Blog

ulei de cedru beneficii

Cine știa că uleiul obținut dintr-un copac ar putea fi atât de util pentru sănătatea și pentru starea ta de bine? Surprinzător, uleiul de cedru are beneficii multiple, cu proprietăți antiinflamatorii, antispastice, antifungice, tonice, astringente, diuretice, sedative și insecticide. Nu ar trebui să ne mire că în Biblie cedrii sunt menționați adesea ca un simbol al protecției, înțelepciunii și al abundenței.

Aceste caracteristici impresionante ale uleiului de cedru îl fac să fie util pentru numeroase probleme de sănătate, de la probleme ale pielii, căderea părului, infecții, până la stres și multe altele. Potrivit EPA, acest ulei esențial poate ajuta la combaterea naturală a moliilor și paraziților din casă, scăzând riscul de apariție a mucegaiului!

Ce este uleiul esențial de cedru?

Uleiul esențial de cedru este extras din lemnul de cedru. Există patru specii de arbori, toți fiind considerați conifere veșnic verzi, ce aparțin genului Cedrus. Un tip popular de ulei esențial de cedru (Juniperus virginiana) derivă din Cedrul Roșu Estic, numit și cedrul-creion. Principalele componente ale uleiului esențial de cedru sunt alpha-cedrene, beta-cedrene, cedrol, sesquiterpenes, thujopsene și widdrol- toate acestea contribuie la beneficiile sale extraordinare pentru sănătate.

La ce se folosește uleiul esențial de cedru? Care sunt beneficiile sale? Pregătește-te să afli toate acestea!

Ulei de cedru: BENEFICII

Uleiul de cedru este un ulei esențial care are numeroase beneficii pentru sănătatea noastri fizică și psihică:

  • ameliorează problemele pielii precum eczema
  • stimulează creșterea părului
  • ameliorează uscăciunea scalpului
  • are proprietăți antiseptice naturale
  • este util în ameliorarea durerilor provocate de artrită
  • reprezintă un odorizant natural
  • este un sedativ natural
  • reprezintă un diuretic natural
  • îmbunătățește capacitatea de concentrare și este util în ADHD
  • ușurează tusea
  • alungă insectele nedorite
  • ameliorează stresul
  • combate infecțiile fungice
  • este de ajutor în combaterea acneei
ulei de cedru
ulei de cedru

1. Eczemele

Eczema reprezintă o problemă a pielii ce determină uscăciune, înroșire, mâncărimi ce pot genera bășici sau crăpături. Unii utilizatori ai uleiului esențial de cedru au constatat că acesta diminuează inflamația și uscăciunea ce provin de la eczeme. Există câteva moduri prin care poți să incluzi uleiul esențial de cedru în rutina ta zilnică adăugându-l în loțiuni sau în săpun, masând zonele afectate de eczemă cu acesta și cu ulei purtător sau poți adăuga cinci picături de ulei în apa în care te vei îmbăia.

2. Căderea părului

Ce poate face uleiul de cedru pentru părul tău? Uleiul esențial de cedru poate să stimuleze foliculii de păr și să intensifice circulația sângelui la nivelul scalpului. Acest lucru contribuie la creșterea părului și poate încetini procesul de cădere. Specialiștii în plante și aromaterapeuții recomandă uleiul esențial de cedru în caz de cădere a  părului, de subțiere acestuia și pentru diferite tipuri de alopecie.

Care sunt cele mai bune uleiuri esențiale pentru creșterea părului? S-a dovedit că aplicarea de ulei esențial de cedru, alături de ulei esențial de cimbru, de rozmarin și de lavandă pe scalp poate contribui la o intensificare a procesului de creștere a părului cu aproximativ 44%, în șapte luni de tratament pentru căderea părului. Pentru a profita cât mai mult de acest beneficiu, poți să adaugi ulei esențial de cedru în șampon sau în balsam sau pur și simplu să îți masezi scalpul cu un amestec de ulei purtător (precum cel de cocos) și de ulei esențial de cedru și să lași amestecul să acționeze acolo timp de 30 de minute înainte să te clătești.

3. Scalpul uscat

Uleiul esențial de cedru este folosit adesea pentru a îmbunătăți starea scalpului uscat sau descuamat. Acest ulei esențial poate să stimuleze creșterea părului pe scalp și circulația sanguină din zonă. Pentru a profita de acest efect pozitiv, amstecă două picături de ulei esențial de cedru cu ulei de cocos pentru a crea un amestec cu proprietăți antifungice și hidratante. Pune amestecul pe scalp și masează-te cu el timp de cinci minute. Pentru cele mai bune rezultate, îl poți lăsa să acționeze acolo cam 30 de minute înainte să îl îndepărtezi prin limpezire.

4. Proprietăți antiseptice

Cedrul se află cu siguranță în topul uleiurilor esențiale folosite în dermatologie datorită numeroaselor beneficii pentru piele, incluzând aici și proprietățile sale antiseptice. În calitatea sa de antiseptic natural, uleiul esențial de cedru poate preveni dezvoltarea și proliferarea microorganismelor dăunătoare ce pot afecta sănătatea pielii tale. Întrucât are proprietăți antiseptice poate fi folosit în combinație cu un ulei purtător pentru aplicații topice menite să dezinfecteze rănile. Pur și simplu vei amesteca uleiul esențial de cedru cu cel de cocos și vei aplica amestecul pe tăieturi sau pe zgârieturi pentru prevenirea infecțiilor.

5. Este de ajutor în caz de artrită

Inflamația articulațiilor și a țesuturilor, ce sunt simptome ale artritei, favorizează dureri sau disconfort. Uleiul de cedru este considerat unul dintre cele mai bune uleiuri esențiale pentru artrită întrucât are proprietăți antiinflamatorii. De fapt, substanțele folosite pentru aplicații pentru ușurarea durerilor articulare sau musculare sunt cunoscute pentru că au în compoziția lor ulei esențial de cedru, apreciat pentru beneficiile sale terapeutice. Folosindu-l extern poți să-ți reduci inflamațiile, ceea ce va diminua rigiditatea și disconfortul. Poți să aplici uleiul esențial de cedru alături de un ulei purtător pe zonele cu probleme sau poți să faci o baie după ce ai adăugat în apă cinci-zece picături de ulei de cedru.

6. Este un odorizant natural

Uleiul esențial de cedru este reconfortant și are o aromă lemnoasă. Adaugă un ton cald oricărui amestec de parfumuri sau de uleiuri. În plus, dacă este folosit în casă, acționează ca un odorizant natural și împrospătează aerul. Difuzarea uleiului esențial de cedru sau adăugarea sa într-un ulei esențial natural pentru cameră/ într-un spray de corp pot avea efecte de durată pentru tine și pentru casa ta.

7. Are proprietăți sedative

Aromaterapia reprezintă utilizarea uleiurilor esențiale pentru a îmbunătăți starea de bine psihică și fizică. Cercetările au demonstrat că poți să apelezi la ulei esențial de cedru dacă vrei să te calmezi și să te relaxezi. Un studiu realizat cu implicarea animalelor a ajuns la concluzia că uleiul de cedru are „efecte sedative semnificative”. De aceea, poți să-l utilizezi pentru tulburările de somn. Încearcă să îl difuzezi înainte de culcare pentru a te bucura de efectele sale sedative.

8. Are proprietăți diuretice

Compușii activi din uleiul esențial de cedru includ cedrol, beta-cedrene și thujopsene, cunoscuți pentru calitățile lor diuretice. Acest lucru înseamnă că uleiul esențial de cedru poate fi capabil să crească frecvența urinărilor ajutând organismul să elimine toxinele și excesul de apă.

9. Îmbunătățește concentrarea și este de folos în caz de ADHD

Un studiu realizat de Dr. Terry Friedmann și de Dennis Eggett de la Universitatea „Brigham Young” a demonstrat că folosirea uleiului esențial de cedru la copii le poate stimula capacitatea de concentrare și cea de învățare. 34 de copii cu ADHD au fost solicitați să inhaleze unul dintre aceste uleiuri esențiale (de cedru, vetiver sau lavandă) sau au fost rugați să nu apeleze la niciunul. Copiii țineau sticluțele cu ulei în dreptul nasului și inhalau de câte 3 ori, de 3 ori pe zi, timp de 30 de zile. La sfârșitul studiului, au fost repetate EEG și testul T.O.V.A. Oamenii de știință și-au dat seama că aceia care s-au folosit de uleiurile esențiale de cedru și de vetiver se bucurau de o mai bună funcționare a creierului, iar simptomele de ADHD se diminuaseră.

10. Ușurează tusea

Întrucât uleiul esențial de cedru are proprietăți antispastice, poate fi de folos pentru ușurarea tusei. Dacă tușești, poți să încerci acest ulei esențial înainte de somnul de noapte. Masează-te cu două picături amestecate cu un ulei purtător pe piept și pe gât și masează-te bine timp de câteva minute. Poți să adaugi acest amestec și pe buza superioară pentru a putea să respiri mai ușor dacă ai nasul înfundat.

11. Alungă insectele nedorite

Se știe că uleiul esențial de cedru elimină insectele nedorite, mai ales moliile și furnicile. Poți să-l diluezi cu apă ca să te dai cu un spray pe piele în timp ce stai afară sau să difuzezi uleiul esențial pentru a ține departe insectele de casa ta. De asemenea, poți să dai cu ulei esențial de cedru diluat și pe mobilă. Un studiu a măsurat eficiența uleiului esențial de cedru și a compusului său natural cedrol în ceea ce privește furnicile și țânțarii. Studiul a arătat că uleiul este un repelent puternic pentru furnici și că larvele de țânțari au fost mai predispuse morții după expunerea la compusul numit cedrol. În plus, când cedrolul a fost utilizat în cea mai mare doză (6,3 mg/ml), a ucis larvele 100%.

Ai o problemă cu moliile ce îți atacă hainele? Uită de acele bile speciale parfumate pentru molii și folosește ulei esențial de cedru pentru a le ține la distanță. Uleiul de cedru roșu este cunoscut pentru faptul că ucide larvele de molii de pe haine. Adaugă ulei esențial de cedru în bucăți de vată și pune-le în șifonier, pe umerașele de haine sau în locurile de depozitare ale acestora.

12. Ușurează tensiunile

Întrucât uleiul de cedru are proprietăți sedative, are capacitatea de a diminua tensiunile și stresul care îți pot afecta sănătatea. Are un efect calmant, relaxant asupra minții, reduce inflamația și durerile musculare, ameliorează iritațiile pielii. O cercetare publicată în anul 2017 a demonstrat că aroma uleiului esențial de cedru, care conține cedrol, poate să stimuleze somnul intensificând activitatea sistemului parasimpatic și crescând producția de serotonină.

Un studiu interesant a măsurat proprietățile sedative ale uleiului esențial de cedru. În studiu au fost implicați șoareci care au inhalat cedrol, un compus al uleiului esențial de cedru. Activitatea motorie a șoarecilor a scăzut semnificativ; și șoarecii cărora li s-a dat cafeină și care au fost considerați hiperactivi au avut parte de un efect similar. Inclusiv rata de somn a șoarecilor implicați în studiu s-a îmbunătățit. Aceste proprietăți ale uleiului esențial de cedru pot într-adevăr să ajute oamenii în a putea să facă față stresului cronic și tensiunii. Tot ce vei avea de făcut va fi inhalezi ulei esențial de cedru direct din sticluță sau să difuzezi câteva picături.

13. Combate infecțiile fungice

Uleiul esențial de cedru poate ajuta în protecția în fața agenților patogeni fungici și în fața toxiinfecțiilor alimentare. Un studiu efectuat la Departamentul pentru Medicină Orală și Radiologie din India a ajuns la concluzia că uleiul esențial de cedru este o alternativă viabilă la alți agenți antibacterieni și reprezintă „un mod eficient de a controla bacteriile și ciupercile responsabile pentru infecțiile bucale.” Studiul menționat a dezvăluit și că uleiul esențial de scorțișoară, cel de lemongrass, de cuișoare și cel de eucalipt au aceleași proprietăți antifungice.

14. Este  de ajutor în ameliorarea acneei

În calitatea sa de antiseptic natural, uleiul esențial de cedru este adesea folosit ca un remediu homemade pentru acnee, o problemă a pielii cronică și extrem de comună. Un caz publicat în anul 2016 în the Journal of Alternative and Complementary Medicine a adus în discuție modul în care medicii dermatologi au început să se orientezetot mai mult spre tratamente naturale precum acelea bazate pe uleiuri esențiale. S-a arătat că adăugarea uleiului esențial de cedru în rutina zilnică de îngrijire a unei persoane cu acnee „a fost de folos pentru controlul acneei”. Pentru a ameliora natural acneea, încearcă să adaugi o picătură de ulei esențial de cedru în loțiunea ta facială sau în loțiunea cu care te speli în fiecare zi/în fiecare seară.

Cercetări, compuși unici și studii

Un experiment interesant s-a bazat pe capacitatea de a crea noi arome de parfum din resurse regenerabile, așa cum este și uleiul de cedru. Oamenii de știință și-au dat seama că acest ulei, amestecat cu terebentina, este foarte potrivit pentru obținerea unor arome lemnoase și cu note de ambră. Dacă este folosit pentru parfumurile din comerț, din ce în ce mai multe persoane ar putea să aibă parte de efectele sale extraordinare asupra sănătății. Poți să încerci să faci și propria colonie pentru bărbați obținută homemade, ce include picături de ulei esențial de cedru.

Un studiu din anul 2018, realizat cu implicarea animalelor, s-a concentrat asupra unor compuși activi din uleiul esențial de cedru- cedrol, alpha-cedrene, beta-cedrene și thujopsene. În ansamblu, cercetătorii au putut să observe că uleiul esențial de cedru în general și compusul său activ cedrol în special pot avea cele mai însemnate efecte anti-anxietate.Un alt lucru interesat despre uleiul esențial de cedru este că acesta este obținut adesea din bucățele de lemn de lemn- ceea ce înseamnă că se poate profita de beneficiile sale prin reciclarea și refolosirea  lemnului.

Efectele adverse pe care le poate provoca uleiul esențial de cedru

Acest ulei ar trebui să fie folosit doar extern. Chiar dacă anumite uleiuri esențiale pot fi adăugate în mâncare sau pot fi administrate pe cale orală în cantități mici, nu este sigur să se consume intern ulei esențial de cedru. Dacă nu se va ține cont de acest sfat, pot surveni efecte nedorite, cum ar fi greață, vărsături, sete excesivă sau chiar afectarea gravă a aparatului digestiv. Femeile însărcinate nu ar trebui să apeleze la uleiul esențial de cedru. Stai de vorbă cu medicul tău dacă te afli în perioada de alăptare, dacă ai o problemă de sănătate și dacă urmezi un tratament.

Dacă este folosit în concentrații mari, uleiul esențial de cedru poate genera iritații ale pielii. Va trebui să-l diluezi întotdeauna cu un ulei purtător precum este și cel de cocos înainte să-l aplici pe piele și evită întotdeauna zona ochilor, diferite mucoase sau alte zone sensibile. La fel cum se procedează și cu alte uleiuri esențiale, nu ține la îndemâna copiilor sau a animalelor de companie uleiul esențial de cedru.

Sursă:  draxe.com

Share this post

Comments (2)

    • Stoica Elisabeta

    • 6 august 2021 at 09:54 am

    Am diabet si doresc sa stiu daca creste glicemia de la ulei de cedru.

    • Ionescu Adrian

    • 5 ianuarie 2022 at 15:03 pm

    Buna ziua! Nu exista nicio legatura dovedita stiintific intre folosirea uleiului de cedru si glicemie. Cu stima! Echipa SOiL

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
  • No products in the cart.
0