Blog

respiratie sanatoasa

Anumite uleiuri esențiale pentru tuse pot ușura simptomele ce țin de răceală, calmând gâtul, luptând cu bacteriile și diminuând inflamația. Cercetările au arătat că folosirea unui spray nazal ce conține un amestec de eucalipt, de peppermint, de oregano și extracte de rozmarin poate să amelioreze o durere de gât, răgușeala și alte manifestări ce țin de tuse. În acest articol, căutăm dovezi care să susțină utilizarea a 12 uleiuri esențiale ce ameliorează tusea. Vom discuta, de asemenea, despre cel mai bun mod de a le folosi, despre riscurile utilizării lor și când ar fi necesar să consultăm un medic.

Cele mai bune 12 uleiuri esențiale pentru tuse

Sunt numeroase cauze ce pot conduce la tuse, incluzând aici răceala, gripa sau infecțiile de pe piept. Uleiurile esențiale te-ar putea ajuta să-ți ușurezi durerea de gât, să-ți reduci inflamația sau să te eliberezi de mucus. Comunitatea medicală tinde să considere uleiurile esențiale mai degrabă o terapie alternativă complementară decât un tratament. Acestea ar trebui folosite cu precauție, întrucât nu există ghiduri aprobate privitoare la dozarea sau la forța lor. Cu toate acestea, există și instrucțiuni de utilizare, iar dacă o persoană le va urma, oricare dintre următoarele 12 uleiuri esențiale pentru tuse.

Uleiul esențial de eucalipt

Multe persoane îl folosesc fără să-și dea seama. Substanțele pentru inhalații de pe piață sau unguentele care se aplică pe piept pentru suprimarea tusei conțin adesea ulei de eucalipt. Sau pot conține un ingrediente-cheie din acest ulei, eucaliptol sau cineol. Un studiu publicat în The Alternative Medicine Review a ajuns la concluzia că eucaliptolul are efecte antimicrobiene ce pot contracara bacteriile care provoacă îmbolnăviri. De asemenea, eucaliptolul poate să reducă inflamația, să ușureze durerile și tensiunile musculare ce pot surveni în caz de răceală sau de gripă. Uleiul esențial de eucalipt poate fi folosit pentru a calma tusea în mai multe cazuri. În acest scop, se poate recurge la: Adăugarea de câteva picături de ulei esențial de eucalipt în 30 ml de ulei purtător și aplicarea amestecului pe piept și pe gât. Diluarea uleiului de eucalipt în apă fierbinte și efectuarea de inhalații

Uleiul esențial de rozmarin

Rozmarinul este o plantă obișnuită de grădină. La fel ca eucaliptul, conține compusul numit cineol. Un studiu publicat în Cough a arătat că substanța numită cineol poate să contribuie la eliminarea mucusului și la reducerea inflamației.

Uleiul esențial peppermint

Produsele naturale pentru ameliorarea afecțiunilor respiratorii conțin adesea acest ulei. Mentolul este conținut de către peppermint. Când este  inhalat, creează o senzație de răcorire ce poate să amelioreze senzația de gât iritat. Un studiu din anul 2013 a sugerat că, în situația în care o persoană sănătoasă folosește ulei peppermint, se va ajunge la o relaxare a mușchilor din zona bronhiilor. În acest fel se explică de ce acest ulei esențial este de ajutor pentru ușurarea respirației persoanelor care au probleme din cauza tusei.

Uleiul esențial peppermint poate să fie folosit astfel:

  • Se diluează în apă fierbinte și se vor efectua inhalații
  • Poate fi adăugat în difuzor
  • Poate fi folosit în blend-uri destinate aplicațiilor topice
  • Utilizarea uleiului peppermint nu este recomandată copiilor mai mici de vârsta de 8 ani sau femeilor însărcinate.

Uleiul esențial Frankincense

În mod tradițional este apreciat pentru efectele pe care le are asupra aparatului respirator și a fost utilizat pentru ameliorarea tusei, a catarului, a bronșitei sau astmului. Frankincense este obținut din arborii din specia Boswellia și este folosit adesea în parfumuri și în tămâie.

Uleiul esențial de oregano

Uleiul esențial de oregano conține un nivel ridicat al unui compus puternic numit carvacrol. Autorii unui studiu din anul 2014 au descoperit că acest compus este un agent antimicrobian ce poate contracara mai multe tipuri de germeni. Astfel, uleiul de oregano poate să ajute în eliminarea bacteriilor sau virusurilor ce sunt responsabile de apariția tusei.

Uleiul esențial de cimbru (Thyme)

Și acesta conține o cantitate mare de carvacrol. Poate fi de ajutor în eliminarea bacteriilor sau virusurilor și în protejarea în fața acestora. Uleiul esențial de bergamotă, uleiul esențial de nucșoară, uleiul esențial de chiparos Aceste uleiuri esențiale conțin camphene, un compus similar camforului. Când este inhalat, camphene are un efect răcoritor, de împrospătare. Are și proprietăți antioxidante, ceea ce ajută în protejarea celulelor în calea germenilor.

uleiuri esentiale pentru tuse
uleiuri esentiale pentru tuse

Uleiul esențial rose geranium

O sinteză de studii publicate în Complementary Medicine Research a raportat că extractul de geranium, numit și Pelargonium sidoides, este de efect în ameliorarea tusei. Uleiul esențial geranium are și o aromă florală proaspătă. Poate fi adăugat într-un difuzor sau la o baie caldă.

Uleiul esențial de scorțișoară

De vreme ce se poate întâmpla ca acest condiment să nu fie asociat cu proprietățile sale medicinale, autorii unui studiu din anul 2017 au descoperit că scorțișoara poate să confere protecție în fața germenilor ce provoacă probleme respiratorii. Adăugarea de câteva picături de ulei esențial de scorțișoară într-un difuzor sau includerea sa într-un blend poate să contribuie la ușurarea tusei.

Uleiul esențial tea tree

Uleiul de tea tree (Melaleuca) poate să inhibe proliferarea bacteriilor ”rele” ce provoacă infecții sinusale și tulburări respiratorii. Frunzele zdrobite ale arborelui de ceai erau inhalate de aborigenii australieni pentru a scăpa de răceli și de tuse, iar inhalațiile cu acest ulei pot să ușureze și ele efectele tusei.

Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
  • No products in the cart.
0