Blog

uleiuri esentiale pentru coronavirus

Uleiurile esențiale pentru coronavirus sunt cele care au proprietați antivirale, fiind eficiente nu numai în a crește imunitatea organismului și a-l susține în lupta cu o infecție virală, ci și în a inhiba acțiunea distructivă a virusurilor.

Cum pot uleiurile esențiale să ajute în această perioadă de criză sanitară?

Uleiurile esențiale sau constituenții lor sunt folosite pe scară largă în preparate farmaceutice, în producerea unor cosmetice (acele produse ce combină îmbină beneficiile cosmeticii cu cele ale produselor farmaceutice), în realizarea de conservanți alimentari, de potențiatori de aromă, în medicina tradițională și complementară, în aromaterapie și în industria spa-ului. Uleiurile esențiale sunt foarte populare în rândul publicului, nu numai pentru că mirosurile lor sunt plăcute și revigorante, ci și pentru că oferă numeroase beneficii sănătății și sunt considerate sigure pentru a le folosi și acasă respectându-se ghidurile de siguranță. De asemenea, chiar și simplul demers de a inhala un ulei esențial poate avea anumite efecte fiziologice măsurabile, precum modificări ale ritmului cardiac sau ale tensiunii arteriale, dar și schimbări în ceea ce privește activitatea creierului, mișcările ochilor etc.. De fapt, numeroase studii au dovedit că aromele uleiurilor esențiale au efecte psiho-fiziologice, putând reduce rapid stresul și ameliora tulburările prezente la nivel emoțional.

Acțiunile antibacteriene și antivirale ale uleiurilor esențiale

Sistemul imunitar este deosebit de complex, contribuind la menținerea sănătății organismului protejându-l împotriva agenților patogeni. Anumiți factori ce țin de starea de sănătate și de starea mentală pot crea dificultăți sistemului imunitar în a-și face complet treaba. Remedii naturale precum uleiurile esențiale pot susține răspunsul sistemului imunitar și, în general, pot oferi o susținere a organismului în ansamblul său.

Uleiurile esențiale au numeroase proprietăți terapeutice, dar nu toate acționează la fel. De exemplu, anumite uleiuri esențiale acționează asupra unor zone mai marii, iar altele doar asupra unei anumite zone a corpului. Aceste diferențe sunt determinate de compușii din uleiurile esențiale, de doza folosită și de metoda de aplicare. Numeroase uleiuri esențiale pot acționa sinergic și se pot adresa în același timp mai multor probleme de sănătate. Pe durata unei infecții serioase, așa cum este și cea cu COVID-19, pentru a obține beneficii maxime de la ele, este important să alegi un număr redus de uleiuri esențiale, care acționează holistic și oferă și beneficii în plan fiziologic, astfel încât să se poată ajunge mai ușor la o stare de bine, care, la rândul ei, are impact pozitiv asupra sistemului imunitar.

Contribuția uleiurilor esențiale în calitate de antivirale naturale este promițătoare, anumiți compuși din ele dovedindu-se, în studii clinice, capabili să inhibe proliferarea virusurilor, dar mecanismele prin care pot face acest lucru nu este deocamdată foarte clar. De cealaltă parte, există numeroase uleiuri cu proprietăți antibacteriene verificate dintre care ai putea alege. Până acum, cele mai multe uleiuri esențiale testate pentru proprietățile lor antivirale au fost pentru virusul responsabil de apariția herpesului, așa că nu se poate afirma faptul că acele uleiuri care au fost încadrate ca fiind antivirale vor fi utile și pentru noul coronavirus, dar pot să ofere indirect o susținere sistemului imunitar. Alte uleiuri esențiale cu proprietăți terapeutice ce pot ameliora anumite simptome și astfel să fie de posibil ajutor în cazul unei infecții cu COVID-19 ar trebui să fie considerate și cele care sunt: antiseptice pentru aparatul respirator, antiinflamatoare, mucolitice, febrifuge, antitusive, expectorante, decongestionante, antioxidante și profilactice. Toate uleiurile esențiale cu aceste proprietăți pot ajuta în pregătirea „terenului” pentru ca organismul să fie mai puțin receptiv în a primi diferiți agenți infecțioși și pot contribui la diminuarea unor manifestări acute.

Spre exemplu, uleiuri esențiale bune pentru aparatul respirator precum sunt Peppermint, de eucalipt, de pin și de ienupăr, pot ajuta la îmbunătățirea capacității respiratorii, dar ele pot acționa și ca expectorante, ca agenți antivirali și antibacterieni și să ajute la dezinfectarea aerului din spații mici, oferind astfel susținere organismului sau în cadrul diferitelor tratamente. Deși nu se poate susține că aceste uleiuri pot reprezenta un leac pentru o infecție cu noul coronavirus, cu toate acestea ele pot fi utile pentru cei care au simptome ușoare și care nu au nevoie de internare în spital.

Nu în ultimul rând, un motiv bun să apelezi la uleiuri esențiale pentru a lupta cu agenții patogeni este că aceștia sunt serios afectați de moleculele aromatice din aceste uleiuri. De asemenea, s-a observat că virusurile sunt capabile să reziste doar unei singure molecule aromatice, iar uleiurile oferă o gamă variată de astfel de molecule. Chiar dacă uleiurile esențiale nu sunt un remediu, unele dintre ele pot interfera cu ciclul de infecție/de replicare a agenților patogeni. Până la urmă, plantele produc uleiurile esențiale ca un mijloc de apărare în calea numeroaselor microorganisme și a paraziților din mediul înconjurător. Nu-i așa că natura este uimitoare?

Legătura dintre psihic și sistemul imunitar

Așa cum s-a menționat deja, o imunitate bună este direct legată de starea de bine de la nivel mental pentru că orice stare emoțională negativă sau orice tulburare emoțională pot afecta capacitatea sistemului imunitar de a detecta agenții patogeni. Stresul este și el un factor ce interferează cu un răspuns imunitar eficient, în condițiile în care transformările ce țin de hormonii stresului pot să slăbească sistemul imunitar. De altfel, îmbunătățirea stării mentale poate crește șansele ca organismul să combată infecțiile și bolile și poate să-i optimizeze funcționarea.

Să miroși regulat acele uleiuri esențiale care au rolul de a ridica moralul, de a crește bună-dispoziția, de a calma, de a relaxa, de a fi antidepresive, de a stimula și de a avea calitatea unui tonic, te va ajuta să-i dai corpului și minții un imbold, ceea ce contribuie indirect la lupta cu noul coronavirus.

De exemplu, uleiul esențial de rozmarin poate să alunge apatia și să îmbunătățească răspunsul sistemului imunitar și respirația; cel de lavandă poate să reducă anxietatea, să regleze hormonii stresului și să ajute la ameliorarea diferitelor probleme respiratorii; cel de lămâie este un antioxidant, poate să stimuleze simțurile, funcțiile mentale, să regleze ritmul cardiac și pe cel respirator; uleiul esențial Rose Geranium (mușcată-trandafir) este un adaptogen, un antiinflamator, un cicatrizant și poate regla hormonii stresului. Uleiurile esențiale pot ajuta familiile și alte persoane care îngrijesc pentru menținerea stării mentale și emoționale necesare pentru a fi în preajma celor suferinzi. Exemple de uleiuri esențiale benefice pentru minte și emoții sunt: Busuioc, Clary Sage, Grapefruit, Iasomie, Mandarină, Paciuli, Trandafir, Vetiver, Ylang-Ylang.

51917 Produs Ulei Esential de Busuioc
51917 Produs Ulei Esential de Busuioc

Acțiunile sinergice ale uleiurilor esențiale

Sinergia înseamnă să se acționeze împreună. Aceasta are loc în mod natural între diferiți compuși dintr-un ulei esențial și îi conferă acestuia beneficii terapeutice. Concentrația fiecărui compus dintr-un ulei esențial influențează și valoarea sa terapeutică. Uleiurile esențiale ce au compuși și proprietăți similare pot fi amestecate pentru a obține remedii mai puternice. Singura problemă legată de aceste blend-uri sinergice este că anumiți compuși ai lor pot avea unele efecte adverse, așa că verifică înainte indicațiile de pe ambalaj și potențiala toxicitate a acestor uleiuri esențiale sau a anumitor compuși din ele. Vizitează secțiunea „Siguranță și Toxicologie” pentru mai multe informații.

Modalități de utilizare

Înainte să se folosească uleiurile esențiale, pentru tine sau pentru ceilalți, ține cont de faptul că unele dintre ele sunt foarte puternice, penetrante, că au miros pătrunzător și persistent și nu sunt adecvate pentru copii, pentru femeile însărcinate (în perioada sarcinii simțul mirosului este exacerbat) sau pentru persoanele foarte sensibile.

  • 1. Inhalarea directă folosind un eșantion de hârtie sau un inhalator nazal poate să ajute în îmbunătățirea capacității respiratorii sau pentru claritatea minții. Această metodă poate să ușureze simptomele manifestate la nivelul tractului respirator superior, cum ar fi nasul înfundat, strănutul, tusea, durerile de gât sau mici probleme respiratorii provocate de sinuzită, de rinită alergică sau de răceala comună. Uleiuri esențiale utile acestor scopuri sunt cel de lavandă, de eucalipt, de Peppermint, de pin sau de arbore de ceai. Cele care s-au dovedit eficiente în caz de reducerea stresului, de anxietate, de iritabilitate, de „minte tulbure”, de oboseală sau pentru obținerea unei stări de relaxare sunt: cel de mușcată, de lavandă, de lămâie, Peppermint sau uleiul esențial de rozmarin.
  • 2. Difuzoarele sau spray-urile sunt potrivite nu doar pentru a asigura un mediu agreabil, ci și pentru purificarea aerului, în condițiile în care multe dintre uleiurile esențiale au proprietăți antiseptice și antimicrobiene, cum ar fi cel de scorțișoară, de eucalipt, Peppermint sau de arbore de ceai. Printre uleiurile esențiale care stimulează activitatea mentală sau care îmbunătățesc memoria se numără cel de bergamotă, de lămâie, Peppermint sau cel de rozmarin.
  • 3. Aplicațiile topice au rolul de a da un impuls organismului prin absorbția prin piele a uleiurilor esențiale

Care uleiuri esențiale ajută imunitatea organismului să lupte cu Covid-19? ?

Uleiuri ce curăță aerul de microorganisme nocive- se folosesc într-un difuzor, într-un spray sau prin aerosoli. Când în preajma noastră există infecții ce se transmit pe cale aeriană, este important să menții aerul cât mai curat, cât mai lipsit de microorganisme dăunătoare. Să utilizezi uleiurile esențiale pentru a menține calitatea aerului va fi sănătos pentru toată lumea. De asemenea, difuzarea uleiurilor esențiale poate fi utilă pentru stimularea sistemului imunitar. Iată câteva exemple de uleiuri esențiale bune pentru purificarea aerului:

Ulei esențialBeneficii
Bergamotă (Citrus bergamia Risso & Poit)antiinfecțios, antiviral, deodorant
Scorțișoară (Cinnamomum zeylanicum Nees)antimicrobian puternic și capabil să purifice aerul
Eucalipt Eucalyptus globulus labill.
Eucalyptus radiata Seiber ex DC
Eucalyptus smithii RT Baker  
este antimicrobian și poate preveni infecțiile, este antiviral și stimulează sistemul imunitar
Lavanda Lavendulaantiinfecțios, imunostimulator, mucolitic
Peppermint Mentha Piperitaantimicrobian, antiviral, purifică aerul

Uleiuri esențiale cu proprietăți imunostimulatoare / antimicrobiene / antivirale

Următoarele uleiuri esențiale pot contribui la întărirea sistemului imunitar și pot ajuta la combaterea infecțiilor din organism:

Denumirea uleiului esențialBeneficii
Bergamotă (Citrus bergamia Risso & Poit)are proprietăți antimicrobiene și antivirale
Toate tipurile de ulei esențial de eucalipt Eucalyptus globulus labill.
Eucalyptus radiata Seiber ex DC
Eucalyptus smithii RT Baker  
proprietăți antivirale, antbacteriene, expectorante, imunostimulatoare și de combatere a febrei
Ulei esențial de lavandină Lavendula latifolia Medikantiviral, antibacterian, expectorant
Lemongrass
Cymbopogon citratus DC Stapf.
este antifungic și antiviral
Melissa Melissa officinalisare proprietăți antitusive, expectorante și de stimulare a funcționării sistemului imunitar
Rozmarin Rosmarinus officinalisare proprietăți antibacteriene și expectorante
Arborele de ceai Melaleuca alternifoliaare proprietăți antibacteriene, antivirale și de stimulare a imunității
Cimbru Thymus vulgariseste antiinfecțios și stimulează funcționarea sistemului imunitar

Uleiuri esențiale adaptogene și cu proprietăți antioxidante

Uleiurile esențiale adaptogene: Anumite uleiuri esențiale pot fi considerate adaptogene pentru că au abilitatea de a regla funcționarea organismului, având impact pozitiv asupra activității hormonale, ajutând corpul să facă față stresului, ceea ce înseamnă că acțiunea lor poate fi de energizare, tonică sau de calmare, de relaxare. Ele au capacitatea de a regla și hormonii stresului, de a crește nivelul de energie, de a îmbunătăți funcționarea sistemului imunitar, de a regla tensiunea arterială, respirația, de a diminua inflamațiile, de a preveni îmbolnăvirile sau de a accelera recuperarea de după diverse boli.

Iată câteva exemple de uleiuri esențiale cu proprietăți adaptogene: uleiul esențial de bergamotă, Frankincense, lămâie, lavandă, melissa, Mușcată-Trandafir, Trandafir, turmeric sau ylang ylang.

Uleiurile esențiale cu proprietăți antioxidante sunt utile pentru a ține sub control stresul oxidativ, pentru a echilibra organismul, pentru a îmbunătăți funcționarea sistemului imunitar și sunt necesare pentru menținerea sănătății în ansamblu. Exemple de asemenea uleiuri: cele de citrice, cel de piper negru, de ghimbir, de oregano.

Uleiuri esențiale pentru tuse- este ideal să fie folosite astfel: prin inhalații sau prin aplicații topice în zona pieptului Printre cele ce sunt utile acestui scop se regăsesc: Benzoin, uleiul esențial de chiparos, Mușețelul Roman, fenicul, uleiul esențial de lavandă sau de măghiran.

Ține cont de următorul aspect: uleiurile esențiale precum Benzoin, cel de Mușețel Roman sau de lavandă sunt potrivite pentru copii sau pentru persoanele sensibile doar dacă sunt folosite prin intermediul unui difuzor sau dacă se utilizează în diverse blend-uri cu diluție cuprinsă între 0,5-1%, apelându-se la aplicații topice pe tălpi.

Sursă: ifaroma.org  (Nicole Perez, membru IFA, „Essential oils, Coronavirus &COVID19” , http://www.holisticaroma.co.uk/)

Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
  • No products in the cart.
0