Blog

imunitate scazuta 1

Pe parcursul sezonului rece, te poți confrunta oricând cu o răceală. Potrivit „Centrului pentru Prevenția și Controlul Bolilor” din SUA, an de an se înregistrează milioane de cazuri de răceli, iar un adult poate să aibă, în medie, 2-3 episoade de răceală într-un an. Copiii sunt mai predispuși răcelilor, prin urmare, dacă ești părinte, nu este exclus să vezi cum copilul tău se îmbolnăvește de multe ori. Din fericire, dacă simți că ai o imunitate scăzută, există numeroase modalități prin care poți avea grijă de sistemul imunitar pentru a diminua riscul de îmbolnăvire, de la adoptarea unor rutine sănătoase, până la o alimentație echilibrată și practicarea aromaterapiei. Iată ce poți face în acest scop!

Fără imunitate scăzută cu alimente bogate în elemente nutritive

 Încearcă să consumi alimente bogate în vitaminele C, D și în zinc, astfel încât să nu ai o imunitate scăzută. Printre asemenea alimente se regăsesc, de exemplu, sucul de portocale, somonul, tonul, roșiile, broccoli, carnea roșie, stridiile. O dietă echilibrată este recomandată întotdeauna pentru a menține buna funcționare a organismului și sănătatea. Potrivit „Universității Harvard”, o dietă bazată pe fructe și legume, pe proteine și pe cereale integrale te ajută să-ți asiguri funcționarea optimă a sistemului imunitar.

Diminuează impactul stresului

Potrivit „Cleveland Clinic”, când ești stresat/ă, corpul produce mai puține limfocite- celule albe care întăresc imunitatea. În plus, stresul conduce la creșterea nivelului de cortizol, ceea ce amplifică inflamațiile și duce la scăderea imunității. Prin urmare, să-ți reduci nivelul de stres contribuie la menținerea funcționării normale a sistemului imunitar, ajutându-te în combaterea infecțiilor. Printre activitățile binevenite pentru a te relaxa se numără, de exemplu, meditația, efectuarea exercițiilor fizice, adoptatea unor tehnici de respirație, să petreci timpul cu persoane dragi, să mănânci sănătos și să faci psihoterapie.

Acordă prioritate somnului și nu mai ai imunitate scăzută

Somnul joacă un rol important în menținerea sănătății. Conform datelor oferite de specialiștii din cadrul „Mayo Clinic”, în timp ce dormim sistemul imunitar eliberează citokine, proteine esențiale pentru stimularea dezvoltării celulelor care ne protejează corpul în fața infecțiilor. Prin urmare, când te îmbolnăvești, corpul are nevoie de numeroase citokine, iar dacă nu dormi suficient, acesta nu le poate produce așa cum ar trebui și duce la o imunitate scăzută.

Mizează pe aromoterapie

Uleiurile esențiale au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, mai ales pentru efectele lor asupra îmbunătățirii somnului și pentru combaterea răcelilor și a gripei. Există studii care arată că uleiurile esențiale sunt benefice și pentru stimularea sistemului imunitar, având totodată proprietăți antiinflamatorii [1]. Printre aceste uleiuri se numără, de exemplu, uleiul esențial de eucalipt și cel de ghimbir, care ameliorează inflamațiile și stimulează activitatea celulelor ce intră în structura sistemului imunitar.

Alte uleiuri esențiale pe care le poți utiliza pentru a diminua riscul de a te confrunta cu infecții respiratorii sau pentru ameliorarea unor simptome care le însoțesc sunt:

Cel mai simplu este să pui uleiurile esențiale într-un difuzor în camera în care dormi. În același timp, poți să inspiri aromele direct din recipientul în care sunt puse uleiurile respective. Pentru a stimula activitatea sistemului imunitar poți recurge și la blend-uri de uleiuri esențiale. Un exemplu este amestecul de ulei esențial de cimbru, de arbore de ceai, de benzoină și de lemongrass din blendul de imunitate Immunity Pure.

22109 Blend Immunity

Nu uita că uleiurile esențiale nu trebuie ingerate, cu excepția celor care sunt și pentru uz alimentar.

Străduiește-te să faci mișcare în mod regulat

Exercițiile fizice moderate sunt benefice și când vine vorba de întărirea sistemului imunitar. Studiile arată că acest tip de exerciții stimulează circulația celulelor din componența sistemului imunitar. Când celulele se deplasează prin corp, ai parte de o protecție mai bună în fața infecțiilor. De asemenea, exercițiile fizice sunt utile și pentru îmbunătățirea somnului, un alt element-cheie pentru stimularea sistemului imunitar. Potrivit „Johns Hopkins Medicine”, exercițiile fizice ajută și la instalarea somnului profund. Acesta relaxează mintea și îndepărtează stresul, asigurându-te că te poți odihni bine noaptea.

Apelează la un masaj relaxant

Potrivit unui studiu coordonat de „Cedars-Sinai” (SUA)- primul studiu amplu legat de efectele masajului asupra sistemului imunitar- masajul poate stimula limfocitele, poate contribui la scăderea nivelului cortizolului și poate avea impact pozitiv asupra citokinelor [2]. Studiul menționat arată că practicarea regulată a masajului suedez poate îmbunătăți activitatea sistemului imunitar. În același timp, poți să recurgi și la un masaj pentru drenajul limfatic, care ajută la eliminarea excesului de fluide, care stimulează circulația sanguină și funcționarea sistemului imunitar.

Dacă nu vrei o imunitate scăzută, asigură-te că bei suficientă apă

Apa este esențială și pentru sânge, ca parte a sistemului tău imunitar. Potrivit „Universității California (Irvine), apa ajută la transportul nutrienților în corp, printre aceștia regăsindu-se și cei care contribuie la combaterea infecțiilor. Astfel, o hidratare corectă asigură funcționarea corectă a tuturor organelor și, în aceste condiții, sistemul tău imunitar funcționează și el bine, așa că ești mai puțin predispus/ă îmbolnăvirilor.

            Studii:

            1.Standen, M.D. et al, The roles of essential oils in the modulation of immune function and inflammation: survey of aromatherapy educators, International Journal of Aromatherapy, vol.14, 2004

            2.Bresee, Catherine et al, A Preliminary Study of the Effects of a Single Session of Swedish Massage on Hypothalamic–Pituitary–Adrenal and Immune Function in Normal Individuals, The Journal of Alternative and Complementary Medicine, vol.16, nr.10, octombrie 2010

            Alte surse: cnet.com, healthline.com, healthclevelandclinic.org, hopkinsmedicine.org, hsph.harvard.edu, mayoclinic.org, sonomalavender.com, ssihi.uci.edu

Share this post
COSUL TAU
  • No products in the cart.
0