Blog

uleiuri esentiale pentru riduri

Uleiuri esențiale pentru riduri? Iată 20 de uleiuri esențiale și uleiuri purtătoare pe care să le adaugi rutinei tale zilnice pentru ca ridurile să nu ăți facă apariția prea curând.

Ce poți face

Când vine vorba de tratamentul pentru riduri, opțiunile par a fi infinite. Ar trebui să alegi o cremă sau un agent delicat de hidratare cu proprietăți anti-îmbătrânire? Ce zici de un ser cu vitamina C sau de un gel bazat pe acizi? Dacă ești în căutarea de tratamente mai naturale, ar trebui să iei în calcul să-ți prepari propriile seruri anti-îmbătrânire cu ajutorul uleiurilor esențiale.

Uleiurile esențiale nu te pot scăpa de riduri, dar pot contribui la diminuarea lor. De asemenea, ele pot acționa astfel:

  • stimulează producerea colagenului
  • uniformizează nuanța tenului
  • sunt bune pentru ten
  • diminuează inflamațiile
  • promovează procesul de regenerare a pielii
  • protejează de impactul negativ al mediului

Pasul 1: Alege o bază antioxidantă

Probabil că știi deja că alimentele cu proprietăți antioxidante, cum ar fi fructele de pădure și legumele cu frunze verzi, pot contribui la combaterea bolilor cronice. Acest lucru este posibil grație acțiunii lor asupra radicalilor liberi. Antioxidanții pot avea impact asupra ridurilor și prin intermediul utilizării uleiurilor esențiale. Ele acționează controlând activitatea radicalilor liberi. Uleiurile esențiale pot preveni efectele  nocive ale factorilor de stres din viața de zi cu zi, cum ar fi:

  • aerul poluat
  • radiațiile solare
  • -fumul

Uleiurile esențiale trebuie combinate cu un ulei purtător înainte de a fi aplicate pe piele. Continuă să citești pentru a afla mai multe informații despre baze de antioxidanți pe le poți folosi pentru a terapia anti-riduri cu ajutorul uleiurilor esențiale.

Rozmarinul

Rozmarinul este cunoscut pentru proprietățile sale antimicrobiene și antioxidante. Când vine vorba despre sănătatea pielii, mecanismul natural de apărare din rozmarin poate să prevină ca radicalii liberi să provoace distrugeri. Rozmarinul este disponibil și sub formă de ulei esențial. Un studiu din anul 2014 a arătat rezultate notabile după șapte zile de utilizare de ulei esențial de rozmarin în doze de 10mg/kg. Rozmarinul poate fi benefic pielii pentru că stimulează circulația sanguină și reduce inflamația. Numeroase beneficii sunt legate de extractele din frunze.

Lămâia

Acest antioxidant puternic este bogat în vitamina C. Se regăsește adesea în produsele cu efect anti-îmbătrânire din comerț. Un studiu din anul 2017 a arătat că uleiul esențial de lămâie are proprietăți antioxidante și antimicrobiene. Cu toate acestea, ai grijă și nu-ți expune pielea la soare după ce ai aplicat ulei esențial de lămâie sau alte uleiuri de citrice.

Clary sage

Salvia este o plantă precum sunt cele veșnic verzi. Clary sage, înrudită cu tradiționala salvie, este diferită de aceasta prin gust și utilizările ale medicinale. Ea este mai dulce, atât în ceea ce privește gustul, cât și mirosul. Conform unui studiu din anul 2016, are proprități antioxidante ce împiedică degradarea ADN-ului și cea a proteinelor. Aceste efecte se traduc prin proprietăți anti-îmbătrânite când este folosită pentru piele. Clary sage are și efecte antimicrobiene.

Uleiul esențial de semințe de morcov sălbatic

Morcovul sălbatic are proprietăți ascunse în semințele sale. De exemplu, semințele de morcov au fost folosite în trecut ca un relaxant muscular sau ca remediu pentru diminuarea nivelului de zahăr din sânge. Un studiu din 2012 a remarcat și efectele de protejare asupra ficatului pe care îl are uleiul de semințe de morcov asupra șoarecilor. Autorii unui studiu din anul 2014 a evidențiat și activitățile antioxidante ale uleiului.

Pasul 2: Alege ceva care să catifeleze, să hidrateze și să întinerească pielea

Când vine vorba despre linii fine și despre riduri, hidratarea este poate unul dintre cele mai importante beneficii oferite de uleiurile esențiale. Hidratarea ajută menținerea apei în piele. Pe măsură ce îmbătrânești, nivelul de hidratare al pielii tinde să scadă. Produsele pentru hidratare, inclusiv uleiurile esențiale, sunt de ajutor. O hidratare corectă a pielii poate îmbunătăți starea generală a tenului. Odată ce pielea are un echilibru al hidratării, va deveni mai catifelată cu timpul. Să-ți menții pielea hidratată ajută și la regenerarea celulelor. Acest proces poate să reducă și aspectul ridurilor.

Trandafirul

Face parte dintre cele mai populare flori din lume. Anumite specii sunt folosite în scop medicinal. Trandafirul de Damasc are proprietăți antioxidante și antibacteriene. Un studiu din anul 2017 a arătat că uleiul de trandafir poate să reducă durerile și anxietatea. Acest extract ar putea fi de ajutor în regenerarea și refacerea celulelor pielii, un proces care este important în prevenirea aspectului tern al pielii. Uleiul de trandafiri are și efecte antiinflamatorii, ceea ce ajută la diminuarea roșeții și a aspectului obosit al pielii.

Santalul

Uleiul esențial de lemn de santal este cunoscut pentru efectele sale antiinflamatorii și a fost folosit pentru boli ale pielii. În calitate de ulei esențial, acesta are și proprietăți hidratante datorită emolienților naturali, ce ajută la menținerea apei în piele. Aceștia reduc și ridurile acționând ca un agent de umplere natural. Efectele astringente ale santalului promovează și regenerarea celulară, ceea ce ajută la menținerea pielii hidratate și eliberată de celulele moarte.

Geranium

Extractele de geranium (mușcată) s-au dovedit în trecut a fi posibile remedii bune contra răcelilor. Efectele sale antiinflamatorii pot fi de folos pentru sinuzite și bronșite. Geranium a fost studiat și pentru efectele sale de a menține nivelul de hidratare și de a stimula regenerarea celulară la persoanele ce suferă de acnee.

Ylang-ylang

Nu este foarte cunoscut, dar este folosit pe scară largă în industria parfumurilor. Originar din regiunile de coastă ale Asiei, ylang-ylang a fost studiat și pentru proprietățile sale anti-îmbătrânire. Potrivit unui studiu din anul 2015, uleiul din această plantă conține antioxidanți ce ajută în regenerarea pielii. Oamenii de știință au privit mai ales la capacitatea ylang-ylang de a reface proteinele și lipidele de la nivelul pielii. Aceștia au sesizat activitatea antioxidantă, ce poate combate radicalii liberi. Mulțumită acestui potențial, mai multe companii producătoare de cosmetice adaugă ylang-ylang produselor lor anti-aging.

Neroli

Uleiurile esențiale neroli sunt obținute din florile portocalilor amari. Potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și pentru Sănătate Integrativă (NCCIH), uleiul esențial de neroli ajută la ameliorarea problemelor pielii. Din acest punct de vedere, este util mai ales pentru infecțiile fungice, precum este piciorul atletului de exemplu. Pentru riduri, neroli poate contribui la refacerea elasticității pielii. De asemenea, poate să genereze noi celule ale pielii.

Ulei de Tămâie pentru riduri

Originar din Orientul Mijlociu și din India, Frankincense este unul dintre cele mai cunoscute uleiuri esențiale. Cercetătorii au constatat, printr-un studiu din anul 2003, că uleiul de Frankincense poate să reducă sau să prevină petele cauzate de radiațiile solare. Are și capacitatea de a îmbunătăți tonusul pielii și de a reduce ridurile. Poate să contribuie, de asemenea, la regenerarea celulelor pielii.

ulei de tamaie pentru riduri
ulei de tamaie pentru riduri

Lavanda

Poate ai auzit și de beneficiile uleiului de lavandă pentru stres și pentru somn. Uleiul de lavandă își poate extinde beneficiile sale nu numai asupra stresului, ci și asupra pielii. Stresul oxidativ din radicalii liberi poate să deterioreze pielea. Floarea de lavandă în sine are antioxidanți ce ajută la combaterea radicalilor liberi și diminuează stresul. Aceste efecte au și proprietăți calmante pentru piele, ce ajută la combaterea aspectului tern.

Pasul 3: Alege uleiul purtător

Înainte să aplici un ulei esențial pe piele, acesta trebuie să fie diluat cu un ulei purtător. Un astfel de ulei poate să reducă intensitatea uleiului esențial astfel încât să nu irite pielea și să confere o viață mai lungă produsului, ajutându-te să economisești. Uleiurile purtătoare au și efecte de catifelare, care sunt cheia pentru lupta contra ridurilor. Continuă să citești pentru a vedea care sunt cele mai folosite uleiuri purtătoare și care sunt cele mai potrivite pentru tine.

Jojoba

Cunoscută pentru textura cerată a semințelor, jojoba a fost folosită pentru o gamă variată de suferințe ale pielii încă de când a fost descoperit ca remediu natural. Aceste semințe bogate oferă hidratare din plin, transformând jojoba într-un ulei purtător excelent pentru uleiurile esențiale. Pielea hidratată corect nu mai este la fel de predispusă ridurilor. De asemenea, uleiul de jojoba poate fi de folos pentru:

  • acnee
  • inflamații
  • leziuni ale pielii
  • stimularea colagenului

Uleiul de vitamina E

Alături de beneficiile sale nutritive, vitamina E este și un antioxidant puternic. Poate chiar să contribuie la reducerea colesterolului. În calitate de ulei esențial, poate să ajute la repararea pielii. Oamenii de știință știu de multă vreme că vitamina nu ajută doar la tonusul pielii, ci și la combaterea radicalilor liberi ce pot predispune la cancer de piele. Ca ulei purtător, vitamina E are potențialul de a amplifica efectele de regenerare ale uleiurilor esențiale.

Uleiul din semințe de grapefruit

Vechii greci îl foloseau în scopuri medicinale. Uleiul este folosit acum pentru proprietățile sale antioxidante. Potrivit NCCIH, semințele de grapefruit folosite în această formă sunt bune pentru inflamații și pentru răni. Precum uleiul de vitamina E, uleiul de semințe de grapefruit are proprietăți de hrănire și de regenerare.

Uleiul de sâmburi de caise

Precum uleiurile menționate anterior, poate să asigure hrănire și regenerare. De fapt, acest ulei are deja niveluri ridicate de vitamina E. Uleiul este obținut din semințe, nu din fructe. Conține cantități ridicate de acid linoleic și oleic, ce sunt considerați acizi grași esențiali pentru o piele curată. Un raport din anul 2019 a arătat că acizii grași din uleiul de sâmburi de caise se absorb bine în piele și sunt esențiali pentru o piele uscată. Dacă ai atât riduri, cât și piele uscată, acest ulei purtător poate să asigure și mai multe beneficii.

Uleiul de migdale

Uleiul de migdale este similar ca proprietăți cu:

  • uleiul de vitamina E
  • uleiul de sâmburi de caise
  • uleiul de semințe de grapefruit

La fel ca alte uleiuri, acesta are și el proprietăți de hrănire și de regenerare. Potrivit unui studiu din anul 2018, uleiul de migdale are beneficii antiinflamatorii ce sunt folosite în probleme ale pielii precum eczemele și psoriazisul. În afară de proprietăți anti-îmbătrânire, poate să îmbunătățească:

  • aspectul tenului
  • aspectul pielii (ameliorează pielea uscată)
  • cicatricile
  • tonusul pielii

Uleiul de avocado

Apreciate mai ales pentru acizii grași buni pentru inimă, avocado poate să fie folosit și pentru îngrijirea pielii. Uleiul de avocado este un antioxidant natural. De asemenea, are și efecte antiinflamatorii. Când cauți un ulei de avocado, caută-l pe cel obținut din semințe. Se spune că ele au cele mai importante proprietăți de stimulare a creșterii producției de colagen.

Uleiul de argan

Este un ulei bogat, obținut din fructele arborelui de argan. Originar din Maroc, uleiul a fost folosit în mod tradițional pentru:

  • consum
  • îngrijirea pielii
  • îngrijirea părului

În prezent, poți regăsi numeroase produse pentru păr și creme ce conțin argan. În calitate de ulei purtător, uleiul de argan poate să îmbunătățească elasticitatea pielii în caz de riduri. Potrivit unui studiu din anul 2015, uleiul poate să aducă acest beneficiu pentru femeile aflate în perioada postmenopauzei. Cele ce au participat la studiu îl folosiseră zilnic timp de 2 luni. Rezultatele studiului au fost mai concludente prin comparația realizată cu cele ce folosiseră doar ulei de măsline.

uleiuri pentru riduri
uleiuri pentru riduri

Cum să folosești uleiuri esențiale pentru riduri

Trebuie să diluezi uleiul esențial cu unul purtător la alegere înainte să îl aplici pe piele. Poți să apelezi la o sticluță separată pentru amestec sau poți să adaugi uleiul esențial în sticluța cu ulei purtător. O bună regulă este să folosești 10 picături de ulei esențial la o jumătate de uncie de ulei purtător.

Odată ce ai realizat amestecul, testează-l pe o bucățică de piele. Acest demers trebuie realizat cu atât mai mult cu cât intenționezi să-ți întinzi amestecul de uleiuri pe toată fața. Alege o porțiune de piele precum aceea din partea interioară a cotului. Dacă în 24 de ore observi o reacție a pielii, înseamnă că ești alergică la un anumit ulei și că nu mai trebuie să-l utilizezi. În același timp, ia în calcul folosirea unei cantități mai mici de ulei esențial îm mix-ul cu uleiul purtător.

Ca să ai parte din plin de proprietățile benefice pentru riduri, se recomandă să folosești uleiurile zilnic, de câte două ori. Gândește-te la ele ca la o cremă antirid pe care trebuie să o utilizezi în fiecare zi pentru a avea parte de cele mai bune rezultate.

Posibile efecte adverse și riscuri

Deși uleiurile esențiale sunt derivați natural din plante, nu sunt complet lipsite de riscuri. Plantele pot crea reacții alergice la unele persoane, chiar dacă în mod normal nu ai alergie la ele . Dacă aplici pe piele uleiuri cu citrice, expunerea la soare poate genera arsuri. De aceea, evită expunerea la soare dacă vei folosi:

În caz de alergie la un anumit ulei esențial, pot surveni reacții precum:

  • pete similare celor de la urticarie
  • înroșirea pielii
  • erupții
  • mâncărimi
  • strănut
  • nas care curge

De asemenea, există posibilitatea survenirii unui șoc anafilactic. Acesta este o reacție alergică severă, ce pune viața în pericol și care se caracterizează prin dificultăți în respirație și inflamații semnificative. Dacă vei considera că te confrunți cu așa ceva, solicită de urgență ajutor medical.Una dintre metodele ce te pot ajuta să eviți o reacție alergică este să faci un test de piele cu uleiul respectiv. Ca să te asiguri și mai mult că nu va interveni așa ceva, este bine să folosești zilnic, de două ori pe zi, teste pe piele, pentru cel puțin cinci zile la rând.

Uleiurile esențiale nu ar trebui ingerate.

Sursă: https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/essential-oils-for-wrinkles

Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
  • No products in the cart.
0