Blog

QZ7A4217

Uleiul de arbore de ceai, sau de tea tree, era cunoscut mai ales pentru efectele pozitive pe care le are în eliminarea infecțiilor fungice sau eczemelor. Descoperirile din ultimele decenii au arătat însă că un ulei de arbore de ceai este util în tratarea unei game foarte variate de afecțiuni. Înainte să te apuci să-l utilizezi, ține cont de următorul aspect: uleiul acesta nu este potrivit pentru a fi folosit intern, întrucât poate să aibă efecte nedorite (de la tulburări digestive până la alergii cutanate, stări de confuzie, amețeli sau halucinații).  

Ulei de arbore de ceai: BENEFICII

Previne infecțiile bacteriene, fungice sau virale 

Mai multe studii efectuate în laborator au sesizat că acest uleiul de arbore de ceai este eficient în inhibarea dezvoltării unei game variate de bacterii, precum E.coli, Streptococcus pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa (o bacterie foarte rezistentă la antibiotice, responsabiă de infecții grave, cum ar fi cele nosocomiale, septicemia etc.). Totodată, uleiul de tea tree poate fi folosit cu succes dacă este vorba despre infecții fungice. De exemplu, infecțiile cu Candida, dar și cele ce pot declanșa așa-numitul „picior al atletului”, pot fi mai ușor gestionate cu ajutorul său. În plus, acest ulei poate fi deosebit de util și când există infecții cu virusul herpetic sau cu  diferite virusuri care pot provoca gripa. 

Uleiul de tea tree poate să prevină apariția rezistenței la antibiotice 

Numeroase cercetări din ultimii ani au ajuns la concluzia că uleiul de arbore de ceai și cel de oregano pot să acționeze nu numai ca un antibiotic natural, ci au și capacitatea de a îmbunătăți acțiunea antibioticelor. În prezent se încearcă tot mai mult să se aducă mai multe dovezi în sprijinul rezultatelor unor studii incipiente, care au formulat primele concluzii privitoare la capacitatea uleiului esențial de tea tree de a  împiedica rezistența la antibiotice, contribuind la un control mult mai bun asupra infecțiilor de tot felul.  

Poate să te scape de infecțiile tractului respirator și de congestia nazală 

Întrucât are proprietăți antiinflamatoare și antimicrobiene, uleiul de arbore de ceai te poate salva de simptomele infecțiilor căilor respiratorii, mai ales de congestia nazală, sinusală și chiar de tuse. De altfel, el este considerat unul dintre cele mai bune uleiuri esențiale pentru tratarea afecțiunilor respiratorii (mai ales răceală și gripă).  

Uleiul esențial de tea tree poate să te scape de respirația urât mirositoare 

Această calitate a sa rezultă din proprietățile antibacteriene, menite să elimine bacteriile ce se pot adăposti în spatele limbii, pe amigdale, în gât sau pe gingii. Nu uita însă, înainte să te apuci să utilizezi uleiul în acest scop, că acesta nu este bun pentru uz intern. Cel mai bine va fi să te clătești cu el în gură, având grijă să nu-l înghiți. 

Are capacitatea de a ține la distanță insectele 

De-a lungul timpului s-a constatat că uleiul esențial de arbore de ceai poate să ne apere de insecte mai mult decât substanțele chimice destinate acestui scop.Spre exemplu, cu ajutorul acestui ulei poți să alungi cu succes țânțarii sau să-ți ameliorezi mâncărimile provocate de înțepăturile de insecte.  

Ulei de arbore de ceai pentru față, piele, unghii si păr

Pentru că are proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare, uleiul de arbore de ceai poate să contribuie la ameliorarea unor afecțiuni dermatologice, precum acneea, eczemele sau psoriazisul. Un studiu efectuat în Australia anul trecut, a demonstrat că persoanele care suferă de acnee ușoară sau moderată și care utilizează și ulei de tea tree se vor bucura de o vindecare mai rapidă și vor rămâne cu mai puține cicatrici. Asemenea efecte au fost constatate pe o perioadă de 4 luni, timp în care uleiul de tea tree a fost folosit zilnic, de două ori pe zi. În același timp, uleiul esențial de tea trea este potrivit pentru vindecarea mai rapidă a rănilor și pentru diminuarea iritațiilor pielii. 

Ameliorează și vindecă infecțiile fungice ale unghiilor 

Uleiul de arbore de ceai poate fi eficient și când vine vorba de tratarea unor infecții fungice de acest tip. Și în acest caz, studii efectuate pe grupuri de persoane care și-au tratat această problemă doar cu tea tree, timp de 6 luni, au arătat faptul că peste 60% dintre acestea au scăpat de infecție. Pentru rezultatele cele mai bune, va trebui să procedezi în felul următor: diluează câteva picături de ulei de tea tree în aceeași cantitate de ulei purtător (de exemplu, de cocos) și masează-te pe zonele afectate.  

Te poate scăpa de un scalp uscat 

Mai ales când vine vorba despre existența dermatitei seboreice, al cărei efect poate fi și uscarea scalpului sau apariția mătreții, uleiul de arbore de ceai poate fi foarte eficient. De exemplu, un studiu apărut în publicația „Journal of the American Academy of Dermatology” a adus în prim-plan următorul aspect: după patru săptămâni de utilizare a uleiului de tea tree, la peste 40% dintre persoanele testate s-a observat reducerea sebumului în exces, dar și a altor manifestări neplăcute (inclusiv uscăciunea scalpului și mătreața).  

Este foarte eficient în eliminarea păduchilor 

Cercetătorii au descoperit că uleiul esențial de tea tree poate să provoace dispariția de totală  a păduchilor, după numai 30 de minute de când aceștia au venit în contact cu el. Cu cât uleiul de tea tree este mai concentrat, cu atât sunt șanse mai mici pentru ca ouăle paraziților să se poată înmulți.  

Poate să înmoaie cuticulele uscate 

Un uleiul esential de arbore de ceai este foarte util pentru a scăpa de cuticulele uscate și aspre, mai ales dacă este asociat și cu alte uleiuri esențiale, cum ar fi cel de jojoba, de avocado și de lavandă. Tot ce vei avea de făcut va fi să combini câte 10 picături de ulei esențial de tea tree cu 10 picături de ulei de lavandă și cu o lingură de ulei de jojoba sau de avocado. După ce vei obține acest amestec, va trebui să aplici, timp de câteva zile la rând, câteva picături pe cuticulele tale. 

Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
  • No products in the cart.
0