tuse 

Fie că este vorba despre tusea uscată, fie că este vorba despre cea productivă, uleiul esențial de cedru este capabil să le amelioreze și să te ajute să te odihnești mai bine noaptea. Spre exemplu, poți să amesteci uleiul de cedru și cu un ulei purtător și să te masezi în zona pieptului.  

Contribuie la ameliorarea astmului 

Pentru că are și proprietăți antispasmodice, uleiul esențial de cedru poate fi de ajutor și în caz de astm. Ca să te bucuri de efectele sale pozitive, încearcă să amesteci ulei esențial de cedru cu un ulei purtător și să te masezi cu ele pe piept.  

Ameliorează căderea părului și tratează părul subțire, fragil 

Întrucât îmbunătățește circulația sanguină de la nivelul scalpului și stimulează creșterea foliculilor de păr, uleiul esențial de cedru este binevenit și în caz de cădere accelerată a părului sau de păr fragil. Cel mai bine este să amesteci uleiul  de cedru cu cel de cimbru, rozmarin și lavandă și să te masezi cu ele pe scalp. De asemenea, poți să-ți masezi scalpul doar cu ulei de cedru și un ulei purtător (de cocos de exemplu) și să le lași să acționeze cam 30 de minute.  

ulei de cedru
ulei de cedru

Te sprijină în gestionarea stresul cronic 

Un studiu publicat în 2011, a arătat că unul dintre componentele de bază ale uleiului de cedru, cedrolul, are capacitatea de a crește producția de serotonină și de a calma sistemul nervos. Când vrei să te liniștești, pur și simplu inhalează aroma puternică din recipientul în care se află uleiul.  

Are efectul unui sedativ, ajutându-te să dormi mai bine 

Ori de câte ori te simți tensionată și din acest motiv nu te odihnești bine, apelează și la uleiul esențial de cedru. De exemplu, pune picături de ulei într-un difuzor și fă-ți aromaterapie. În același timp, îți poate fi de ajutor și următorul demers: pune câteva picături de ulei pe fața de pernă pe care dormi. Pentru că te poate calma, acest ulei este adecvat și dacă suferi din cauza insomniei. În această situație, cel mai bine va fi să realizezi următoarea combinație: 4 picături de ulei de cedru, 4 picături de ulei de lavandă și 4 picături de ulei purtător. Te vei masa cu ele direct pe tălpi sau pe corp.  

Este un remediu potrivit inclusiv în caz de tulburări de concentrare provocate de ADHD 

Studii recente au ajuns la concluzia că uleiul esențial de cedru este folositor pentru stimularea concentrării la copiii care suferă de ADHD. Mai multe teste au confirmat faptul că micuții care au făcut inhalații cu acest ulei sau cu un amestec din el și ulei de vetiver s-au putut concentra mai bine ulterior și au fost mai calmi.  

Stimulează stima de sine  și încrederea în  forțele proprii 

Aroma puternică și caldă degajată de un ulei de cedru te poate ajuta să te simți mai încrezătoare în sine, mai plină de energie. Tot ce ai de făcut este să pui câteva picături într-un difuzor și să inhalezi vaporii degajați acasă sau la locul de muncă. 

Surse: www.draxe.com, www.doterra.comwww.up-nature.com

Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
  • No products in the cart.
0