În cele mai multe dintre cazuri, când ai gripă presupune să ai mai multă grijă de tine pe măsură ce aştepţi ca infecţia să-şi urmeze cursul. O metodă eficientă în acest scop este să foloseşti uleurile esenţiale prin aplicaţii topice sau pentru aromaterapie. Aceste uleiuri puternic aromate te pot ajuta în ameliorarea simptomelor de gripă, mai ales prin curăţarea pasajelor nazale şi prin diminuarea durerilor de cap. Unele uleiuri au chiar proprietăţi antivirale benefice pentru tratarea infecţiilor şi reducerea febrei. Continuă să citeşti pentru a afla cum să utilizezi aceste uleiuri şi vezi care dintre ele sunt bune de folosit pentru gripă.
Cum să foloseşti uleiurile esenţiale pentru gripă
Inhalaţiile sunt cele mai benefice moduri de a folosi uleiurile esenţiale pentru gripă. Poţi să inhalezi uleiurile esenţiale pur şi simplu inhalând aroma direct din sticlă sau adăugând câteva picături de ulei pe o dischetă de vată sau pe o batistă. Uleiurile te pot ajuta să dormi mai bine şi să scapi de stres.
Poţi să foloseşti câteva picături de ulei esenţial şi astfel:
Cu ajutorul unui difuzor, pentru a purifica aerul
Diluându-le într-un ulei purtător şi să le adaugi la o baie de aburi
Poţi să le amesteci cu un ulei purtător pentru a-ţi masa capul, gâtul, picioarele și mai ales tălpile
Le poţi pune într-un vas mare cu apă fiartă, pentru inhalaţii
Le poţi aplica pe o compresă caldă sau rece
Beneficii
Beneficiile depind de modalitatea de aplicare şi de tipul de ulei. De exemplu, mentolul şi efectele răcoritoare ale uleiului de peppermint dau rezultate mai bune în cazul aplicaţiilor pe piept decât dacă s-ar folosi un difuzor. În caz de aplicaţii topice, asigură-te că diluezi uleiul înainte să-l aplici pe piele. Poţi să foloseşti 30 g de ulei purtător, cum ar fi cel de cocos, pentru câteva picături de ulei esenţial.
Uleiul esenţial de lămâie curăţă pasajele nazale şi te ajută să respiri mai uşor
Uleiul esenţial de lavandă reduce stresul, oboseala, depresia şi durerile de cap
Uleiul esenţial peppermint ameliorează tusea, sinuzitele şi infecţiile în gât
Uleiul esenţial de cimbru are proprietăţi antibacteriene ce ajută la contracararea infecţiilor respiratorii
Uleiul esenţial de eucalipt reduce febra şi luptă cu infecţiile
Uleiul esenţial de muşeţel uşurează simptomele de răceală şi gripă
Uleiul esenţial de cuişoare (eugenol) are proprietăţi antivirale şi antifungice menite să cureţe suprafeţele sau aerul
Uleiul esenţial de scorţişoară poate să cureţe suprafeţele sau aerul
Uleiul esenţial de rozmarin este o modalitate netoxică de purificare a suprafeţelor sau a aerului
Riscuri şi precauţii în ceea ce priveşte utilizarea uleiurilor esenţiale
Putere: Uleiurile esenţiale sunt extrem de puternice. Evită să iei uleiurile esenţiale intern. De asemenea, nu ar trebui să le foloseşti în cantităţi concentrate. Dacă nu le diluezi, acestea pot irita pielea, ochii şi plămânii. Poţi să diluezi uleiurile esenţiale cu ajutorul uleiurilor purtătoare precum cel de cocos, de avocado, de ricin şi altele.
Diluează câteva picături de ulei esenţiale cu 30 g de ulei purtător. În funcţie de uleiul esenţial, cantitatea poate varia. Efectuează un test pe piele pe interiorul braţului pentru a detecta o eventuală sensibilitate.
Calitate: Asigură-te că vei achiziţiona un ulei esenţial dintr-o sursă reputată. Uleiul ar trebui ţinut într-un recipient din sticlă. Sticlele din plastic pot creşte riscul de contaminare şi pot reduce durata de viaţă a uleiului. De asemenea învață să faci diferența între un ulei esențial pur și un ulei aromatic care poate conține parfum și ulei mineral.
Sarcină: Discută cu medicul dacă ai vreo îndoială legată de folosirea uleiurilor esenţiale. Dacă eşti însărcinată sau te afli în perioada de alăptare, ar trebui să eviţi uleiurile esenţiale. Nu există deocamdată suficiente cercetări cu privire la siguranţa uleiurilor esenţiale pentru copii şi pentru femeile însărcinate. Acestea pot fi toxice în cantităţi mari.
Ce spun cercetările
Există cercetări limitate în ceea ce priveşte efectele uleiurilor esenţiale pentru răceală şi gripă pentru oameni. Unele studii au arătat că acestea au proprietăţi ce pot contracara virusurile, ce pot uşura simptomele de gripă şi pot creşte confortul pe durata bolii.
Un studiu din anul 2010 a analizat un amestec de ulei esenţial de cuişoare, de portocală şi de scorţişoară. După folosirea amestecului a putut fi constatată o reducere cu aproximativ 90% a particulelor virale. Acest blend a contribuit şi la scăderea infecţiei.
O sinteză de studii din anul 2014 despre uleiurile esenţiale a recunoscut beneficiile pentru sănătate ale uleiurilor esenţiale. De asemenea, au fost sesizate proprietăţi antibacteriene, antifungice, antivirale şi altele care pot avea aplicaţii în medicina umană.
Alte variante de tratament
Chiar dacă uleiurile esenţiale te pot ajuta să combaţi răceala şi gripa şi pot diminua simptomele acestora, nu ar trebui să te bazezi doar pe ele. Medicamentele disponibile pe piaţă acţionează mai bine şi pot reduce perioada ta de recuperare. Majoritatea acestora au efecte adverse precum ameţelile sau stările de alertă, dar poţi încerca şi:
Decongestionantele, care ar trebui folosite doar câteva zile pentru a se evita revenirea simptomelor
Antihistaminicele, ce pot bloca simptome specifice gripei precum strănutul, nasul care curge sau care dă mâncărimi
Acetaminofen, ce diminuează febra şi durerile asociate gripei
Pastilele de supt pentru gât, care pot fi folosite pentru a ameliora senzaţia de gât iritat
Limitează cantitatea de medicamente pe care o iei pentru a evita excesul. Solicită ajutor medical dacă simptomele durează mai mult de trei zile sau dacă se înrăutăţesc.
Ce poţi face acum
Vezi care sunt simptomele specifice gripei pentru a şti când să începi tratamentul tău cu uleiuri esenţiale. Poţi începe să foloseşti uleiurile esenţiale imediat după ce sesizezi simptome de gripă. Adaugă câteva picături de ulei esenţial în cadă, difuzează-le în aer sau amestecă-le cu un ulei purtător pentru un masaj.
Poţi să găseşti un ulei esenţial online sau la un magazin specializat. Ţine la îndemână uleiuri esenţiale precum cel de tea tree, peppermint sau lavandă, care sunt de ajutor chiar dacă nu eşti bolnav/ă.
Te pot ajuta şi în caz de stres, infecții sau dureri.