Blog

uleiuri esentiale periculoase 1

Există uleiuri esențiale periculoase? Un subiect de discuție „fierbinte” în cadrul cercurilor adepților uleiurilor esențiale și nu numai se referă la ingerarea acestora. Fiecare deține o părere pe  această temă, dacă uleiurile sunt sau nu sunt sigure. Dar este ceva real? Ca medic chiropractician cu o pregătire în biochimie și cu o certificare în nutriție și aromaterapie, m-am tot documentat pe acest subiect. Iată ce ar trebui să știi.

Ce spune știința despre ingerarea uleiurilor esențiale

Pentru că o bună parte a cercetărilor au fost realizate mai degrabă prin implicarea animalelor decât a oamenilor, știința nu este foarte fermă în ceea ce privește ingerarea uleiurilor esențiale. Ceea ce știm est să ingerarea lor ar trebui să se realizeze în capsule vegetale sau gelatinoase pentru a se preveni iritarea mucoasei digestive. Multe persoane susțin că iritația mucoasei gastrice- ce protejează tractul digestiv- va avea loc dacă sunt ingerate uleiuri esențiale, dar nu suntem pe deplin siguri de așa ceva. Întrucât terminațiile nervoase sunt mai aproape de mucoasă decât sunt față de piele, reacțiile pot fi mai puternice și mai rapide, ceea ce poate fi benefic dacă îți dorești rezultate rapide, dar poate fi și o amenințare dacă apelezi la un ulei pe care nu ar trebui să-l folosești. Vestea bună este că mucoasa se poate autoproteja, continuând să secrete mai mult mucus pentru a ocroti zonele mai sensibile și poate dilua mai rapid uleiurile esențiale. Chiar dacă efectul poate fi mai repede resimțit decât dacă ai folosi uleiurile prin aplicații topice, ritmul de diluție este mai alert datorită producției constante de mucus, ceea ce implică și efecte de mai lungă durată.

Argumente pro și contra legate de ingerarea uleiurilor esențiale

Răspunsul simplu este „Da”, poți să ingerezi anumite uleiuri esențiale. De fapt, probabil că ai auzit deja asta. Când luăm în considerare ce sunt de fapt uleiurile esențiale- compuși volatili aromatici extrași din plante- începem să înțelegem de ce, dacă vom consuma anumite plante, de fapt am ingerat și uleiurile lor esențiale. Te-ai gândit vreodată de două ori când a fost vorba despre cilantro proaspăt într-un sos sau de busuiocul din pizza? Probabil că nu. De fapt, industria alimentelor și a băuturilor folosește uleiuri esențiale pentru a aromatiza și a conserva alimentele/băuturile pentru mai mult timp, de aceea le-ai ingerat din numeroase produse. Mai degrabă aș ingera acești compuși naturali decât orice alți conservanți din alimente și băuturi. Problema ce intervine apoi se leagă de putere, de cantitate și de calitate:

1. Fii atent/ă la puterea uleiurilor esențiale

De vreme ce uleiul esențial dintr-o plantă ca atare reprezintă doar 1-5% din compoziția sa totală, să consumi planta proaspătă nu este același lucru ca și când ai lua o picătură de ulei esențial. Uleiurile esențiale de calitate sunt cu 50-70% mai puternice decât componentele plantei respective, ceea ce trebuie luat în considerare când este vorba despre ingerare. De exemplu, ar fi nevoie cam de 50 de lămâi pentru a obține o sticluță de 15 ml de ulei esențial de lămâie. Dacă socotești din punct de vedere matematic, în fiecare sticluță de acest fel există aproximativ 250 picături de ulei esențial, ne putem da seama că fiecare picătură ar avea nevoie de 1/5 din coaja de la o lămâie pentru a fi produsă. Ne-am gândi de două ori înainte să consumăm 1/5 din coaja unei lămâi? Depinde de fiecare, dar în general nu. Și probabil fiecare dintre noi a avut parte de un desert cu lămâie și cu zeamă de lămâie.

2. Uită-te la indicatorii calității

Trebuie să ții cont de calitatea uleiului esențial pe care îl vei ingera. Întrucât există numeroase uleiuri de calitate redusă, cu solvenți, aditivi și alte substanțe pentru diluare pentru a le face mai accesibile, începem să ne aflăm în zone periculoase. Dacă nu știi ce se află în sticluța de ulei esențial, nu te apuca să-l ingerezi. Chiar și uleiurile esențiale ce pretind că sunt 100% pure pot fi preparate din plante crescute cu pesticide, recoltate când nu trebuia, crescute în laborator sau distilate prin tehnici necorespunzătoare. Cu puțină reglementare în ceea ce privește calitatea sau producerea uleiurilor esențiale, unele dintre companiile de top din domeniu au preluat frâiele și și-au stabilit propriile standarde în materie de calitate și de siguranță a uleiurilor esențiale. Numai uleiurile pure, de cea mai înaltă calitate, neadulterate, ar trebuie să fie utilizate când este vorba despre ingerare.

Nu toate uleiurile esențiale sunt create la fel. Există numeroase persoane care fie cred că toate sunt sigure pentru a fi ingerate, fie care cred că toate sunt nesigure. De aceea este necesar să știm ce compoziție au uleiurile esențiale și să căutăm sfatul unui specialist de încredere. În general, FDA a aprobat o listă cu uleiurile esențiale ce „sunt în general recunoscute ca fiind sigure”. Problema survine în legătură cu presupunerile ce însoțesc lista respectivă, în condițiile în care este vorba despre specii diferite ce au o singură denumire comună. Și chiar și așa, nu toate uleiurile esențiale sunt sigure pentru oricine, totul depinzând și de sănătatea fiecăruia dintre noi.

3. Este periculos să ingerezi uleiuri esențiale în cantități mari

Chiar dacă vei găsi un ulei esențial ce este sigur pentru ingerare, tot ar trebui să fii precaut/ă. Fiecare persoană reacționează diferit la substanța pe care o consumă, așa că precauția este necesară ori de câte ori încerci ceva nou- fie că este vorba despre un aliment, fie că este vorba despre un exercițiu fizic sau despre un medicament. Cel mai bun sfat pe care ți-l pot da, mai ales când este vorba despre ingerarea uleiurilor esențiale, este: „O singură picătură odată”.

Uleiurile esențiale periculoase când le ingerezi

Există anumite uleiuri esențiale ce nu sunt recomandate să fie ingerate, dar și unele care nu ar trebui sub nicio formă să fie ingerate. Printre acestea se numără:

În aceste condiții, companiile din domeniu și-au etichetat produsele pentru dozaj- fie că este vorba despre utilizare topică, fie că este vorba despre aromaterapie sau utilizare internă. Unele dintre sticluțe au fost echipate cu protecție pentru a nu putea fi desfăcute de către copii- ele nu sunt adecvate nici pentru utilizarea pentru aromaterapie sau topică, așa cum este Wintergreen de exemplu. Dacă ai la dispoziție o sticluță de ulei esențial care nu indică modul de folosire, atunci se poate spune că producătorii nu au ținut cont de sănătatea și de siguranța consumatorului.

O altă dezbatere se leagă și de vârsta persoanei care ar urma să ingereze un anumit ulei esențial. Copiii ar trebui să ingereze uleiuri esențiale? Dar adolescenții? Orice adult poate să ingereze uleiuri esențiale? Nu există un răspuns ferm la aceste întrebări. Personal, nu aș recomanda ca un copil mic să ingereze vreun ulei esențial, nici din sticlă, dar nici cu ajutorul unei capsule vegetale sau de gelatină, dar aș lua în calcul posibilitatea de utilizare a vitaminelor ce conțin uleiuri esențiale sau de a consuma alimente gătite cu anumite uleiuri esențiale.

Când nu este periculos să ingerezi uleiurile esențiale

uleiuri esentiale sigure
uleiuri esentiale sigure

Multe culturi au utilizat plante și uleiuri pentru a-și ameliora diferite probleme de sănătate de sute de ani și continuă și acum să procedeze la fel, ducând la o mai mare investigare a acestora în cultura occidentală. Din ce în ce mai multe cercetări sunt realizate în legătură cu posibilitatea de ingerare a uleiurilor esențiale pentru probleme medicale, incluzând aici nanoemulsiile, în care uleiurile esențiale sunt combinate cu apă pentru a se putea ajunge la o metodă mai eficientă de folosire a lor pentru ingerare.

Cercetările au arătat că ingerarea poate fi de folos mai ales în situația în care este vorba despre tulburări digestive, de exemplu uleiul esențial Peppermint este de ajutor pentru ameliorarea simptomelor ce țin de sindromul colonului iritabil, mergându-se chiar până la ideea potrivit căreia ar fi cel mai potrivit remediu, având în vedere că nu are efectele adverse ale altor tratamente pe bază de prescripție. În plus, uleiul esențial de portocală amară, în condițiile în care este bogat în compusul limonene, a fost studiat pentru a se vedea ce efecte are pentru a contribui la vindecarea leziunilor gastrice. Cu toate acestea, rezultatele nu sunt clare până acum.

Nu se poate vorbi despre un răspuns clar la această întrebare întrucât intervine decizia individuală, ce ține de chimia fiecărui organism în parte, de starea de sănătate, de scopul pentru care cineva ar dori să utilizeze intern uleiurile esențiale. În contextul în care cercetările continuă, urmează să mai descoperim argumente pro și contra ce țin de ingerarea uleiurilor esențiale.

Există o modalitate de utilizare a uleiurilor esențiale care să fie potrivită pentru tine

Este cert că ingerarea uleiurilor esențiale este o decizie individuală, ce trebuie luată alături de un specialist de încredere, nu ar trebui să le ingerezi dacă nu te simți confortabil în legătură cu acest demers. În calitate de expert în uleiuri esențiale, ceea ce știu sigur este că nu există doar o modalitate de a te folosi de ele. Aromaterapia și aplicațiile topice dovedesc însă faptul că reprezintă metodele cel mai bine cercetate și cele mai eficiente în privința folosirii uleiurilor esențiale de calitate înaltă. Pur și simplu să le inhalezi aroma va contribui la pătrunderea lor în organism, ajungând în lobul olfactiv și stimulând acțiunea de la nivelul sistemului limbic. Aplicația topică presupune un timp mai îndelungat de acțiune, ținând de factori precum temperatura, gradul de diluție și zona de aplicare. Dar într-un interval de aproximativ 15 minute, uleiurile esențiale pot ajunge în fluxul sanguin  și își pot exercita efectele magice.

Așa că este posibil să ingerezi uleiuri esențiale când este necesar și să realizezi acest demers corect, dar nu este obligatoriu să faci asta întrucât sunt disponibile și alte metode eficiente pentru a le folosi.

Sursă: mindbodygreen.com (Mariza Snyder, D.C.)

Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
  • No products in the cart.
0