Uleiurile esențiale sunt folosite de aproape 6000 de ani în scopuri variate- terapeutic, igienic, spiritual- și se bucură în continuare de popularitate. Sunt apreciate pentru beneficiile diverse asupra sănătății, de la reducerea impactului stresului până la ameliorarea insomniei și a psoriazisului. Se estimează că piața globală de uleiuri esențiale o să cunoască o creștere importantă până în anul 2026. Însă la fel ca alimentele și numeroase produse medicinale, și uleiurile esențiale au o durată de viață la raft limitată, de care consumatorii trebuie să țină cont. Să aflăm dacă uleiurile esențiale expiră sau nu.
Uleiurile esențiale au termen de garanție?
Aceste uleiuri sunt extracte concentrate obținute prin distilarea la aburi sau prin presarea rădăcinilor, frunzelor, semințelor și mugurilor de la diferite plante. Producerea unei singure sticluțe de ulei esențial poate necesita o cantitate mare dintr-o singură plantă.
Robert Tisserand, expert în aromaterapie și fondator al „Institutului Tisserand”, un portal de educație online destinat utilizării în siguranță a uleiurilor esențiale, spune că tot ceea ce este natural se degradează, fie că este vorba despre alimente, despre vinuri, fie că este vorba despre extracte vegetale, despre uleiuri vegetale și esențiale. Așa cum se întâmplă cu fructele, uleiurile esențiale expiră pentru că sunt supuse oxidării: își schimbă compoziția chimică în momentul în care sunt expuse la oxigen.
Elisabeth Anderson, director de comunicare științifică la „Centrul Pentru Cercetarea și Siguranța Ingredientelor” din cadrul „Universității Michigan”, vine cu următoarele precizări: în afară de expunerea la oxigen, cea la căldură, la lumină, la umiditate și la microorganisme pot provoca deteriorarea uleiurilor esențiale.
Cât rezistă uleiurile esențiale?
În medie, uleiurile esențiale pot rezista 2-3 ani dacă sunt păstrate în condiții corespunzătoare. Întrucât au anumiți compuși, dar și proprietăți unice, durata lor de viață este variabilă, depinzând de tipul de ulei și de producător. În condițiile în care durata de viață la raft poate varia de la 1 an la câțiva ani, Robert Tisserand sugerează să începem să ne gândim la cât poate rezista un anumit ulei încă din momentul în care îl achiziționăm. Potrivit lui Tisserand, uleiurile esențiale care se deteriorează cel mai rapid, în aproximativ 1-2 ani, sunt cele „ușoare” cum ar fi, de exemplu, cele de citrice, de conifere, de eucalipt sau de tămâie. Aceste uleiuri sunt compuse din molecule mici. Uleiurile esențiale cu „viața” cea mai lungă, în jur de 5 ani, sunt cele „grele”, spre exemplu cel de santal, de paciuli sau vetiver.
Cum îți dai seama când uleiurile esențiale expiră
Robert Tisserand menționează că nu este întotdeauna la îndemână să îți dai seama că un ulei esențial a expirat întrucât procesul de expirare are loc gradual. La fel ca în cazul multor produse, trebuie să recurgi la simțurile tale ca să sesizezi dacă uleiurile esențiale expiră, explică Elisabeth Anderson. Astfel, nu ar mai trebui să utilizezi un ulei esențial dacă observi că:
- Are un miros dezagreabil;
- Este tulbure;
- Își schimbă structura într-o modalitate nedorită.
Nu este recomandat să folosești uleiuri esențiale expirate întrucât poți avea parte de „surprize” nedorite. De pildă, în cazul în care un ulei a devenit rânced din cauza oxidării, pur și simplu miroase urât. Dar dacă s-a deteriorat din pricina unui microorganism, îți poate face mult rău dacă îl aplici pe o leziune.
Cum să depozitezi uleiurile esențiale
Depozitarea adecvată a uleiurilor esențiale este foarte importantă pentru a le proteja compoziția și pentru a reduce riscul ca acestea să se deterioreze. Spre exemplu, nu lăsa sticluțele de ulei esențial în mașină, întrucât căldura stimulează procesele de oxidare. Cel mai bine este ca uleiurile esențiale să fie păstrate într-un loc răcoros, uscat, ferit de razele soarelui. În plus, contează și să păstrezi uleiurile în sticluțe ce pot filtra razele ultraviolete. Robert Tisserand spune că uleiurile esențiale trebuie păstrate întotdeauna în sticluțe de culoare închisă, brune sau în nuanțe de ambră. În schimb, sticluțele albastre și cele verzi nu sunt deloc binevenite.
Cum să păstrezi uleiurile esențiale
Sticluțele în nuanțe de ambră, ce protejează de impactul razelor UV, sunt întotdeauna preferate pentru produse sensibile precum uleiurile esențiale, produsele farmaceutice, anumite alimente și produse de înfrumusețare. De asemenea, ai grijă să strângi bine capacele sticluțelor nu numai pentru a preveni risipirea uleiurilor, ci și pentru a diminua expunerea la aer. Când deschizi o sticluță, nu o lăsa fără capac când nu mai ai nevoie de uleiul respectiv. Ține minte următorul lucru: cu cât în sticluță pătrunde mai mult aer, cu atât uleiurile vor fi supuse mai rapid procesului de oxidare.
De pildă, poți păstra uleiurile esențiale într-un mic frigider. Procedând așa, nu trebuie să îți mai faci griji că vor fi expuse la lumina soarelui. În plus, nu este indicat să atingi cu mâna uleiurile esențiale pentru a evita expunerea lor la microorganisme care pot accelera procesul de deteriorare.
Cu alte cuvinte, deși uleiurile esențiale expiră oricine poate asigura creșterea duratei de viață a uleiurilor esențiale dacă le depozitează și le utilizează corect.