Blog

eucalyptus flowers 2348353 1920

Uleiul esențial de eucalipt este renumit pentru proprietățile sale vindecătoare, iar în ultimele decenii s-a descoperit că el are o gamă foarte largă de utilizări. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla cât de util îți poate fi un ulei esențial de eucalipt, atât în ceea ce privește sănătatea, cât și pentru îngrijirea casei tale.  

Ulei de eucalipt: BENEFICII

Poate să te ajute să ai o minte limpede 

Uleiul esențial de eucalipt are un rol incontestabil în asigurarea energiei, în a îmbunătăți circulația sanguină și a transferului oxigenului în organele corpului, înlăturând astfel senzația de „minte tulbure”. În special dacă este amestecat cu ulei de mentă, el poate inclusiv să îmbunătățească performanțele cognitive, având totodată un efect relaxant.  

Este util în a elimina diferite tipuri de infecții 

Eucaliptolul, principala substanță activă a uleiului esențial de eucalipt, poate să lupte contra bacteriilor, virusurilor sau fungilor. De pildă, poate să stopeze multiplicarea unor bacterii precum E.coli sau Stafilococul auriu, a unor virusuri precum este Herpes Simplex (ce declanșează diverse herpesuri) sau a fungilor responsabili cu declanșarea unor infecții la nivelul unghiilor.  

Ulei de eucalipt pentru nas înfundat

Un studiu recent, publicat în jurnalul „Current Microbiology”, a arătat capacitatea uleiului esențial de eucalipt de a stopa dezvoltarea unor bacterii responsabile de apariția unor afecțiuni respiratorii (cum ar fi S.pneumonia, H.influenza, parainfluenza etc.). Astfel, el este util în ameliorarea răcelilor, gripelor, infecțiilor sinusale, pneumoniei și a simptomelor neplăcute care le însoțesc pe acestea (cum ar fi tusea, congestia nazală și sinusală, febra). De asemenea, cercetătorii au ajuns la concluzia că uleiul esențial de eucalipt este potrivit pentru tratarea astmului, în condițiile în care calmează tusea, dilată vasele de sânge și astfel plămânii vor avea o mai bună capacitate de a  restabili respirația normală. Pentru răceli și gripe, este ideal să faci inhalații cu ulei esențial de eucalipt sau să pui câteva picături pe pernă sau pe cearceaf. Vei observa cum congestia nazală sau tusea vor fi ameliorate! Nu în ultimul rând, dacă ai febră, este suficient să pui câteva picături din acest ulei pe o compresă cu apă călduță și să o aplici pe frunte. În acest fel, temperatura corpului va începe să scadă.  

ulei esential de eucalipt
ulei esential de eucalipt

Poate să reducă apariția alergiilor sezoniere 

Pentru că substanțele active din uleiul esențial de eucalipt au efecte antiinflamatorii, antibacteriene și stimulează imunitatea, ele pot fi de ajutor și când vine vorba despre apariția alergiilor sezoniere. Rolul lor este de a modifica răspunsul organismului când vine vorba de un alergen, astfel încât să nu se mai poată declanșa alergia respectivă.  

Te scapă de tuse 

Uleiul esențial de eucalipt este considerat ca unul dintre cele mai bune uleiuri esențiale pentru tratarea tusei întrucât stimulează expectorația. Un studiu efectuat în anul 2014 a arătat faptul că acest ulei este util inclusiv în caz de bronșită acută, datorită unui component al său numit cineol. El poate să îmbunătățească starea unei persoane ce are bronșită și să scurteze numărul zilelor cu tratament specific pentru această afecțiune.  

Reduce durerile și inflamațiile 

Aplicându-l direct pe piele, te vei simți mai bine dacă ai dureri musculare sau diverse inflamații la nivelul mușchilor sau articulațiilor. O cercetare a arătat efectele acestui ulei asupra unor pacienți operați la genunchi. Acestora li s-a dat, pentru trei zile consecutiv, să inhaleze ulei de eucalipt și ulei de migdale (timp de 30 de minute). Ulterior, le-au fost măsurate pulsul și tensiunea arterială. La cei care au luat eucalipt s-au observat niveluri mai scăzute ale acestor indicatori, ceea ce înseamnă că uleiul de eucalipt le-a ameliorat starea.  

Contribuie la vindecarea diferitelor probleme ale pielii 

Având în vedere proprietățile sale antibacteriene, antivirale și antifungice, acest ulei poate să te ajute în caz de diverse leziuni sau afecțiuni ale pielii, precum: zgârieturi, răni, arsuri, bășici, tăieturi, afte, înțepături de insecte, ulcere, abcese, dermatite de natură bacteriană sau „piciorul atletului”.  

Ameliorează durerile de cap 

Uleiul de eucalipt poate să te ajute în caz de dureri de cap de natură diferită, de la cele provocate de presiunea de la nivelul sinusurilor până la acelea apărute pe fondul stresului sau epuizării (întrucât poate să determine relaxarea de la nivelul mușchilor faciali). Pentru cele mai bune efecte în caz de dureri de cap, specialiștii recomandă amestecul uleiului esențial de eucalipt cu uleiul de mentă sau cu un ulei purtător.  

Uleiul esențial de eucalipt poate să amelioreze durerile de urechi 

Întrucât unele dintre principalele calități ale acestui tip de ulei sunt cele antibacteriene și antiinflamatoare, trebuie să știi că el poate să determine ameliorarea durerilor de ureche apărute în urma unor afecțiuni precum: răceli, congestie nazală, alergii sezoniere sau infecții bacteriene.  

Uleiul esențial de eucalipt te poate ajuta să ai o casă mai curată  

Grație efectelor sale antibacteriene, acest ulei poate să-ți fie de folos inclusiv când vrei să dezinfectezi diverse suprafețe din casă. De pildă, dacă vei adăuga 20 de picături într-un spray cu apă vei putea să-l împrăștii pe acesta oriunde vei dori. Sau poți pur și simplu să pui într-un difuzor 5 picături de ulei de eucalipt în vederea inhibării germenilor. De asemenea, uleiul esențial de eucalipt este un inamic al mucegaiului. Tot ce vei avea de făcut va fi să torni 5 picături de ulei în aspirator sau în alt dispozitiv cu care cureți suprafețele și vei reuși să înlături considerabil din riscul de apariție a mucegaiului în casă.  

Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
  • No products in the cart.
0