Blog

Lavender 1

Uleiul esential de lavandă este unul dintre cele mai cunoscute și mai des utilizate uleiuri esențiale. Din articolul de mai jos vei afla nu numai care sunt cele mai importante beneficii ale sale, ci și cum trebuie să procedezi pentru a folosi corect un ulei esential de lavanda și pentru a te bucura de cele mai bune efecte ale lui.  

Ulei de lavandă: BENEFICII

Poate să reducă semnificativ durerile cronice sau acute 

Datorită proprietăților sale antiinflamatorii și analgezice, uleiul esențial de lavandă te poate ajuta dacă ai dureri (ușoare sau de intensitate medie) de articulații, de spate sau în regiunea gâtului. El este util chiar și în caz de lumbago sau de tensiuni musculare. Ca să scapi de asemenea dureri, este bine să-ți masezi zonele dureroase cu ulei de lavandă amestecat cu un  ulei purtător (cum ar fi cel de cocos sau de jojoba). Nu în ultimul rând, uleiul de lavandă este binevenit și în caz de migrene. În această situație, poți să procedezi în două moduri: fie vei face inhalații cu acesta, fie te vei masa pe ceafă sau la tâmple. Dacă vrei să-ți reduci și mai mult senzația de tensiune, ar trebui să amesteci uleiul de lavandă cu acela de mentă. Nu le aplica însă fără să le amesteci și cu puțin ulei purtător pentru a nu risca să te confrunți cu iritații.  

Este un remediu menit să reducă stările de anxietate 

Un studiu, realizat recent în California, a arătat că uleiul esențial de lavandă poate să reducă semnificativ anxietatea, durerile cronice și insomnia. Pentru cele mai bune rezultate este indicat să faci inhalații cu acest ulei timp de 15 zile, zilnic sau, când știi că este posibil să te confrunți cu stări de anxietate, să inspiri de câteva ori aroma puternică de lavandă. Vei reuși să te simți mai calm și mai puțin copleșit de griji! 

Vei putea dormi mai bine 

Este cunoscut pentru capacitatea sa de a calma și de a induce starea de relaxare necesară pentru a dormi. Pur și simplu trebuie să pui câteva picături de ulei esențial de lavandă pe una dintre perne sau chiar pe cearceaf. Vei constata că vei adormi mai ușor și vei avea un somn cu adevărat odihnitor! 

Este binevenit pentru a trata afecțiuni respiratorii, inclusiv pe cele de natură infecțioasă 

Având și proprietăți antibacteriene, uleiul esențial de lavandă poate să te ajute în caz de: infecții în gât, răceală sau gripă, tuse (inclusiv productivă) congestie nazală, bronșită, amigdalită sau chiar tuse convulsivă. În oricare dintre aceste situații, cel mai bine este să-l inhalezi prin aromaterapie sau să-l aplici pe corp (amestecat cu ulei purtător): pe gât, pe spate, pe piept.  

Este de ajutor dacă suferi de simptome neplăcute ale sindromului premenstrual 

O mare parte dintre femei suferă din cauza acestei probleme, cele mai frecvente manifestări ale sindromului premenstrual fiind balonările, durerile abdominale, iritabilitatea, anxietatea și fluctuațiile dispoziției. Datorită uleiului esențial de lavandă acestea pot fi ameliorate. Tot ce ai de făcut este să pui ulei într-un difuzor și să inhalezi vaporii degajați timp de 10 minute. 

Uleiul de lavandă este adjuvant și în tot felul de tulburări digestive 

Pe de o parte, uleiul poate să stimuleze considerabil procesul de digestie. Pe de altă parte, combate eficient simptome supărătoare, cum ar fi durerile de stomac, diareea, senzația de vomă sau flatulența.  Ca să fie și mai eficient, uleiul esențial de lavandă este recomandat să fie combinat și cu alte uleiuri esențiale. Iată două exemple: 

  • Poți să realizezi o combinație între ulei de lavandă (3 picături), ulei esențial de lămâie (3 picături) și  ulei esențial de mentă (2 picături)- În acest caz, vei face aromaterapie, adăugând 70 ml de apă într-un difuzor; 
  • Amestecă uleiul de lavandă (4 picături) cu uleiul de ghimbir (3 picături), de lemongrass (3 picături), de mușețel (4 picături), de mentă (2 picături), toate diluate cu ulei purtător (de cocos, 2 lingurițe). După ce vei realiza amestecul, te vei masa cu el, cu mișcări blânde, pe abdomen sau te vei masa pe tălpi.

Ulei de lavandă pentru ten

Nu va mai fi o problemă atât de mare să scapi de această neplăcută afecțiune dacă vei folosi și uleiul esențial de lavandă. El este atât de potrivit pentru a te ajuta grație proprietăților sale antibacteriene și antiinflamatorii. Astfel, nu numai că uleiul esențial de lavandă va împiedica de la început proliferarea unei eventuale infecții bacteriene responsabile cu apariția acneei, dar va regla și producția de sebum (împiedicând excesele) și va grăbi procesul de vindecare a cicatricilor rămase de la acnee.  Poți să recurgi la acest ulei esențial turnând câteva picături în cremele sau gelurile pe care le utilizezi de obicei pentru ameliorarea acneei.  

Este de mare folos în vindecarea rănilor 

Specialiștii au arătat de numeroase ori că uleiul esențial de lavandă va da rezultate spectaculoase când este aplicat pe răni, întrucât va ajuta la regenerarea țesuturilor. De exemplu, dacă ai o rană minoră, este ideal să amesteci 4 picături de ulei de lavandă cu 10 mg de vitamina E (sub formă de cremă) sau cu ulei de cocos.  

Uleiul esențial de lavandă este util în caz de arsuri solare 

Pentru că este antiseptic și antiinflamator, acest ulei poate să contribuie semnificativ în vindecarea pielii afectate de soare. În acest scop, vei combina uleiul de lavandă cu gel de aloe vera sau cu ulei esențial de mentă. 

Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
  • No products in the cart.
0