Uleiul de măceşe este cunoscut şi drept uleiul din seminţe de trandafir sălbatic. El derivă din tufa numită rosa canina, ce creşte mai ales în Chile. Spre deosebire de uleiul de trandafir, ce este extras din petalele trandafirilor, uleiul de măceșe este obţinut din fructele şi seminţele plantei. Apreciat din timpuri străvechi pentru beneficiile sale asupra sănătăţii, uleiul de măceșe este plin de vitamine hrănitoare pentru ten şi de acizi graşi esenţiali. De asemenea, conţine şi fenoli, despre care s-a demonstrat că au proprietăţi antivirale, antibacteriene şi antifungice. Uleiul de măceșe este folosit adesea ca ulei purtător pentru uleiurile esenţiale ce sunt prea puternice pentru a putea fi aplicate direct pe piele.
Continuă să citeşti pentru a afla mai multe despre cum uleiul de măceșe poate să aducă beneficii pielii tale şi cum poate fi inclus acesta în rutina zilnică de îngrijire a pielii.
Uleiul de măceșe hidratează
Hidratarea este esenţială pentru o piele moale şi suplă. Lipsa hidratării poate fi o problemă în perioadele cu temperaturi extreme sau pe măsură ce pielea îmbătrâneşte. Uleiul de măceșe conţine numeroşi acizi graşi esenţiali, inclusiv acid linoleic şi linolenic. Acizii graşi ajută la menţinerea pereţilor celulari puternici pentru ca aceştia să nu piardă apă. Numeroşi acizi graşi din acest ulei sunt o opţiune excelentă pentru a hidrata pielea uscată, cu mâncărimi. Pielea absoarbe cu uşurinţă uleiul, permiţându-le antioxidanţilor să pătrundă adânc în straturile sale.
Catifelează
Catifelarea pielii ajută în menţinerea hidratării naturale a pielii, fără adaos de alte uleiuri. Un studiu din anul 2015 a ajuns la concluzia că folosirea pudrei de măceșe oferă câteva efecte anti-îmbătrânire, inclusiv capacitatea de a menţine pielea hidratată. Cercetătorii au descoperit că participanţii la studiu care au primit pudră de măceșe pe cale orală au prezentat îmbunătăţiri considerabile în privinţa catifelării pielii în general. Poţi să ai parte de aceste beneficii dacă vei aplica topic ulei de măceșe . Uleiul acesta este uscat, nu este gras. Din acest motiv, este un agent excelent de hidratare pentru toate tipurile de piele.
Ajută în procesul de exfoliere şi în strălucirea pielii
Exfolierea naturală cu uleiul de măceșe poate să reducă aspectul tern şi să lase pielea strălucitoare, vibrantă. Acest lucru este posibil întrucât este bogat în vitaminele A şi C. Vitamina A (retinolul) încurajează reînnoirea celulelor. Vitamina C ajută şi în regenerarea celulară, generând o piele radiantă.
Uleiul de măceșe stimulează producerea de colagen
Colagenul este baza pielii. Este esenţial pentru elasticitate şi fermitate. Organismul începe să producă mai puţin colagen pe măsură ce îmbătrânim. Uleiul de măceșe este plin de vitamina A şi de vitamina C, ambele necesare pentru producerea colagenului. S-a arătat că trandafirul sălbatic inhibă producerea de MMP-1, o enzimă care descompune colagenul din corp. Ştiinţa susţine aceste beneficii. Într-un studiu din 2015 s-a descoperit că persoanele implicate care au luat pe cale orală pudră de măceșe s-au bucurat de o creştere considerabilă a elasticităţii pielii.
Ajută la reducerea inflamaţiei
Trandafirul sălbatic este bogat în polifenoli şi antocianini, ceea ce contribuie la reducerea inflamaţiei. De asemenea, conţine şi vitamina E, un antioxidant cunoscut pentru efectele sale antiinflamatorii. Având în vedere toate acestea, uleiul de măceșe poate să calmeze iritaţiile provenite din:
- Rozacee
- Rozacee
- Psoriazis
- Eczeme
- Dermatite
Contribuie la protejarea de efectele nocive ale radiaţiilor solare
Distrugerea treptată a pielii în urma expunerii prelungite la soare joacă un rol major în îmbătrânirea prematură. Expunerea la radiaţiile UV poate să interfereze şi cu capacitatea corpului de a crea colagen. Uleiul de măceșe conţine antioxidanţi precum vitaminele A, C şi E. Despre aceste vitamine s-a demonstrat că acţionează sinergic pentru a combate efectele nocive ale radiaţiilor solare. Ele ajută şi în prevenirea pigmentării pielii din cauza îmbătrânirii. Uleiul de măceșe poate fi folosit pentru a reduce efectele negative ale expunerii la radiaţiile UV. Dar acesta nu ar trebui să înlocuiască protecţia solară. Discută cu medicul tău şi cu dermatologul despre cum poţi să-l utilizezi în cadrul rutinei zilnice de îngrijire a pielii.
Uleiul de măceșe reduce hiperpigmentarea
Hiperpigmentarea are loc când excesul de melanină formează puncte sau urme întunecate pe piele. Acest fenomen poate să rezulte din:
- Expunerea la soare
- Transformări hormonale precum sunt cele din sarcină sau din perioada menopauzei
- Administrarea anumitor medicamente, cum ar fi pilulele contraceptive sau medicamente pentru chimioterapie
Uleiul de măceșe este bogat în vitamina A. Aceasta include numeroşi compuşi nutritivi, printre care şi retinoizii. Ei sunt cunoscuţi pentru capacitatea de a diminua hiperpigmentarea şi alte semne ale îmbătrânirii pielii, cu condiţia să fie folosiţi regulat. Uleiul de măceșe conţine şi licopen şi beta-caroten. Aceste ingrediente au proprietăţi ce ajută la iluminarea pielii, de aceea sunt de bază în numeroase produse destinate albirii pielii. Studii realizate prin participarea animalelor au arătat că extractul de trandafir săbatic are proprietăţi de diminuare a melaninei, ceea ce va duce şi la viitoare studii la care să participe oameni.
Ajută la reducerea cicatricilor şi a liniilor fine
Uleiul de măceșe este bogat în acizi graşi esenţiali şi în antioxidanţi, ceea ce este esenţial pentru ţesuturile şi pentru regenerarea celulelor pielii.. Nu este de mirare că acest ulei a fost folosit ca un remediu popular pentru vindecarea rănilor, dar şi pentru diminuarea cicatricilor şi a liniilor fine. Un studiu din anul 2015 despre pudra de măceșe a evidenţiat o reducere semnificativă a liniilor fine din jurul ochilor, după opt săptămâni de tratament. Participanţii la acest studiu au consumat pudra pe cale orală. Într-un studiu separat din acelaşi an, participanţii avea cicatrici post-chirurgicale, pe care le-au tratat de două ori pe zi cu aplicaţii cu ulei de măceșe . După 12 săptămâni de folosire, grupul celor ce au utilizat uleiul prezenta o îmbunătăţire considerabilă a culorii cicatricilor şi a inflamaţiei, spre deosebire de cel ce nu a avut parte de aplicaţiile topice.
Uleuiul de măceșe contribuie la creşterea imunităţii
Uleiul de măceșe este bogat în antioxidanţi şi în acizi graşi polinesaturaţi, cum ar fi acidul linoleic, aceştia fiind absolut necesari pentru a se preveni degradarea membranelor celulelor pielii. Celulele puternice, sănătoase, acţionează precum o barieră pentru a nu le permite bacteriilor să ajungă în piele, ceea ce ar genera erupţii şi infecţii. Atât prin studii realizate cu implicarea animalelor, cât şi prin cele realizate cu implicarea animalelor, s-a demonstrat că pulberea de măceșe creşte forţa şi longevitatea celulelor pielii. Despre pulberea aceasta s-a arătat şi că reduce producerea de MMP-1, o enzimă ce atacă structuri precum colagenul.
Cum să foloseşti uleiul de măceșe
Uleiul de măceșe este ucat şi se absoarbe uşor în piele. Deşi este în general sigur pentru toate tipurile de piele, ar trebui să-l testezi pe o mică porţiune de piele înainte să-l foloseşti. Acest demers te va asigura că nu eşti alergică la el. Pentru a-l realiza, vei proceda în felul următor:
- Aplică o cantitate mică pe braţ sau pe încheietură
- Acoperă zona respectivă cu o pânză sau cu un bandaj
- După 24 de ore, vezi dacă a apărut vreo iritaţie
- Dacă pielea te mănâncă sau este inflamată, nu ar trebui să-l foloseşti
Odată ce ai realizat acest test, poţi să aplici uleiul de două ori pe zi. Uleiul poate fi folosit ca atare sau poţi să-i adaugi şi alte câteva picături din alt ulei purtător sau agentul tău preferat de hidratare. Uleiul de măceșe se poate altera repede. Pentru a-i mări durata de viaţă, pune-l într-un loc întunecat şi răcoros. Dacă vrei, poţi să-l ţii la frigider. Deşi este mai costisitor, uleiul de măceșe presat la rece, organic este recomandat pentru puritate şi pentru rezultate mai bune.
Posibile efecte adverse şi riscuri
În general, uleiul de măceșe este sigur pentru toate tipurile de piele, dar reacţiile alergice nu sunt neobişnuite. Înainte de a-l folosi pentru prima dată, testează-l pe o mică porţiune de piele pentru a te asigura că îl tolerezi.