Blog

uleiul esential de turmeric

Uleiul esențial de turmeric este obținut din turmeric, cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii, antioxidante, antimicrobiene, anti-malarie, antitumorale, antiproliferative, antiprotozoare și anti-îmbătrânire. Turmericul are o istorie îndelungată în calitatea sa de remediu, de condiment și de agent pentru colorare. Uleiul esențial de turmeric este excelent pentru sănătate, precum sursa lui- care pare să aibă cele mai promițătoare efecte anticancer. Beneficiile turmericului derivă și din conținutul său de vitamine, de fenoli și de alți alcaloizi. Uleiul esențial de turmeric este considerat și un puternic relaxant și este util pentru echlibrarea organismului. Potrivit medicinei Ayurvedice, acest remediu natural incredibil poate să remedieze dezechilibrele constituției Kapha.

Ulei esențial de turmerci
ulei esential de turmeric

Având în vedere toți acești compuși benefici, nu este de mirare că uleiul esențial de turmeric s-a dovedit că are următoarele efecte pozitive asupra sănătății:

10 beneficii ale uleiului esențial de turmeric

Te întrebi vreodată „La ce este bun turmericul” ? Beneficiile sale pentru sănătate sunt într-adevăr uimitoare, de la un potențial aliment cu efecte anticancer până la ulei esențial pentru depresie. Iată câteva moduri surprinzătoare prin care uleiul esențial de turmeric poate să-ți îmbunătățească ție sănătatea sau unei persoane pe care o cunoști.

1. Contribuie la reducerea riscului apariției cancerului de colon

Un studiu din anul 2013, condus de Departamentul pentru Știința Alimentației și Biotehnologie, Școala de Agricultură din cadrul Universității din Kyoto, Japonia, a demonstrat că un compus aromatic numit turmerone din uleiul esențial de turmeric, dar și curcuminul, principalul ingredient activ din turmeric, au capacitatea de a participa la combaterea cancerului de colon, rezultatele fiind vizibile la animale, dar efectele sunt promitățoare și pentru oamenii ce suferă de această boală. Combinația de curcumin și de turmerone luată pe cale bucală, în doze mai slabe sau mai puternice, s-a dovedit aptă să stopeze evoluția unei tumori.

Rezultatele studiului menționat, publicat în BioFactors, i-a dus pe oamenii de știință la concluzia că turmerone „este un nou candidat în prevenția cancerului de colon”. În plus, aceștia consideră că folosirea de turmerone și de curcumin poate preveni în mod natural inflamația asociată cancerului de colon.

2. Ajută la diminuarea riscului de apariție a maladiilor neurologice

Studiile au arătat că turmerone, un compus bioactiv major din uleiul esențial de turmeric, inhibă activarea microgliei. Aceasta reprezintă un tip de celulă regăsită în creier și la nivelul măduvei spinării. Activarea ei demonstrează prezența unei boli a creierului, iar faptul că uleiul esențial de turmeric conține un compus ce stopează activarea microgliei poate fi de un ajutor extraordinar în reducerea riscului de  a se dezvolta o boală neurologică.

Un alt studiu, realizat cu modele pe animale, in vitro și in vivo, a ajuns la concluzia că turmerone favorizează dezvoltarea celulelor creierului. De aceea se crede că un ulei esențial de turmeric este o metodă naturală promițătoare în privința regenerării creierului, necesară în ameliorarea Bolii Parkinson, a Bolii Alzheimer, a traumelor măduvei spinării sau în caz de accident vascular cerebral.

3. Contribuie la ameliorarea epilepsiei

Proprietățile anticonvulsii dintr-un ulei esențial de turmeric și compușii sesquiterpenoide (ar-turmerone, α-, β-turmerone și  α-atlantone) s-au dovedit a fi eficiente la peștii-zebră sau la alte modele de animale în materie de convulsii. O cercetare din anul 2013 a arătat că turmerone are proprietăți anticonvulsii în cazul crizelor acute cu convulsii la șoareci. De asemenea, turmerone a fost capabil și să moduleze expresia uno tipare ale genelor responsabile de apariția convulsiilor la peștii-zebră.

4. Este de ajutor în durerile și problemele articulare

În mod tradițional, turmericul a fost folosit în medicina chineză și în Ayurveda pentru tratarea artritei, în condițiile în care este cunoscut faptul că are compuși ce blochează citokinele și enzimele inflamatorii. De aceea, se știe că este unul dintre cele mai bune uleiuri esențiale pentru artrită.

Studiile au adus în prim-plan faptul că turmericul poate reduce durerile, inflamația și rigiditatea asociate cu artrita reumatoidă și cu osteoartrita. Un studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry a evaluat efectele anti-artritice ale uleiului de turmeric și a descoperit că uleiul esențial proaspăt, administrat pe cale orală, echivalentul unei doze de 5000 de mg pe zi pentru oameni, avea un modest efect antiinflamator asupra articulațiilor în cazul animalelor.

5. Îmbunătățește sănătatea ficatului

Turmericul este vestit în domeniul sănătății pentru capacitatea sa de a îmbunătăți sănătatea ficatului. Acesta este cel mai important organ de detoxifiere, iar dacă este în suferință, întregul organism are de suferit. Studiile au arătat că turmericul este hepatoprotector, ceea ce se datorează parțial efectelor sale antiinflamatorii. O cercetare publicată în BMC Complementary & Alternative Medicine a analizat compusul numit methotrexate (MTX), folosit pe scară largă în tratarea cancerului și a bolilor autoimune și toxicitatea produsă, la nivelul ficatului, de către acesta. Studiul a constatat că turmericul protejează ficatul în fața toxicității MTX, acționând pentru detoxifiere. Faptul că turmericul poate să ocrotească ficatul în fața unui compus atât de puternic arată cât de incredibil poate fi acest compus natural pentru susținerea acestui organ.

Mai mult decât atât, studii realizate cu implicarea animalelor au arătat că, după administrarea uleiului de turmeric, nivelul de enzime antioxidante din sânge și din ser creștea. S-a dovedit că poate avea efecte semnificative asupra enzimelor antioxidante din ficat după 30 de zile de utilizare la șoareci. Toate acestea arată de ce turmericul este văzut ca fiind de ajutor în ameliorarea și în prevenirea afecțiunilor ficatului.

6. Reduce riscul de apariție a cancerului de sân

O cercetare publicată în Journal of Cellular Biochemistry a demonstrat că turmerone din uleiul esențial de turmeric poate să inhide activitatea enzimatică dăunătoare și expresia genelor MMP-9 și COX-2 de la nivelul celulelor canceroase ale sânului. Turmerone a condus la inhibarea semnificativă a invaziei de TPA, în migrarea și proliferarea celulelor responsabile de apariția cancerului de sân. Această descoperire este foarte semnificativă, arătând că anumiți compuși din uleiul esențial de turmeric poate inhiba acțiunea TPA, cunoscută ca un factor de stimulare a tumorilor.

7. Are impact asupra celulelor responsabile de apariția leucemiei

Un studiu apărut în International Journal of Molecular Medicine  a analizat efectele compusului turmerone izolat din turmeric asupra ADN-ului celulelor responsabile de apariția leucemiei la om. S-a arătat că turmerone a contribuit la inducerea morții celulelor responsabile cu declanșarea acestei maladii, Molt 4B și  HL-60. Cu toate acestea, din păcate, nu s-a dovedit că turmerone ar avea același efect pozitiv și asupra celulelor ce favorizează cancerul de stomac. Rezultatele studiului sunt promitățoare în ceea ce privește descoperirea de metode naturale pentru a lupta cu leucemia.

8. Contribuie la ameliorarea depresiei și anxietății

Uleiul esențial de turmeric este considerat ca având puternice efecte de relaxare și de echilbrare, iar studiile au arătat că poate să fie util în cazul unor tulburări mentale comune, precum depresia și anxietatea. Ca un ulei esențial de efect, ar putea îmbunătăți dispoziția și ar favoriza o stare de bine.

Un studiu realizat cu utilizarea de placebo, cu implicarea a 56 de persoane cu depresie majoră, a fost publicat în anul 2014 în the Journal of Affective Disorders. Rezultatele studiului au evidențiat faptul că administrarea de curcumin BCM-95, timp de opt săptămâni, nu doar că a diminuat din simptomele depresiei, dar a acționat și ca un agent anti-anxietate. Curcumin BCM-95 a fost obținut prin combinarea de curcumin și ulei esențial de turmeric fără a se folosi aditivi.

Un studiu mai recent, publicat în anul 2018, a urmărit efectele curcumin BCM-95 și pe cele ale șofranului în cazul a 123 de persoane cu depresie severă. Studiul controlat, bazat și pe placebo, a demonstrat că persoanele ce au fost tratate cu o doză redusă de curcumin BCM-95 (250 mg), cu o doză înaltă (500 mg) sau cu combinația dintre o doză redusă (15 mg) și șofran, timp de 12 săptămâni, au resimțit efectele pozitive ale acestora în ceea ce privește depresia majoră sau anxietatea ce însoțește formele severe ale depresiei.

9. Este de ajutor în caz de răceli

Efectele antiinflamatorii și antimicrobiene ale uleiului esențial de turmeric merg mână în mână pentru a ameliora congestia nazală ce însoțește de regulă răcelile. Pur și simplu poți adăuga câteva picături de ulei esențial de turmeric în difuzor sau într-un vas cu apă fierbinte ca să poți inhala vaporii degajați pentru a scăpa cât mai repede de nasul înfundat. În primul rând, inhalațiile sunt benefice întrucât uleiul esențial de turmeric combate germenii care au favorizat declanșarea răcelii.

10. Îmbunătățește sănătatea pielii

Poate fi uleiul esențial de turmeric bun pentru ten? Sigur că poate! Deci despre ce beneficii ale turmericului asupra pielii se poate vorbi? Numeroase persoane folosesc ulei de turmeric pentru iluminarea pielii, ceea ce este o idee excelentă întrucât s-a arătat că aplicațiile topice pe bază de turmeric diminuează hiperpigmentarea tenului, dar și liniile fine sau ridurile. Grație proprietăților sale antiinflamatorii și antibacteriene, poate fi de ajutor și în ameliorarea acneei. Nu uita să folosești o cantitate foarte mică de ulei de turmeric diluat pentru a evita petele galbene, ce sunt însă temporare.

Ulei esențial de turmeric: istorie și chimie

Ce reprezintă turmericul? Turmericul (Curcuma longa) este o plantă ierboasă, perenă, din familia ghimbirului (Zingiberaceae). Are o înălțime de aproximativ și are flori galbene. Rădăcina este portocaliu intens, cu o coajă subțire în nuanțe de maro. Originar din sudul Indiei și al Indoneziei, turmericul se cultivă și pe insulele din Oceanul Indian.

Uleiul esențial de turmeric derivă din rizomii plantei sau din rădăcinile subpământene. De obicei se obține din rădăcini prin distilare CO2 sau prin distilare la aburi cu solventul hexane. Cel mai bine este să ai un ulei care să fie obținut prin distilare CO2. Uleiul este galben și are un miros interesant, descris ca dulce și lemnos totodată, cu note condimentate.

Compusul din turmeric aflat în cea mai mare cantitate este turmerone (25,3%), urmat de a-tumerone (18,3 %) și de curlone (12,5%). Alți compuși includ caryophyllene (2,26%), eucalyptol (1,60%) și a-phellandrene (0,42%). Aceștia vor face uleiul esențial de turmeric extrem de puternic când vine vorba de combaterea naturală a numeroaselor afecțiuni grave.

Istoricul uleiului esențial de turmeric și informații interesante despre el

Folosirea sa datează de aproape 4000 de ani, din cultura vedică a Indiei, unde era folosit atât pentru gătit, cât și în cadrul ceremoniilor religioase. Cel mai probabil a ajuns în China în jurul anului 700, în estul Africii în anul 800, în vestul Africii în jurul anului 1200, iar în Jamaica în secolul al XVIII-lea. În anul 1280, Marco Polo a descris turmericul și a fost impresionat de calitățile sale, similare șofranului. Planta a fost denumită șofranul indian în Evul Mediu datorită nuanței sale de portocaliu și de galben. Potrivit tratatelor medicale sanscrite, dar și în sistemul Ayurvedic și Unani, turmericul are o îndelungată istorie de folosire în scop medicinal în sudul Asiei În mod tradițional, uleiul esențial de turmeric a fost folosit ca antiseptic și pentru îngrijirea pielii pentru a se preveni acneea și pilozitatea feței la femei. Poți să amesteci 1-2 picături cu ulei purtător precum cel de cocos pentru probleme ale scalpului precum uscăciunea și mătreața. În zilele de astăzi, turmericul este cultivat pe scară largă și este cunoscut în numeroase culturi și țări. Numele de turmeric derivă din latinul  terra merita  (pământul merituos), referindu-se de fapt la culoarea turmericului, similară unui pigment mineral.

Cum să alegi și să folosești alegi uleiul esențial de turmeric

Uleiul esențial este disponibil în magazine și online, fiind accesibil. Nu fi dezamăgit/ă de mărimea sticlei- uleiul esențial de turmeric este foarte puternic, o cantitate mică va ajunge pentru mult timp. Caută un ulei esențial de turmeric extras CO2, ceea ce înseamnă că s-a obținut cu cât de puțină căldură s-a putut. De asemenea, extragerea CO2 nu implică nicio substanță chimică precum hexanul și etanolul. Dacă faci aromaterapie acasă, este util să știi că blend-urile cu turmeric merg bine cu uleiurile esențiale de ghimbir, de scorțișoară, de portocală roșie, de grapefruit, de ylang ylang, de vanilie și de cardamom:

  • Pentru diminuarea stresului și pentru aromaterapie: difuzează sau diluează 2-3 picături de ulei esențial de turmeric
  • Pentru piele: Adaugă una sau două picături de ulei esențial de turmeric în loțiunile de spălat fața, în loțiuni, în seruri și în măști de față pentru un efect antiseptic și antiinflamator. Și ține minte că te poate ajuta și în caz de hiperpigmentare
  • Pentru uz extern, inclusiv pentru inflamație și pentru ameliorarea durerii: Creează un ulei de masaj amestecând cinci picături de ulei esențial de turmeric cu cinci picături de ulei purtător (precum de jojoba sau de cocos) și îl vei aplica în zonele cu probleme
  • Pentru uz intern: Numai brand-urile de o calitate foarte înaltă ar trebui utilizate intern, ceea ce înseamnă un ulei esențial de turmeric certificat organic, 100% pur și cu grad terapeutic. Adaugă o picătură de ulei esențial de turmeric în apă sau amestecă o picătură cu o lingură de miere sau îl vei adăuga la un smoothie. Reprezintă o alternativă comodă pentru a lua capsule pe bază de ulei de turmeric

Rețete pe bază de ulei esențial de turmeric

Tenul tău este tern sau cu probleme? Dacă da, încearcă să folosești o picătură de ulei esențial de turmeric în loc de pudră de turmeric în cadrul acestei măști cu turmeric pentru o piele strălucitoare. În mod asemănător, pentru acest unguent homemade pentru mușchi, poți să înlocuiești 2 linguri de pudră de turmeric cu patru picături de ulei esențial. În acest fel vei obține un excelent remediu pentru dureri articulare și musculare.

Îți dorești să încerci un ceai de turmeric care nu numai că te va satisface pe deplin, dar care să aibă și proprietăți medicinale? Dacă ai la dispoziție un ulei esențial de turmeric de calitate înaltă, poți să înlocuiești pudra de turmeric cu o picătură de ulei esențial în cadrul aceste rețete de ceai.

Te întrebi cum ai putea să-ți faci și tu ulei de turmeric? Poți să încerci să prepari o rețetă de ulei de turmeric homemade, dar trebuie să știi că nu va fi echivalent cu cel obținut în mod profesionist. Un ulei de turmeric preparat homemade va fi de fapt un ulei purtător (cum ar fi cel măsline de exemplu) care conține sau care este infuzat cu rădăcină de turmeric. Un ulei esențial de turmeric autentic nu este deloc diluat și este mult mai pur și mai puternic.

Posibile efecte adverse și precauții legate de utilizarea unui ulei esențial de turmeric

Precum toate celelalte uleiuri esențiale, cel de turmeric nu ar trebui folosit nediluat în zona ochilor sau pe alte mucoase. Nu lua ulei de turmeric intern decât dacă ți-a fost recomandat de un specialist. Înainte să aplici pe piele orice ulei esențial, testează-l întotdeauna pe o mică porțiune după ce l-ai diluat cu un ulei purtător.

Consultă-te cu un medic înainte să folosești ulei esențial de turmeric dacă este vorba despre sarcină, alăptare, dacă te afli sub un tratament pentru probleme de sănătate precum tulburări de coagulare a sângelui, probleme cu vezica biliară, diabet, infertilitate, deficit de fier, reflux gastroesofagian sau afecțiuni precum ar fi cancer la sân, cancer uterin, ovarian, endometrioză sau fibrom. Turmericul este cunoscut pentru că poate interacționa cu medicamente destinate tratării problemelor de coagulare. Încetează să mai utilizezi produse pe bază de turmeric cu cel puțin două săptămâni înainte de  a trece printr-o intervenție chirurgicală.

Ulei esențial de turmeric este toxic? La fel ca orice alt ulei esențial, poate fi toxic dacă nu se folosește corect. Ar trebui să te asiguri că vei achiziționa ulei esențial de turmeric 100% pur, ce nu a fost adulterat cu un compus potențial toxic. În general, uleiul esențial de turmeric nu generează niciun efect nedorit semnificativ. Cu toate acestea, anumite persoane pot avea de suferit de pe urma diareei, grețurilor sau amețelilor după ce iau suplimente alimentare pe bază de turmeric.

Un alt efect nedorit al turmericului este faptul că pătează hainele și pielea, fie că îl folosești sub formă de condiment, fie că îl folosești sub formă de ulei. Uleiul esențial de turmeric este galben precum condimentul și îți poate păta pentru întotdeauna hainele. Poate să-ți lase pielea pătată temporar. În final, după mai multe spălări, culoarea galbenă de pe piele va dispărea. Să ștergi zona pătată cu ulei de cocos sau cu zeamă de lămâie poate să te ajute să o cureți mai rapid.

Uleiul esențial de turmeric, la fel ca multe alte uleiuri esențiale, poate face pielea mai sensibilă în fața radiațiilor solare, așa că folosește-l cu grijă. Uleiurile esențiale nu ar trebui să  fie ținute la îndemâna copiilor sau a animalelor de companie.

Surse:  draxe.com

Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
  • No products in the cart.
0