Blog

allergy 1738191 1280

Uleiurile esențiale sunt printre cele mai populare remedii naturale în caz de alergii. Aceste lichide aromatice sunt distilate din plante și au fost utilizate în mod terapeutic de secole. Articolul de mai jos cuprinde cele mai eficiente uleiuri esențiale pentru alergii și ameliorarea simptomelor alergiilor sezoniere și pentru cele ale pielii și propune câteva modalități de a le include în rutina de gestionare a alergiilor.

Alergiile sezoniere și alergiile pielii

Simptomele alergiilor sezoniere includ ochi lăcrimoși, nas înfundat, strănut, tuse, respirație șuierătoare și congestie la nivelul pieptului. Alergiile pielii pot conduce la inflamații, mâncărimi și înroșire. Persoanele ce se confruntă cu asemenea manifestări ar trebui să încerce următoarele uleiuri esențiale pentru alergiile sezoniere sau pentru cele ale pielii. Când folosești un ulei esențial, este recomandabil ca înainte să consulți un medic și să fii precaut/ă. Anumite uleiuri pot agrava alergiile pielii.

Peppermint

Un studiu realizat pe animale, în anul 2010, a arătat că uleiul esențial peppermint are un efect relaxant asupra musculaturii netede, ceea ce diminuează contracțiile care provoacă tusea. Potrivit altei cercetări, acest ulei poate fi util și pentru ameliorarea anxietății și a oboselii mentale, simptome ce pot surveni la persoanele care suferă din cauza alergiilor. Uleiul Peppermint poate fi de folos pentru ușurarea simptomelor provocate de alergiile sezoniere.

11208 Menta

Frankincense

Uleiul Frankincense este un alt ulei esențial ce diminuează inflamațiile din corp. Un studiu raportează că uleiul esențial Frankincense (de tămâie) intervine în inflamațiile din bronșite, afecțiuni ce determină inflamații pe căile respiratorii și în cele provocate de infecții sinusale. Poate fi benefic și pentru persoanele ce suferă de astm. Frankincense ar putea fi de ajutor pentru alergiile sezoniere.

12008 Tamaie INSTA

Eucalipt

O cercetare sugerează că folosirea unui blend cu uleiuri esențiale, ce include uleiul de eucalipt, pentru infecțiile de pe tractul respirator superior, poate conduce la o ameliorare semnificativă și rapidă a simptomelor. Participanții la cercetare au raportat o reducere a răgușelii, tusei și a durerilor în gât. Aceste simptome pot surveni și în cadrul alergiilor de sezon. Blend-ul de uleiuri esențiale din cercetare includea Eucalyptus citriodoraEucalyptus globulus, peppermint, oregano sirian și rozmarin.

92012 Produs Eucalipt INSTA

Lămâie

Printr-un studiu s-a descoperit că un spray nazal cu ulei esențial de lămâie poate fi util în caz de rinite alergice perene sau sezoniere. Uleiul esențial de lămâie poate să blocheze acțiunea bacteriană. Nu se recomandă să se aplice uleiuri esențiale pe bază de citrice pe piele înainte de expunerea la soare. Acestea pot conduce la o mai mare sensibilizare a pielii la soare, crescând riscul de bășici sau de arsuri.

112012 Produs Lamaie

Lavandă

Lavanda luptă natural cu inflamațiile, reduce anxietarea și stimulează un somn profund, de care pot beneficia persoanele cu alergii. Lavanda este o opțiune bună mai ales pentru alergiile pielii, fiind blândă cu pielea și calmând iritația, cercetările indicând o mărire a capacității de vindecare. Uleiul esențial de lavandă poate fi aplicat direct pe piele sau adăugat în apa pentru îmbăiere, în loțiuni și în alte produse de îngrijire a pielii.

7 Lavanda INSTA

Uleiul esențial tea-tree

Uleiul esențial tea-tree (arbore de ceai) are proprietăți antifungice, antivirale și antibacteriene și ar putea fi potrivit pentru anumite alergii ale pielii. Poate să reducă și inflamațiile, cercetările arătând că, aplicat topic, scade semnificativ șansele de inflamații ale pielii, comparativ cu uleiul de parafină. Întrucât este puternic, uleiul tea-tree poate să inducă dermatită de contact la anumite persoane. De asemenea, el ar trebui aplicat doar topic și nu ar trebui ingerat.

17.07 71910 Produs TeaTree

Uleiul esențial de mușețel

Într-o sinteză de studii despre proprietățile uleiului esențial de mușețel s-a arătat că acesta are efect antiinflamator și că poate fi folosit pentru ameliorarea unor probleme ale pielii, a inflamațiilor mucoaselor și a simptomelor de sinuzită. Este util și pentru ameliorarea mâncărimilor și a inflamațiilor din eczeme dacă este amestecat cu un ulei purtător și este aplicat topic.

81912 Produs Musetel German

Cum se folosesc uleiurile esențiale pentru alergii

Uleiurile esențiale pot fi folosite în mai multe moduri petru a ameliora alergiile. Printre cele mai populare se regăsesc:

Difuzarea

Adaugă câteva picături de ulei esențial sau de mai multe uleiuri într-un difuzor sau într-un arzător de uleiuri aromate. Această metodă este benefică mai ales pentru ameliorarea simptomelor de alergii sezoniere, dar și pentru diverse afecțiuni respiratorii.

Inhalații

Uleiurile esențiale pot fi inspirate direct din recipient sau punând 1-2 picături pe o batistă. Persoanele ce suferă de alergii sezoniere pot avea parte de o ușurare a manifestărilor neplăcute adăugând câteva picături de ulei esențial într-un vas cu apă fierbinte și inspirând vaporii. Pentru ameliorarea simptomelor alergiilor pe timp de noapte, poți pune 5 picături de ulei esențial pe o pernă.

Aplicații topice

Cine suferă de alergii ale pielii și are simptome precum mâncărimi și erupții poate aplica ulei esențial pe piele. Majoritatea uleiurilor trebuie amestecate, înainte de aplicare, cu un ulei purtător precum cel de jojoba, de cocos sau de migdale dulci. Se recomandă un raport de 2 picături de ulei esențial la 1 lingură de ulei purtător. Ai însă grijă când aplici ulei esențial de lămâie sau alte uleiuri de citrice pe piele, în condițiile în care pot crește sensibilitatea pielii la soare și pot provoca decolorare.

Eliminarea alergenilor

Anumite uleiuri esențiale, cum ar fi cel de lămâie, de eucalipt și de tea-tree pot îndepărta mucegaiul și acarienii, factori alergeni ce pot declanșa manifestări alergice. Pentru a acționa în acest scop, ar trebui adăugate 20 de picături de ulei esențial și 1 lingură de oțet alb la 1 cană de apă. Amestecul poate fi folosit pentru băi și alte zone predispuse mucegaiului, dar și pe saltele sau pe alte produse textile în scopul de a îndepărta acarienii. Întotdeauna se va efectua un test pe piele cu uleiuri esențiale și se va aștepta 24 de ore înainte ca acestea să fie aplicate pe suprafețe mai mari de material textil.

Posibile riscuri și reacții adverse

Când se folosesc uleiurile esențiale, ar trebui să se țină seama de următoarele indicații:

  • Întotdeauna se vor alege uleiuri de calitate, ce provin dintr-o sursă cu reputație bună
  • Se vor urma instrucțiunile de utilizare
  • Nu se vor aplica uleiuri nediluate pe piele
  • Nu se vor administra intern uleiuri esențiale
  • Copiii, femeile însărcinate sau cele aflate în perioada de alăptare nu ar trebui să utilizeze uleiuri esențiale decât sub supravegherea unui specialist
  • Se va efectua întotdeauna un test pe piele înainte de a se aplica uleiurile esențiale pe suprafețe mari. Dacă nu se va întâmpla nimic în 24 de ore, înseamnă că pot fi folosite în siguranță. Fiecare ulei esențial ar trebui testat separat
  • Este recomandat să se discute cu un medic înainte să se înceapă o terapie cu uleiuri esențiale
Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
  • No products in the cart.
0