Uleiurile esențiale sunt îndrăgite și sunt folosite ca soluție naturală pentru ameliorarea numeroaselor probleme de sănătate. Recent, au devenit tot mai populare și pentru că au început să fie utilizate din ce în ce mai des și în perioada sarcinii. De altfel, există uleiuri esențiale la naștere care sunt utile pentru travaliu, pentru anxietate și pentru ceața mentală, oferind un ajutor aromat și eficient viitoarelor mămici.
Numai anumite uleiuri esențiale sunt adecvate pentru viitoarele mame. Ca să afli informații despre utilizarea de uleiuri esențiale la naștere și de ce pot fi benefice în managementul manifestărilor din timpul sarcinii sau a celor care însoțesc travaliul, discută cu medicul ginecolog, cu medicul de familie sau cu o moașă calificată.
Ce sunt uleiurile esențiale?
Arta și știința care țin de utilizarea esențelor naturale extrase din plante se numește aromaterapie. Aceasta este benefică întrucât echilibrează corpul, spiritul și mintea, alungând stresul și instaurând armonia. Uleiurile esențiale naturale se obțin prin distilare, având proprietățile și aromele sursei din care provin. De aceea, aceste uleiuri au numeroase utilizări. În ultimii ani, tot mai multe femei însărcinate apelează la uleiurile esențiale. Diverse cercetări au arătat că aromele unor anumite uleiuri esențiale pot fi binevenite pe parcursul travaliului și al nașterii, dar și în sarcină, contribuind la scăderea percepției durerii.
Ce uleiuri esențiale contribuie la inducerea travaliului?
Uleiurile esențiale au diverse efecte când sunt folosite în timpul travaliului și la naștere. Este important să alegi arome pe care le consideri complementare, în contextul în care, în perioada sarcinii, simțul mirosului este mai accentuat. De pildă, să pui o picătură de ulei esențial pe o dischetă de vată și să-i inspiri aroma este suficient pentru a face primii pași pe drumul aromaterapiei. De asemenea, un difuzor este și el util pentru a împrăștia aroma dorită într-o încăpere.
Odată ce travaliul debutează, anumite uleiuri esențiale la naștere pot stimula contracțiile. Printre astfel de uleiuri se regăsesc:
- Uleiul esențial de lavandă: se folosește foarte des. Dacă este amestecat cu ulei clary sage, poate să stimuleze contracțiile și să te determine să te relaxezi. Uleiul de lavandă este sigur pentru a fi utilizat pe timpul travaliului și poate fi adăugat într-un ulei purtător dacă se efectuează un masaj;
- Uleiul clary sage: este foarte puternic și poate stimula contracțiile uterului. Nu ar trebui niciodată să fie aplicat direct pe piele. Numeroase spitale au difuzoare pentru difuzarea uleiului esențial clary sage. Anumite moașe, dar și doulele, optează pentru folosirea acestui ulei;
- Uleiul esențial ylang-ylang: are o aromă florală, feminină. Conține compusul linalool, care ajută la reducerea anxietății. În plus, ameliorează durerea, liniștește, ajută la scăderea nivelul tensiunii arteriale și elimină tensiunea musculară. Este însă mai costisitor decât uleiurile derivate din lemn sau decât cele pe bază de citrice. Dacă se folosește în cadrul travaliului, poate fi difuzat sau adăugat într-un ulei purtător pentru masaj.
Cum să folosești uleiuri esențiale la naștere
Folosirea uleiurilor esențiale pe parcursul travaliului oferă numeroase beneficii. Este însă important ca atât tu, cât și persoana care te asistă la naștere, să știți care uleiuri te ajută într-adevăr. Iată câteva exemple de uleiuri esențiale la care poți recurge:
- Amestecul dintre trandafir și lavandă
Cercetările arată că trandafirul și lavanda reduc stările de anxietate din timpul travaliului [1]. În același timp, reduc percepția durerii, mai ales dacă mama se relaxează. Amintirile sunt strâns legate de simțul olfactiv, prin urmare dacă în trecut te-ai calmat datorită uleiului de lavandă și a celui de trandafir, datorită unui masaj de exemplu, faptul că ai ocazia să le inspiri aromele în timpul travaliului te determină să te raportezi la acea experiență. Cele două uleiuri pot fi amestecate cu apă și puse într-un recipient tip spray și, de aceea, le poți aplica fără probleme direct pe fața de pernă. Aroma lor are efecte pozitive nu numai în timpul travaliului, ci și pentru a-ți îmbunătăți calitatea somnului din perioada postpartum.
- Uleiul esențial de mentă
Acest ulei este benefic pentru ameliorarea durerilor de cap. Totodată, este de folos pentru congestia nazală, pentru greață și pentru dureri musculare. Inhalarea aromei uleiului esențial de mentă este o soluție la care poți recurge în cadrul perioadei de recuperare pospartum în cazul în care te confrunți cu dificultăți la urinare.
În general, cele mai utilizate uleiuri esențiale la naștere pentru aromaterapie includ:
- Lavanda;
- Menta;
- Eucaliptul;
- Uleiurile pe bază de citrice, precum este cel de portocale de exemplu.
În perioada postpartum, uleiurile esențiale sunt binevenite întrucât le ajută pe proaspetele mămici să aibă parte de un somn mai bun, în condițiile în care, de cele mai multe ori, sunt stresate și se confruntă cu tulburări de somn. Un studiu realizat prin implicarea a 158 de mame aflate în perioada postpartum a demonstrat că acelea care au inhalat aroma uleiului de lavandă de pe dischete de vată s-au bucurat de un somn de o calitate mai bună decât cele ce nu realizaseră acest demers [2]. Uleiurile esențiale la naștere sunt apreciate întrucât contribuie și la diminuarea durerilor din timpul travaliului, pentru că înlătură senzația de greață, pentru că reduc durerile de cap etc. Printre uleiurile utilizate pentru asemenea efecte se numără:
- Uleiul esențial de mușețel;
- Uleiul esențial de ghimbir;
- Uleiul esențial lemongrass.
Dintre uleiurile esențiale care nu sunt folosite foarte mult de viitoarele mame pot fi amintite:
- Uleiul esențial neroli- aceste calmează stările de anxietate;
- Uleiul esențial de mandarină– atenuează oboseala și reduce retenția de fluide;
- Uleiul esențial petitgrain- combate depresia prenatală.
Uleiurile esențiale pot fi legate și de spiritualitate?
În numeroase tradiții, inclusiv la romano-catolici, se consideră că spiritualitatea ne înconjoară permanent. Când se creează un spațiu sacru, se spune că „Raiul coboară pe pământ” și se ajunge la o conștientizare mai profundă a realității. Pentru a se conferi o latură spirituală unui loc, se recurge la diferite demersuri, cum ar fi să se utilizeze cristale, să se aprindă o lumânare sau chiar să se folosească un rozariu. Aromaterapia cu uleiuri esențiale la naștere te poate ajuta să creezi un spațiu sacru. Aceste uleiuri stimulează mintea, simțurile și se bazează pe activarea anumitor zone ale creierului. Dintre uleiurile pe care le poți utiliza pentru a conferi o latură spirituală se găsesc:
- Uleiul esențial de salvie;
- Uleiul esențial de tămâie (Frankincense);
- Uleiul esențial vetiver.
Care sunt situațiile în care uleiurile esențiale nu ar trebui utilizate?
La fel cum se întâmplă și cu alte lucruri, când folosești prea mult din ceva nu înseamnă întotdeauna că procedezi bine. De aceea, când o femeie este însărcinată, ar trebui să țină cont de următoarele precauții când vine vorba de uleiurile esențiale:
- Inițial ar trebui să se utilizeze o singură picătură dintr-un ulei esențial și, dacă acesta este bine tolerat, se pot utiliza ulterior 3-5 picături;
- Sensibilitatea la mirosuri crește în sarcină și, pentru a nu se ajunge la intensificarea stărilor de greață, viitoarele mame ar trebui să inspire aroma uleiurilor esențiale ajutându-se, inițial, de dischete de vată;
- În perioada sarcinii, nu se administrează uleiuri esențiale pe cale orală: până în momentul de față, nu sunt disponibile studii care să arate că administrarea internă a uleiurilor esențiale este sigură pentru tine și pentru copil;
- Nu aplica uleiurile esențiale direct pe piele: majoritatea uleiurilor trebuie să fie diluate într-un ulei purtător. Pentru a evita iritațiile pielii, discută cu un expert în aromaterapie, care să îți dea sfaturi legate de aplicarea uleiurilor esențiale.
În concluzie, așa cum procedezi când te orientezi către orice alt produs destinat sănătății tale, și înainte să te apuci să folosești uleiuri esențiale la naștere trebuie să te consulți cu un medic, astfel încât acesta să îți spună dacă sunt într-adevăr cea mai bună soluție pentru tine.
Studii:
- Dewi, Silfia et al, The Effect of Lavender and Rose Aromatherapy on the Intensity of Active Phase Childbirth Pain in the Manyak Payed Community Health Center, Aceh Tamiang Regency, Indonesia, Macedonian Journal of Medical Sciences, vol.8, publicat pe 25.08.2020;
- Montazeri, Ali et al, Lavender fragrance essential oil and the quality of sleep in postpartum women, Iran Red Crescent medical journal, publicat aprilie 2015.