Blog

aromoterapie si coronavirus scaled

În condițiile îngrijorării pentru noul coronavirus din 2019 (Covid-19), trebuie discutat despre rolul uleiurilor esențiale în diminuarea riscului de a contracta virusurile  gripale. Din păcate, se cunosc foarte puține despre terapiile care să poată ține sub control virusurile de acest gen. Aromaterapia poate fi de bun augur pentru a ridica stresul și anxietatea unui bolnva, dar nu numai.

Ce este coronavirusul?

Coronavirusurile sunt o familie largă de virusuri, ce provoacă îmbolnăviri care variază de la simpla răceală până la Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul Respirator Sever Acut (SARS-CoV). Recentul coronavirus a fost pentru prima dată detectat în Wuhan, China și se referă la noul coronavirus din 2019 (Covid -9). Sunt câteva coronavirusuri cunoscute ce se regăsesc la animale și care nu au infectat până acum oamenii.

Semnele infecției includ simptome respiratorii precum febra, tusea, scurtarea respirației și dificultăți în respirație. În cazurile severe, infecția poate determina pneumonia, sindromul acut respirator sever, cedarea funcțiilor renale și chiar decesul. Așa cum este și cu toate celelalte virusuri respiratorii, există măsuri preventive ce pot fi luate.

Printre acestea se numără:

  • Spălarea mâinilor cu apă și săpun pentru cel puțin 20 de secunde.
  • Folosește un dezinfectant pentru mâini ce conține cel puțin 60% alcool dacă nu ai la dispoziție apă și săpun
  • Evită să-ți atingi ochii, nasul și gura când ai mâinile nespălate
  • Evită să vii în contact cu persoane bolnave
  • Acoperă-ți gura sau nasul când tușești sau strănuți cu un șervețel, pe care să-l arunci ulterior
  • Curăță și dezinfectează frecvent obiectele și suprafețele pe care le atingi

Se crede că simptomele unei infecții cu coronavirus apar la 2-14 zile de după expunerea la virus.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă, având în vedere cunoașterea limitată a bolii provocate de noul coronavirus, ca toate cazurile suspecte de îmbolnăvire să fie izolate și monitorizate în spital. Cei care au o problemă de sănătate precum boli de plămâni sau de inimă, maladii renale severe sau alte afecțiuni ce afectează imunitatea, sunt mai supuse riscului de a contacta virusul și de a se îmbolnăvi grav.

Uleiurile esențiale, aromaterapia și virusurile gripale

Multe dintre aceste studii sunt in vitro și folosesc uleiuri esențiale în starea lor lichidă și uleiuri esențiale administrate intern. Acest demers nu este foarte practic și presupune anumite riscuri. Cu toate acestea, am fost fascinat să citesc despre câteva teste care au cercetat activitatea antivirală a uleiurilor esențiale vaporizate în aerul contaminat cu virusuri gripale. Un studiu realizat în faza de vapori a uleiurilor esențiale, cu uleiuri precum cel de bergamotă, de eucalipt, de geranium, de arbore de ceai, de scorțișoară, de lemongrass și de cimbru a arătat că acestea au fost foarte active contra virusului gripal după doar 10 minute de difuzare.

Eucaliptul și bergamota au demonstrat cea mai semnificativă acțiune prin aromaterapia de acasă contra virusului gripal după numai 10 minute, în timp ce restul uleiurilor și-au demonstrat-o după 30 de minute. A fost interesant și faptul că s-au testat uleiurile și în faza lichidă și s-a ajuns la concluzia că Eucalyptus globulus nu are o activitate antivirală intensă în fază lichidă, dar aceasta devine proeminentă după numai 10 minute când este vorba despre faza gazoasă (vapori).

Oamenii de știință au sugerat și că este posibil ca substanța denumită 1,8-cineol, unul dintre principalele componente din uleiul de eucalipt, să nu fie cea neapărat responsabilă de activitatea antivirală a uleiului. Din aceasta cauză se recomandă folosirea uleiurilor de eucalipt nefracționate, integrale, pure. Uleiul nefracționat are o aromă ușor citrică, acrișoară spre deosebire de uleiul fracționat care are o aromă mentolată.

S-a observat și că vaporii de ulei esențial folosiți nu au un efect măsurabil asupra celulelor epiteliale pulmonare. S-a arătat și că unul dintre uleiurile esențial care posedă cea mai puternică acțiune antivirală atât în stare lichidă, cât și în stare gazoasă, este cel de scorțișoară.

Cercetările au raportat fapul că activitatea antivirală a uleiurilor esențiale se exercită asupra principalei membrane proteice a virusurilor gripale, hemagglutinină (HA) și neuraminidase (NA). Rezultatele studiilor au arătat că cele mai multe uleiuri esențiale sunt capabile să anihileze activitatea virală a HA. Cu toate acestea, tot uleiul esențial de scorțișoară a fost cel care a putut să inhibe atât activitatea virală a HA, cât și pe cea a NA.

Acest aspect este interesant întrucât proteinele HA și NA ale virusului gripal sunt responsabile de abilitatea virusului de a intra și de a ieși din celule. În urma acestei constatări, se poate spune că diminuarea funcțiilor virale va diminua și răspândirea virusului.

În timp ce uleiurile esențiale testate sub formă lichidă au dovedit că pot avea efecte citotoxice asupra celulelor epiteliale de la nivelul plămânilor umani, aceleași uleiuri, testate în faza gazoasă, nu produceau reacții adverse după expuneri de cel puțin 10 minute.

Rezultatele unui studiu australian au demonstrat că uleiul de arbore de ceai (tea tree) vaporizat este foarte eficient în contracararea virusurilor gripale din aer. Studiul a evidențiat faptul că uleiul de arbore de ceai a fost capabil să ducă la inactivarea completă a virusului, în timp ce uleiul de eucalipt, deși are și el proprietăți antivirale puternice, a fost mai puțin eficient decât cel de arbore de ceai.

Efectele antimicrobiene ale uleiului de eucalipt sunt bine cunoscute, dar nu și proprietățile sale imunomodulatoare. Studiile au ajuns la concluzia că uleiul de eucalipt crește activitatea fagocitelor, a monocitelor și macrofagelor și diminuează semnificativ și inhibă IL-4, IL-6, TNF-α și NF-kB, ce determină procesul inflamator.

Referitor la 1,8-cineole s-a descoperit că poate să inhibe considerabil producția de cytokine din limfocitele și monocitele umane. S-a constatat și că este un puternic inhibitor al TNF-α și IL-1β. Aceste descoperiri sugerează că 1,8-cineole poate să controleze hipersecreția de mucus, să reducă agravarea astmului, sinuzitelor și bolii pulmonare obstructive.

aromaterapia
aromaterapia

Câteva sfaturi

În afară de a ține cont de sfaturile date de autoritățile sanitare, cum ar fi spălatul mâinilor, utilizarea unui dezinfectant pentru mâini care să aibă alcool (este ideal dacă acesta ar conține și uleiuri esențiale precum acela de eucalipt sau cel de tea tree), poți să recurgi la difuzarea uleiurilor esențiale acasă sau la locul de muncă. Nu numai că așa vei diminua riscul de infecții, dar îți vei întări și imunitatea.

Astăzi am fost la o farmacie ca să fac rost de câteva măști pentru călătoria pe care o voi face în Japonia. Din păcate, nu am mai găsit deloc. Dacă vei folosi o mască de față pentru a te proteja, te sfătuiesc să aplici pe ea și 5 picături de ulei de eucalipt, 4 picături de ulei de tea tree și 1 picătură de ulei de lămâie.

De asemenea, poți să-ți prepari un spray în care să diluezi uleiurile esențiale în etanol sau apă curată și după aceea poți să-ți stropești masca cu acesta.

Aromaterapia: blend pentru lupta cu virusurile

Dacă îți vei prepara un blend de uleiuri pentru difuzor, bazat pe cercetari recente legate de difuzarea uleiurilor, ți-aș recomanda următoarele:

  • 5 picături de eucalipt organic
  • 4 picături de tea tree organic
  • 1 picătură de ulei de scoarță de scorțișoară organic

Aș dori să împărtășesc cu voi o rețetă interesantă, pe care Dr. Valnet o recomandă pentru răceli și gripă, fiind eficientă dacă este luată de la primele simptome.

În puțin whisky se va pune zeama de la o lămâie, 1 lingură de miere, un pahar mare de apă și bucățele de baton de scorțișoară și cuișoare. Se va fierbe totul pentru 2-3 minute și se va lăsa la infuzat timp de 20 de minute. Și versiunea mea este similară. Eu adaug câteva frunze de salvie, scorțișoară și cuișoare. După ce fierbe totul, adaug o linguriță de miere de mană sau de Manuka și după ce las totul la infuzat pentru 10 minute, adaug sucul de la o lămâie și 20 de picături de tinctură de echinaceea organică, de calitate bună.

Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
  • No products in the cart.
0