Bun venit în minunata lume a uleiurilor esențiale. Oricâte ai știi despre uleiurile esențiale, nu știi niciodată tot. În următoarele pagini, vei afla mai multe lucruri despre ce sunt uleiurile esențiale, câteva detalii despre istoria lor și 99 de informații legate de cele mai cunoscute uleiuri esențiale și utilizările lor.
Ce sunt uleiurile esenţiale?
Uleiurile esenţiale sunt versiuni concentrate ale esențelor naturale regăsite în plante. Aceste uleiuri sunt extrase din plante prin procesul de distilare, care se face cu apă sau cu aburi din scoarţă, flori, tulpini, frunze şi rădăcini ale plantei. Prin distilare, produsul este un extract foarte concentrat din plantă- un ulei esenţial.- cu proprietăţi curative şi cu o aromă a plantei din care este extras. Uleiurile esenţiale au fost folosite de numeroase culturi din istoria umanităţii, mai ales pentru beneficiile lor terapeutice şi medicinale.
Aromaterapia este de departe cea mai cunoscută utilizare a multor uleiuri esenţiale, în cadrul cărora efectele curative sunt realizate şi obţinute prin intermediul aromelor acelor uleiuri esenţiale. Despre multe uleiuri esenţiale se crede că îmbunătăţesc starea psihică şi că au proprietăţi antiseptice, ceea ce înseamnă că diminuează şansele de infecţie când sunt folosite topic. Înregistrări ale utilizării uleiurilor esenţiale datează încă de pe vremea Egiptului Antic şi a Chinei Antice.Deşi nu se ştie exact când egiptenii au început să utilizeze plante şi aromaterapia, dar dovezile arată că undeva prin anul 3500 î.e.n.. De fapt, templul lui Isis situat pe insula Philae chiar avea o cameră sacră destinată ritualurilor de purificare cu ajutorul uleiurilor esenţiale.
Despre uleiurile esențiale Biblia face aproape 200 de referiri, cum ar fi de nard, de isop, de rozmarin, de smirnă şi de tămâie. Partea numită „Exodul” are o reţetă de ulei sfânt, iar în Noul Testament cei trei magi I-au dăruit pruncului Iisus smirnă şi tămâie.
Peste trei sute de ani, în Grecia antică grecii au profitat de beneficiile uleiurilor esenţiale. De exemplu, Hippocrate le-a folosit în tratarea pacienţilor săi. Mai recent., uleiurile esenţiale au devenit tot mai folosite în terapia prin masaj în anii ’50 şi au devenit o parte componentă a tratamentelor holistice la începutul anilor ’70.
Informații despre uleiurile esențiale
1. Uleiul Peppermint – mentă
Uleiul esenţial Peppermint este de fapt un ulei stimulent, cu proprietăţi antispastice, antimicrobiene, antioxidante, antifungice şi antivirale. Este cunoscut şi pentru faptul că ameliorează durerile de cap. Studiile au arătat că reduce semnificativ durerile de cap tensionale după numai 15 minute, acestea continuând să se diminueze după o oră. Folosirea acestui ulei creşte memoria şi concentrarea, uşurează greaţa şi scade durerile. Față de varianta Spearmint, acest ulei conține mai mult mentol de aceea în cazul copiilor se folosește mai degrabă uleiul Spearmint.
2. Uleiul de Lavandă este probabil cel mai bun ulei esenţial
În funcţie de scopul în care este folosit, uleiul de lavandă poate fi un sedativ, anxiolitic (anti-anxientate), cu efecte antimicrobiene, antivirale, de întărire a imunităţii, antioxidante, antiinflamatorii sau antispastice. Acest ulei esenţial este considerat special pentru că este atât de versatil, blând și totuși puternic.
3.Uleiul esenţial de Portocală dulce are capacitatea de a reduce anxietatea
De aceea face parte dintre uleiurile ce poartă titlul de „simte-te bine”. Un studiu a demonstrat cum folosirea sa corectă a putut să regleze ritmul respirator şi pulsul participanţilor, care au raportat şi o creştere a vigorii şi a bunei-dispoziţii. Dacă eşti în căutarea acestor beneficii, orientează-te mai degrabă spre acest ulei decât spre cel de portocală amară.
4. Uleiul esenţial Tea tree – Arbore de ceai este benefic pentru piele
Pentru că are proprietăţi antibacteriene dar și antivirale, dacă ai acnee, acest ulei va acţiona precum substanţa numită peroxid de benzoil. Efectele sale vor apărea mai lent decât în cazul peroxidului de benzoil, dar pielea nu se va usca la fel cum se întâmplă în cazul folosirii substanţei menţionate. Referitor la îngrijirea pielii, amestecat cu un ulei purtător sau cu o cremă, uleiul de tea tree este extraordinar pentru ameliorarea problemelor pielii fiind benefic inclusiv în rozacee.
5. Clary sage – Salvie poate îmbunătăţi circulaţia sanguină
Folosit deja ca antiseptic, astrigent şi antibacterian, uleiul Clary sage s-a dovedit că este util pentru circulaţia sanguină umană şi ca reglator hormonal. Este preferat de doamnele care se confruntă cu dereglări menstruale și chiar și endometrioză.
6. Uleiul esenţial de Eucalipt este puternic atât în ceea ce priveşte aroma, cât şi efectele
Datorită proprietăţilor sale acest ulei va elimina o răceală, va combate bacteriile și fungii.
7. Rozmarinul este un stimulent ce scade nivelul de cortizol, hormonul stresului
Când este folosit aromatic, uleiul esenţial de rozmarin creşte ritmul respirator, pulsul şi stimulează imunitatea. De asemenea, scade nivelul de cortizol din organism, ceea ce aduce multe beneficii întrucât un nivel ridicat al acestuia poate să afecteze negativ sănătatea.
8. Uleiul esenţial Lemongrass alungă insectele
În afara de faptul că funcţionează ca un repelent, acest ulei are şi proprietăţi antiinflamatorii, antimicrobiene şi antifungice. Aceste sunt utile pentru că ajută în lupta cu mătreaţa şi cu candida. Un studiu a arătat că participanţii care au folosit un tonic pentru mătreaţă cu 10% concentraţie de lemongrass, au cunoscut o ameliorare a mătreţii în curs de o săptămână.
9. Uleiul de Lămâie este nemaipomenit pentru curăţarea casei
Datorită proprietăţilor astringente, antiseptice şi antibacteriene, uleiul de lămâie este grozav pentru o curăţare naturală. Este de folos şi pentru tonusul pielii, pentru promovarea circulaţiei sanguine şi pentru reducerea ridurilor datorită concentraţiei ridicate de D-limonene.
10. Uleiul de scorţişoară combate răceala
Pe lângă faptul că ameliorează răcelile, uleiul de scorţişoară poate să amelioreze și inflamațiile și durerile ce survin în urma unei răcelil.
11. Uleiurile esenţiale nu sunt de fapt uleiuri
De fapt sunt compuşi concentraţi ai componentelor plantelor, cu proprietăţi cosmetice şi cu calităţi medicinale. Un ulei propriu-zis conţine acizi graşi, ceea ce nu se poate spune despre uleiurile esenţiale
12. Nu pot fi patentate
Uleiurile esenţiale sunt produse ale naturii, aşa că nu pot fi patentate. Acest lucru explică parţial de ce nu sunt folosite pe scară largă, în condiţiile în care companiile farmaceutice au profituri uriaşe de pe urma produselor patentate.
13. Uleiurile aromate sau aromatice nu sunt uleiuri esenţiale
Chiar dacă uleiurile esenţiale sunt folosite în aromaterapie, acest lucru nu înseamnă că uleiurile aromate şi cele esenţiale sunt la fel. De altfel, dacă auzi de la cineva vorbind despre „aromă” şi „parfum”, sunt mai degrabă uleiuri sintetice decât uleiuri naturale. Nu este nimic în neregulă cu faptul dacă parfumurile şi aromele sunt folosite în scopurile lor, dar nu sunt uleiuri esenţiale. Citește cu atenție ambalajul produselor!
14. Este nevoie de o cantitate mare de plantă pentru a obţine un ulei esenţial
Dacă ai fost vreodată în căutare de uleiuri esenţiale, ai observat că nu sunt deloc ieftine. Un motiv bun pentru a înţelege acest fapt este să vezi ce cantitate de plante necesită. De pildă, cei care le fabrică şi care le distilează au nevoie de peste 68 de kg de flori de lavandă pentru a obţine cam 450 g de ulei esenţial. Pentru uleiul de peppermint, este nevoie 113 kg de frunze pentru 450 g ulei esenţial. Un exemplu de ulei esenţial foarte scump este cel de trandafir, fiind necesare aproape 2 tone de petale pentru 450 g de ulei esenţial.
15. Faptul că au o durată lungă de viaţă le face să fie mai puţin scumpe
Cantitatea de plantă necesară pentru producerea unui ulei esenţial le face să fie scumpe, dar durabilitatea lor, dacă sunt depozitate corect, le transformă într-o investiţie în timp. Uleiurile esenţiale trebuie depozitate în sticluţe din sticlă închisă la culoare, în locuri uscare şi răcoroase. Dacă se procedează aşa, pot fi folosite timp de mai mulţi ani.
16. Un departament de marketing a venit cu denumirea de „grad terapeutic”
Este adevărat că se spune că uleiurile esenţiale au rol terapeutic şi, dacă vrei să cumperi un ulei de calibru greu, alege unul care să fie etichetat astfel încât să te facă să te simţi bine. Cu toate acestea, termenul este unul de marketing, nu este legat de un standard de certificare, putând fi regăsite în tendinţa companiilor din anii ’90 de a diferenţia uleiurile esenţiale de altele.
17. Chiar şi cu trucurile de marketing, poţi face diferenţa între un ulei esenţial de calitate şi o imitaţie ieftină
18. Uneori, uleiurile esenţiale acţionează repede
Uleiurile esenţiale sunt de obicei liposolubile, ceea ce înseamnă că pot fi absorbite prin pereţii celulari ai celulelor umane. Multe dintre ele pot avea efect în doar 20 de minute după aplicarea pe zonele de puls.
19. Uleiurile esenţiale scumpe nu sunt neapărat cele mai bune
De obice, primeşti ceea ce plăteşti, iar dacă sunt diferenţe mari de preţ, înseamnă că uleiurile esenţiale mai ieftine sunt cele de calitate mai puţin bună. Dar dacă diferenţele de preţ nu sunt prea mari, uleiul mai ieftin poate fi la fel de bun ca acela mai scump.
Ia în calcul modul în care vei folosi uleiul ca să ştii ce vei cumpăra. Dacă doreşti uleiuri care să te ajute la curăţenia din casă, alege unele ieftine. Dar dacă doreşti să le utilizezi pe corpul tău, atunci optează pentru cele mai scumpe.
20. Cele mai multe dintre uleiurile esenţiale trebuie diluate
Ai văzut cât de puternice şi de concentrate pot fi uleiurile esenţiale. Din acest motiv, de cele mai multe ori, este suficient să foloseşti 1 picătură-2. Chiar şi pentru câteva picături, tot trebuie să apelezi la diluare pentru a evita reacţiile nedorite.
Mituri şi preconcepţii despre uleiurile esențiale
Lista cu 99 de puncte legată de uleiurile esenţiale nu ar fi completă fără a trece în revistă câteva detalii care de fapt nu reprezintă fapte, ci mai degrabă preconcepţii.
21. Există doar o singură companie care vinde uleiuri esenţiale cu grad terapeutic sau pure. Fals
Numeroase companii din lume produc uleiuri esenţiale de acest tip. Să faci rost de ele nu este însă totuşi la îndemână. Ţine cont de următorul truc: ţinteşte cât poţi de sus în ceea ce priveşte compoziţia chimică. Aminteşte-ţi că puritatea nu se traduce întotdeauna prin calitate. Calitatea înseamnă mai ales biotip, chemotip și geotip controlat.
22. Uleiurile cu grad terapeutic sunt singurele uleiuri testate
Nu există o industrie pentru certificările standard. Cu toate acestea, unele companii şi le stabilesc intern. Altele sunt testate de grupuri ce le verifică eticheta, dar verifică şi produsul şi calitatea- cel puţin aşa se susţine pe ambalajele uleiurilor respective. Asigură-te doar că astfel de informaţii sunt corecte.
23. Uleiurile esenţiale conţin minerale, vitamine, hormoni şi alte substanţe naturale
Probabil că ai auzit că uleiurile esenţiale sunt printre cele mai pline de oxigen şi mai dătătoare de oxigen substanţe din întreaga lume. Chiar dacă au această caracteristică, nu înseamnă că sunt în topul spectrului. În ceea ce priveşte compoziţia lor moleculară, mai degrabă vei regăsi în ele hidrogen şi carbon decât oxigen. Nu te deranja să găseşti în ele vitamine sau hormoni. Poţi să le foloseşti pentru a-ţi regla echilibrul hormonal si absorbţia vitaminelor din dietă, dar ele nu îţi asigură direct aceste substanţe.
24. Uleiurile esenţiale lipsite de chimicale durează o veşnicie
Chimia de bază a acestor uleiuri le împiedică să rămână cum au fost pentru foarte mult timp. În funcţie de cum le depozitezi le poate creşte longevitatea, dar chiar şi o atmosferă lipsită de oxigen, ele se vor altera până la urmă, aşa că evită să le păstrezi pentru foarte mult timp.
25. Uleiuri obţinute prin prima distilare sau de primă presă sunt cele mai bune
În afara uleiurilor de citrice, cele mai multe dintre uleiurile esenţiale sunt mai degrabă obţinute prin distilare decât prin presare. Distileriile legitimate efectuează doar prima distilare, obţinând cât de mult se poate din acest proces.
26. Adevărata Lavandă nu are urme detectabile de camfor
După cum ai aflat anterior, uleiul de lavandă se poate situa în topul uleiurilor esenţiale datorită versatilităţii şi puterii sale. Fiecare persoană ce comercializează uleiuri esenţiale îşi doreşte să ofere ce este mai bun. Unele dintre ele au mers atât de departe încât au declarat că adevăratul ulei de lavandă terapeutic nu are urme de camfor, ceea ce ar însemna că reprezintă un amestec de lavandin şi de lavandă în loc de lavandă pură. În realitate, există puţin camfor în majoritatea uleiurilor de lavandă. Potrivit standardelor ISO din America de Nord, un procent de camfor cuprins între 1-1,5% este acceptabil. De fapt, este foarte rar ca uleiurile din lavandă să nu aibă deloc camfor.
27. Uleiurile esenţiale deţin cea mai mare forţă vindecătoare
Uleiurile esenţiale sunt puternice, să fim siguri de asta. Cu toate acestea, există comercianţi sunt gata să spună orice pentru a-şi urca produsele în top. Ei pot vehicula informaţia potrivit căreia uleiurile esenţiale sunt pulsul regatului plantelor şi că sunt sângele plantelor din care provin. Din păcate, celulele din sângele animalelor sunt vii, iar uleiurile esenţiale provin dintr-un proces de distilare ce impune încălzirea la 93, 3 grade, ceea ce înseamnă că sursa, planta, nu mai este vie după distilare, iar uneori nici înainte de ea. Deşi uleiurile esenţiale conţin molecule organice, nu înseamnă că au în structură şi fiinţe vii.
28. Uleiurile esenţiale au frecvenţe vibraţionale cuprinse între 52 Mhz şi peste 320 Mhz
Materia din care sunt distilate uleiurile esenţiale este expusă la aceeaşi cantitate de radiaţie ca orice altceva de pe planeta noastră. Singura modalitate în care uleiurile esenţiale îţi pot creşte frecvenţa este o metaforă legată de frecvenţa asupra sănătăţii, vieţii şi a vigorii, dar nu din punct de vedere biologic.
29. Faptul că uleiurile esenţiale produc iritaţii sau arsuri este un semn că organismul scapă de toxine
O iritaţie pe piele este o iritaţie pe piele, ceea ce înseamnă că uleiul are cumva o reacţie adversă asupra acesteia. În cazul unei reacţii alergice, folosirea unui anumit ulei trebuie întreruptă întrucât sugerează o sensibilitate la el. Anumite uleiuri conțin în mod natural alergeni de aceea este important ca înainte de aplicarea pe corp să fie diluate în ulei purtător și aplicate pe o mică porțiune de piele.
30. Uleiurile esenţiale au fost folosite în Biblie şi în Egiptul Antic
Deşi este foarte posibil ca plantele din care se obţin acestea să existe din acele vremuri, distilarea la aburi este cunoscută abia din secolul 11, iar uleiurile esenţiale sunt obţinute de cele mai multe ori prin acest proces. Probabil că oamenii din acele vremuri au folosit aceleaşi părţi ale plantei sau chiar au derivat uleiurile din plante, dar acelea nu erau uleiurile esenţiale din prezent.
31. Dacă nu îţi place mirosul unui ulei esenţial, înseamnă că organismul tău are nevoie de el
Este adevărat că acceptarea unor uleiuri este, aşa cum este şi pentru vinuri sau bere, o chestiune de gust. De cealaltă parte, când corpul îţi spune că tânjeşte după ceva, înseamnă că el recunoaşte pericolul când îl sesizează. Oamenii primitivi îşi foloseau mirosul şi gustul ca să vadă ce plante sunt otrăvitoare sau ce alimente sunt alterate.
Din acest motiv, dacă nu îţi place mirosul unui ulei esenţial, nu înseamnă că ţi-ar fi mai benefic decât altele şi de aceea poţi evita să-l utilizezi.
32. Când un producător sau un specialist ce distilează inscripţionează pe sticluţele uleiurilor esenţiale menţiunea „numai pentru uz extern” sau „a nu se folosi intern” înseamnă că uleiurile respective nu sunt de calitate bună. Fals
Scopul acestor inscripţii este pentru ca o anumită companie să fie acoperită, din punct de vedere legal şi pentru a se preveni consumul intern în exces. O picătură de ulei Peppermint în apă nu te va ucide, dar să bei o întreagă sticluţă poate să ducă la dezastru. Așadar producătorii responsabili rareori recomandă consumul intern al uleiurilor fără avizul unui specialist. Eticheta nu este un testament al calităţii unui ulei, dar o reamintire a modului în care trebuie utilizat este binevenită.
33. Un ulei esenţial adevărat nu va îngheţa pentru că nu are apă în el
Orice lichid de pe planeta noastră are un punct de îngheţ dacă există o anumită temperatură, iar conţinutul de apă nu are de-a face cu aşa ceva. Chiar şi uleiurile esenţiale au punctul lor de îngheţ şi, în numeroase cazuri, un singur compus al acestuia se va cristaliza în solid la temperatura camerei. Cu toate acestea, aminteşte-şi că uleiurile esenţiale nu sunt destinate pentru a fi păstrate la frigider sau în congelator.
34. Anumite uleiuri esenţiale pot înlocui aspirina
Acest mit se învârte în special asupra uleiurilor wintergreen şi de mesteacăn, despre care unele voci spun că au în compoziţie methyl salicylate, un compus aflat în Aspirină. Este adevărat că ambele aceste uleiuri îl au în compoziţie, de fapt ele fiind în proporţie de 99% methyl salicylate. Cu toate acestea, nu este vorba de acelaşi compus din Aspirină şi, cu siguranţă, nu va avea aceleaşi efecte. Dacă medicul ţi-a prescris Aspirină, înseamnă că ai nevoie de ea, aşa că vei cere şi sfatul unui specialist pentru a te convinge de faptul că acei compuşi din uleiurile esenţiale sunt acelaşi lucru acest medicament.
35. Ordinea în care uleiurile sunt amestecate afectează aromaterapia, chimia lor şi mirosul
Numeroase uleiuri esenţiale au compoziţii similare, aşa că este dificil să-ţi imaginezi că acele reacţii chimice au loc în procesul de amestecare destinat aromaterapiei.
36. Clary sage – Salvia are proprietăţi similare estrogenului
Uleiul esenţial Clary Sage conţine sclareol, despre care unele voci susţin că imită efectele estrogenului. Cu toate acestea, atât estradiol cât şi butylparaben, substanţe care au efectele estrogenului, au un lanţ (-OH) ataşat unui benzen care are aceleaşi proprietăţi, ceea ce nu se poate observa la sclareol. Numai pe baza compoziţiei chimice, are proprietăţi similare estrogenului. Cu toate acestea, nu înseamnă că nu are efecte: uleiul Clary Sage este cunoscut pentru faptul că ameliorează unele simptome de la menopauză, dar nu pentru că are proprietăţi precum cele ale estrogenului.
37. Moleculele sintetice nu sunt la fel de bune ca acelea naturale
O moleculă sintetizată are aceeaşi structură, fie că este sintetizată la o maşină, fie că planta este manufacturată sau că se regăseşte în mod natural. Aminteşte-ţi, „natural” nu înseamnă neapărat mai bun.
38. Dacă o plantă este bună pentru a ameliora o suferinţă, atunci şi uleiul esenţial obţinut de ea este bun în acest scop
Acest lucru nu este adevărat şi se bazează pe anumite lucruri incluse în informaţiile de mai sus. O plantă întreagă este o plantă întreagă, în timp ce uleiul esenţial este făcut din anumite părţi ale plantei şi adesea nu din aceleaşi părţi. Aşa că uleiului esenţial dintr-o anumită plantă îi poate lipsi un compus din planta respectivă.
39. FDA a decis că un produs trebuie să reprezinte 5% ulei esenţial pentru a primi etichetarea de 100% ulei pur
Industria uleiurilor esenţiale nu este reglementată din acest punct de vedere. Dacă unii producători sau cei care au distilerii îşi desfăşoară activitatea în locuri ce au aprobarea FDA, acest lucru nu înseamnă că FDA îi supraveghează. Nu este niciun motiv pentru care FDA să se implice din acest punct de vedere. Așadar atenție la nuanță.
Lucruri fascinante despre uleiurile esențiale
40. Uleiurile esenţiale provin din mai puţin de 1% din toate speciile de plante
Universul plantelor cuprinde mai bine de un sfert de milioane de specii. Dintre acestea, mai puţin de 500 sunt cunoscute pentru capacitatea de a produce uleiuri esenţiale care să poată fi folosite. Chiar şi aşa, numai 1/3 din ele sunt utilizate în aromterapia terapeutică. Restul se pot utiliza în cosmetică şi alte industrii.
41. Există mai mult de un mod de a extrage uleiurile esenţiale
Distilarea şi extracţia prin solvenţi sunt două dintre cele mai populare metode. Acestea reprezintă două opţiuni sigure. Distilarea conduce la obţinerea unui ulei care este puternic şi eficient.
42. Uleiurile esenţiale pot fi derivate din mai multe părţi ale plantei
În funcţie de ce ulei este vorba, acesta poate fi obţinut din tulpini, frunze, din rădăcinile sau din scoarţa unei plante. În cazuri precum lavanda şi muşeţelul roman, uleiurile pot fi obţinute din muguri sau flori. Uleiul de lămâie şi cel de portocale derivă din coaja fructelor.
43. Anumite plante produc mai mult de un ulei esenţial
Nu numai că uleiurile esenţiale derivă din mai multe părţi ale plantei, dar diferite părţi ale aceleiaşi plante pot asigura diferite uleiuri. Portocalul este un asemenea exemplu, din el putând fi obţinute uleiuri de mai multe feluri. Uleiul esenţial de portocale derivă din fructe, dar uleiul esenţial neroli derivă din flori, iar uleiul petitgrain sau portocală amară din frunze.
44. Uleiurile esenţiale au molecule mici
Dacă te vei uita la dimensiunea moleculelor la microscop, vei vedea că acele componente care produc ulei esenţial sunt foarte mici.. Iată ce pielea le absoarbe atât de bine şi cum acestea pot ajuta la hrănire, catifelare şi vindecare.
45. Specialiştii în aromaterapie din SUA nu au o certificare obţinută la nivel formal
Industria acestora nu este reglementată, dar nu înseamnă că aceasta nu există. Dacă ai nevoie de un aromaterapeut calificat, vei putea să găseşti cu uşurinţă unul care să fie capabil să-ţi prescrie aromaterapia potrivită pentru diferite probleme, de la astm şi alergii la fungi, constipaţie şi acnee.
46. Puterea anumitor plante depinde de perioada din an în care au fost recoltate
Acest fapt nu este valabil pentru toate plantele, dar în general modul în care sunt recoltate va avea impact nu numai asupra puterii aromei, ci şi asupra momentului în care sunt potrivite pentru a ameliora diferite afecţiuni. Cimbrul este un prim exemplu. Când este distilat într-un anumit interval, va fi foarte bogat în thymol. Cu toate acestea, dacă este distilat toamna sau la mijlocul verii, va fi mai bogat în carvacrol, ce este mai iritant pentru piele.
47. Uleiul de Melissa sau roiniță este foarte scump
În mod normal, uleiul esenţial de Roiniță se vinde cu aproximativ EUR 30.000 per kg.
48. Sunt mai mulţi factori care influenţează calitatea unui ulei
Printre aceştia se numără clima din zona în care este recoltată planta, fertilizatorii folosiţi, tipul şi starea solului şi regiunea în care creşte. Numeroase dintre aceste informaţii se regăsesc pe sticlă.
49.Uleiurile esenţiale cu un „grad terapeutic” mai mic nu sunt calificate drept uleiuri esenţiale
Uneori, ceea ce se crede a fi un ulei esenţial se dovedeşte a avea o calitate atât de redusă, încât nici nu ar putea fi considerat un ulei esenţial. Oricum, grad terapeutic este o sintagmă de marketing.
50. Industria parfumurilor procesează mai repede plantele
Motivul pentru care procedează aşa este că producătorii sunt interesaţi doar să extragă aroma plantei, nu să caute beneficiile ei pentru sănătate, aşa că procesele lor de distilareau nevoie de temperatură şi de presiuni mai ridicate. La nivel chimic, acest demers distruge proprietăţile terapeutice ale plantei.
51. Ar trebui ca arabilor să li se mulţumească pentru uleiurile esenţiale
Datorită poziţiei geografice de care beneficiază, arabii au venit în contact şi au învăţat multe de la indieni, chinezi, romani şi greci. Mai ales după căderea Imperiului Roman, lumea arabă a păstrat cunoştinţele despre uleiurile esenţiale şi le-a dat mai departe, adăugând şi ceea ce au învăţat ei din fiecare cultură.
Este demn de menţionat faptul că un medic persan numit Avicena a îmbunătăţit atunci procesul de distilare al uleiurilor.
Beneficiile aromaterapiei
52. Obține mai multă încredere în tine cu ajutorul uleiurilor esențiale
Dacă în viitorul apropiat ai un eveniment precum ținerea unui discurs în public sau un interviu pentru un job, atunci anumite uleiuri esențiale te-ar putea ajuta. Uleiul esențial de iasomie este cunoscut pentru faptul că poate să calmeze, ceea ce va duce la o creștere a optimismului și a sentimentului de încredere. Rozmarinul poate fi de folos pentru reținerea informațiilor, dar este și un stimulent care ajută cu epuizarea fizică și cu oboseala mentală. Alte uleiuri esențiale bune pentru creșterea încrederii în sine sunt cel de de grapefruit, de portocală sau de bergamotă. În cazul Bergamotei căutați alternative de uleuiuri fără Bergaptene – pentru ca această substanță îl face să fie fotosensibil.
53. Despre uleiul esențial de Rozmarin s-a descoperit că îmbunătățește funcțiile creierului
Să inhalezi ulei de acest fel te va ajuta să reții mai ușor informațiile. Te va ajuta și să-ți menții relaxarea sub presiune.
54. Uleiurile esențiale sunt excelente pentru curățenia din casă
Majoritatea uleiurilor esențiale au proprietăți antibacteriene, antivitale, antifungice, ceea ce le face să fie excelente pentru curățarea casei. Uleiuri care sunt foarte adecvate acestui scop sunt cel de lămâie, de eucalipt, de tea-tree, de rozmarin, de grapefruit, de peppermint și de lavandă.
55. Creierul tău probabil nu știe ce sunt sesquiterpenele, dar cu siguranță le folosește
Multe uleiuri esențiale conțin asemenea compuși, ce au capacitatea de a circula prin sângele din zona capului. Acest fapt ar putea fi de ajutor în prevenirea unor maladii neurodegenerative precum scleroza multiplă, Boala Lou Gehrig, Alzheimer sau Parkinson.
56. Uleiurile esențiale contribuie la îmbunătățirea imunității
Printre cele mai bune uleiuri esențiale în acest scop sunt cel de lămâie, de peppermint, de lavandă și blend-ul Valor. Toate au proprietăți de detoxifiere, antibacteriene, de reducere a durerilor și de stimulare a somnului, care le fac perfecte pentru ușurarea simptomelor de răceală sau gripă.
57. Uleiurile esențiale sunt antioxidanți naturali
Acești protectori puternici ajută la eliminarea radicalilor liberi și previn acțiunea nocivă a acestora.
58. Uleiurile esențiale au capacitatea de a elimina mirosurile puternice
Printre aceste mirosuri se numără cel de mucegai, de țigări sau mirosul de animale.
59. Uleiul esențial Peppermint sau mentă poate acționa ca un supresant al apetitului
Un alt studiu realizat de dr. Alan Hirsch a ajuns la concluzia că persoanele care inhalează ulei esențial Peppermint în timpul zilei vor consuma cu aproape 1/4 calorii mai puțin decât cele care nu realizează acest demers.
60. Uleiurile de citrice generează pozitivitate
Adesea ele sunt subevaluate de consumatori întrucât nu pot fi păstrate la fel de mult timp ca altele. Cu toate acestea, folosirea lor poate îmbunătăți starea de spirit.
61. Se pot realiza combinații de mai multe uleiuri pentru efecte mai puternice
Un exemplu în acest sens este să se amestece lavanda cu mușețelul, amestec menit să crească efectul antiiflamator al uleiului de mușețel.
62. Inhalarea uleiurilor esențiale poate diminua anxietatea
Uleiul esențial de neroli, de trandafir, de lavandă sunt toate alegeri excelente pentru cei care suferă de anxietate sau de atacuri de panică întrucât au proprietăți calmante, relaxante.
Despre utilizarea uleiurilor esențiale
63. Nu poți folosi uleiurile esențiale la gătit, așa cum este posibil cu uleiurile obișnuite
Există anumite uleiuri esențiale cu un grad terapeutic redus ce pot fi folosite în mici cantități pentru a conferi arome felurilor de mâncare, dar nu pot fi utilizate la gătit. Dacă vei prepara o ciocolată vegană, ia în calcul adăugarea de ulei esențial de portocale pentru stimularea sistemului imunitar. De asemenea, poți adăuga o picătură de ulei esențial peppermint unui smoothie pentru a îmbunătăți digestia.
64. Uleiurile esențiale sunt precum mirodeniile
Cu timpul, puterea și capacitatea lor terapeutică încep să scadă. Depozitarea lor necorespunzătoare sau întârziată cresc acest risc și le poate determina să se strice.
65. Nu pune la frigider uleiurile esențiale
Acestea trebuie păstrate precum alimentele și medicamentele, în spații întunecoase, răcoroase.
66. Uleiurile esențiale pot fi o alternativă la deodorantele din comerț
Vrei să-ți faci propriul deodorant? Atunci adaugă 1 picătură din uleiul tău esențial preferat în ulei de cocos și praf de copt.
67. Cercetează fiecare ulei înainte să te apuci să-l folosești pentru prima dată
Dacă ai orice îndoială legată de siguranța unui ulei esențial, mai bine nu îl folosi. Asigură-te că te vei informa cu privire la toate beneficiile și efectele adverse ale unui ulei esențial înainte să îl folosești. Dacă vei folosi topic un ulei, amestecă-l cu un ulei purtător și testează-l pe o porțiune mică de piele pentru a evita o reacție alergică
68. Uleiurile esențiale diminuează expunerea la alergeni și la toxine
Uleiul esențial de cuișoare poate să distrugă paraziții și bacteriile în timp ce conferă o aromă confortabilă, plăcută, în timp ce uleiul de lămâie este un antiseptic puternic.
69. Cea mai mare parte a informațiilor despre uleiurile esențiale și despre proprietățile lor terapeutice rezultă din cunoașterea împărtășită de-a lungul secolelor
Cu toate acestea, noile cercetări științifice au început să analizeze și structura chimică a compușilor din uleiurile esențiale, astfel încât să descopere beneficiile oferite de ele
70. Folosește un ulei purtător presat la rece pentru a dilua un ulei esențial
Pentru că uleiurile esențiale pot fi foarte concentrate, diluează-le cu ulei de cocos, de jojoba sau de migdale pentru a preveni reacții adverse pe piele.
71. Folosirea în exces a uleiului Clary Sage – salvie poate duce la intoxicații
Întrucât acest ulei este folosit de obicei pentru ameliorarea simptomelor ce țin de sindromul premenstrual, să fii intoxicată nu sună atât de rău. Cu toate acestea, nu este ceva la care să te aștepți să te îmbete, așa că ai grijă mai ales în zilele în care trebuie să conduci sau să mergi la serviciu.
72. Nu folosi în exces uleiurile esențiale
Ține cont de puterea lor, de concentrație și despre cum o tonă de plantă furnizează o jumătate de kilogram de uleiuri esențiale. Nu uita acest aspect și nu abuza de uleiurile esențiale. Folosește-le cu moderația cuvenită.
73. FDA nu certifică și nu reglementează folosirea uleiurilor esențiale
De fapt, nici măcar o singură agenție guvernamentală din SUA nu face acest demers. Dacă ți se spune altceva, persoana respectivă se înșeală sau minte. Așa că sarcina ta este să fii un consumator înțelept ca să fii conștient de calitatea produsului pe care îl cumperi-ai grijă.
74. Nu multe uleiuri esențiale sunt considerate sigure pentru a fi folosite în forma lor nediluată
Anumite uleiuri esențiale sunt recunoscute ca fiind sigure când sunt nediluate. Acestea sunt tea tree, Rose Geranium, santalul, Mușețelul German și lavanda. Dacă le folosești așa, poți să faci liniștit/ă acest demers. Cu toate acestea, cel mai sigur este să le diluezi cu un ulei purtător înainte să le folosești pentru a evita orice reacție alergică.
75. Nu folosi niciodată uleiuri esențiale nediluate pentru copiii mici
Folosirea uleiurilor esențiale pentru bebeluși și copiii mici este o chestiune intens dezbătută. Chiar dacă ai o autoritate în domeniu care îți spune că le poți folosi pentru aceștia, nu le utiliza niciodată dacă nu sunt diluate. Copiii au pielea mai subțire decât aceea a adulților, așa că sunt mai sensibili în fața uleiurilor esențiale.
Dacă utilizezi uleiuri esențiale la un copil mic, înjumătățește cantitatea pentru un adult sau chiar mai mult.
76. Nu ingera anumite uleiuri esențiale
Anumite uleiuri esențiale ar putea fi diluate îndeajuns pentru a fi ingerate, dar de fapt nu se întâmplă așa. Recomandarea este să nu ingerezi uleiuri esențiale fără sfatul unui specialist bun.
77. Testează-ți sensibilitatea față de uleiurile esențiale noi
Dacă plănuiești să incluzi un ulei în rutina zilnică de îngrijire a pielii, trebuie să știi de dinainte dacă nu cumva ești sensibil/ă la el. Realizează acest demers combinând o jumătate de linguriță de ulei purtător cu o singură picătură din noul ulei esențial. Masează-te cu amestecul pe partea superioară din interiorul brațului. Așteaptă câteva ore. Cel mai probabil nu ești sensibil/ă la acel ulei dacă nu intervin mâncărimile și roșeața.
78. Ai grijă dacă este vorba despre sarcină sau alăptare
Uleiurile esențiale nu trebuie deloc utilizate în primul trimestru de sarcină. În timpul celui de-al doilea și a celui de-al treilea trimestru, dar și când alăptezi, este foarte important să ai grijă ce uleiuri folosești.
79. Ține cont de faptul că alergiile la anumite alimente pot fi și alergii la anumite uleiuri
Dacă nu poți să consumi un aliment precum salvia fără să te alegi cu o erupție cutanată, atunci să folosești ulei esențial de salvie te poate pune în aceeași situație.
80. Anumite arome ale uleiurilor esențiale acționează precum o „Viagra” nazală
Dr. Alan Hirsch de la „The Smell and Taste Research Foundation” din Chicago a descoperit că o combinație dintre aroma unei plăcinte de dovleac cu aceea de ulei esențial de lavandă poate să mărească fluxul sanguin din zona penisului cu aproximativ 40%. Acest procent înseamnă de două ori mai mult decât în cazul unei gogoși/unei plăcinte de dovleac sau în cazul unei gogoși/ a lemnului-dulce.
81. Îmbălsămările din Egiptul Antic foloseau uleiurile esențiale
Recipientele din alabastru din mormântul Faraonului Tut dețineau uleiuri esențiale bine păstrate. Nu erau obținute prin distilarea la aburi precum uleiurile esențiale moderne, dar erau versiuni străvechi ale lor.
82. Uleiurile esențiale sunt puternic concentrate
De exemplu, o picătură de ulei esențial peppermint este echivalentul a 28 de căni de ceai din această plantă.
83. Uleiurile esențiale de mentă, cele de citrice și cele de flori sunt ușoare și perfecte pentru vară
Ia în calcul adăugarea acestor uleiuri în colecția ta când vine vara sau ia-le cu tine când călătorești în cadrul kit-ului tău de călătorie.
84. Uleiurile esențiale purtătoare nu au nicio aromă
Scopul unui ulei purtător este să te ajute să diluezi și să pregătești de folosire un ulei esențial, așa că este tipic pentru ele să fie neutre din punct de vedere aromatic. Uneori pot avea însă o aromă ca de nucă, puțin dulce.
85. Uleiurile esențiale nu se amestecă bine cu apa
Evită să folosești apa pentru a dilua un ulei esențial și privește cu neîncredere orice sugestie, venită din partea unui comerciant, care te-ar îndemna să faci acest demers. De fapt, apa sporește forța uleiurilor în cele mai multe dintre cazuri. Dacă se întâmplă să aplici pe piele un ulei esențial la care ai alergie și care ți-a produs usturime sau mâncărime, nu pune peste el apă, ci un ulei purtător. În cazul în care nu știi sigur ce ar trebui să folosești, apelează la uleiul fracționat de cocos, care este o alegere comună și foarte sigură.
86. Specialiștii în aromaterapie îți pot oferi informațiile de care ai nevoie
În țară sunt numeroși aromaterapeuți calificați care sunt bucuroși să îți dea sfaturi legate de proprietățile vindecătoare ale uleiurilor. Dacă în comunitatea în care locuiești nu există aromaterapeuți, poți să găsești alții online.
87. Ține uleiurile esențiale departe de copii și evită contactul cu ochii
88. Folosește hârtie poroasă sau carton pentru a testa puritatea unui ulei esențial
Tot ce ai de făcut este să pui 1 picătură de ulei esențiale pe o bucățică de hârtie de construcții. Dacă pe aceasta rămâne o urmă sub forma unui ulei, cel mai probabil fabricantul a amestecat uleiul respectiv cu altul. Dacă nu apare nicio urmă de acest fel, înseamnă că uleiul este pur. Acest test funcționează pentru majoritatea uleiurilor esențiale.
89. Uleiurile esențiale pot rezista ani întregi
Costurile anumitor uleiuri te pot face să dai înapoi. Cu toate acestea, având în vedere concentrația lor, pentru utilizare sunt recomandate doar cantități foarte mici. Prin urmare, o sticluță te poate ține mai mulți ani, poate 5 sau chiar 10. Uleiurile de citrice sunt o excepție, ele degradându-se cam după 1 an.
Detalii practice despre uleiurile esențiale
90. Uleiurile esențiale variază în preț și în calitate
Motivul pentru aceste variații se referă la numeroși factori. În primul rând, raritatea unei plante contează, la fel ca și originea acesteia, climatul local și condițiile de creștere. De asemenea, procedurile și procesele, la fel și standardele de calitate ale manufacturierului sau specialistului în distilare, joacă și ele un rol important în stabilirea prețului unui ulei esențial.
91. Micile variații de preț nu înseamnă neapărat uleiuri mai bune
Există numeroase manufacturi și distilerii de uleiuri esențiale în lume, așa că să plătești un preț ridicat pentru un ulei esențial nu înseamnă neapărat că se va merge pe o calitate mai înaltă. Acest fapt este valabil mai ales dacă ai în față două uleiuri esențiale cu preț ridicat. De fapt, un produs cu un preț mai mic poate fi o alegere mai bună dacă ești în căutarea unui ulei care să fie folosit pentru curățenia din casă.
92. Sticla contează
Te-ai întrebat vreodată de ce atât de multe uleiuri esențiale sunt depozitate în sticluțe din sticlă, în nuanțe de ambră sau chiar mai închise? Se procedează așa pentru ca lumina să fie filtrată în loc să fie absorbită, lăsând uleiul în starea sa naturală.
93. Sticluțele au dimensiuni variabile
Uleiurile esențiale se vând în recipiente de dimensiuni variate, de la 5 ml la aproximativ 20 ml. Ce cantitate vei cumpăra va depinde de bugetul tău, de cât de mult inteționezi să le folosești și în funcție de cât de mult ar trebui să reziste uleiul dacă este corect depozitat.
94. Aplică uleiuri esențiale pe piele întotdeauna diluate cu un ulei purtător
De obicei, uleiurile esențiale sunt liposolubile. Acest fapt înseamnă că pielea ta le poate absorbi repede, transformând acest demers în principala metodă de utilizare. Simpla aplicare pe piele este cu siguranță o alegere populară de folosire, dar nu le aplica niciodată direct. Au nevoie să fie amestecate, diluate cu un ulei purtător, așa cum ai citit și anterior.
Zona din spatele urechilor, tălpile, tâmplele și încheieturile sunt cele mai comune locuri în care pot fi aplicate uleiurile esențiale.
95. Inhalează pur și simplu
Poți să te bucuri de uleiul tău esențial inhalându-i aroma pe parcursul unei zile. Unele uleiuri pot fi inhalate direct din sticluță, ținând-o cât mai aproape de nas sau punând câteva picături pe o batistă.
96. Inhalațiile cu aburi sunt și ele posibile
În funcție de starea și de nevoile tale, inhalațiile cu aburi pot funcționa foarte bine cu uleiuri relaxante sau energizante. Pune la fiert câteva căni de apă, pune lichidul într-un castron, adaugă apoi câteva picături de ulei esențial în apă. Apleacă-ți capul deasupra castronului, acoperindu-l și pe acesta, dar și capul tău, cu un prosop.Inhalează încet aburul. Inhalațiile cu aburi s-au dovedit foarte eficiente când sunt făcute cu grijă și pot fi benefice și pentru pielea ta.
97. Bucură-te de un difuzor ultrasonic pentru uleiurile esențiale
Desigur, există numeroase tehnologii prin care te poți bucura de un difuzor- difuzoarele electronice sunt create în scopul de a emite o perdea fină de picături. Vor umple aerul cu aromă și vor furniza beneficii pentru sănătate în câteva minute. Pur și simplu vei pune câteva picături din uleiul tău esențial favorit într-un difuzor și lasă-l să răspândească uleiul prin cameră.
98. Bucură-te de uleiurile esențiale cu ajutorul unei băi
Să adaugi câteva picături de ulei esențial în apa în care te vei îmbăia te va ajuta să te relaxezi după o săptămână de muncă. O cutie de Sare Epsom poate fi folosită ca bază pentru numeroase uleiuri esențiale. Dacă pur și simplu vei turna în apă picături din uleiul esențiale preferat nu le va ajuta să se dizolve atât de bine ca și cum le-ai amesteca mai întâi în sare.
99. Bucură-te de un masaj aromaterapeutic
Ultimul aspect legat de uleiurile esențiale este că te poți bucura de ele și cu ajutorul unui masaj. Ai aflat deja că acestea pot fi prea puternice sau prea concentrate pentru a fi folosite direct în cadrul unui masaj, așa că iar este necesar să apelezi la un ulei purtător. Un amestec potrivit este 20 de picături de ulei esențial la 30 g de ulei purtător. Această informație încheie lista celor 99 de informații despre uleiurile esențiale pe care le-i aflat dacă ești nou/nouă în acest domeniu de cunoaștere. Din fericire, acest mod de informare este binevenit pentru a-ți îmbunătăți sănătatea și stilul de viață.
Dacă nu ești sigur/ă de unde să-ți începi călătoria în universul aromaterapiei, ai la dispoziție trei puncte de pornire. În primul rând, găsește un aromaterapeut calificat care să reușească să te cunoască și pe tine și să cunoască nevoile tale, care apoi să-ți facă recomandări specifice de folosire. În al doilea rând, dacă nu știi cu ce ulei esențial să începi, orientează-te spre lavandă, probabil unul dintre cele mai populare uleiuri și pe bună dreptate. În al treilea, consultă medicul înainte să faci orice schimbări în stilul de viață, în dietă și în ceea ce privește îngrijirea personală. Având la dispoziție toate aceste informații, ia în calcul uleiurile esențiale pentru rutina ta zilnică pentru a profita pe deplin beneficiile pe care le au pentru sănătate.