Bronzul natural este benefic pentru corp și pentru piele. Razele soarelui stimulează producerea vitaminei D, vitală pentru menținerea sănătății oaselor, pielii, părului și pentru echilibrul hormonal. De asemenea, razele soarelui contribuie la producerea melatoninei, un antidepresiv natural. Este necesar să stai la soare cu moderație, să nu faci excese, în condițiile în care există riscul de arsuri solare, de accentuare a proceselor de îmbătrânire a pielii și de deshidratare. Toată lumea știe că, pentru a obține un bronz frumos, este nevoie să se utilizeze produse speciale, care protejează împotriva arsurilor solare și uscării pielii și care, de asemenea, contribuie la stimularea producerii melaninei, datorită căreia pielii dobândește o nuanță frumoasă. Oricine își dorește un bronz minunat și o piele catifelată, mai ales vara, când purtăm îmbrăcăminte lejeră, poate să se bazeze pe anumite uleiuri naturale care împlinesc acest scop.
Protecția solară
Numeroase persoane petrec mult timp făcând plajă sau mergând la solar. Există o gamă variată de produse destinate protecției solare, însă din ce în ce mai mulți specialiști în domeniu consideră că nu toate sunt utile. Mai mult, utilizarea pe scară tot mai largă a produselor de protecție solară a condus la creșterea incidenței cancerului de piele în ultimii ani. Spre exemplu, potrivit „Institutului Național al Cancerului” din SUA, incidența cancerului de piele crește cu aprox. 1,9% în fiecare an. Se întâmplă așa și pentru că suntem convinși că folosirea unor produse cu factor ridicat de protecție solară ne asigură o protecție totală în fața efectelor nocive ale soarelui. Stăm ore în șir la soare, aplicând astfel de produse pe tot corpul și nu ne dăm seama că acestea blochează doar un anumit tip de raze solare.
Multă vreme s-a crezut că mai periculoase sunt razele UVB, întrucât acestea conduc la arsuri solare și cresc riscul de cancer de piele. De fapt, mai multe studii au ajuns la concluzia că nu se poate vorbi despre consecințe foarte grave ale acestor raze: pe parcursul proceselor de vindecare a arsurilor, pielea reușește să scape de celulele deteriorate. Cu alte cuvinte, într-adevăr periculoase sunt razele UVA, ce pătrund în straturile profunde ale pielii și cresc predispoziția spre cancer. Anumite persoane susțin că produsele moderne de protecție solară ne protejează împotriva ambelor tipuri de raze dar, în realitate, lucrurile nu sunt atât de simple.
Majoritatea produselor destinate protecției solare conțin cantități mari de chimicale, foarte dăunătoare pentru organism și care pot conduce la apariția cancerului. De pildă, o cercetare realizată de ONG-ul american „Environmental Working Group”, ce a vizat piața produselor de protecție solară, a dezvăluit, în anul 2010, că din 500 de produse analizate numai 39, adică mai puțin de 8%, erau pe deplin sigure. Prin urmare, există un risc uriaș de a achiziționa produsele periculoase. De aceea, este recomandat să te uiți pe eticheta produselor alese pentru a vedea ingredientele.
În ciuda faptului că numeroase substanțe din produsele de protecție solară au funcția de filtrare a razelor UV, ele sunt periculoase din anumite puncte de vedere. Iată câteva exemple de astfel de substanțe:
- Oxibenzona, benzofenona-3- această substanță pătrunde în fluxul sanguin și se acumulează în organism. Poate fi dăunătoare pentru sistemul endocrin, producând dezechilibre hormonale, dezvoltarea tumorilor dependente de estrogen și crescând riscul de endometrioză;
- 4-Methylbenzylidene camfor (4-MBC)- pătrunde în corp prin fluxul sanguin și generează riscuri similare substanței menționate anterior;
- Octyl Methoxycinnamate- se acumulează în organism și afectează funcția reproductivă la bărbați;
- Octocrilena- poate provoca alergii și transformări hormonale. De asemenea, această substanță are potențial cancerigen și poate fi dăunătoare mediului înconjurător;
- Avobenzona- oamenii de știință de la „Departamentul de Chimie” din cadrul „Universității din Moscova” au constatat că această substanță (considerată în general sigură) se descompune în contact cu apa și formează compuși toxici. Printre aceștia se regăsește și chloroacetophenone, prezentă și în gazele lacrimogene utilizate de poliție în anumite situații;
- Retinyl palmitate, vitamina A (retinol)- un antioxidant ce încetinește procesul de îmbătrânire a pielii. În anul 2012, o cercetare realizată de „Programul Național de Control al Substanțelor Toxice” din SUA a constatat că acest compus, în momentul în care este aplicat pe piele și vine în contact cu lumina soarelui, poate genera cancer.
Iată și un alt aspect demn de luat în calcul: când aplicăm pe piele produse de protecție solară în situațiile în care soarele nu este puternic, de fapt ne privăm de beneficiile vitaminei D, un deficit al acesteia crescând riscul de osteoporoză și de cancer.
Ținând seama de aspectele menționate, ce se poate face pentru a ieși dintr-un astfel de cerc vicios? Pe de o parte, ne dorim să ne protejăm de pericolul generat de razele UV și să reducem riscul de cancer de piele și, pe de altă parte, realizând un asemenea demers ne îndreptăm către alte probleme și tot către un risc ridicat de apariție a cancerului.
Răspunsul la întrebarea anterioară este mai simplu decât îți închipui- să ne orientăm spre utilizarea unui ulei natural care să ne protejeze de razele UV. Uleiurile naturale aduc numeroase beneficii, oferă o bună îngrijire a pielii, o hrănesc datorită vitaminelor și îi conferă un aspect sănătos și o strălucire care te vor ajuta să te remarci pe plajă.
Arsura solară reprezintă reacția pielii la lumina ultravioletelor. Sub influența acestora, pielea produce mai multă melanină. Cu toate acestea, în cazul în care cantitatea de radiații UV este mai mare decât aceea de melanină produsă, pielea se înroșește, apar bășicile și, în cazuri extreme, nu este exclus să apară cancerul.
Produsele de protecție solară sunt necesare pentru a proteja pielea, dar ar trebui să fie folosite cele care sunt inofensive. Uleiurile naturale cu factor SPF sunt mult mai eficiente, din multe puncte de vedere, prin comparație cu substanțele regăsite în produsele obișnuite, sintetice, de protecție solară.
Ce uleiuri naturale sunt mai potrivite pentru pielea ta?
Fiecare tip de piele reacționează diferit la expunerea la soare. Ca să alegi uleiurile naturale potrivite pentru bronzare, trebuie să ții cont de fototipul pielii. În general, principalele fototipuri sunt:
- Pielea celtică: se referă la persoanele cu părul roșcat sau blond deschis și cu pielea foarte sensibilă la lumina soarelui. De cele mai multe ori, aceste persoane fac pistrui pe față, pe gât, pe decolteu și pe brațe după expunerea la soare. Pielea lor se arde rapid, de obicei nu se bronzează și le sunt utile produsele cu SPF 50. În același timp, și pielea copiilor mici este caracterizată de acest fototip.
- Tenul european deschis: caracteristic pentru persoanele cu părul blond și ochi deschiși la culoare. Pielea se arde ușor de la soare, dar treptat dobândește un bronz în nuanță aurie, ca mierea. În primele zile de expunere la soare se recomandă produse cu SPF 50, iar apoi, pe măsură ce pielea se bronzează, se recomandă SPF 30;
- Tenul european închis: caracteristic pentru persoanele cu păr blond închis și ochii căprui. Pielea acestor persoane are deja o nuanță similară bronzului, se poate arde puțin după prima expunere la soare, dar ulterior dobândește o nuanță plăcută, uniformă. Se recomandă un produs cu SPF 20;
- Tenul mediteraneean: pielea persoanele cu acest tip de ten este mai închisă la culoare, părul și ochii lor sunt închiși, se bronzează repede. Se recomandă un produs cu factor de protecție de la 10 la 20.
În plus, există și ten închis sau galben-auriu pentru pielea asiatică- aceasta se arde greu și dobândește rapid un bronz închis- și ten foarte închis, cu protecție naturală împotriva arsurilor solare, în cazul în care este vorba despre persoane de origine africană. Ambele fototipuri se caracterizează prin păr negru și ochi închiși la culoare.
Uleiuri naturale și factorul de protecție solară
Uleiurile naturale pot fi clasificate și în funcție de factorul de protecție solară. În afară de faptul că previn arsurile solare, uleiurile naturale realizează echilibrul umidității din piele, stimulează producția de melanină și de antioxidanți și ajută la obținerea unui bronz sănătos și uniform.
Uleiul de semințe de morcov
Este unul dintre cele mai bune produse naturale care asigură protecție solară, având SPF între 38 și 40. Este la fel de eficient ca produsele obișnuite de protecție solară, însă nu conține substanțe chimice. Acest ulei hrănitor stimulează producerea melaninei, catifelează pielea și asigură un bronz uniform.
Uleiul din germeni de grâu
Acest ulei, cu SPF 20, protejează foarte eficient pielea. Conține antioxidanți, inclusiv vitamina E, promovând regenerarea pielii și prevenind deteriorarea în urma expunerii la razele ultraviolete. În plus, hrănește și catifelează pielea, ajutând la diminuarea liniilor fine și ridurilor.
Uleiul de alune
Este un ulei cu SPF 11. Are efect regenerant și de catifelare, calmează după arsuri solare și restabilește bariera lipidică a pielii.
Uleiul de migdale
Are factor de protecție 5-6. Este bogat în vitamina E și ajută la menținerea catifelării și tinereții pielii. Uleiul de migdale este ideal pentru pielea uscată, asigurând hidratarea.
Uleiul de jojoba
Oferă SPF 4. Conține multă vitamina E, un antioxidant care contribuie la neutralizarea radicalilor liberi. Uleiul de jojoba pătrunde în profunzimea pielii, stimulează producerea colagenului și a elastinei, conferă elasticitate, netezește ridurile și ajută la ameliorarea vergeturilor și a celulitei. Creează un strat invizibil pe piele, benefic pentru prevenirea pierderii umezelii și care ajută totodată pielea să respire. În plus, previne îmbătrânirea prematură și reduce riscul de cancer de piele. Uleiul de jojoba optimizează absorbția vitaminei D și producerea melaninei când te expui la soare.
Uleiul de cocos
Având SPF-ul cuprins între 2 și 4, uleiul de cocos este un agent excelent pentru bronzare. Are capacitatea de a pătra umiditatea în celulele pielii, ceea ce este foarte important în procesul de bronzare. Uleiul de cocos previne uscarea pielii și o hrănește. Cu toate acestea, capacitatea de protecție a uleiului este limitată și, de aceea, ar trebui aplicat pe piele de mai multe ori pe zi.
Uleiul de susan
Datorită faptului că uleiul de susan „absoarbe” razele solare, este un filtru eficient al radiațiilor UV. Este unul dintre cele mai folosite ingrediente în cremele și loțiunile de protecție solară, chiar dacă SPF-ul său este între 2 și 5. Uleiul de susan este bogat în acizi grași polinesaturați și conține sesamol, un ingredient activ, care previne procesele de oxidare. Acest ulei hrănește și catifelează pielea, restabilind funcțiile de protecție ale epidermei.
Aceste uleiuri pot fi folosite în combinație unele cu altele pentru accentuarea efectelor fiecăruia și pentru prevenirea iritării și îmbătrânirii pielii. Proporțiile lor pot fi adaptate în funcție de preferințele fiecăruia. În plus, dacă se adaugă, alături de uleiurile menționate, și uleiuri esențiale, se poate asigura extraprotecție. Uleiurile esențiale foarte concentrate trebuie aplicate cu precauție, sunt suficiente numai câteva picături. De exemplu, uleiuri esențiale precum cel de lavandă, de trandafir, de santal, de mentă sau patchouli sunt binevenite pentru protecția solară.
Uleiuri naturale pentru accentuarea bronzului
Uleiul de nuci
Contribuie la accentuarea bronzului și ajută la obținerea celui de culoare închisă. Este cel mai bine să-l aplici pe pielea umedă, cu aprox. 1 oră înainte de expunerea la soare. Înainte să te expui la soare, fii atentă la aspectul pielii- trebuie să fie hidratată, nu mult prea uleioasă. Poți să aplici uleiul de nuci și pe zonele cu piele uscată. Alt avantaj- nu trebuie să-l aplici de mai multe ori pe zi, este suficientă o singură aplicare.
Uleiul de semințe de morcovi
Are efecte versatile: protejează pielea, stimulează producerea melaninei, are factor de protecție înalt și asigură un bronz intens.
Uleiul de cocos
„Atrage” practic bronzul, fiind recomandat în special celor ce vor să se bronzeze rapid și ușor.
Sfaturi pentru bronzare când folosești uleiuri naturale
- Înainte să utilizezi un anumit ulei, trebuie să faci un test pe o porțiune mică de piele, cum ar fi în zona de la interiorul cotului spre exemplu. Așteaptă câteva ore ca să te asiguri că nu apare nicio reacție nedorită;
- Înainte să faci plajă, ar trebui să faci duș, dar nu este indicat să-ți ștergi complet pielea, ci să o tamponezi ușor, cu un prosop. Aplică un amestec de uleiuri naturale călduțe pe corp, cu mișcări blânde. Dacă nu poți să faci duș, umezește-ți pielea cu apă fiartă sau cu ceai verde;
- La primele expuneri la soare trebuie să fii foarte atent/ă. Nu sta mai mult de 15 minute pentru prima dată, după care poți crește treptat durata expunerii la soare. Razele soarelui accelerează formarea radicalilor liberi ce provoacă îmbătrânirea pielii. Prin urmare, aceasta are nevoie de timp ca să stocheze melanină și antioxidanți, astfel încât să fie protejată de radicalii liberi;
- În prima zi pe care o petreci la plajă, folosește uleiuri naturale care oferă cea mai ridicată protecție. Nu uita că inclusiv micile înroșiri pe piele reprezintă un „șoc” pentru celulele sistemului imunitar prezente în piele, conducând la îmbătrânirea prematură și la pigmentare;
- Dacă ai pielea grasă, nu folosi uleiuri naturale pe față, astfel încât să nu-ți blochezi porii. În schimb, poți să utilizezi lapte;
- Perioada ideală pentru a sta la plajă în siguranță este înainte de ora 10 dimineața și după ora 5 după-amiază. În acest interval, soarele este mai puțin agresiv, ceea ce micșorează și riscul de arsuri solare;
- Nu uita să îți protejezi și părul, care devine uscat și fragil sub influența soarelui. Amestecurile de uleiuri naturale sunt multifuncționale, pot fi aplicate nu numai pe corp, ci și pe păr, protejându-l de soare și de apa sărată.
În concluzie, este timpul să acceptăm faptul că o arsură solară nu este un semn de sănătate. Un bronz frumos va dispărea în aprox. 2 săptămâni, însă deteriorarea produsă la nivelul straturilor profunde ale pielii rămâne pentru întotdeauna. Un bronz sigur este foarte valoros, este nevoie să dai dovadă de responsabilitate pentru a nu-i face rău pielii tale. Sperăm că sfaturile de mai jos te vor ajuta să faci alegerile corecte în privința produselor de protecție solară și să folosești uleiuri naturale eficiente. Indiferent de ceea ce vei alege, nu uita să ai o pălărie de soare cu boruri mari, să porți haine deschise la culoare, ochelari de soare și să stai și la umbră. Toate acestea înseamnă să ai grijă de tine!