Blog

Lavender

Utilizat din cele mai vechi timpuri, încă de pe vremea egiptenilor (care îl foloseau pentru mumificări) și a romanilor, uleiul de lavandă este cel puțin la fel de popular ca acum 2000 de ani. Extras din florile parfumate ale lavandei, prin distilarea la aburi, beneficiile uleiului de lavandă sunt numeroase, fiind folosit la de toate, de la săpunuri, șampoane și loțiuni până la uleiuri de masaj și produse destinate împrospătării aerului.

Beneficiile uleiului de lavandă

  • Hrănește pielea datorită conținutului său ridicat de antioxidanți
  • Este un antiinflamator natural, ceea ce îl face adecvat pentru diferite afecțiuni ale pielii
  • Ține acneea la distanță
  • Reduce stresul și anxietatea
  • Induce somnul
  • Contribuie la vindecarea arsurilor minore și a rănilor
  • Ameliorează durerile
  • Contribuie la ținerea sub control a diabetului
  • Stimulează funcționarea creierului
  • Îmbunătățește circulația sângelui
  • Dezinfectează casa
  • Împrospătează aerul
ulei de lavanda
ulei de lavanda

Ulei de lavandă pentru piele

Bogat în antioxidanți, uleiul de lavandă este numai bun pentru a fi introdus în rutina ta zilnică de îngrijire a pielii. Acționând ca un antibacterian natural, uleiul esențial de lavandă previne acneea și are proprietăți antiinflamatorii, astfel încât reduce inflamația determinată de episoadele de acnee, înțepăturile de insecte, reacții alergice și boli de piele precum este eczema.

Ulei de lavandă pentru piele strălucitoare

Vrei o piele catifelată și luminoasă? Amestecat cu un ulei purtător precum uleiul de argan sau de jojoba, uleiul de lavandă poate avea beneficii uimitoare pentru pielea ta.

Iată cum să folosești uleiul de lavandă în acest scop:

  1. Prin aplicare direct pe piele: Adaugă 1 picătură de ulei esențial de lavandă la câteva picături de ulei purtător precum uleiul de jojoba (numai bun pentru ten) și masează-ți ușor pielea.
  2. Tratament pentru petele cauzate de soare: Combinat cu ulei esențial de frankincense, uleiul esențial de lavandă este binevenit pentru a reduce din aspectul neplăcut al petelor cauzate de soare. Amestecă 1 picătură de ulei esențial de lavandă cu 1 picătură de ulei de frankincense, ambele la 1/2 linguriță de ulei de jojoba sau de semințe de struguri și masează-te ușor cu ele pe zonele afectate seara înainte de culcare.
  3. Ulei hrănitor pentru baie: Numele „lavandă” provine din denumirea latină „lavare” (a se spăla). Nu este deci de mirare că băile cu lavandă erau foarte populare în Roma și în Grecia antică. O baie cu lavandă nu numai că te va ajuta să dormi mai bine și să miroși excelent, dar lavanda are și proprietăți antiseptice, antioxidante și antifungice, ceea ce este nemaipomenit pentru piele. Adaugă câteva picături de ulei de lavandă într-o cadă cu apă caldă și îmbăiază-te acolo!

Ulei de lavandă pentru acnee

Diferite de tratamentele pentru acnee de pe piață, uleiurile de plante sunt o alternativă mult mai bună și mai sigură. Întrucât are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii, uleiul esențial de lavandă este nemaipomenit pentru deblocarea porilor și reducerea inflamațiilor provocate de acnee. De asemenea, uleiul de lavandă îmbunătățește circulația sângelui, ceea ce va facilita transferul de nutrienți la nivelul feței, stimulându-se procesul de vindecare.

Cum să folosești uleiul de lavandă pentru acnee:

  1. În calitatea sa de tonic facial: Amestecă 2 picături de ulei esențial de lavandă la 1 linguriță de ulei de jojoba. Vei înmuia o dischetă pentru demachiat în amestec și îl vei aplica pe zonele afectate de acnee. Jojoba va tonifia pielea, în timp ce uleiul de lavandă acționează ca un antiseptic, distrugând bacteriile și reducând iritația și roșeața.
  2. Tratament contra coșurilor: Dacă te trezești cu un coș uriaș, care a ieșit peste noapte, amestecă 1 picătură de ulei de lavandă cu 1 picătură de ulei de argan (un antiinflamator excelent) și aplică direct pe coș. Vei face acest demers de două ori pe zi și vei vedea cât de rapid va dispărea coșul tău. Același amestec funcționează și în caz de cicatrici!

Ulei de lavandă pentru eczeme

Eczema este o afecțiune dezagreabilă, care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Ea se caracterizează prin prezența pielii uscate, care se descuamează și prezintă mâncărimi, eczema putând fi moderată, severă sau cronică și să afecteze una sau mai multe părți ale corpului. Un ulei esențial amestecat cu un ulei purtător poate face minuni în tratarea eczemelor. În calitatea sa de antiseptic, de antifungic și de antiinflamator, uleiul esențial de lavandă poate reduce iritația, roșeața și va controla simptomele neplăcute ale eczemei.

Cum să folosești uleiul de lavandă pentru a trata eczemele:

Punând la un loc proprietățile antibiotice ale uleiului esențial de arbore de ceai cu cele antiseptice ale uleiului esențial de lavandă și cu cele antiinflamatorii ale uleiului de cocos, vei putea să creezi un remediu puternic, care va acționa natural pentru a ameliora pielea iritată și pentru  a lupta natural contra eczemei. Vei adăuga câte 2 picături de ulei esențial de lavandă și 2 picături de ulei esențial de arbore de ceai la 2 linguri de ulei de cocos sau avocado și vei aplica amestecul pe zonele afectate, zi de zi.

Ulei de lavandă pentru detoxifierea pielii

Încearcă o detoxifiere naturală cu ajutorul uleiului de lavandă! Suntem „bombardați” în mod constant de numeroase toxine și de factori de stres, care ne afectează starea de bine fizică și mentală. Oricare dintre ele își pun amprenta asupra pielii noastre putând provoca îmbătrânire prematură, piele uscată, ternă, cu aspect nesănătos. Uleiul esențial de lavandă conține antioxidanți care contribuie la detoxifiere, calmează pielea și te liniștesc, reducând stresul.

Cum vei folosi uleiul de lavandă pentru detoxifierea pielii:

Adaugă câteva picături de ulei esențial de lavandă în cadă, alături de 1 cană de sare Epsom pentru a crea o baie liniștitoare, care te va ajuta și să elimini toxinele. Pune sarea Epsom în cadă în timp ce lași apa să curgă. Adaugă apoi 10 picături de ulei esențial de lavandă și amestecă apoi prin apă până când ingredientele se vor dispersa. Vei sta în cadă pentru 15-20 de minute.

Ulei de lavandă pentru buze

Ai buze crăpate și uscate?  Hidratează-le cu un amestec format din ulei purtător și ulei de lavandă, care asigură protecție și catifelează. De asemenea, uleiul de lavandă este excelent pentru a preveni arsurile solare!

Cum vei utiliza uleiul esențial de lavandă pentru buzele uscate:

  1. Tratament pentru catifelarea  buzelor: Pentru un tratament rapid pentru buze, amestecă 2-3 picături de ulei purtător (precum ulei de jojoba, de avocado sau de argan) cu 1 picătură de ulei esențial de lavandă. Îți vei masa buzele cu acest amestec, mai ales când știi că te vei expune la soare.
  2. Balsam de buze hidratant: Acest balsam de buze cu lavandă miroase excelent și este o alternativă lipsită de chimicale la balsamurile de buze din comerț. În același timp, este și foarte simplu de făcut.

Va trebui să ai la dispoziție următoarele:

  • 1/2 lingură ceară de albine
  • 1/2 lingură ulei de cocos
  • 3 picături de ulei de lavandă
  • o seringă/ o pipetă
  • 1 recipient rămas de la alt balsam de buze

Vei pune într-un vas ceara și uleiul de cocos lăsându-le să se topească încet, amestecându-le. Le vei lua apoi de pe foc și vei turna peste ele uleiul de lavandă. Vei pune amestecul în recipientul avut la dispoziție cât mai repede, astfel încât să nu apuce să se întărească.

Uleiul de lavandă în tratarea rănilor

Ți s-a întâmplat să te rănești la genunchi când ai mers cu bicicleta? Renunță la medicamente și orientează-te spre uleiul de lavandă. Cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene, uleiul de lavandă s-a dovedit de secole eficient în tratarea rănilor. Există numeroase studii care i-au dovedit eficacitatea în accelerarea procesului de vindecare.

Uleiul de lavandă pentru tăieturi și zgârieturi

Grație proprietăților sale antibacteriene, uleiul esențial de lavandă poate să accelereze procesul de vindecare al tăieturilor, arsurilor, zgârieturilor și rănilor.  Un studiu efectuat în anul 2016 a demonstrat că uleiul de lavandă accelerează procesul de vindecare a rănilor șoarecilor, în condițiile în care poate să vindece țesuturile pielii mai rapid decât alte soluții care le-au fost aplicate acestora. Concluzia studiului a fost că „Aplicarea uleiului de lavandă stimulează sinteza de colagen”, accelerând procesul de vindecare.

Cum să folosești uleiul de lavandă pentru tăieturi și zgârieturi:

Având în mâinile curate, amestecă 3-4 picături de ulei esențial de lavandă cu câteva picături de ulei de cocos sau de avocado. Despre acesta din urmă s-a dovedit că poate să realizeze cicatrizarea stimulând pielea să producă noi celule, accelerând vindecarea și regenerarea pielii. Folosește-te de un disc din vată pentru a aplica acest amestec pe răni.

Uleiul de lavandă pentru arsuri

Principalii compuși activi din uleiul esențial de lavandă sunt linalool-ul și acetatul linalyl, cunoscuți pentru proprietățile lor analgezice și anestezice. Totodată, uleiul conține și o cantitate mică de beta- caryophyllene, care sporește și el efectele antiinflamatorii. Toate aceste proprietăți transformă uleiul de lavandă într-un tratament folosit pentru ameliorarea durerilor și reducerea inflamațiilor din arsurile minore, precum sunt cele apărute la călcatul rufelor sau când gătești.

Cum să folosești uleiul de lavandă pentru arsuri:

Amestecă 1-3 picături de ulei de lavandă cu 1-2 lingurițe de ulei purtător precum este uleiul de cocos sau de măceșe. Poți să amesteci mai mult sau mai puțin din aceste uleiuri în funcție de dimensiunea arsurii. Uleiul de lavandă calmează arsurile și are rolul unui antiseptic Întrucât este un antiinflamator puternic, uleiul de moringa este excelent pentru tratarea arsurilor minore, accelerând vindecarea și diminuând cicatricile. Amestecul va fi pus pe arsuri de două ori pe zi, până când acestea se vor vindeca.

Uleiul de lavandă pentru arsurile solare

Cele mai indicate moduri de a te proteja de arsurile solare este să aplici o loțiune de protecție solară,  să porți o pălărie sau să te retragi și în zone cu umbră. Cu toate acestea, dacă pielea ta tot se înroșește și te strânge, uleiul esențial de lavandă îți poate fi de ajutor.  Întrucât este un analgezic natural, dar are și proprietăți antiinflamatorii și este bogat în antioxidanți, uleiul de lavandă combate simptomele asociate arsurilor solare. Un studiu din anul 2012 a demonstrat că amestecul format din uleiul de lavandă, cel de geranium și aloe vera dau rezultate mai bune decât alte tratamente, precum este cel cu sulfadiazină de argint și o cremă cu antibiotic.

Cum să folosești uleiul de lavandă pentru arsurile solare:

Într-un recipient curat cu spray vei pune 1/4 cană de suc de aloe vera, 2 linguri de ulei purtător (precum este cel de jojoba sau avocado), 2 linguri de apă distilată și 10-12 picături de ulei esențial de lavandă.  Vei agita bine recipientul și vei aplica direct pe zonele cu arsuri solare. Vei repeta demersul de 2-3 ori pe zi până când te vei simți mai bine.

Ulei de lavandă pentru cicatrici

Datorită capacității sale de a stimula vindecarea rănilor, uleiul esențial de lavandă previne de la început formarea cicatricilor. În același timp, poate să îmbunătățească și circulația sângelui și să determine formarea de noi celulele ale pielii, accelerând vindecarea și reducând cicatricile.

Tratament pentru cicatrici cu ulei de lavandă:

Cea mai bună metodă pentru a preveni  formarea cicatricilor de la răni minore, de la tăieturi sau arsuri este să utilizezi un amestec format din ulei de lavandă și ulei purtător, cu condiția ca leziunea să fie încă proaspătă. Vei aplica amestecul zi de zi, până când rana începe să se vindece, în acest mod prevenind infecțiile, grăbind vindecarea și prevenind formarea cicatricilor. Pentru a le reduce pe acestea din urmă, amestecă 2 picături de ulei esențial de lavandă cu 2 picături de ulei de semințe negre. Cercetările au arătat că uleiul de semințe negre previne formarea cicatricilor și îndepărtează petele. Repetă demersul de 2 ori pe zi.

Uleiul de lavandă pentru păr

S-a demonstrat de mai multe ori că acest ulei este eficient în ameliorarea căderii părului și stimularea creșterii sale. Datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antifungice, uleiul de lavandă ajută și la reducerea mătreții și sprijină sănătatea scalpului. Totodată, conferă un miros plăcut părului.

Uleiul de lavandă pentru creșterea părului

O cercetare din Scoția a evidențiat faptul că persoanele care suferă de alopecie, din cauza căreia apar porțiuni lipsite de păr, pot fi tratate prin folosirea unei combinații formate din ulei de lavandă și alte uleiuri esențiale, toate amestecate într-un ulei purtător hrănitor, precum este uleiul de emu. S-a putut sesiza că peste 40% dintre persoanele testate au cunoscut o ameliorare după aplicarea acestui amestec.

Studiul a ajuns la concluzia că o combinație a uleiului de emu cu alte uleiuri cu proprietăți de stimulare a creșterii părului, precum sunt cele de rozmarin, de  cimbrișor, de lavandă și de cedru, poate să contribuie cu succes la creșterea sănătoasă a părului când se aplică un tratament, prin masarea scalpului, o dată pe zi, timp de minimum 3 luni, aceste uleiuri putând rămâne pe scalp pentru cel puțin 12 ore.

Cum să folosești uleiul de lavandă pentru creșterea părului:

  1. Adaugă-l în șamponul tău: Pune o picătură de ulei de lavandă în șamponul tău ori de câte ori te speli, astfel încât să ai parte de un antibacterian natural și să-ți menții scalpul curat. De asemenea, uleiul de lavandă favorizează circulația sângelui către foliculii de păr, stimulând creșterea părului
  2. Masaj pentru creșterea părului: La 1 lingură de ulei de emu vei pune 2-3 picături de ulei de lavandă, dar și de ulei esențial de cedru și de cimbrișor și îți vei masa scalpul cu ele zilnic, pe parcursul a cel puțin 3 luni. Uleiul de emu conține vitamina E și este excelent pentru a stimula creșterea părului, prin comparație cu tratamentele clasice utilizate în acest scop. Pentru cele mai bune rezultate, lasă amestecul pe scalp și peste noapte.

Uleiul de lavandă pentru scalp

Ai scalpul uscat și ai mâncărimi? Un amestec de uleiuri purtătoare hrănitoare și de ulei de lavandă îți poate asigura un scalp sănătos și curat. Datorită acțiunii sale antibacteriene și antiseptice, uleiul de lavandă ajută la prevenirea mătreții.

Cum să utilizezi uleiul de lavandă pentru un scalp sănătos:

  1. Pentru controlul asupra mătreții: Combinat cu ulei esențial de arbore de ceai, despre care s-a dovedit că are proprietăți antifungice și antiinflamatorii, uleiul esențial de lavandă combate mătreața și reduce senzația de mâncărime și roșeața. Tot ce vei avea de făcut este să adaugi 2 picături de ulei esențial de arbore de ceai și 2 picături de ulei esențial de lavandă într-un șampon blând când te vei spăla pe cap. Vei lăsa amestecul să acționeze cam 3-5 minute înainte să te clătești
  • Tratament cu ulei cald: Un tratament cu ulei cald este grozav pentru regenerarea părului. Căldura uleiului va stimula deschiderea foliculilor de păr și absorbirea uleiurilor esențiale. Combină 10-15 picături de ulei de lavandă cu 1-2 linguri de ulei de cocos călduț (un excelent antiinflamator). Poți să adaugi peste ele și ulei esențial de peppermint pentru a calma mâncărimile din zona scalpului. Masează-te pe scalp cu acest amestec și înfășoară-te apoi cu un prosop. Lasă-l să acționeze cam1 oră și spală-te pe cap cu un șampon blând. Repetă demersul săptămânal.

Uleiul de lavandă contra durerilor

Cercetările au arătat că acest ulei are efecte de diminuare a durerii grație proprietăților sale analgezice și antiinflamatorii, mai ales când este vorba despre ameliorarea durerilor articulare, durerilor de cap, musculare și reumatice.

Uleiul de lavandă pentru durerile articulare și musculare

Un studiu din anul 2004 a ajuns la concluzia că presopunctura realizată cu ulei de lavandă reduce durerile din partea inferioară a spatelui cu cel puțin 39% și „îmbunătățește timpul de deplasare” și „capacitatea de flexiune a coloanei vertebrale”. Un alt studiu, efectuat pe 50 de pacienți care au suferit intervenții chirurgicale, a presupus ca la o jumătate dintre ei să li se dea să inhaleze oxigen și la cealaltă jumătae să li se dea să inhaleze ulei esențial de lavandă. Concluzia a fost că „pacienții care au primit ulei esențial de lavandă au avut parte de un control mai bun al durerii decât pacienții care au primit oxigen”. Printr-un alt studiu, efectuat pe 80 de participante, s-a dovedit faptul că masajul cu ulei esențial de lavandă a contribuit la ameliorarea durerilor provocate de dismenoree, o afecțiune care determină crampe menstruale și dureri în partea inferioară a abdomenului. Rezultatul a fost că „Masajul cu ulei esențial de lavandă diminuează dismenoreea primară și poate fi utilizat drept remediu natural”.

Cum să utilizezi uleiul de lavandă în caz de dureri articulare și musculare:

  1. Prin aplicații pe piele: Amestecă 3-4 picături de ulei esențial de lavandă cu 1 lingură ulei purtător, precum uleiul de măsline sau de moringa (un antiinflamator excelent pentru durerile din artrite). Te vei masa cu acest amestec pe articulațiile dureroase de 2 ori pe zi.
  2. Cu ajutorul unui difuzor de aromaterapie: Aromaterapia cu ulei esențial de lavandă calmează și relaxează mușchii și nervii, îmbunătățind circulația sângelui și ameliorând diferite dureri.
  3. Tratament cu comprese calde: Pentru ameliorarea durerilor apărute ca urmare a leziunilor musculare și a întinderilor minore, va trebui să umpli un vas cu apă caldă și să adaugi acolo câteva picături de ulei de lavandă. Înmoaie un prosop în apa cu ulei de lavandă și aplică-l pe zona dureroasă.

Uleiul de lavandă pentru dureri de cap și migrene

Dacă te confrunți cu dureri de cap ocazionale sau cu migrene poți apela și la uleiul esențial de lavandă. Despre acesta s-a demonstrat că poate să contribuie semnificativ la ameliorarea durerilor provocate de migrene dacă se vor face inhalații cu el timp de 15 minute. Un studiu a arătat că din 129 de persoane cu dureri de cap, la 92 s-a sesizat o ameliorare totală sau parțială a durerilor datorită uleiului de lavandă. Acest ulei acționează atât de bine nu numai pentru că are proprietăți analgezice, ci și pentru că acționează ca un agent de relaxare, calmând nervii și eliberând tensiunile.

Cum să folosești uleiul de lavandă în caz de dureri de cap sau de migrene:

Adaugă 2-3 picături de ulei de lavandă și 2 picături de ulei de peppermint într-un ulei purtător, precum este și uleiul de măsline de exemplu. Uleiul esențial de peppermint a dovedit că „are efecte analgezice semnificative în ceea ce privește ameliorarea durerilor de cap”. Ca să te bucuri de efectele uleiurilor, va trebui să te masezi cu amestecul menționat pe tâmple, în spatele gâtului și urechilor.

Ulei de lavandă pentru o stare de bine

Datorită aromei sale și altor proprietăți, inhalarea uleiului esențial de lavandă s-a dovedit a fi eficientă în ceea ce privește buna funcționare a sistemului nervos, contribuind la reducerea stresului și anxietății, calmând durerile de cap, reducând depresia și oboseala, asigurând o stare de bine.

Ulei de lavandă pentru stres și anxietate

Te simți obosit/ă și stresat/ă? Aroma proaspătă a uleiului esențial de lavandă te poate ajuta să te calmezi sau să îți revii după o zi lungă la muncă. Un studiu din anul 2014 a demonstrat că un preparat placebo cu ulei de lavandă,cunoscut sub numele de Silexan, a fost mai eficient decât un medicament pe bază de prescripție  medicală, Paroxetine, când a fost vorba despre anxietate. Concluzia a fost că: „Silexan a dovedit un efect antidepresiv puternic, îmbunătățind sănătatea mentală, starea de sănătate în ansamblul ei și calitatea vieții”.

Cum să folosești uleiul de lavandă pentru a combate stresul și anxietatea:

  1. Prin inhalații directe: Te simți stresat/ă sau agitat/ă? Inhalează ulei de lavandă direct din recipientul său și vei simți îndată cum începi să te relaxezi și să te calmezi. De asemenea, poți să pui puțin ulei în palme și să te masezi cu el pe față, în timp ce respiri adânc. Iată de ce este o idee bună să ai la  îndemână o sticluță cu ulei esențial de lavandă la serviciu.
  2. Prin aplicații pe piele: Dacă simți că vei avea de suferit din cauza unei dureri de cap tensionale, masează-te pe tâmple, în spatele urechilor sau pe încheieturi cu un amestec format din 1-2 picături de ulei de lavandă și câteva picături de ulei de jojoba.
  3. Prin inhalații din difuzor: Pentru a îndepărta stresul și anxietatea și pentru a avea parte de un somn bun pune ulei de lavandă într-un difuzor. Va fi cel mai bine dacă îl vei lăsa pe acesta să funcționeze în timp ce te odihnești noaptea

Ulei de lavandă pentru depresie

Lavanda a fost folosită încă din vremea Romei antice pentru a relaxa și a calma. În zilele de azi, cercetările au ajuns la concluzia că lavanda poate să combată simptomele anxietății, dar și insomnia și depresia.

Într-un studiu efectuat în 2012, mai multor femei cu depresie postnatală li s-a  făcut un tratament cu aromaterapie, cu ulei de lavandă, pentru 2 luni. Concluzia a fost că s-a remarcat o reducere semnificativă a depresiei postnatale și s-a propus protocolul de aromaterapie ca o metodă eficientă de tratament și ca o „terapie complementară utilă atât pentru anxietate, cât și pentru depresie”. Într-un alt studiu, s-a arătat că folosirea zilnică a uleiului esențial de lavandă a putut reduce simptomele depresiei cu 32,7% în cazul a 47 de pacienți cu sindrom de stres posttraumatic. În același timp, terapia cu ulei de lavandă a îmbunătățit starea de spirit a acestora și calitatea somnului.

Cum să folosești uleiul de lavandă în cazul unei depresii:

  1. Prin aplicații pe piele: Masează-te pe tâmple sau în spatele urechilor cu câteva picături de ulei de lavandă pentru a te calma și a reduce din starea depresivă
  2. Cu ajutorul unui difuzor: Pune un difuzor în camera în care vei dormi chiar înainte de culcare. Întrucât somnul este adesea afectat din cauza depresiei, grație uleiului de lavandă te vei calma, te vei relaxa și vei dormi mai bine, astfel încât să ai parte de o nouă zi mai bună
  3. Inhalații directe: Te simți agitat/ă sau cu moralul la pământ? Când ai nevoie să-ți revii instant, inhalează ulei de lavandă direct din recipientul său și vei vedea că vei fi mai relaxat/ă

Uleiul de lavandă și sănătatea creierului

Cercetările din ultimii ani au demonstrat că uleiul de lavandă poate face mai mult decât că îmbunătățește dispoziția, diminuează depresia și anxietatea: poate să stimuleze funcționarea optimă a creierului. În teste efectuate în laborator, pe șoareci, s-a observat faptul că aromaterapia cu ulei de lavandă poate să îmbunătățească funcțiile cognitive și să diminueze din stresul oxidativ, ceea ce constituie un punct de plecare promițător pentru găsirea unor tratamente alternative pentru Alzherimer sau demență. Un studiu din 2017 a constatat că un component activ din uleiul de lavandă, linalool-ul, „Poate avea potențialul de a fi valorificat într-un medicament destinat prevenirii deficitului cognitiv din maladia Alzheimer”.

Cum să folosești uleiul de lavandă pentru sănătatea creierului:

În vederea susținerii sănătății creierului și pentru a promova buna funcționare a sistemului nervos, se recomandă ca pur și simplu să se facă aromaterapie cu ulei esențial de lavandă.

Ulei de lavandă pentru somn

De ce să te bazezi pe diferite pastile de dormit când poți să folosești un remediu natural, așa cum este uleiul de lavandă? S-a demonstrat că acest ulei calmează și induce somnul. Un studiu efectuat pe pacienți vârstnici a ajuns la concluzia că uleiul de lavandă are „un efect sedativ”, care îmbunătățește somnul. Rezultatele studiului au arătat ameliorarea situației acestora după utilizarea uleiului de lavandă. Într-un alt studiu, mai multe femei aflate în perioada postpartum au fost împărțite în 2 grupuri. O parte dintre ele au fost solicitate să inhaleze ulei de lavandă de 4 ori pe săptămână timp de 2 luni. Rezultatul a fost că acestea au avut parte de o creștere a calității somnului. Spre deosebire de diferite medicamente care pot avea efecte adverse, uleiul esențial de lavandă este o alternativă mult mai sigură în vederea obținerii unui somn mai bun, inclusiv din punct de vedere al duratei.

Cum se folosește uleiul de lavandă pentru somn:

  1. Prin aplicații pe piele: Se amestecă un ulei purtător, precum este cel de jojoba sau de semințe de struguri cu câteva picătur de ulei esențial de lavandă și apoi te vei masa cu ele pe tâmple, pe gât, pe încheieturi și în spatele urechilor. De asemenea, te vei masa cu amestecul și pe tălpi pentru ca uleiul să se absoarbă mai repede și să pătrundă în sânge în scopul relaxării corpului și obținerii unui somn odihnitor.
  2. Cu ajutorul unui difuzor: Vei adăuga câteva picături de ulei de lavandă în difuzor înainte să mergi la culcare, astfel încât să te poți relaxa și să ai parte de un somn de calitate.
  3. Baie relaxantă: O baie călduță cu ulei de lavandă este tot ceea ce ai nevoie pentru a te relaxa pe deplin. Vei adăuga 1 cană de sare Epsom și câteva picături de ulei de lavandă în cada cu apă călduță pentru a contribui și la detoxifierea corpului, la îmbunătățirea circulației sanguine și la pregătirea pentru o noapte cu un somn bun.

Ulei de lavandă contra insectelor

Nu numai că acest ulei are capacitatea de a alunga insecte precum țânțari sau molii, dar poate să reducă și iritațiile, mâncărimile și inflamațiile asociate mușcăturilor de insecte.

Uleiul de lavandă și alungarea țânțarilor

Lavanda are o aromă puternică, numai bună pentru a pune pe fugă țânțarii. De exemplu, dacă te vei uita pe ingredientele diferitelor produse pentru alungarea țânțarilor vei constata că printre ele se află și uleiul de lavandă.

Cum folosești uleiul de lavandă pentru a îndepărta țânțarii:

  1. Lumânare de alungat țânțarii: Ca să obții rapid un repelent eficient contra țânțarilor, vei adăuga 6-7 picături de ulei de lavandă la o lumânare, pe care o vei pune afară
  2. Spray de alungat țânțarii: Într-un recipient cu spray vei pune apă și 4 picături de ulei esențial de lavandă și vei agita bine. Te vei da cu spray pe piele și pe haine înainte să ieși pe-afară.

Ulei de lavandă pentru ameliorarea ciupiturilor de insecte

Grație proprietăților sale antibacteriene, antiinflamatorii și analgezice, uleiul esențial de lavandă este excelent pentru a preveni infecțiile, pentru a reduce roșeața și durerile provocate de înțepăturile de insecte.

Cum să te folosești de uleiul de lavandă pentru ameliorarea ciupiturilor de insecte:

Amestecă 1-2 picături de ulei de lavandă cu un ulei purtător, precum este și uleiul de cocos și aplică pe zonele afectate de ciupituri cel puțin de două ori pe zi. Dacă înțepăturile sunt dureroase, adaugă în amestec și 1 picătură de ulei esențial de peppermint.

Uleiul de lavandă și îngrijirea casei

Imaginează-ți aroma minunată de lavandă din casa ta ori de câte ori se va efectua curățenia! Fiind un antimicrobian natural, nu numai că uleiul de lavandă are o mare putere de curățare, dar servește și pentru împrospătarea aerului, totul fără chimicale dăunătoare.

Ulei de lavandă la curățenie

De la folosirea pentru curățenia în casă până la a conferi aromă săpunului tău, uleiul esențial de lavandă este foarte versatil și numai bun de utilizat în jurul casei. Spre deosebire de produsele de curățenie de pe piață, cu uleiul de lavandă nu vei avea de ce să-ți faci griji că vei avea de-a face și cu substanțe toxice.

Cum vei folosi uleiul de lavandă pentru curățenia în casă:

  1. Ca dezinfectant natural: Combinat cu un alt agent natural de curățenie, precum este oțetul alb de exemplu, uleiul de lavandă poate să fie folosit pe post de spray de curățare. Într-un recipient cu spray vei adăuga 1 cană și 1/2 de apă caldă și 1/2 cană de oțet alb. Vei turna peste ele 15 picături de ulei esențial de lavandă. Poți să folosești spray-ul pe chiuvete, pe rafturi și chiar pe aragaz.
  2. Alături de un detergent pe care-l folosești: Îți dorești să ai parte de rufe care să miroasă proaspăt și să fie curate? Tot ce vei avea de făcut în acest scop va fi să adaugi câteva picături de ulei de lavandă în timpul ciclului de spălat de la mașină.
  3. Adaugă ulei de lavandă în uscătorul mașinii de spălat: Bilele din uscătorul mașinii de spălat sunt binevenite pentru a lăsa materialele mai moi, pentru a reduce timpul de uscare și pentru a reduce gradul de electrizare. Dacă vrei să ai parte de un parfum natural, astfel încât  rufele tale să miroasă excelent, toarnă câte 1 picătură de ulei de lavandă pe fiecare bilă din uscătorul  mașinii de spălat.
  4. Pentru împrospătarea aerului: Având o aromă dulce și blândă, uleiul de lavandă se va armoniza bine cu diferite uleiuri esențiale. Adaugă câteva picături de ulei de lavandă în difuzor pentru a împrospăta și purifica aerul. Dacă vrei, poți să adaugi alături de lavandă și 2-3 picături de ulei esențial de lime sau de grapefruit pentru o notă de citrice. Mai poți să combini uleiul de lavandă și cu 2-3 picături de ulei de cedru, pentru o notă lemnoasă. O altă combinație posibilă este cea dintre uleiul de lavandă și uleiul de eucalipt, mai ales în timpul sezonului în care circulă gripa.

Ulei de lavandă pe post de parfum

Vrei să miroși bine fără să folosești un produs cu alcool sau un parfum plin de chimicale? Folosește-te de uleiul de lavandă, care asigură un parfum excelent, natural.

Cum să utilizezi uleiul de lavandă pe post de parfum:

  1. Prin aplicații pe piele: Poți să aplici 1 picătură de ulei esențial de lavandă direct pe încheieturi sau pe zona gâtului. Dacă îți dorești un parfum mai puțin intens sau dacă ai o piele mai sensibilă, amestecă uleiul esențial de lavandă cu 1-2 picături de ulei purtător (cum ar fi cel de jojoba) și apoi aplică pe piele
  2. În șamponul tău: Adaugă 1-2 picături de ulei de lavandă în șamponul pe care-l folosești de obicei pentru a avea un păr mai frumos și care miroase bine

Uleiul de lavandă pentru sănătate și starea de bine

Cercetările au demonstrat că uleiul esențial de lavandă este bun pentru a preveni și pentru a trata o serie de afecțiuni. El poate să echilibreze balanța hormonală, să stimuleze circulația sângelui, să trateze afecțiuni respiratorii sau chiar să ofere sprijin în lupta cu cancerul.

Ulei de lavandă pentru afecțiunile respiratorii

Acest ulei este util pentru a trata diferite afecțiuni respiratorii, inclusiv răceala și tusea, congestia nazală, infecțiile în gât și multe altele. Datorită proprietăților sale antibacteriene și antiinflamatorii, să inhalezi ulei de lavandă te poate ajuta să elimini flegma și îți va ușura respirația.

Cum să folosești uleiul de lavandă pentru problemele respiratorii:

  1. Pentru răceli și congestie nazală: Ai nasul înfundat? Într-un vas în care ai pus apă fierbinte adaugă 2-3 picături de ulei esențial de lavandă și 2-3 picături de ulei esențial de eucalipt (cu puternic efect antibacterian și antiinflamator). Acoperă-ți capul cu un prosop și inspiră aburii formați!
  2. Balsam calmant: Pentru ameliorarea congestiei de pe piept vei adăuga 2 picături de ulei esențial de lavandă și 2 picături de ulei esențial de peppermint la 1 linguriță de ulei purtător, precum este cel de măsline de exemplu și masează-te cu amestecul rezultat pe gât, pe piept, pe spate și pe tălpi.        

Uleiul de lavandă și cancerul

Uleiul acesta este folosit pe scară largă în aromaterapie pentru a ușura reacțiile adverse care apar în urma tratamentelor pentru cancer. Studiile au arătat că uleiul de lavandă poate să reducă stresul la pacienții cu cancer. Un studiu din 2012 a evidențiat că inhalarea uleiurilor esențiale, mai ales a celui de lavandă, poate să-i ajute pe pacienții cu cancer să treacă mai ușor peste stările generate de tratamentele specifice, printre care greața, durerile, stările de epuizare și depresia. Aromaterapia cu ulei de lavandă a ajutat inclusiv pacienții cu tumori maligne pe creier să se simtă mai „relaxați” și „mai puțin tensionați”. Într-un alt studiu, s-a demonstrat că 20-30 de minute de sesiuni de masaj cu aromaterapie cu ulei esențial de lavandă contribuie la ameliorarea durerii și la „reducerea semnificativă a inflamației” la pacientele cu cancer la sân.

Cum se poate folosi uleiul de lavandă în caz de cancer:

  1. Prin intermediul difuzorului pentru aromaterapie: Pentru a face mai ușor față tensiunii generate de ședințele de chimioterapie se recomandă să se folosească ulei de lavandă pentru aromaterapie. De asemenea, acesta poate fi direct inhalat din recipient înaintea tratamentelor.
  2. Pentru diminuarea grețurilor: Studiile au arătat că uleiul de lavandă poate să diminueze senzația de greață și răul de mișcare. În acest scop, se recomandă masarea uleiului în spatele urechilor sau sub buric. Totodată, se poate inhala uleiul direct din recipientul său sau se pot pune câteva picături în palme, pentru ca ulterior acestea să fie aplicate și pe față.
  3. Prin aplicații pe piele: Se vor amesteca picături de lavandă cu un ulei purtător și se vor masa zonele în care există dureri articulare sau de alt gen. Dacă te vei masa cu uleiul pe tâmple și în spatele gâtului vei cunoaște o ameliorare a durerilor de cap, a grețurilor și vei simți relaxarea.

Uleiul de lavandă și circulația sângelui

Un studiu din anul 2008 a demonstrat că aromaterapia cu ulei de lavandă îmbunătățește relaxarea și circulația din zona inimii la 1/3 din tinerii și adulții participanți. În plus, uleiul diminuează tensiunea arterială și de aceea este binevenit pentru persoanele care se confruntă cu hipertensiune.Să inhalezi uleiul sau să faci masaj cu el este binevenit ca terapie complementară pentru că ți se va îmbunătăți circulația sanguină.

Uleiul de lavandă pentru diabet

Poate uleiul de lavandă să contribuie la ameliorarea pe cale naturală a diabetului?  Un studiu din anul 2014 a încercat să demonstreze că ar putea fi posibil. La un test efectuat în laborator, cu șoareci, pe o durată de 15 zile, cercetătorii au sesizat că uleiul de lavandă „ a asigurat o protecție sporită contra creșterii nivelului de glucoză din sânge” și a contribuit la reducerea stresului oxidativ datorită proprietăților de „puternic antioxidant”. Deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a se înțelege cum ar putea fi folosit uleiul de lavandă pentru a preveni sau pentru a ameliora simptomele diabetului, studiul menționat promite să dovedească faptul că inclusiv tratamentele naturiste, precum acelea cu uleiuri esențiale, pot fi utile pentru a combate afecțiuni grave. Să te folosești de uleiul de lavandă în difuzor sau să îl aplici pe piele te poate ajuta să ții sub control simptomele diabetului.

Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
  • No products in the cart.
0