Imaginează-ți: Vii acasă după o lungă zi la muncă și ești întâmpinat/ă de aroma calmantă de rose geranium. Ah, cât de relaxant! Aromoterapie îți trebuie! Stresul acumulat peste zi dispare- este ca și cum volumul existent în capul tău a fost dat mai încet. Imediat vei simți o stare de calm și de pace interioară. În afară de faptul că atunci când folosești aromoterapie promovezi relaxarea, există și numeroase beneficii vindecătoare ale acesteia.
În calitatea sa de medicină alternativă complet naturală, aromaterapia folosește uleiuri esențiale provenite din flori, din petale, din frunze, din tulpini, din scoarță, din semințe și din rădăcini. Când uleiurile esențiale sunt inhalate, s-a dovedit că sunt benefice oamenilor pentru diferite probleme de sănătate.
Datând încă din vremea egiptenilor și a vechilor greci, uleiurile esențiale au fost folosite atât în scopuri religioase, cât și medicale. În timpul Primului Război Mondial, soldații francezi reîntorși acasă primeau aromaterapie nu numai pentru răni, ci și pentru diminuarea stărilor de anxietate și a stresului post-traumatic. În zilele de astăzi, uleiurile esențiale pot fi regăsite pretutindeni, de la lumânări și parfumuri la tratamentele spa și în cadrul meditațiilor. Uleiurile esențiale pot fi folosite prin inhalație, prin ingestie sau prin absorbție prin piele, o aromoterapie bazată pe simțul olfactiv.
Știai că acum uleiurile esențiale sunt folosite în spitale? Recunoscute pentru capacitatea lor de a ameliora anxietatea, depresiile și infecțiile, din ce în ce mai mulți profesioniști din domeniul medical sunt adepții lor. De altfel, numeroși aromaterapeuți sunt și terapeuți specializați în masaj, psihologi sau chiropracticieni. Potrivit unui studiu, pacienți care au avut parte de aromaterapie cu ulei de lavandă înainte de operații au fost mai puțin anxioși decât cei dintr-un grup de control.
„Există dovezi de înaltă calitate conform cărora uleiurile esențiale sunt de efect în a ameliora infecții virale, bacteriene, fungice și provocate de paraziți și în a îndepărta tulburările de somn și durerea”, spune Dr.Wolfgang Stefiltsch, vice președinte al „Asociației de Aromaterapie și de Îngrijire prin intermediul Aromelor” din Austria. „Prin aromoterapie uleiurile pot să îmbunătățească stări de spirit precum anxietatea, depresia, dar și să reducă stresul”.
Aromoterapie: cum funcționează
Uleiurile esențiale din aromaterapie activează receptorii de miros ai nasului, care transmit mesaje direct către sistemul limbic al creierului. Sistemul limbic influențează emoțiile, memoria, procesul de învățare, apetitul și disponibilitatea către activități sexuale. Inhalarea uleiurilor esențiale stimulează diverse răspunsuri ale corpului, cum ar fi tiparele de respirație, nivelul tensiunii arteriale și ritmul cardiac.
Poți să ameliorezi numeroase probleme fizice și mentale folosind aromoterapie. Fie că este vorba despre ușurarea durerilor, despre îmbunătățirea capacității de concentrare, despre promovarea somnului odihnitor sau despre sprijinirea digestiei, există uleiuri esențiale ce pot susține procesele de vindecare. Aromaterapia poate fi folosită în următoarele moduri: prin inhalații directe, prin vaporizator, cu ajutorul umidificatorului, a parfumurilor și prin difuzoarele de aromaterapie. De asemenea, este important de observat că uleiurile esențiale sunt puternice și că se impune să fie diluate înainte de folosire. De aceea, ele sunt combinate cu uleiuri purtătoare. Cele mai cunoscute uleiuri purtătoare includ uleiul de avocado, uleiul de migdale, uleiul de cocos și uleiul de măsline.
Știm la ce te gândești: „Dar nu cumva diluarea scade eficacitatea?” Nu. De fapt, în acest caz, mai puțin contează mai mult. Diluarea crește suprafața pe care uleiul esențial poate fi observat și, în plus, duce la diminuarea riscului de a te confrunta cu probleme legate de sensibilitatea pielii. Frumusețea uleiurilor esențiale este că ele au mai mult decât o funcție, așa că dacă vei cunoaște beneficiile fiecăruia vei putea să găsești (să creezi) un blend personalizat, în conformitate cu nevoile tale mentale și fizice. Pentru a te ajuta să „navighezi” în universul aromaterapiei, am realizat un ghid cu zece beneficii vindecătoare, alături de cele mai bune uleiuri esențiale pentru fiecare dintre ele.
Aromoterapie: BENEFICII
Diminuează stresul
Stresul este parte a vieții și afectează pe toată lumea, în moduri diferite. Întrucât este aproape imposibil să-l eviți, există modalități prin care să-l poți gestiona. Despre uleiul de lavandă s-a dovedit că are capacitatea de a reduce stresul. Lavanda calmează sistemul nervos, diminuează nivelul tensiunii arteriale, reglează ritmul cardiac și revigorează creierul pentru a te ajuta să fii mai relaxat/ă. Cele mai bune uleiuri esențiale contra stresului: lavanda, lemongrass, geranium, iasomia și mușețelul.
Diminuează anxietatea
Potrivit „Asociației pentru Anxietate și Depresie din America”, 18,1% dintre adulți au avut o tulburare legată de anxietate anul trecut. Acest lucru înseamnă 40 de milioane ce suferă de această tulburare zi de zi. Prin urmare, numeroase persoane sunt în căutarea unei soluții naturale, de aceea uleiurile esențiale au devenit tot mai populare.
Într-un studiu desfășurat în cadrul „Colegiului American de Științe pentru Îngrijirea Sănătății”, pacienții au beneficiat de un masaj o dată pe zi, timp de o săptămână, cu ajutorul unui blend din uleiuri esențiale, format din lavandă, bergamotă și Frankincense. Ei au raportat mai puțină durere și mai puțină depresie, rezultatele confirmând că masajul cu acest blend are virtuți curative ridicate când vine vorba despre managementul depresiei și al durerii, prin comparație cu un masaj obișnuit.
Cele mai bune uleiuri esențiale pentru anxietate: trandafirul, lavanda, bergamota, mușețelul
Crește nivelul de energie
Te simți adesea stors/stoarsă de energie la ora 3 după amiaza? Cafeaua nu mai este eficientă și simți că tot pierzi din energie. Decât să ajungi la cea de-a patra cană de cafea, de ce să nu încerci o alternativă naturală la cofeină? Vestea bună este că uleiurile esențiale pot să revigoreze simțurile și te ajută să te remontezi. Toate uleiurile de citrice, dar mai ales lămâia, sunt pline de terpene antioxidante precum limonenul, ce are efecte energizante naturale. Potrivit unui studiu publicat în the Journal of the International Society of Sports Nutrition, peppermint crește performanța fizică, mărește concentrația de oxigen din creier și scade nivelul de epuizare. Ești gata să-ți iei la revedere de la oboseală și să fii energic/ă toată ziua? Data viitoare când viața îți dă lămâi, poți să te apuci să le miroși!
Cele mai bune uleiuri esențiale pentru creșterea enegiei: peppermint, lămâie
Îmbunătățește capacitatea de concentrare
Te chinuiești să rămâi atent/ă în timpul activităților desfășurate? Când este vorba despre îmbunătățirea concentrării, a memoriei și a performanței cognitive, uleiurile esențiale pot funcționa de minune. Îmbunătățirea funcției creierului este unul dintre principalele motive pentru care uleiurile esențiale sunt căutate. Conținând antioxidanți ce luptă cu radicalii liberi, aromaterapia este utilă pentru persoanele cu Boala Alzheimer, cu alte forme ale demenței sau cu alte boli mintale.
Cele mai bune uleiuri esențiale pentru îmbunătățirea concentrării: rozmarin, busuioc și salvie
Diminuează durerile
Într-un articol revizuit din Pain Research and Treatment, s-a precizat că aromaterapia are un impact mai bun, prin comparație cu placebo și alte tratamente, când este în discuție diminuarea durerii– mai exact, este vorba în special despre durerile ginecologice sau de cele postoperatorii.
Cele mai bune uleiuri esențiale pentru ameliorarea durerilor: eucaliptul, turmericul, mușețelul, cimbrul și ghimbirul
Îmbunătățește somnul
În termeni de ajutoare eficiente pentru somn, uleiurile esențiale sunt populare pentru proprietățile lor sedative naturale. Despre uleiul de lavandă s-a demonstrat, prin studii, că are capacitatea de a promova un somn odihnitor. Potrivit unui studiu publicat în lucrarea Nursing in Critical Care, uleiul de lavandă a îmbunătățit calitatea somnului printre pacienții aflați în unitățile de terapie intensivă pentru afecțiuni coronariene. Cei care au inhalat ulei de lavandă pentru 15 zile au cunoscut îmbunătățiri semnificative în calitatea somnului, prin comparație cu un grup de control care nu a beneficiat de terapie.
Cele mai bune uleiuri esențiale pentru îmbunătățirea somnului: mușețel, ylang-ylang și bergamotă
Ajută digestia
Stomac deranjat? Diaree sau indigestie? Uleiurile esențiale pot să susțină sănătatea digestivă stimulând enzimele digestive, care ajută în descompunerea nutrienților. Pentru a reduce durerile abdominale și pentru a ușura gazele intestinale, s-a dovedit că uleiul de ghimbir are proprietăți curative. Cel de peppermint este de folos când vine vorba despre Sindromul Intestinului Iritabil.
Cele mai bune uleiuri esențiale pentru sprijinirea digestiei: ghimbirul, peppermint, fenicul, ienupăr
Întărirea sistemului imunitar
În cadrul medicinei moderne, rezistența la antibiotice a devenit o problemă majoră. Iată de ce uleiurile esențiale pot veni în ajutor. Datorită proprietăților antiinflamatorii, uleiurile esențiale sunt de folos când este vorba despre contracararea infecțiilor. De pildă, oregano este cunoscut pentru proprietățile antivirale și antibacteriene ce protejează corpul împotriva infecțiilor bacteriene.
Cele mai bune uleiuri esențiale pentru întărirea sistemului imunitar: oregano, ghimbir, smirnă, eucaliptul, Frankincense
Echilibrează la nivel hormonal
Te confrunți cu Sindromul Ovarului Polichistic sau cu infertilitate? Uleiuri esențiale precum trandafirul sau cel de mușcată și-au dovedit științific eficiența în cazul femeilor ce aveau probleme legate de nivelul de estrogen. Conform unui studiu apărut în Neuro Endocrinology Letters, uleiurile esențiale pot influența nivelurile de estrogen și ajută femeile ce se confruntă cu simptome ce intervin din cauza menopauzei și a nivelurilor mai joase de estrogen.
Cele mai bune uleiuri esențiale pentru echilibrarea hormonală: salvie, geranium și cimbru
Întăresc părul în mod natural
Vrei un păr mai des, mai puternic? Ai probleme din cauza mătreții sau a unui scalp uscat? Pentru a evita folosirea unor chimicale dure, uleiurile esențiale sunt folosite acum în produse pentru păr ca alternativă pentru a-i promova sănătatea. Într-un studiu s-a arătat că, folosind ulei de rozmarin pentru șase luni, cantitatea de păr crescută a fost mai mare în rândul persoanelor cu alopecie sau când a fost vorba despre tendința de a cheli, atât la bărbați, cât și la femei.
Cele mai bune uleiuri pentru creșterea părului: arbore de ceai, rozmarin, smirnă.
Cel mai important este să ai grijă și să citești cu atenție prospectul produselor înainte de a le folosi- mai ales dacă suferi de o anumită alergie. Alege întotdeauna uleiuri pure certificate organic de un organism independent. Ești gata să experimentezi puterea vindecătoare a uleiurilor esențiale? Dacă ești în căutarea unei abordări naturale și holistice de îngrijire a sănătății, ia în calcul aromaterapia- și asigură-te că te vei informa și că vei găsi ceea ce ți se potrivește!
Descoperă uleiurile esențiale SOiL pe www.soilromania.ro