Blog

PUR

În ultimii ani, uleiuri esențiale pure se utilizează tot mai mult, nu numai pentru dobândirea unei stări de bine, de relaxare, ci și pentru ameliorarea unor afecțiuni ce țin de sănătatea fizică sau psihică. Pentru a te asigura că ai la dispoziție un produs de calitate, trebuie să știi la ce detalii trebuie să fii atentă. Află cum poți să testezi chiar tu, acasă, puritatea uleiurilor esențiale.

De ce este important să alegi uleiuri esențiale pure

Experții în aromaterapie și în terapii care se bazează și pe utilizarea uleiurilor esențiale atrag atenția asupra următorului aspect: puritatea este cea mai importantă calitate a acestora. Astfel, când un ulei esențial este lipsit de puritate, îți poate pune sănătatea în pericol din mai multe motive. Pe de o parte, îți poate expune organismul la tot felul de germeni și substanțe toxice sau metale grele. Pe de altă parte, uleiurile esențiale care nu sunt pure poți să-ți producă iritații sau alergii. Practic, uleiuurile esențiale pure îți dau posibilitatea să profiți din plin de efectele pozitive ale compușilor săi, contribuind la îmbunătățirea stării tale de sănătate.În plus, el este întotdeauna sigur pentru organism, fiind lipsit de orice aditivi. 

Cum poți să știi dacă un ulei esențial este pur 

Ca să te asiguri că uleiurile esențiale pe care vrei să le folosești sunt pure și sigure, ar trebui să recunoști acele semne menite să-ți demonstreze dacă ele au sau nu calitățile dorite. Ține cont de indicațiile de mai jos și vei vedea că poți să-ți dai seama dacă acestea sunt sau nu contrafăcute: 

uleiuri esentiale pure
Sticla de ulei esential pur SOiL

Analizează mirosul uleiului 

Primul aspect de care trebuie să ții seama este următorul: un ulei esențial nu va avea niciodată miros de alcool (similar cu acela din băuturile alcoolice). Dacă este vorba despre un produs contrafăcut, poate avea acest miros, întrucât alcoolul etilic este folosit adesea pe post de diluant.  De asemenea, dacă uleiul are un asemenea miros, sunt mari șanse să ți se declanșeze o durere de cap la scurt timp după ce l-ai mirosit. Un alt indiciu al faptului că uleiul tău nu este pur este și mirosul de rânced. Acesta este foarte ușor de sesizat în cazul uleiurilor vegetale și este un semn că materia primă folosită la fabricarea lui a fost râncedă.  

Vezi dacă uleiul se dizolvă sau nu în apă 

Va fi o modalitate foarte bună de a verifica dacă acesta este sau nu pur. Trebuie să știi că, dacă este pur, nu se va dizolva deloc în apă. În schimb, dacă este fals, vei vedea că va începe să se dizolve treptat în apă, întrucât are în conținut unele substanțe folosite la fabricarea săpunrilor sau altor substanțe cu rol de emulsionare.  

Analizează aspectul uleiului pe o bucată de hârtie  

Înainte de a face acest demers, ai grijă și pune o folie de protecție pe suprafața pe care o vei folosi în acest scop. Urmează ca după aceea să continui astfel: 

  • Toarnă o picătură de ulei pe hârtie– În cazul în care pe recipientul în care se află uleiul nu este dotat cu un sistem care să permită să se scurgă doar o picătură din el, poți să apelezi la următorul truc: te vei folosi de partea cu gumă a unui creion. Aceasta va fi introdusă direct în recipient și apoi o vei lipi de suprafața hârtiei. Dacă dorești să testezi mai multe uleiuri, vei avea nevoie să realizezi o etichetare pentru a nu le încurca între ele. 
  • Lasă uleiul să se usuce pe hârtie– În general, durează cam 30-45 de minute până când acesta va fi absorbit. Poți să vezi ce s-a întâmplat după 30 de minute, iar dacă uleiul nu a fost absorbit, mai așteaptă să treacă alte 15 minute. 
  • Uită-te la cum arată locul în care a fost aplicată picătura de ulei– Dacă vei sesiza că în locul în care s-a aflat uleiul acum este vizibil un cerc uleios, înseamnă că acesta nu este pur. În situația în care pe hârtie nu se mai observă nicio urmă de ulei, apucă-te să pipăi hârtia. Un ulei pur se va absorbi complet, ceea ce înseamnă că pe degetul tău nu ar trebui să se afle nicio urmă uleioasă. 

În legătură cu această ultimă metodă de a testa puritatea unui ulei esențial trebuie să nu scapi din calcul și următoarele detalii: există posibilitatea ca uleiul tău să lase o urmă colorată pe hîrtia pe care l-ai testat, dar aceasta nu ar trebui să fie uleioasă. Spre exemplu, uleiuri esențiale pure precum acela de santal, de vetiver sau de patchouli lasă oricând o urmă colorată, fiind mai pigmentate. Nu în ultimul rând, trebuie să știi că unele uleiuri se usucă mai greu decât altele. De pildă, pentru cel de santal sau de patchouli ar trebui să aștepți mai multe ore sau chiar o zi întreagă până când să observi dacă s-au uscat complet pe hârtie. Dacă și după acest interval există urme grase pe hârtie, înseamnă că uleiul tău nu este pur și că este amestecat și cu alte substanțe.

Surse: www.compasspointcounseling.netwww.globalessence.com, www.naturallyhis.comwww.wikihow.com 

Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
  • No products in the cart.
0