Blog

ulei esential de lamaie

Uleiul esențial de lămâie este un tip de ulei esențial folosit de obicei în aromaterapie. Provenit din coaja de „Citrus lemon”, uleiul esențial de lămâie oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Acest ulei este diferit de uleiul esențial de lemongrass.

Uleiul esențial de lămâie: Utilizări frecvente

Uleiul esențial de lămâie se folosește de obicei pentru a ușura stresul, pentru a combate oboseala și insomnia și pentru a se adresa afecțiunilor precum acnee, piciorul atletului, depresia, negii și varicele. De asemenea, uleiul esențial de lămâie stimulează sistemul imunitar, ameliorează durerea și promovează scăderea în greutate.

Uleiul esențial de lămâie: Beneficii

Deși cercetările în privința efectelor aromaterapeutice ale uleiului esențial de lămâie sunt limitate, există dovada că acest ulei poate să ofere anumite beneficii. Să aruncăm o privire asupra unor descoperiri oferite din studiile disponibile.

  • Anxietate: Câteva studii preliminare sugerează că uleiul de lămâie poate să reducă anxietatea și stresul. De exemplu, un studiu din anul 2004, realizat cu ajutorul șoarecilor, a arătat că expunerea la mirosul de ulei esențial  de lămâie a ajutat la diminuarea nivelului de corticosteron (un tip de hormon al stresului). Publicat în „Brain Research”, prin acest studiu s-a descoperit că uleiul esențial de lămâie poate să dețină proprietăți de reducere a anxietății și de ușurare a durerii.
  • Dispoziție: Studii preliminare indică faptul că uleiul de lămâie poate să crească bună-dispoziția. Spre exemplu, într-un mic studiu publicat în „Psychoneuroendocrinology”, oamenii de știință au constatat că inhalarea aromei uleiului esențial de lămâie era mai de efect în a îmbunătăți dispoziția, prin comparație cu aromaterapia pe baza folosirii uleiului esențial de lavandă. Studiul a implicat 56 de femei și de bărbați sănătoși.
  • Scăderea în greutate: Uleiul de lămâie previne câștigul în greutate, potrivit unui studiu din 2003 publicat în „Experimental Biology and Medicine”. Cu ajutorul testelor efectuate cu șoareci, oamenii de știință au descoperit că inhalarea aromei de uleiuri esențiale de lămâie și de grapefruit modifică activitatea sistemului nervos într-o modalitate care promovează descompunerea grăsimilor din corp. Cu toate acestea, din cauza lipsei de studii clinice care să ateste efectele uleiului esențial de lămâie asupra descompunerii grăsimilor, este prea curând să se recomande uleiul esențial de lămâie ca sprijin în procesul de pierdere în greutate.
  • Boala Alzheimer: Uleiul esențial de lămâie poate să aducă unele beneficii persoanelor cu Alzheimer, potrivit unui studiu publicat în 2009 în „Psychogeriatrics”. Pentru acest studiu, 28 de adulți în vârstă (incluzând 17 persoane cu Boala Alzheimer) au folosit aromaterapia (incluzând aici uleiurile esențiale de lămâie, de rozmarin, de grapefruit și de portocală) timp de 28 de zile. Rezultatele acestui studiu au demonstrat că aromaterapia a condus la o îmbunătățire semnificativă, într-o anumită măsură, în ceea ce privește funcția cognitivă, cu precădere în rândul pacienților cu Boala Alzheimer.
uleiul esential de lamaie
uleiul esential de lamaie

Uleiul esențial de lămâie: Cum se folosește

Când este diluat cu un ulei purtător (precum jojoba, migdale dulci sau avocado), 1-2 picături de ulei de lămâie pot să fie aplicate pe piele sau adăugate în apa în care facem baie. Uleiul esențial de lămâie pur nu trebuie aplicat direct pe piele sau folosit în cantități mai mari decât este recomandat (uleiul se absoarbe prin piele, iar dacă este folosit în exces poate fi toxic). Uleiul esențial de lămâie poate să fie inhalat după ce vei împrăștia o picătură de ulei pe un material textil (sau folosid un difuzor sau un vaporizator).

Uleiul esențial de lămâie: contraindicații

  • Uleiul esențial de lămâie nu ar trebui ingerat.
  • Există riscul ca aplicarea de ulei de lămâie pe piele să crească sensibilitatea la razele ultraviolete și, în consecință, să crească riscul de cancer de piele.
  • Când se folosește uleiul de lămâie pe piele, este esențial să ne protejăm în caz de expunere la radiațiile ultraviolete aplicând o cremă cu protecție solară.
  • Femeile însărcinate și copiii ar trebui să consulte medicul înainte de a folosi uleiuri esențiale.
  • Orice ulei esențial implică un risc de sensibilitate la contactul cu el. O testare pe o mică porțiune de piele ar trebui realizată înainte de a folosi orice ulei esențial nou.

Reține că medicina alternativă nu ar trebui să reprezinte un substitut pentru cea clasică. Să-ți tratezi singur o afecțiune și să nu ții cont de aceasta din urmă poate avea grave consecințe asupra sănătății. Acest detaliu este valabil și pentru uleiul esențial de lămâie. Folosește-l conform indicațiilor specialiștilor.

Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
  • No products in the cart.
0