Blog

camp de musetel

Când spunem mușețel ne gândim la Mușețelul Roman Chamaemelum nobile L. (syn.Anthemis nobilis L.) și Mușețelul German Matricaria recutita (syn. Matricaria chamomilla L., Chamomila recutita L.), care fac parte din familia Asteracea (Compositea), cunoscută și sub denumirea de familia margaretelor sau genul Aster.

  • Mușețelul Roman, numit în limba engleză Mușețel, este originar din Marea Britanie și Europa Occidentală, ajungând și în nordul Africii și în sud-vestul Asiei. Chamaemelum nobile este o plantă perenă veșnic verde, care nu crește înaltă și care se întinde, având tulpini târâtoare, cu peri și frunze delicate, zimțate și cu frunzele precum penele. Florile sunt sub forma unei corole cu inflorescențe galbene tubulare, cu receptacul sub formă de con înconjurat de floricele dispuse sub formă de rază.
  • Mușețelul German, din contră, se numește mușețel unguresc, fiind originar în Europa continentală și răspândindu-se ulterior și în vestul Asiei. Matricaria recutita este o plantă erbacee anuală, având de obicei 30-60 cm în înălțime. Are tulpini ce au la capete flori și frunze delicate, verde închis. Florile sunt grupate în inflorescență, fiind distribuite pe un receptacul îngust, înconjurat de flori albe dispuse sub formă de rază.

Referințe despre mușețel pot fi găsite în tradiții egiptene, din Orientul Mijlociu, din India, din zona Mării Mediterane și din Europa. Cu toate acestea, încă există speculații cu privire la ce specii se referă datele avute la dispoziție, din cauza neclarității denumirilor și a textelor despre ele. Numele „mușețel” și echivalențele sale în diferite limbi, cum ar fi „manzanilla” în spaniolă, au fost schimbate între specii similare. Faptul că numeroase plante din familia Asteracea (Compositea) sunt recunoscute și pentru utilizările medicinale și că au flori și proprietăți similare sporește mai mult confuzia.

Ambele specii sunt acum cultivate și utilizate în mai multe zone ale lumii pentru aroma și beneficiile lor terapeutice; sunt printre cele mai folosite plante de către experții în plante medicinale din Europa vestică. Chiar dacă florile mici, similare margaretelor, ale ambelor specii, nu au o aromă specific florală, cu siguranță se remactă în aromaterapie și terapiile pe bază de plante. De fapt, argumentul se sprijină pe ideea conform căreia Mușețelul Roman și cel German sunt uleiuri esențiale de bază în aromaterapia modernă, atât de versatile și de eficiente pentru acțiunile terapeutice. În plus, ele fac parte dintre cele mai blânde, nontoxice și neiritante uleiuri esențiale. Ele par interșanjabile datorită denumirilor comune și a aplicațiilor tradiționale. În realitate, fiecare dintre ele are însă un profil unic și, prin intermediul unei examinări și a experienței, problemele pentru care acestea sunt eficiente încep să fie clar delimitate.

Uleiul esențial de Mușețel Roman

musetel roman
musetel roman

Uleiul esențial de Mușețel Roman este transparent sau albastru deschis, în funcție de cantitatea de camazulene. Acest ulei este extras din flori prin intermediul distilării la aburi. Mușețelul Roman are o aromă distinctă, care este mult mai intensă decât infuzia. Denumirea „mușețel” derivă din denumirea greacă, „măr de pământ”, iar notele puternice, dulci, asemănătoare aromei de mere, sunt completate de cele de pământ. Pentru mine, este ca și cum aș merge printr-o livadă de meri dimineața, mirosind combinația dintre pământ și iarbă, lemnul arborilor și fructele, așteptând mângâierea razelor de soare.

Principala trăsătură a Mușețelului Roman este conținutul ridicat de esteri. Există mai mulți, dar principalul este isobutyl angelat. Esterii sunt cunoscuți pentru proprietățile lor antispastice și antifungice. Există mai mulți constituenți raportați în uleiul esențial de Mușețel Roman, dar cei mai consistenți sunt esterii. Chetona, numită pinocarvone, este un alt compus în uleiul esențial. Acesta are proprietăți mucolitice și de vindecare a rănilor. După aceea pot fi observate și monoterpenele, alpha-pinene și beta-pinene, cunoscute pentru acțiunile mucolitice. Cu toate acestea, sesquiterpenele, camazulenele, ce sunt prezente în cantități mici, au acțiuni antiinflamatorii.

Privind tabloul complet al uleiului esențial de Mușețel Roman vedem o sinergie a acțiunilor terapeutice: antispastic, antiinflamator, analgezic, antifungic, calmant, mucolitic, expectorant și vindecător al rănilor. Când este vorba despre potențialul terapeutic al Mușețelului Roman, proprietățile sale antispastice sunt cheia.

Mușețelul Roman are o afinitate cu aparatul digestiv, nervos, respirator și cu tegumentele. Privind prin perspectiva medicinei tradiționale chineze, este asociat cu elementul lemn și cu meridianele și organele legate de bilă și de ficat. Mușețelul Roman are acțiuni antispastice puternice, menite să diminueze fluxul de Qi din corp. Această acțiune face pereche cu proprietățile analgezice și antiinflamatorii care au rolul de a elibera „vântul”, în concepția medicinei tradiționale chineze. Mușețelul are proprietăți calmante ce liniștesc Shen sau spiritul.

În ceea ce privește planul emoțional, Mușețelul Roman poate să reducă anxietatea, grijile, agitația, depresia, frustrările și furia. De aceea uleiul esențial este apreciat pentru proprietățile calmante.

Problemele pentru care folosesc cel mai mult Mușețelul Roman sunt: insomnia, durerile rezultate din spasme/tensiuni, nevralgia, crampele premenstruale, durerile de cap de tip tensional, migrenele, stresul și anxietatea ce duc la frustrări, la furie, la emoții intense,  pentru efectul anti-îmbătrânire asupra pielii, pentru mușcăturile de insecte și pentru infecțiile fungice.

Din experiența mea, personalitatea Mușețelului Roman evocă forța flexibilității. Notele sale dulci, fructate, par să îmblânzească tot ce ating, iar acest fapt creează un sentiment de siguranță potrivit pentru odihnă și confort. Cu toate acestea, Mușețelul Roman nu este superficial. Mi-ar plăcea să mă gândesc la el ca la un ajutor pentru menținerea curățeniei, ce ne asigură ca totul să meargă bine în casă; păstrează totul curat, funcțional, organizat și confortabil. Aduce plăcere și o ușurare în viață, ceea ce, la suprafață, poate părea superficial. Dar, în situația în care ar lipsi, ne-ar fi dor de sprijinul său.

Uleiul esențial de Mușețel German

musetel
musetel

Acest ulei este ușor vâscos și se obține prin distilarea la abur a florilor. Are o nuanță de albastru puternic datorită prezenței camazulenelor, ceea ce îi conferă acea strălucire care îl face vestit ca „mușețelul albastru”. Matricaria derivă din denumirea latină „matrix” sau „pântec”, referindu-se la aspectul florii, dar și la utilizările tradiționale privind ameliorarea dezechilibrelor aparatului reproducător feminin.

Uleiul esențial de Mușețel Roman are o aromă puternică, ca de iarbă și cu nuanțe de pământ. În timp ce aroma sa este intensă și dulce precum aceea a Mușețelului Roman, notele fructate, ca de măr, ale acestuia din urmă sunt mai proaspete. Aroma grea, mai profundă a Mușețelului German, reflectă nivelul ridicat al prezenței sesquiterpenelor și al derivaților acestora.

Uleiul de Mușețel German are anumiți compuși cu cel de Mușețel Roman, dar în proporții diferite. Uleiul de Mușețel German se remarcă mai degrabă prin prezența sesquiterpenoidelor decât prin aceea a esterilor. Sesquiterpenele, camazulene și farnesene, dar și sesquiterpenol-ul și alpha-bisabolol-ul au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Oxizii A ți B din bisabolol au proprietăți analgezice și antiinflamatorii.

În uleiul esențial de Mușețel German există și monoterpene în cantități reduse. Proporțiile exacte ale acestora depind de originea plantei. Pentru acțiuni antiinflamatorii puternice, se va face referire la camazulene și la bisabolol ca dovezi ale calității. Tipurile ce au o predominanță a acestor compuși sunt mai scumpe, dar merită. Per ansamblu, există o îmbinare între acțiunile antiinflamatorii, antialergice, antioxidante, antispastice, analgezice, antibacteriene, antifungice și sedative.

Precum Mușețelul Roman, cel German este potrivit pentru aparatul digestiv, respirator, pentru sistemul nervos și pentru tegumente. La fel, prin prisma medicinei tradiționale chineze, Mușețelul German este asociat cu lemnul și cu meridianele ficatului și a vezicii biliare. Este similar cu cel Roman pentru că are acțiuni antispatice și ușurează fluxul Qi, având și efecte sedative asupra Shen. Cu toate acestea, în cazul Mușețelului German, concentrarea trebuie să fie asupra proprietăților sale antiinflamatorii, care în medicina tradițională chineză sunt descrise drept cele care conferă ușurarea.

În ceea ce privește planul emoțional, Mușețelul German poate să combată furia, frustrarea, agitația, abținerea în a ne „elibera”, sentimentul de a fi constrâns, poate să calmeze un temperament impulsiv sau starea de neliniște. În general, uleiul esențial de Mușețel German ar trebui privit ca un ulei ce aduce calm, liniște, răcoare, ușurare.

Problemele pentru care apelez la uleiul esențial de Mușețel German sunt: orice iritație a pielii sau orice iritație cu semne de încălzire (manifestate prin înroșire, mâncărimi, inflamație, senzație de arsură, durere), mușcături de insecte, arsuri și arsuri solare, dureri de cap tensionale sau migrene, alergii de sezon, menstruații neregulate și dureroase, tăieturi și răni, indigestie, scaune neregulate.

Pentru mine, personalitatea Mușețelului German este a fi ferm și pragmatic, ca o experiență la o grădiniță în are personalul întâmpină sute de copii cu brațele deschise, doritor să le asculte orice dorință. Acest loc este marcat de înțelepciune în sensul în care, știindu-se că în momentul în care apare starea de neliniște derivată din anxietate și sentimentul de prea mult, cel mai bine este ca un copil să fie trimis înapoi în clasă după ce i s-a vorbit cu calm, după ce a primit un sticker sau un pahar cu apă. Sau, când este vorba despre o problemă mai serioasă ce impune atenție, se poate ajunge la o intervenție cu măiestrie, menită să aibă grijă de copil cu calm.

Utilizări și aplicații

Utilizările și potențialele aplicații ale Mușețelului Roman și German sunt numeroase și este dificil să reduci lista lor întrucât toate sunt importante. Iată câteva sfaturi legate de cum poți lucra cu ele:

  • Aceste tipuri de mușețel au arome cu note intense, ceea ce poate fi copleșitor în cantități mari. De altfel, efectele acestor uleiuri se resimt chiar și în concentrații mici. Când le folosesc separat, în general apelez la o concentrație între 1 și 5% pentru aplicațiile topice.
  • Prefer să utilizez tipurile acestea de mușețel în mod sinergic, cu alte blend-uri de uleiuri esențiale pentru a completa efectele terapeutice și pentru a echilibra aromele. În general recomand ca proporțiile acestor variante de mușețel să fie de 25% sau mai puțin în cadrul blend-urilor datorită aromei lor intense. Unele dintre uleiurile mele favorite cu care amestec uleiul esențial de Mușețel Roman și pe cel German sunt: marjoramul O.marjorama, clary sage S.sclarea, trandafir R.damascena, petitgrain C.aurantium, lavanda L.angustifolia, cedrul de Atlas C.atlantica, cedrul din Virginia J.virginiana, chiparosul C.sempervirens, geranium P.graveolens, molidul negru P.mariana, bradul A.grandis, manuka L.scoparium, frankincense B.carterii, rozmarinul R.officinalis CT verbenone, ravensara R.aromatica, peppermint M.piperita, menta M.spicata, mandarina C.reticulata, cardamom E.cardamomum, ghimbirul Z.officinalis și mirul C.molmol.
  • Mușețelul Roman și cel German creează un amestec minunat unul cu celălalt și adesea le folosesc simultan în blend-uri pentru: migrene, dureri de cap tensionale, simptome premenstruale, insomnie, iritații ale pielii și infecții.
  • Mușețelul Roman și cel German lucrează foarte bine dacă se folosesc următoarele metode de aplicație: comprese, inhalații, diluarea în uleiuri purtătoare pentru aplicații topice, inhalatoare personale (bețișoare pentru aromaterapie, bijuterii pentru aromaterapie, pietre aromate) și difuzoare. Cred că Mușețelul Roman se poate difuza mai ușor decât cel German.
  • 5. Când este vorba despre o persoană sensibilă, despre o piele sensibilă sau despre o zonă sensibilă, Mușețelul Roman și cel German sunt printre cele mai blânde, cele mai neiritante uleiuri esențiale și sunt bune pentru a începe cu ele. Întotdeauna asigură-te că vei începe cu un test pe piele și vei vedea dacă ești alergic/ă la plantele din familia Asteracea (Compositea).

Cultivarea Mușețelului Roman și a celui German

Ambele specii sunt binevenite printre plantele aromate sau printre cele din grădină. Și chiar dacă mușețelul a crescut din vechime în sălbăticie și a rezistat pe soluri dificile, am auzit de anumiți grădinari cărora le-a fost greu să-l cultive.

Din experiența mea, Mușețelul German este o specie rezistentă și se răspândește ușor. Mușețelul Roman tinde să fie mai delicat, mai ales în primele stadii de creștere. Jessica Ring, cultivatoare și specialistă în distilare la „Ring Botanicals”spune că și ea a sesizat că Mușețelul Roman nu a crescut bine în grădina ei, dar s-a dezvoltat foarte bine pe proprietatea sa din Portland. A precizat că a separat puii de plantă la începutul lunii februarie, în condițiile în care rădăcinile lor sunt foarte delicate și nu le place să fie mutate în alte perioade din an. De asemenea, folosește Mușețelul Roman pentru vindecarea plantelor copleșite de dăunători, lăsându-l să crească apoi într-un strat pentru anul următor.

Nici Mușețelului Roman, dar nici celui German, nu le place să fie prea mult udate, preferând mai ales solurile ce sunt expuse mult la soare. Varietățile de flori ce aparțin Mușețelului Roman evoluează mai bine în solurile mai fertile. Odată ce observi că le place așa, ambele sunt ușor de păstrat. Vei adăuga câteva pietre în recipiente sau în straturile pe care le vei cultiva, lăsând semințele înăuntru și apoi transferându-le afară. Mușețelul Roman se va răspândi prin intermediul rădăcinilor târâtoare și poate să acopere pământul. Mușețelul German se va reînsămânța singur și va continua să apară an de an în grădină. Pentru ceai și pentru tincturi vor fi culese florile proaspete.

Precauții generale:

Ambele specii de mușețel sunt considerate sigure când sunt folosite în cantități normale. Cu toate acestea, este posibil să apară dermatita de contact sau alte iritații ale pielii, mai ales la persoanele ce sunt alergice la plantele din familia Asteracea (Compositea). În același timp, există și cantități mici de coumarin, dar care nu ar trebui să pună probleme decât dacă este vorba despre cantități mari. Este necesar să conștientizezi faptul că sunt posibile și interacțiuni cu medicamentele din cauza interacțiunii cu enzima P450 din ficat.

Share this post

Comments (2)

    • Mariana

    • 16 septembrie 2020 at 07:51 am

    Minunat articol! Multumesc pentru informatii!

    • Ionescu Adrian

    • 16 septembrie 2020 at 12:23 pm

    Cu mult drag!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
  • No products in the cart.
0