Blog

ulei de vetiver

Uleiul esențial Vetiver, numit și uleiul khus, este extras din planta vetiver, o iarbă verde, deasă, originară în India, ce poate crește mai înaltă de 1,5 m. Aceasta aparține aceleiași familii de plante din care sunt obținute și alte uleiuri esențiale, cum ar fi cel de lemongrass sau cel citronella. Un ulei esențial de Vetiver este aromat, are un parfum distinct, persistent, cu note de pământ, ce pot fi recunoscute din parfumurile bărbătești.  Este distilat din rădăcinile de vetiver, care sunt lăsate să se maturizeze înainte să fie cufundate în apă. Uleiul puternic concentrat ce este eliberat este apoi adunat de la suprafața apei. Este utilizat pentru proprietățile sale calmante, stabilizatoare.

Ulei esențial de Vetiver: BENEFICII

Acest ulei are câteva proprietăți care îl fac demn de utilizat în aromaterapie.

1. Uleiul esențial de Vetiver pentru stare de alertă și pentru oboseală mentală

Într-un studiu din 2016 realizat cu implicarea animalelor s-a constatat că inhalațiile cu ulei Vetiver pot crește starea de alertă și pot stimula funcționarea creierului. Uleiul îți va înviora mintea când ai dificultăți de concentrare într-o activitate sau te ajută să rămâi în stare de alertă la ceea ce se petrece în jurul tău.

2. Inhalarea uleiului esențial de Vetiver în timpul somnului

Folosirea uleiului într-un difuzor în timp ce dormi îți poate îmbunătăți tiparele respirației. Un mic studiu din anul 2010 a analizat reacția a 36 de persoane care fuseseră expuse la diferite arome în timpul somnului. Uleiul esențial de Vetiver a dus la creșterea calității expirației când participanții la studiu i-au inspirat aroma în timp ce dormeau. Acest lucru înseamnă că le-ar putea fi de folos celor ce sforăie puternic.

3. Ulei esențial de Vetiver pentru anxietate

Uleiul Vetiver este de ajutor și dacă te confrunți cu anxietatea. Un studiu de laborator cu animale a analizat șoareci după ce aceștia inhalaseră aroma uleiului Vetiver. După ce aceștia au fost expuși la el, păreau mai relaxați. Sunt necesare și studii cu participarea oamenilor pentru a se înțelege mecanismul prin care acest ulei ameliorează anxietatea. Să folosești uleiuri esențiale în caz de anxietate a devenit un obicei tot mai popular, anumite uleiuri având efecte anti-anxietate demonstrate.

4. Uleiul esențial de Vetiver protejează de căpușe

ulei esential de vetiver
ulei esential de vetiver

Un studiu din anul 2015  a arătat că acest ulei este foarte toxic pentru căpușe. Când este diluat cu un ulei purtător și aplicat topi poate fi chiar mai eficient decât diverse produse destinate protejării în fața căpușelor, din cauza cărora se poate ajunge la Boala Lyme.

5. Ulei esențial de Vetiver pentru ADHD

În mod anecdotic, anumiți oameni au apelat la uleiul esențial Vetiver, prin aromaterapie, pentru ameliorarea deficitului de atenție din cadrul ADHD. Un studiu din anul 2016 a arătat că uleiul poate micșora oboseala mentală și poate îmbunătăți starea de alertă, ceea ce înseamnă că ar putea da rezultate în cazul persoanelor ce suferă de ADHD pentru ca acestea să se poată concentra pe parcursul unei sarcini. Sunt însă necesare mai multe cercetări pentru a demonstra că acest ulei ar putea funcționa într-adevăr pentru ameliorarea simptomelor din ADHD. Până atunci însă, există alte uleiuri esențiale care și-au arătat eficiența în cazul acestei afecțiuni.

6. Uleiul de Vetiver conține antioxidanți

Un studiu din anul 2009 a evidențiat faptul că rădăcina de Vetiver are proprietăți antioxidante. Antioxidanții apară organismul de toxine și de radicalii liberi, care afectează procesele din organism și care favorizează apariția semnelor de îmbătrânire.

Folosirea cremelor ce conțin ulei Vetiver sau folosirea ca atare, ca ulei esențial, îți poate fi utilă pentru că îți va oferi un plus de antioxidanți.

Cum să folosești uleiul esențial de Vetiver

Uleiul esențial de Vetiver este un agent de aromaterapie eficient. Acest fapt înseamnă că este sigur să fie inhalat când a fost distilat și eliberat sub formă de vapori. Folosind un difuzor de aromaterapie pentru a inhala aroma unui ulei pur este doar una dintre modalitățile de a-l utiliza pentru beneficiile pe care le aduce sănătății.

Poți și să-l aplici topic. Ar trebui să fie diluat mereu cu un ulei purtător, precum este cel de jojoba sau de cocos. Amestecă 1-2 picături de ulei Vetiver la 10 picături de ulei purtător pentru a-l aplica pe piele. Dacă dorești, poți să crești treptat cantitatea de ulei din mixul cu ulei purtător.

Este sigur uleiul esențial Vetiver?

Este sigur în aproape toate cazurile, atâta vreme cât este folosit cu moderație. Discută cu un medic dacă ești însărcinată sau dacă alăptezi și iei în calcul să folosești acest ulei pentru beneficiile sale.

Uleiul esențial de Vetiver are un risc de toxicitate foarte scăzut. Atâta vreme cât nu ai alergie la această plantă, ar trebui să fie sigur pentru tine să-l aplici topic pe piele. Vei dilua mereu uleiurile esențiale cu un ulei purtător și vei face un test pe piele înainte să le aplici pe corp.

Inhalațiile de ulei Vetiver prin intermediul aromaterapiei ar trebui să fie sigure pentru majoritatea persoanelor. Fii precaut/ă când apelezi la aromaterapie pentru copilul tău. Niciodată nu vei recurge la aromaterapie sau la aplicații topice pe bază de uleiuri esențiale pentru un copil mai mic de 2 ani fără să disculți cu medicul pediatru despre posibilele reacții adverse.

Aromaterapia poate afecta și animalele de casă, de aceea poate fi necesar să le îndepărtezi din casă când vei folosi difuzorul.

Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
  • No products in the cart.
0