Blog

bergamota

Date generale

Uleiul de bergamotă este extras din coaja fructului (Citrus bergamia) care creşte în arborele numit copacul – bergamotă. Dacă ești iubitor de ceai de bergamotă, cu siguranță vei adora aroma acestei plante și în uleiul esențial.

Arborele de bergamotă îşi are originea în Asia de Sud-Est. În prezent creşte în mai multe părţi ale lumii, dar şi-a dobândit popularitatea şi numele datorită oraşului italian Bergamo.

Uleiul de bergamotă este apreciat pentru aroma sa calmantă, cu nuanţe condimentate şi pentru multiplele sale utilizări.

Cum se foloseşte uleiul de bergamotă

Aroma distinctivă, ca de citrice, a bergamotei, face să fie folosită pentru produsele de îngrijire, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Poate fi utilizată în parfumuri, colonii, apa de toaletă şi cosmetice. Uleiul comestibil de bergamotă poate fi folosit ca aromă pentru alimente sau băuturi. Are şi valoare medicinală.

Uleiul esenţial de bergamotă nu ar trebui aplicat direct pe piele. Poate fi amestecat cu un ulei purtător, precum uleiul de cocos sau un ulei mineral și astfel va fi utilizat pentru catifelarea pielii. Uleiul de bergamotă poate fi folosit și în difuzor.

Aromaterapie cu ulei de bergamotă

Uleiul esențial de bergamotă este foarte apreciat pentru folosirea sa în cadrul unui tratament bazat pe aromaterapie. Iată câteva modalități prin care îi poți ține aproape aroma:

Amestecă ulei esențial de bergamotă cu un ulei purtător pentru a-l folosi ca loțiune de corp sau pentru masaj.

Adaugă 2-5 picături de ulei esențial de bergamotă în produse precum loțiune pentru spălarea corpului, șampon sau scrub-uri faciale.

Folosește-l ca ingredient în aromaterapie. De exemplu, uleiul esențial de bergamotă poate să adauge aromă lumânărilor parfumate făcute în casă sau odorizantelor de cameră. De asemenea, poți să-l adaugi în vaporizatoare pentru ca aroma sa să se împrăștie într-o încăpere sau să îl adaugi într-un potpourri.

Aplică-l pe o bandană sau pe o batistă pentru a avea mereu la dispoziție aroma sa liniștitoare.

Ulei de bergamotă pentru acnee și alte probleme ale pielii

Anumite componente din uleiul de bergamotă au proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii. Din acest motiv, uleiul de bergamotă este o soluție eficientă pentru persoanele care au acnee și nu au piele sensibilă. Proprietățile sale analgezice îl fac să fie eficient în cazul inflamațiilor dureroase și coșurilor.

Cum să folosești uleiul de bergamotă ca tratament pentru petele de pe față:

Aplică uleiul de bergamotă după ce l-ai amestecat cu un ulei purtător, direct pe coșuri, chisturi sau puncte negre.

Lasă-l acolo peste noapte.

Nu îl folosi în timpul zilei sau în cazul expunerii la lumina soarelui decât dacă nu conține bergaptene.

Poți și să amesteci uleiul diluat cu apă sau cu demachiantul preferat pentru a-l folosi drept soluție pentru spălarea feței.

Uleiul de bergamotă pentru păr

Fanii uleiului de bergamotă (și persoanele care adoră părul moale, ușor parfumat) sunt convinși că acest ulei esențial are capacitata de a catifela și de a îmblânzi buclele. Mai multe cercetări indică faptul că uleiul de bergamotă poate să calmeze un scalp iritat.

Pentru a-l folosi astfel pune câteva picături în șamponul tău obișnuit. Poți să amesteci 1-2 picături cu o lingură de ulei purtător și masează amestecul pe scalp pentru a avea parte de un tratament peste noapte.

Folosirea uleiului de bergamotă alături de alte uleiuri esențiale

Multe alte uleiuri esențiale pot oferi beneficii similare. Încearcă să experimentezi cu cele care îți plac și să le amesteci. Unele dintre cele pe care le poți încerca sunt:

Uleiul de lavandă. Lavanda este o aromă clasică pentru aromaterapie. Este folosită adesea pentru piele, pentru păr și în produse sau tratamente pentru acnee.

Uleiul esențial de tea tree. Vestit pentru proprietățile sale antibacteriene, uleiul esențial de tea tree poate să combată acneea și să calmeze inflamații pielii

Uleiul de mușețel. Liniștitor când se află într-un ceai sau când este aplicat pe piele, mușețelul poate să îmbunătățească dispoziția

Beneficiile uleiului esențial de bergamotă

Studiile efectuate cu privire la acesta au ajuns la concluzia că acesta are multiple beneficii. Acestea includ:

Diminuarea stresului

Un studiu japonez din anul 2015, efectuat cu ajutorul femeilor, a arătat că inhalarea vaporilor proveniți de la uleiul de bergamotă, amestecat cu vaporii de apă, reduce anxietatea și oboseala.

În mod similar, un articol din anul 2013 publicat în „Current Drug”, a evidențiat faptul că aromaterapia cu bergamotă (alături de alte uleiuri esențiale) poate să reducă depresia, anxietatea și să amelioreze diferite alte fluctuații de dispoziție stimulând creierul să elibereze dopamină și serotonină.

Combate toxiinfecțiile alimentare

Linalool, un compus regăsit în bergamotă, poate fi adesea de efect în a distruge diferite bacterii asociate cu apariția toxiinfecțiilor alimentare.

Un studiu din anul 2006 a urmărit efectele bergamotei în a distruge bacterii prezente pe pielea de pui sau pe frunzele de varză. Bacteriile testate au fost:

Staphylococcus aureus

Listeria monocytogenes

Bacillus cereus

E. coli O157

Campylobacter jejuni

Cercetările au demonstrat că uleiul esențial de bergamotă paote fi eficient când este folosit împotriva acestor bacterii, dar mai sunt necesare și alte studii suplimentare.

Un studiu din 2016 s-a bazat pe testarea diferitelor tipuri de ulei de bergamotă împotriva bacteriei numite Listeria monocytogenes, ce provoacă infecția numită Listeria. S-au urmărit mostre de bacterii listeria provenite din surse diferite, precum peștele sau carnea de pui.

Diferitele variante de ulei de bergamotă au avut efecte variate, de la slabe la puternice, în a opri proliferarea acestei bacterii. Având în vedere această variabilitate, cercetătorii au ajuns la concluzia că eficiența uleiului de bergamotă în ceea ce privește bacteriile din alimente ar trebui reevaluată. 

Diminuează nivelul colesterolului „rău”

O sinteză de studii din 2016, arată că flavonoizii din bergamotă pot contribui la reducerea nivelului de lipide, deși mecanismul prin care este posibil așa ceva este deocamdată neclar.

Un studiu din anul 2018 a confirmat această descoperire. S-a descoperit și că polifenolii din bergamotă au efecte antiinflamatorii pentru ficatul șoarecilor, contribuind la ameliorarea ficatului gras (nu din cauza consumului de alcool).

Reduce durerea și inflamația

Linalool și carvacrol sunt compuși ce se regăsesc în uleiul de bergamotă. O sinteză de mai multe studii din 2017 a analizat efectele numeroșilor compuși din uleiul esențial de bergamotă în privința răspunsului la durere și la diferite afecțiuni prezente la om și la animale.

S-a descoperit că linaloo-ul și carvacrolul are proprietăți analgezice, anticonvulsive și antiinflamatorii când sunt utilizate în mai multe moduri, inclusiv în cazul aplicației pe piele.

Prin această sinteză se dorește continuarea demonstrării efectelor potențiale, toxicologice ale uleiurilor esențiale asupra oamenilor.

Riscurile ce țin de folosirea uleiului de bergamotă

Uleiul esențial de bergamotă poate să fie iritant pentru pielea anumitor persoane, mai ales dacă nu este amestecat cu un ulei purtător. Uleiurile esențiale, incluzându-l și pe cel de bergamotă, pot determina alergii.

Simptomele unei reacții alergice pot include:

  • înroșirea pielii
  • iritații
  • senzația de arsură
  • bășici
  • dureri

Înainte să folosești un ulei esențial pentru prima dată, mai întâi testează-l. Aplică o cantitate de ulei esențial de bergamotă pe o mică parte de pe pielea antebrațului tău, după ce l-ai diluat în prealabil cu un ulei purtător. Dacă nu sesizezi nicio reacție alergică în 24 de ore, înseamnă că îl poți folosi în siguranță. Nu uita că folosirea anumitor uleiuri esențiale în difuzor poate avea efecte negative asupra copiilor, animalelor de casă sau femeilor însărcinate.

Bergaptena, un compus găsit în uleiul de bergamotă, s-a dovedit a fi fototoxic. La această concluzie a ajuns un mic studiu din 2001. Acest lucru înseeamnă că va predispune pielea să se irite sau să se deterioreze la expunerea la soare. În afară de uleiul esențial, produsele care conțin bergamotă, precum parfumurile, pot să determine apariția iritațiilor pe piele. Dacă ești îngrijorat/ă de sensibilitatea pielii la lumina soarelui, caută o versiune fără Bergapten a uleiului de bergamotă. SOiL folosește ulei esențial de Bergamotă fără bergaptene.

Bergapten-ul din uleiul de bergamotă este dăunător când este înghițit. Chiar și inhalarea sau folosirea topică a uleiului poate să interfereze cu medicamentele. Anumite medicamente, precum este și Ciprofloxacinul (un antibiotic) cresc sensibilitatea pielii la soare, crescând și impactul uleiului de bergamotă.

Este important să verifici interacțiunile uleiului de bergamotă cu medicamentele înainte să te apuci să-l folosești. O modalitate de a face acest demers este să stai de vorbă cu un  farmacist sau cu medicul tău în legătură cu medicamentele pe care le iei și să vezi care dintre ele ar putea interfera cu uleiurile esențiale pe care dorești să le folosești.

Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *