Blog

QZ7A0019 Edit1

Răspunsul simplu este că da, poți să folosești anumite uleiuri esențiale pentru uz intern, însă sub atenta îndrumare a unui specialist. Când considerăm că acestea sunt compuși volatili aromatici, obținuți din plante, atunci ne dăm seama că, în momentul în care consumăm anumite alimente, ingerăm și uleiuri. Spre exemplu, ne gândim de două ori înainte să ne apucăm să adaugăm cilantro într-o salsa sau busuioc la o pizza? Cel mai probabil nu. De altfel, industria alimentară și cea a băuturilor folosește de ani  buni uleiuri esențiale pentru a conferi arome sau pentru a conserva, așa că în mod cert că le-ai consumat deja pe unele, fără să îți dai seama. În plus, este preferabil să le utilizezi pe acestea în loc de aromele artificiale puse de obicei în alimente și băuturi.

Ca să ne dăm seama cât de sigure sunt pentru consum uleiurile esențiale, va trebui să ținem cont de trei factori: puterea, cantitatea și calitatea.

Puterea și cantitatea uleiurilor esențiale

 Întrucât un ulei esențial reprezintă doar 1-5% dintr-o plantă, să mănânci planta respectivă ca atare nu va fi același lucru cu a consuma uleiul.   Uleiurile esențiale de calitate sunt mult mai puternice decât plantele propriu-zise. De pildă, vor fi necesare aproximativ 50 de lămâi pentru a obține o sticluță de 15 ml de ulei esențial.  Dacă vom analiza matematic această informație, vom constata că fiecare sticluță cuprinde cam 250 de picături de ulei, ceea ce înseamnă că în fiecare picătură se regăsește cam 1/5 din coaja unei lămâi. Te-ai gândi de două ori înainte să mănânci 1/5 din coaja unei lămâi? Probabil că nu. Cei mai mulți dintre noi nu facem asta și cu siguranță am gustat, la un moment dat, dintr-un desert ce conținea și zeamă și coajă de lămâie.

Calitatea uleiurilor esențiale

Având în vedere că există și uleiuri esențiale de calitate slabă, plini de solvenți, aditivi și orice alte substanțe care le reduc din putere, trebuie să avem mare grijă. Astfel, în situația în care nu știi sigur ce conține uleiul tău, mai bine nu îl folosi. Chiar și uleiurile despre care se spune că sunt 100% pure pot să fie obținute din plante crescute cu pesticide, care nu fost recoltate la timpul potrivit, care au fost crescute în laboratoare sau care au fost distilate greșit. Cu sprijinul venit din partea autorităților, companiile producătoare de uleiuri esențiale de top își asumă răspunderea asupra a ceea ce oferă, respectând cu strictețe normele de siguranță și de calitate. Numai uleiurile de cea mai bună calitate, care nu au fost amestecate cu alte substanțe, pot fi sigure pentru a fi considerate uleiuri esențiale pentru uz intern.

Nu toate uleiurile esențiale au fost create la fel. De aceea, este important să se ceară sfatul unui specialist. 

FDA din SUA (Administrația Alimentelor și a Medicamentului) a adoptat o listă cu uleiurile considerate sigure.  Problema care intervine este legată de întrebarea dacă, alături de acestea, există și altele care sunt sigure sau altele care nu au fost încă testate din acest punct de vedere.  Un alt aspect demn de luat în seamă este că nu toate uleiurile esențiale considerate sigure pentru consumul intern sunt bune pentru toată lumea.  Acest lucru este influențat în primul rând de starea de sănătate a fiecăruia dintre noi, de medicația în curs etc.

Uleiurile esențiale interzise pentru uz intern

Pe de o parte, există uleiuri esențiale care nu sunt recomandate pentru ingestie și unele care sunt interzise din acest punct de vedere. Printre ele se numără:

  • „Arborele vieții”
  • Ulm
  • Cedru
  • Chiparos
  • Eucalipt
  • Brand alb
  • Wintergreen

 În cazul altor uleiuri, trebuie să alegi modalitatea de folosire care ți se potrivește ție cel mai bine. Practic, fiecare dintre noi este unic și are propriul mod de a reacționa la uleiurile esențiale. Din acest motiv, ține seama de această indicație: „Nu mai mult de 1 picătură odată și nu fără recomandarea sau supravegherea unui specialist”. Vârsta este un alt criteriu de care trebuie să se țină seama când vine vorba de uleiurile esențiale. Spre exemplu, apare întrebarea: „Un copil ar putea să consume intern uleiuri esențiale? Dar un adolescent?”. O altă întrebare posibilă ar fi și: „Orice adult poate să consume intern uleiuri esențiale?”

 Nu se pot formula răspunsuri ferme la astfel de întrebări. Cu toate acestea, este indicat ca un copil mic să nu ingereze uleiuri esențiale nici chiar prin intermediul unei capsule vegetale ce le conține. Pentru copii este potrivit mai degrabă consumul de vitamine cu conținut de uleiuri esențiale sau alimente care sunt gătite cu ele. În același timp, numai un specialist poate decide dacă este  cazul ca unui copil să i se dea uleiuri esențiale.

Uleiuri esențiale pentru uz intern: ce spune știința

 Întrucât, până în prezent, cea mai mare parte a cercetărilor din domeniu au vizat animalele, nu se poate spune cu exactitate cât de periculoasă este ingerarea uleiurilor esențiale. În privința impactului uleiurilor esențiale asupra pielii, trebuie să știm  că terminațiile nervoase sunt aproape de mucoase, o reacție la uleiurile esențiale putând fi rapidă și puternică, lucru care poate fi considerat bun dacă se dorește obținerea unor efecte vizibile în scurt timp. O veste bună este că mucoasele au capacitatea de a se proteja secretând mai mult mucus, iar uleiurile esențiale se pot dilua mai ușor.  Dacă inițial efectele aplicării pe piele a unui ulei esențial pot fi puternice, treptat ele se vor mai atenua, dar efectul rămâne de durată. Nu puneți pe piele uleiuri esențiale pure nediluate într-un ulei bază sau apă.

Referitor la modul în care corpul metabolizează uleiurile esențiale, putem afla mai multe despre acest aspect înțelegând cum ele sunt benefice pentru noi. Odată ce venim în contact cu uleiurile esențiale, acestea vor ajunge în fluxul sanguin și vor circula în corp, până când vor ajunge la nivelul ficatului pentru a fi metabolizate. Enzimele hepatice le descompun, produșii rezultați circulând încă în corp până când vor fi eliminați. Aceștia pot ajunge să producă, la rândul lor, alte substanțe care ne vor aduce beneficii.  De exemplu, un studiu legat de acidul perilic (produs prin ingerarea uleiurilor de citrice) a demonstrat că organismul poate să-și fabrice un produs care este util pentru  a lupta contra cancerului.

Când se recomandă uleiuri esențiale pentru uz intern

  •  Dacă ne confruntăm cu tulburări digestive, precum sindromul colonului iritabil, ne putem ajuta de uleiul esențial de Mentă (Peppermint). El este văzut ca fiind mai eficient decât alte medicamente, care pot avea efecte adverse. În plus, uleiul de portocală amară (Petitgrain) poate să fie de ajutor în caz de leziuni gastrice.
  • În cazul în care nu este vorba despre probleme digestive, nu este încă foarte clar cum ne putem folosi de uleiurile esențiale. Astfel, se derulează tot mai multe cercetări menite să arate cum acestea pot fi utile pentru diferite afecțiuni, testându-se inclusiv nanoemulsiile, în care uleiurile esențiale sunt amestecate cu apă pentru a se crea combinații puternice, utile pentru situațiile în care uleiurile vor fi administrate intern.

Concluzia este că fiecare persoană reacționează diferit la fiecare substanță nouă, inclusiv la uleiurile esențiale. Odată ce te-ai hotărât să consumi un anumit ulei, la recomandarea unui specialist, orientează-te spre unul de o înaltă calitate, produs de o companie de încredere. Nu uita să ai mereu în vedere dozele care ți s-au recomandat.

uleiuri esentiale pentru uz intern
uleiuri esentiale pentru uz intern

Uleiurile esențiale pentru uz intern se folosesc așa cum se simte confortabil fiecare

Consumul intern al uleiurilor esențiale  este o decizie personală, care trebuie luată doar după consultarea unui specialist. Pentru cine nu se simte în siguranță ingerând uleiuri esențiale, există și alte variante convenabile. De exemplu, aromaterapia și aplicațiile direct pe piele pot fi foarte eficiente, mai ales dacă se vor folosi uleiuri de calitate.

Dacă pur și simplu vei inhala un anumit ulei esențial, organismul va reacționa în consecință, viteza de reacție depinzând de factori precum: temperatura, gradul de diluție, zona în care a fost aplicat uleiul.  În general însă, cam în 15 minute uleiul va pătrunde în fluxul sanguin și va începe să-și facă efectul dorit.  

Fiecare poate să opteze pentru cea mai potrivită formă de utilizare a uleiurilor esențiale, conștientizând faptul că aromaterapia și aplicațiile pe piele pot să aibă oricând rezultate. Desigur, dacă te simți în siguranță, poți să consumi intern uleiurile esențiale, cu condiția să respecți anumite instrucțiuni și să faci acest demers numai când se impune.

Recomandările FDA cu privire la uleiuri esențiale pentru uz intern

            Titlul 21, volumul 3

            Revizuit pe 1 aprilie 2018

            Titlul 21- Alimente și Medicamente

            Capitolul I- Administrația Alimentelor și Medicamentelor, Departamentul de Sănătate și Servicii

            Subcapitolul B- Alimente pentru consumul uman (continuare)

Partea 182-Substanțe general recunoscute ca fiind sigure

Supcapitolul A- Prevederi generale

Secțiunea 182, 20- Uleiuri esențiale, oleoresine (fără solvenți) și extracte naturale (fără  distilare)

            Uleiurile esențiale, oleoresine (fără solvenți) și extractele naturale (inclusiv cele obținute prin distilare) care sunt în general recunoscute ca fiind sigure consumului, conform reglementărilor disponibile în secțiunea 409 a Actului, sunt următoarele:

Denumirea comună a plantei Denumirea științifică
Alfalfa Medicago sativa L.
Allspice (Mix de condimente) Pimenta officinalis Lindl.
Almond, bitter (fără acid prussic)- Migdală amară Prunus amygdalus Batsch, Prunus armeniaca L. sau Prunus persica (L.) Batsch.
Ambrette (seed)-Semințe de Ambretă (Mosc vegetal) Hibiscus moschatus Moench.
Angelica root- Rădăcină de angelică Angelica archangelica L.
Angelica seed- Semințe de angelică Do.
Angelica stem- Tulpină de angelică Do.
Angostura (cusparia bark)- Este un bitter concentrat, obținut din plante și alcool Galipea officinalis Hancock.
Anise- Anason Pimpinella anisum L.
Asafetida- O plantă din familia pătrunjelului, cu miros puternic Ferula assa-foetida L., legat cu spp. de  Ferula.
Balm (lemon balm)-Melisă Melissa officinalis L.
Balsam of Peru- Balsam de Peru (obținut din trei specii de rășinoase, cu frunze veșnic verzi) Myroxylon pereirae Klotzsch.
Basil- Busuioc Ocimum basilicum L.
Bay leaves- Frunze de dafin Laurus nobilis L.
Bay (myrcia oil)- Ulei de dafin Pimenta racemosa (Mill.) J. W. Moore.
Bergamot (bergamot orange)- Bergamotă Citrus aurantium L. subsp. bergamia Wright și Arn.
Migdală amară (fără acid prusic) Prunus amygdalus Batsch, Prunus armeniaca L., sau Prunus persica (L.) Batsch.
Bois de rose- Un arbore cu lemn prețios din Madagascar sau America Latină Aniba rosaeodora Ducke.
Cacao- Cacao Theobroma cacao L.
Camomile (chamomile) flowers, Hungarian- Flori de mușețel din Ungaria Matricaria chamomilla L.
Camomile (chamomile) flowers, Roman or English- Flori de mușețel roman sau englezesc Anthemis nobilis L.
Cananga- Ylang-Ylang Cananga odorata Hook. f. and Thoms.
Capsicum- Ardei iute Capsicum frutescens L. și Capsicum annuum L.
Caraway- Chimen Carum carvi L.
Cardamom seed (cardamon)- Semințe de cardamom Elettaria cardamomum Maton.
Carob bean- Boabe de carob Ceratonia siliqua L.
Carrot- Morcov Daucus carota L.
Cascarilla bark- Scoarță de cascarila Croton eluteria Benn.
Cassia bark, Chinese-Scorțișoară chinezească Cinnamomum cassia Blume.
Cassia bark, Padang saur Batavia- Coajă de scorțișoară chinezească Cinnamomum burmanni Blume.
Cassia bark, Saigon- Scorțișoară din Saigon Cinnamomum loureirii Nees.
Celery seed- Semințe de țelină Apium graveolens L.
Cherry, wild, bark- Scoarță de cireș sălbatic Prunus serotina Ehrh.
Chervil- Hasmațuchi Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm.
Chicory- Cicoare Cichorium intybus L.
Cinnamon bark, Ceylon- Scorțișoară din Ceylon Cinnamomum zeylanicum Nees.
Cinnamon bark, Chinese- Coajă de arbore de scorțișoară din China Cinnamomum cassia Blume.
Cinnamon bark, Saigon- Coajă de arbore de scorțișoară din Saigon Cinnamomum loureirii Nees.
Cinnamon leaf, Ceylon-  Frunze de scorțișoară din Ceylon Cinnamomum zeylanicum Nees.
Cinnamon leaf, Chinese-  Frunze de scorțișoară din China Cinnamomum cassia Blume.
Cinnamon leaf, Saigon- Frunze de scorțișoară din China Cinnamomum loureirii Nees.
Citronella- Citronella (lemongrass) Cymbopogon nardus Rendle.
Citrus peels- Coji de citrice Citrus spp.
Clary (clary sage)- Clary Sage Salvia sclarea L.
Clover- Cuișoare Trifolium spp.
Coca (decocainized)- Coca (fără cocaină) Erythroxylum coca Lam. și alte subspecii. de Erythroxylum.
Coffee- Cafea Coffea spp.
Cola nut- Nuci de arbore de Cola Cola acuminata Schott și Endl și  alte subspecii de Cola.
Coriander- Coriandru Coriandrum sativum L.
Cumin (cummin)- Cumin Cuminum cyminum L.
Curacao orange peel (orange, bitter peel)- Coajă de portocală de Curacao Citrus aurantium L.
Cusparia bark- Scoarță de arbore Cusparia Galipea officinalis Hancock.
Dandelion- Păpădie Taraxacum officinale Weber și T. laevigatum DC.
Dandelion root- Rădăcină de păpădie Do.
Dog grass (quackgrass, triticum)- Alac Agropyron repens (L.) Beauv.
Elder flowers- Flori de soc Sambucus canadensis L. și  S. nigra I.
Estragole (esdragol, esdragon, tarragon)- Tarhon Artemisia dracunculus L.
Estragon (tarragon)- Tarhon Do.
Fennel, sweet- Fenicul dulce Foeniculum vulgare Mill.
Fenugreek- Fenicul Trigonella foenum-graecum L.
Galanga (galangal)- Galangal Alpinia officinarum Hance.
Geranium- Mușcată Pelargonium spp.
Geranium, East Indian- Mușcată din estul Indiei Cymbopogon martini Stapf.
Geranium, rose- Mușcată-trandafir Pelargonium graveolens L’Her.
Ginger- Ghimbir Zingiber officinale Rosc.
Grapefruit- Grepfruit Citrus paradisi Macf.
Guava- Guava Psidium spp.
Hickory bark- Scoarță de arbore Hicori Carya spp.
Horehound (hoarhound)- Unguraș Marrubium vulgare L.
Hops- Hamei Humulus lupulus L.
Horsemint- Lemon Balm Monarda punctata L.
Hyssop- Isop Hyssopus officinalis L.
Immortelle- Imortele Helichrysum augustifolium DC.
Jasmine-Iasomie Jasminum officinale L. și alte subspecii de iasomie
Ienupăr Juniperus communis L.
Kola nut- Nuca arborelui Cola Cola acuminata Schott și Endl. și alte subspecii de Cola.
Laurel berries- Boabe de dafin Laurus nobilis L.
Laurel leaves- Frunze de dafin Laurus spp.
Lavender- Lavandă Lavandula officinalis Chaix.
Lavender, spike- Levănțică Lavandula latifolia Vill.
Lavandin- Lavandina Hibrid  între Lavandula officinalis Chaix și Lavandula latifolin Vill.
Lemon-Lămâie Citrus limon (L.) Burm. f.
Lemon balm- Melissă
Lemon grass- Lemon grass Cymbopogon citratus DC. și Cymbopogon lexuosus Stapf.
Lemon peel- Coajă de lămâie Citrus limon (L.) Burm. f.
Lime- Lămâie verde Citrus aurantifolia Swingle.
Linden flowers- Flori de in Tilia spp.
Locust bean- Roșcove Ceratonia siliqua L,
Lupulin- Lupulină Humulus lupulus L.
Mace-Nucșoară Myristica fragrans Houtt.
Mandarin- Mandarin Citrus reticulata Blanco.
Marjoram, sweet- Măghiran dulce Majorana hortensis Moench.
Mate- Iarbă Mate Ilex paraguariensis St. Hil.
Melissa – Melisă
Menthol- Mentol Mentha spp.
Menthyl acetate-Mentil acetat Do.
Molasses (extract)- Melasă Saccarum officinarum L.
Mustard-Muștar Brassica spp.
Naringin-Naringină Citrus paradisi Macf.
Neroli -Neroli Citrus aurantium L.
Nutmeg- Nucșoară Myristica fragrans Houtt.
Onion-Ceapă Allium cepa L.
Orange, bitter, flowers- Flori de portocal amar Citrus aurantium L.
Orange, bitter, peel- Coajă de portocală amară Do.
Orange leaf- Frunze de portocal Citrus sinensis (L.) Osbeck.
Orange, sweet- Portocal dulce Do.
Orange, sweet, flowers- Flori de portocal Do.
Orange, sweet, peel- Coajă de portocală dulce Do.
Origanum- Oregano Origanum spp.
Palmarosa- Palmarosa Cymbopogon martini Stapf.
Paprika- Paprika Capsicum annuum L.
Parsley- Pătrunjel Petroselinum crispum (Mill.) Mansf.
Pepper, black- Piper negru Piper nigrum L.
Pepper, white-Piper alb Do.
Peppermint- Peppermint Mentha piperita L.
Peruvian balsam- Balsam de Peru Myroxylon pereirae Klotzsch.
Petitgrain- Petitgrain Citrus aurantium L.
Petitgrain lemon- Petitgrain (cu aromă de lămâie) Citrus limon (L.) Burm. f.
Petitgrain mandarin sau tangerine- Petitgrain cu mandarină Citrus reticulata Blanco.
Pimenta- Ienibahar Pimenta officinalis Lindl.
Pimenta leaf-Frunze  de ienibar Pimenta officinalis Lindl.
Pipsissewa leaves- Frunze de „Verdeața iernii” Chimaphila umbellata Nutt.
Pomegranate-Rodie Punica granatum L.
Prickly ash bark- Arbore Prickly Xanthoxylum (sau Zanthoxylum) Americanum Mill. sau Xanthoxylum clava-herculis L.
Rose absolute- Rose absolut Rosa alba L., Rosa centifolia L., Rosa damascena Mill., Rosa gallica L. și variații ale altor subspecii
Rose (otto of roses, attar of roses)-Trandafir Do.
Rose buds- Boboc de trandafir Do.
Rose flowers- Flori de trandafir Do.
Rose fruit (hips)- Măceș Do.
Rose geranium- Mușcată-trandafir Pelargonium graveolens L’Her.
Rose leaves-Frunze de trandafir Rosa spp.
Rosemary- Rozmarin Rosmarinus officinalis L.
Saffron- Șofran Crocus sativus L.
Sage-Salvie Salvia officinalis L.
Sage, Greek- Salvie grecească Salvia triloba L.
Sage, Spanish- Salvie spaniolă Salvia lavandulaefolia Vahl.
St. John’s bread- Carob Ceratonia siliqua L.
Savory, summer- Cimbru de vară Satureia hortensis L.
Savory, winter- Cimbru Satureia montana L.
Schinus molle- Piper peruvian Schinus molle L.
Sloe berries (blackthorn berries)- Afine Prunus spinosa L.
Spearmint-Mentă dulce Mentha spicata L.
Spike lavender- Levănțică Lavandula latifolia Vill.
Tamarind- Tamarind Tamarindus indica L.
Tangerine- Mandarină Citrus reticulata Blanco.
Tarragon- Tarhon Artemisia dracunculus L.
Tea- Ceai Thea sinensis L.
Thyme- Cimbru Thymus vulgaris L. and Thymus zygis var. gracilis Boiss.
Thyme, white-Cimbru Do.
Thyme, wild or creeping- Cimbru sălbatic Thymus serpyllum L.
Triticum- Alac
Tuberose- Tuberoză Polianthes tuberosa L.
Turmeric-Turmeric Curcuma longa L.
Vanilla- Vanilie Vanilla planifolia Andr. sau Vanilla tahitensis J. W. Moore.
Violet flowers- Flori de violetă Viola odorata L.
Violet leaves- Frunze de violetă Do.
Violet leaves absolute- Frunze de violetă Do.
Wild cherry bark- Scoarță de cireș sălbatic Prunus serotina Ehrh.
Ylang-ylang-Ylang-Ylang Cananga odorata Hook. f. și Thoms.
Zedoary bark- Curcuma Zedoaria Curcuma zedoaria Rosc.
Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
  • No products in the cart.
0