Blog

uleiuri esentiale pentru febra

Uleiurile esențiale pentru febră sunt, de fapt, uleiuri esențiale care ameliorează simptomele de boală, nu o tratează. Uleiurile esențiale sunt extrase din plante. Cercetările arată că anumite tipuri de uleiuri esențiale au proprietăți medicinale cu virtuți terapeutice. Aromaterapia folosește uleiuri esențiale care ajută în ameliorarea unor simptome de boală. Anumite uleiuri esențiale pot chiar să ajute la combaterea febrei. Acestea ar putea sprijini sistemul tău imunitar să lupte cu boala sau cu infecția ce pot provoca febra. Cu toate acestea, ele nu pot opri febra sau trata infecția. Pentru un tratament adecvat, ai putea avea nevoie de medicamente pentru diminuarea febrei sau de antibiotice.

Lista de uleiuri esențiale pentru febră

Numeroase uleiuri esențiale pot ajuta la protecția contra infecțiilor bacteriene sau fungice. Unele dintre ele au și proprietăți antivirale. Iată ce uleiuri esențiale pentru febră sunt pe lista noastră:

 • Uleiul esențial de scorțișoarăUn studiu din anul 2013 care a testat scorțișoara, cuișoarele, cardamomul și chimenul a demonstrat că scorțișoara este cea mai bună pentru a acționa împotriva bacteriilor. Un studiu de laborator din anul 2019 a arătat că uleiul esențial de scorțișoară a avut efect contra Salmonellei și ar putea ajuta organismul să lupte cu infecțiile bacteriene. Acest lucru înseamnă că ar putea reduce febra ajutând corpul să scape mai repede de bacterii. Uleiul esențial de scorțișoară conține anumite tipuri de antibiotice naturale. Ar putea chiar să fie eficient împotriva unor bacterii care nu pot sunt ușor de contracarat cu ajutorul antibioticelor obișnuite.
 • Uleiul esențial de ghimbirRădăcina de ghimbir este considerată un condiment și se utilizează în alimente sau băuturi pentru a ajuta la digestie. Te poate ajuta în ușurarea digestiei și protejează stomacul și intestinele. O sinteză de studii a arătat că ghimbirul ajută și la diminuarea inflamației din organism. Febra poate să declanșeze sau să agraveze o inflamație. Atât febra, cât și inflamația, pot duce la mai multă căldură în corp. Să reduci inflamația cu un masaj cu ulei esențial de ghimbir diluat te poate ajuta să-ți reduci febra și anumite simptome precum greața, voma, diareea și durerile de cap.
 • Uleiul esențial peppermintUleiul esențial peppermint conține mentol. Acest compus natural este principalul ingredient în siropuri de tuse și în unguente ce se pot aplica pe piept pentru ameliorarea tusei. De asemenea, mentolul dă aroma specifică peppermint-ului și conferă senzația de răcorire când îl miroși sau când îl guști. Uleiul esențial peppermint poate fi folosit pentru a răcori corpul și pielea când ai febră. Un studiu din anul 2018 a demonstrat că mentolul acționează pentru a răcori corpul când este aplicat pe piele. Unguentele pentru răceală și gripă ce au mentol sunt adesea aplicate pe piept și pe spate din acest motiv. Despre uleiul esențial de peppermint s-a dovedit că reduce greața și voma ce pot fi asociate cu boala.
 • Uleiul esențial de arbore de ceai – Despre acest ulei s-a dovedit că poate ajuta corpul să lupte cu infecția. Compușii din el care luptă cu infecțiile se numesc terpene. Aceştia pot acționa și contra fungilor ce determină mătreața. Mai mult decât atât, uleiul esențial de arbore de ceai are proprietăți antiinflamatorii. Un studiu din anul 2016 a arătat că uleiul acesta a fost capabil să amelioreze inflamația, roșeața, iritarea și durerile ce însoțesc alergiile pielii. Calmarea inflamațiilor de pe piele și din corp ar putea și ele să contribuie la reducerea febrei.
 • Uleiul esențial de eucaliptUleiul esențial de eucalipt are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și de reducere a durerii, care pot fi de folos și când este vorba despre febră. Acesta poate ajuta și la contracararea infecțiilor virale, bacteriene și fungice din organism. Teste de laborator au evidențiat faptul că uleiul de eucalipt a fost capabil să contribuie la eliminarea anumitor germeni ce duc la îmbolnăvirea oamenilor. Printre ele se numără bacteriile ce provoacă infecțiile streptococice din gât și infecțiile digestive cu E.coli, dar și fungii ce pot declanșa candidoze. Uleiul de eucalipt poate ajuta și la ușurarea febrei ducând la diminuarea congestiei nazele și de la nivelul plămânilor. Poat fi de folos și pentru a curăța mucusul și flegma din corp. Aceste acțiuni vor duce la ușurarea respirației, dar și la diminuarea tusei și a secrețiilor nazale generate de nasul care curge.
 • Uleiul esențial de lavandă – Din cauza febrei îți poate fi greu să adormi și poți avea un somn care nu este odihnitor. Uleiul de lavandă este folosit adesea pentru a îmbunătăți somnul. Un studiu din anul 2014 a urmărit testarea uleiului de lavandă pe oameni care fuseseră tratați în spital. S-a descoperit că uleiul a dus la o ușoară scădere a nivelului tensiunii arteriale în somn, ceea ce a favorizat un somn mai odihnitor. O sinteză de studii a arătat că uleiul de lavandă poate duce la calmarea sistemului nervos. Acest beneficiu poate conduce la asigurarea unui somn mai bun și la ameliorarea unor simptome ce țin de anxietate și depresie. Potrivit unei cercetări medicale, uleiul esențial de lavandă ar putea conduce la diminuarea simptomelor la fel de mult precum medicamentele prescrise.
 • Uleiul esențial Frankincense – Are proprietăți antibacteriene, antifungice și antiinflamatorii. El ar putea ajuta în ușurarea durerilor și în scăderea inflamațiilor din afecțiuni inflamatorii precum este și artrita reumatoidă. Frankincense ar putea fi util și în scăderea febrei, mai ales dacă este vorba și de o inflamație în organism și ajută și la ameliorarea afecțiunii responsabile de apariția febrei. Acest ulei esențial acționează și ca un expectorant, ceea ce înseamnă că poată să reducă mucusul din nas, din gât și din plămâni. În aceste condiții, poate fi de ajutor în caz de afecțiuni precum: răceală, gripă, astm, congestii sinusale, bronșită. Studiile arată că Frankincense conține un compus numit alpha-pinen, ce poate ajuta inclusiv sistemul imunitar să contracareze anumite tipuri de celule canceroase.
uleiuri esentiale febra
uleiuri esentiale febra

Cum să folosești uleiurile esențiale pentru febră

Există mai multe moduri de a utiliza uleiurile esențiale pentru febră. Uleiurile pure nu ar trebuie aplicate direct pe piele. Întotdeauna vei dilua uleiurile esențiale cu un ulei purtător, cum ar fi cel de migdale, de susan, de măsline, înainte de aplicare. Nu ingera niciodată uleiurile esențiale și nici nu le folosi în preajma ochilor, întrucât se poate ajunge la iritații. Utilizează-le numai în conformitate cu indicațiile de pe ambalaj.

Ar trebui să încerci următoarele demersuri:

 • -Inhalează uleiuri esențiale inspirând direct din sticlă sau adăugând câteva picături pe o dischetă de vată, pe o batistă sau pe o pernă înainte de culcare
 • -Pune câteva picături într-un difuzor
 • -Diluează-le într-un ulei purtător și adaugă-le în apa de îmbăiere
 • -Diluează-le cu ulei purtător și folosește-le la un masaj
 • -Adaugă uleiuri esențiale într-un vas cu apă caldă pentru a face inhalații
 • Cele mai multe blend-uri ar trebui să aibă o diluție într-un ulei purtător cuprinsă între 1 și 5%.

Uleiuri esențiale pentru febră la copii

Uleiurile esențiale conțin compuși activi puternici. Discută cu pediatrul copilului înainte de a le folosi și nu-i permite niciodată copilului să ingereze uleiuri esențiale. Anumite uleiuri esențiale ar putea conduce la transformări hormonale în organism. De exemplu, uleiul esențial de lavandă și cel de arbore de ceai pot duce la acumularea de țesut mamar în exces la băieți dacă sunt folosite prea mult.

Efecte adverse și precauții privind uleiurile esențiale pentru febră

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă uleiurile esențiale pentru febră chiar ajută la stoparea bolilor și a simptomelor ce însoțesc febra. De asemenea, nu se știe deocamdată în ce doză uleiurile esențiale sunt de folos și sigure, în scopurile menționate și nu se știe exact nici pentru cât timp ar trebui utilizate. Uleiurile esențiale sunt mai concentrate și mai puternice decât plantele din care sunt obținute și pot conduce la apariția reacțiilor nedorite la anumite persoane, printre care reacții alergice ale pielii. Folosirea lor poate duce și la o creștere a sensibilității pielii la soare, ceea ce ar putea să provoace arsuri solare mai rapid când te afli în aer liber. Uleiurile esențiale ar putea interacționa cu alte medicamente, prescrise cu rețetă sau fără.

Simptome ce însoțesc febra

Ai febră dacă ai o temperatură ce depășește 37 de grade Celsius. Alte manifestări ce pot interveni sunt:

 • frisoanele
 • pielea roșie, congestionată
 • transpirația
 • dureri în tot corpul
 • dureri de cap
 • lipsa apetitului
 • deshidratare
 • stare de slăbiciune
 • stări de oboseală

Remedii de acasă pentru combaterea febrei

Alte soluții pentru a învinge febra pot include:

 • mai multă odihnă
 • să ai parte de mai multă hidratare, cu apă, cu supă și cu sucuri naturale
 • utilizarea unor medicamente precum acelea care conțin Paracetamol sau Ibuprofen
 • să îți menții senzația de răcorire scăpând de excesul de haine și folosindu-te de comprese

Când este cazul să te adresezi unui medic

Febra poate fi dovada unei boli serioase. Bebelușii, copiii mici, vârstnicii și persoanele cu sistem imunitar slăbit ar putea avea nevoie imediat de un tratament. Febra poate duce la complicații serioase dacă este lăsată netratată. De exemplu, la bebeluși, febra foarte mare poate duce la apariția de convulsii.

Solicită ajutor medical dacă:

 • ai un copil ce are 3 luni sau este mai mic de atât și are temperatura de peste 38
 • ai un copil ce are între 3 luni și 2 ani și are temperatura mai mare de 38,8
 • ai un copil de 17 ani sau mai mic și are temperatura de peste 38,8  pentru mai mult de 3 zile
 • ești adult și ai febră de peste 39,4
 • febra este însoțită de dureri severe în orice parte a corpului, dar și de respirație scurtată sau de rigiditatea gâtului
Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
 • No products in the cart.
0