Termenul botanic pentru semințele de coriandru din care se obține uleiul esențial este Coriandrum Sativum L. Aceste tipuri de semințe provin din planta numită coriandru, o plantă anuală care aparține familiei pătrunjelului. Înălțimea plante este de obicei de aproximativ de 100 cm și are flori delicate, micuțe, a căror nuanță variază de la alb la roz, iar frunzele au nuanță intensă de verde, precum la pătrunjel. Uleiul esențial de coriandru este obținut din semințele plantei cu ajutorul distilării la aburi. Numele științific al coriandrului este Coriandrum Sativum. Un ulei esențial de coriandru include compuși precum Borneol, Cineole, Cymene, Dipentene, Linalool, Phellandrene, Pinene, Terpineol și Terpinolene, datorită lor având proprietăți terapeutice.
Coriandrul este cunoscut precum un condiment și se știe că are și calități terapeutice, precum sunt cele cu efect pentru digestie, pentru stomac. Deși nu ne preocupă prea mult să aflăm despre alte beneficii pentru sănătate, cei mai mulți îl apreciem când este utilizat sub formă de ulei esențial. Recunoscută pentru aroma sa și pentru parfumul său pătrunzător, planta este folosită în domeniul culinar și este foarte apreciată pentru condimentare și pentru asezonare. Fructul plantei, fie că este în stare pură, fie că este sub formă de pulbere, este utilizat pentru aromă, mai ales în cadrul pudrelor de curry.
Această plantă a fost regăsită inițial în vestul Asiei, în estul Mediteranei și în Europa. Se folosește de mai bine de 3000 de ani pe tot globul și în calitatea sa de îngrășământ parfumat. Planta este cunoscută și sub numele de cilantro, de pătrunjel chinezesc și chiar de culantro. America importă zilnic această plantă prin Mexic și prin România. De asemenea, este folosită pe scară largă și ca ingredient pentru bere în Belgia.
Ulei esențial de coriandru: BENEFICII
Beneficiile sale pot fi legate de proprietățile analgezice, afrodiziace, anstipastice, carminative, depurative, deodorante, digestive, antifungice, lipolitice, stimulente și cu acțiune asupra stomacului. Niciodată nu se știe când vei avea nevoie să știi detalii despre un ulei esențial, care ți-ar putea fi necesare. Să ne uităm la câteva beneficii ale celui de coriandru.
Afrodiziac
Uleiul de coriandru poate fi de mare ajutor într-un mariaj. Nu mai că va stimula libidoul, dar va ameliora și impotența temporară, frigiditatea feminină și masculină, disfuncțiile erectile și pierderea interesului pentru activitatea sexuală. În același timp, este util și pentru că acționează asupra unor hormoni ce stimulează somnul.
Lipolitic
Persoanele care se luptă să slăbească trebuie să acorde atenție acestei proprietăți a uleiului de coriandru. Acesta stimulează lipoliza, ceea ce înseamnă hidroliza lipidelor, descompunând grăsimile, dar și colesterolul. Cu cât procesul de lipoliză va fi mai accelerat, cu atât vei slăbi mai mult. Cea mai bună parte este că nu vei mai avea nevoie de liposucție, ce nu este lipsită de efecte adverse pentru sănătate și care presupune costuri mari.
Antispastic
Te lupți cu tusea? Nu poți să obții performanțele dorite în sport din cauza crampelor musculare repetate? Atunci înseamnă că a venit timpul să recurgi la uleiul esențial de coriandru. Acesta îți va diminua crampele, atât la nivelul membrelor, cât și al intestinelor și va contribui și la calmarea tusei. Și-a arătat beneficiile inclusiv în caz de holeră. Nu în ultimul rând, diminuează crampele survenite pe sistem nervos, convulsiile și de obicei poate relaxa corpul și mintea.
Carminativ
Uleiul de coriandru este de ajutor și pentru eliminarea gazelor din organism. Toți cei care au această problemă știu cât de bine este când scapi de ele. Poți fi surprins/ă să afli că, în fiecare an, există cazuri de decese din cauza gazelor, în cazul în care acestea iau o direcție verticală, în loc de orizontală. Ele pot determina dureri serioase în intestine, stomac, în piept, dar și la nivel muscular. Având în vedere toate acestea, este o opțiune bună să iei o linguriță cu ulei de coriandru pentru a scăpa de excesul de gaze.
Depurativ
Uleiul de coriandru curăță sângele de toxine, acționând precum un detoxifiant și un agent de purificare a sângelui. Va ajuta în eliminarea unor toxine precum acidul uric, dar și în eliminarea metalelor grele, a hormonilor, a toxinelor ce ajung întâmplător în sânge.
Analgezic
Compuși precum Terpineol și Terpinolene transformă uleiul de coriandru într-un analgezic, care presupune orice agent ce diminuează durerea. Acest ulei este eficient în caz de dureri dentare, de dureri de cap, de dureri articulare și musculare, dar și pentru cele provocate de răni sau de coliziuni. Poate să scadă durerea întrucât desensibilizează zonele afectate.
Deodorant
Precum planta, uleiul de coriandru este un deodorant excelent. Diminuează mirosul neplăcut al respirației și îndepărtează mirosul dezagreabil al gurii și al corpului, fie că este utilizat intern, fie că este utilizat extern. Folosit astfel sau ingerat, aroma sa tipică se îmbină cu transpirația și luptă cu mirosurile corpului, dar și cu cele provenite din gură, care vin din stomac. De asemenea, ajută la prevenirea dezvoltării bacteriilor din gură, dar și a celor din preajma glandelor sudoripare, putând astfel să combată mirosurile. Poate fi combinat și cu apa, iar după aceea să fie aplicat extern și chiar utilizat pentru clătirea gurii pentru a oferi asemenea avantaje.
Stimulent
Stimulează și încălzește sistemele și funcțiile din organism. De asemenea, stimulează secretarea hormonilor, a enzimelor, digestia, funcțiile de excreție, funcțiile creierului și pe cele ale sistemului nervos central. În același timp, combate stările depresive și îmbunătățește starea de spirit.
Acționează pozitiv asupra stomacului
Uleiul de coriandru garantează o bună sănătate a stomacului pur și simplu având grijă de funcțiile acestuia și contribuind la tonifierea acestui organ.
Acționează la nivel digestiv
Uleiul de coriandru are proprietăți excelente asupra digestiei. Asigură ameliorarea rapidă a indigestiei, a flatulenței, iar aroma sa ajută la îmbunățățirea apetitului.
Antifungic
Previne dezvoltarea fungilor și ajută la prevenirea infecțiilor fungice. Această calitate a sa va ajuta la ameliorarea afecțiunilor pielii generate de infecțiile de acest tip. Uleiul de coriandru este de ajutor și în caz de dizenterie.
Posibile modalități de folosire ale uleiului esențial de coriandru:
- Anorexie – Se va folosi pentru aromaterapie sau în calitatea sa de condiment.
- Artrită – Se va folosi un masaj cu 1-2 picături de ulei, aplicate pe zonele cu probleme de 1-2 ori pe zi. De asemenea, ia în calcul uleiul de ghimbir, de brad alb sau alte blend-uri destinate ameliorării durerilor.
- Piciorul atletului – Se vor aplica 1-2 picături pe zona afectată până la dispariția problemei. Uleiul de coriandru este excelent în acest scop.
- Gastroenterita bacteriană – Vei pune câte picături de ulei de coriandru într-o capsulă vegetală și le vei lua o dată- de trei ori pe zi.
- Puncte negre – Se va aplica 1 picătură (diluată) pe zona cu probleme o dată pe zi.
- Candida – Se vor lua câteva picături într-o capsulă vegetală sau se vor realiza aplicați topice, prin masaj pe tălpi sau pe abdomen.
- Leziuni la nivelul cartilagiilor – Te vei masa o dată sau de două ori pe zi în zonele cu probleme sau vei face masaj pe punctele reflexogene de la picioare.
- Stimularea circulației sanguine – Se va realiza un masaj cu 1-2 picături de ulei esențial în zona inimii sau în alte zone ale corpului.
- Răceli – Se va recurge la un masaj cu 1-2 picături de ulei pe picioare sau pe piept de câteva ori pe zi. Ia în calcul și difuzarea acestuia.
- Gătit – Începe prin a adăuga mai puțin de 1 picătură și după aceea poți adăuga cantități mai mari.
- Stimularea curajului – Se va aplica 1 picătură pe palme, după care îi vei inspira aroma. Este benefic să recurgi zilnic la acest procedeu.
- Diabet – Te vei masa cu 1-2 picături de ulei în zona pancreasului sau îl vei adăuga când gătești.
- Diaree – Masează-te cu 1-2 picături de ulei de coriandru pe stomac, în sensul acelor de ceasornic.
- Pentru sănătatea digestivă – Uleiul va fi aplicat topic pe stomac, se vor face inhalații sau chiar va fi administrat intern.
- Pentru oboseală – Vei pune 1 picătură de ulei în palme și îi vei inspira adânc aroma. Ia-l în calcul și pentru masaj.
- Teamă – Vei inspira treptat aroma uleiului de coriandru, după ce ți-ai pus 1 picătură în palme.
- Flatulență – Masează-te cu 1-2 picături de ulei de coriandru pe tot abdomenul pentru îmbunătățirea sănătății digestive.
- Gripă – Masează-te cu el pe stomac, pe tălpile picioarelor sau pe tălpi.
- Infecții – Folosește 1-2 picături pe zonele afectate sau pe punctele reflexogene ale picioarelor de câteva ori pe zi.
- Inflamații – Masajul blând pe zonele cu probleme este binevenit, de câteva ori pe zi, la nevoie. Nu uita nici de proprietățile antiinflamatorii ale uleiului Frankincense.
- Hipoglicemie/Hiperglicemie – Masează-te cu 1-2 picături de ulei pe zona pancreasului sau folosește-l la gătit. Nu uita nici de proprietățile uleiului esențial de scorțișoară.
- Intoxicare cu plumb – Se vor pune picături de ulei într-o capsulă vegetală.
- Energie scăzută – Vei pune 1 picătură de ulei și vei inspira aroma sa treptat.
- Pojar – Se va folosi masajul pe tălpi în fiecare zi
- Dureri menstruale – Te vei masa cu 1-2 picături de ulei pe zonele cu probleme încă de la primele semne de durere. Ia în calcul și o combinație de uleiuri esențiale ce se adresează hormonilor.
- Migrene – Te vei masa cu 1 picătură de ulei pe frunte, pe frunte, pe tâmple, în spatele cefei.
- Dureri musculare – Te vei masa cu 1-2 picături de ulei pe zonele dureroase.
- Pentru dezvoltarea musculară – Se va recurge la masaje zilnice pe baza a 1-2 picături de ulei.
- Pentru tonusul muscular – Te vei masa pe zonele pe care dorești cu ulei de coriandru.
- Pentru greață – Vei face un masaj cu 1-2 picături în zona stomacului sau vei recurge la difuzare. Uleiul esențial de ghimbir este și el util în acest scop.
- Pentru nervozitate – Vei picura 1 picătură în palme și vei inspira profund aroma. Nu uita nici de difuzarea în toată încăperea.
- Pentru nevralgii – Îți vei face un masaj cu 1-2 picături pe zonele afectate sau pe punctele reflexogene de pe tălpi.
- Ameliorarea durerilor – Te vei masa cu 1-2 picături de ulei în zonele dorite. Nu uita nici de un blend util pentru dureri, precum este cel cu ulei de brad alb și de chiparos.
- Reumatism – Se va realiza masaj pe zonele cu probleme sau pe punctele reflexogene de pe tălpi.
- Pentru acceptarea de sine – Strecoară 1 picătură de ulei în palme și vei inspira treptat aroma.
- Pentru ten – Adaugă 1 picătură în produsul tău pentru hidratare sau în cel pentru curățare. Caută și o combinație de uleiuri esențiale pentru o piele mai frumoasă.
- Pentru șocuri – Vei turna 1 picătură în palme și vei inspira profund aroma.
- Pentru traume – Procedează la fel ca pentru șocuri sau îți vei face un masaj în zona inimii sau a plexului solar.
- Pentru stres – Este preferabil să difuzezi uleiul esențial de coriandru.
- Pentru lovituri severe la cap – Zona afectată va fi masată cu 1-2 picături o dată sau de două ori pe zi.
Precauții:
Când este folosit în exces, uleiul de coriandru te poate face să-ți pierzi controlul asupra simțurilor pentru o vreme. Fiind un agent ce are impact asupra întregului corp, nu este de mirare că are impact și asupra minții, diminuându-ți abilitatea de a gândi limpede, așa că ai grijă!