În ciuda dimensiunii lor mici, acarienii pot provoca probleme mari. Pot declanșa reacții alergice, probleme respiratorii și chiar iritații ale pielii pentru mulți oameni. Din fericire, s-a descoperit că un lucru este eficient în eliminarea acarienilor din casă: uleiul de eucalipt. Acest ulei esențial are un preț accesibil, deci este o soluție convenabilă. În plus, este natural și elimină nevoia de a folosi chimicale puternice în casă.
Acarienii sunt artropode micuțe, care se dezvoltă în medii calde și umede și se hrănesc cu celule din pielea oamenilor, părul animalelor și alte materii organice care se găsesc în praf. Ceea ce înseamnă că adesea trăiesc în casele noastre. Pot produce zilnic deșeuri cu o greutate de până la 200 de ori mai mare decât greutatea corpului lor. Deșeurile acestea ajung în aer și pot fi inhalate cu ușurință, declanșând reacții alergice în cazul persoanelor sensibile.
Acarienii sunt problematici în special când există în lenjeriile de pat, covoare, mobilă tapițată, saltele, praful de pe podea și alte materiale moi, unde pot pătrunde în material și se pot hrăni. De fapt, o saltea poate conține peste un milion de acarieni. Ea devine, astfel, un focar pentru cei care suferă de alergii. Din fericire, uleiul de eucalipt te-ar putea ajuta să scapi de acarienii din casă, ceea ce ar putea aduce beneficii sănătății.
Cum să folosești uleiul de eucalipt ca să scapi de acarienii din casă
Pentru a dovedi eficiența uleiului de eucalipt împotriva acarienilor, un studiu din 1997 publicat de The Journal of Allergyand Clinical Immunology a descoperit că, atunci când lenjeria de pat a fost lăsată la înmuiat timp de 30-60 de minute în soluții care conțineau 0.2% până la 0.4% ulei de eucalipt, peste 80% din acarieni au fost eliminați. Pentru că doar o cantitate mică de ulei a fost necesară ca să se ajungă la aceste rezultate, descoperirile se pot dovedi benefice atunci când lenjeria de pat este spălată acasă pentru îndepărtarea acestor creaturi enervante.
În plus, un alt studiu din 2010, publicat în Korean Journal of Veterinary Science, a descoperit că expunerea acarienilor la o cantitate mică de ulei de eucalipt a avut o eficiență de 90% în îndepărtarea lor. Iată cât de benefic poate fi acest ulei în curățarea întregii case.
Pentru a curăța lenjeria de pat cu acest ulei esențial, umple o găleată de 15 litri cu apă și adaugă 2 linguri de detergent de haine și 6 linguri de ulei esențial de eucalipt. Întâi amestecă detergentul cu uleiul, după care adaugă compoziția în apă. La final pune în apă lenjeria și las-o acolo pentru o oră ca să te asiguri că metoda aceasta își face treaba cum trebuie. Spală lenjeria așa cum o faci de obicei.
O altă opțiune este să adaugi direct în mașina de spălat 5-7 picături de ulei de esențial de eucalipt la fiecare spălare.
Ca să elimini acarienii din alte zone din casă, adaugă aproximativ 20 de picături de ulei esențial de eucalipt într-un recipient cu pulverizator, în care ai pus 120 de mililitri de apă de hamamelis. Poți folosi acest spray pe saltea, perdele, covoare și alte obiecte tapițate.
Cât de des să cureți casa și alte modalități prin care poți controla acarienii
Poți scăpa de acarieni folosind sprayul prin casă oricând dorești și lăsând la înmuiat lenjeria de pat în acea mixtură, o dată pe săptămână. Ba chiar poți curăța și alte obiecte textile, cum ar fi pernele, animalele de pluș, lăsându-le la înmuiat, apoi spălându-le așa cum o faci în mod obișnuit. Totuși, deși ar trebui să îți cureți frecvent covoarele și lenjeria de pat, este nevoie să îți cureți salteaua de două ori pe an ca să scapi de acarieni. Asigură-te că animalele de companie sunt bine și că nu le face rău uleiul esențial de eucalipt, deoarece veterinarii susțin că acest ulei (dar și altele) poate fi toxic pentru animale.
În plus, mai sunt și alți pași de urmat pentru a reduce prezența acarienilor din casă. Pentru început, folosește lenjerii de pat rezistente la alergeni și huse pentru saltea pentru a le împiedica să ajungă în material. O dată pe săptămână, aspiră cu un filtru HEPA pentru a curăța toate covoarele și mochetele. Poate vei dori să folosești și un dezumidificator care să reducă umiditatea din casă. Un mediu uscat este mai puțin prietenos cu acarienii. Un purificator de aer sau un difuzor de uleiuri esențiale pot fi de ajutor în îndepărtarea acarienilor și a excrementelor acestora din aer.