Blog

uleiuri purtatoare pentru masaj scaled

Te-ai întrebat de ce conceptul de uleiuri purtătoare apare de fiecare dată când citești despre uleiuri esențiale? Vei afla de ce imediat.

Ce sunt uleiurile purtătoare?

Uleiurile purtătoare şi uleiurile esenţiale sunt obţinute din plante. Uleiurile purtătoare se folosesc pentru a dilua uleiurile esenţiale şi pentru a le „duce” pe suprafaţa pielii si apoi de a le purta in fluxul sangvin. Acest lucru este necesar întrucât uleiurile esenţiale sunt puternice şi pot cauza iritaţii când sunt aplicate direct pe piele. Majoritatea uleiurilor purtătoare sunt lipsite de parfum sau au un parfum uşor şi nu interferează cu proprietăţile terapeutice ale uleiurilor esenţiale. Uleiurile purtătoare pot fi utilizate individual sau alături de alte uleiuri pentru a hrăni pielea.

Citeşte în continuare pentru a afla mai multe despre cum să alegi uleiuri purtătoare corect.

Cum să selectezi uleiuri purtătoare de care ai nevoie

Există pe piaţă numeroase uleiuri purtătoare. Multe sunt potrivite pentru a fi folosite împreună cu uleiuri esenţiale, dar ar trebui să ţii cont de anumite lucuri înainte să alegi unul:

  • Mirosul: Anumite uleiuri purtătoare au un miros distinct. Când sunt adăugate la un ulei esenţial, pot să modifice aroma acestuia.
  • Gradul de absorbţie: Pielea ta poate să absoarbă anumite uleiuri mai bine decât pe altele
  • Tipul de piele: În funcţie de tipul tău de piele, anumite uleiuri ar putea să irite pielea sau să agraveze o problemă precum acneea de exemplu
  • Modul de păstrare: Anumite uleiuri purtătoare pot fi depozitate pentru mai mult timp prin comparaţie cu altele, fără să se altereze

FDA din SUA (Food and Drug Administration) nu a reglementat uleiuri purtătoare etichetate pentru a fi folosite în calitate de produse cosmetice. Ar trebui să se reglementeze uleiurile comestibile ce se pot utiliza şi ca uleiuri purtătoare. Ar trebui să cumperi uleiuri purtătoare cu un înalt grad terapeutic de la un producător de încredere. Uită-te după uleiurile ce sunt presate la rece, 100% pure, fără aditivi sau conservanţi. Dacă vrei să foloseşti un ulei de gătit ca ulei purtător, alege varietăţile presate la rece, organice.

Următoarea listă include uleiuri purtătoare populare ce sunt folosite pentru diluarea uleiurilor esenţiale pentru aromaterapie, masaj şi îngrijirea pielii. Lista nu este prea mare, dar este un bun început.

Cele mai bune uleiuri purtătoare

Uleiul de cocos

Uleiul de cocos este un ulei comestibil provenit din miezul nucilor de cocos mature. Este disponibil în variante rafinate şi nerafinate. Uleiul de cocos nerafinat provine din miezul proaspăt de nuci de cocos. Nu este procesat cu chimicale şi reţine aroma de cocos. Uleiul de cocos rafinat derivă din miez uscat de nucă de cocos, numit şi copra. Este înnălbit şi i se elimină aroma pentru a se îndepărta agenţii contaminanţi, dar şi aroma distinctă de cocos. Uleiul de cocos rafinat nu este deloc natural şi nu este recomandat ca ulei purtător.

Utilizări: Uleiul de cocos conţine acizi graşi ce hrănesc pielea şi polifenoli, ce îl transformă într-un ulei purtător grozav pentru uleiurile de masaj şi alte produse pentru îngrijirea pielii.

Uleiul de jojoba

Uleiul de jojoba provinde din seminţele de jojoba. Are o aromă delicată, ca de nucă. Din punct de vedere tehnic, jojoba nu este un ulei, ci o ceară cu puternice proprietăţi de hidratare. Se crede că poate imita sebumul, uleiul natural al pielii. Folosirea uleiului de jojoba poate să diminueze producerea de uleiuri ale pielii la persoanele predispuse la acnee, determinând pielea să simtă că produce suficiente.

Utilizări: Uleiul de jojoba se absoarbe uşor în piele şi nu blochează porii. Această calitate în transformă într-o opţiune foarte bună pentru uleiurile de masaj, pentru produsele de hidratare a pielii şi pentru uleiurile de baie.

Uleiul de sâmburi de caise

Acest ulei este produs din sâmburele caiselor. Este un ulei emolient bogat în acizi graşi şi în vitamina E. Se absoarbe uşor în piele şi are o aromă delicată, dulce şi cu o notă de nuci. Poţi să cumperi fie ulei de sâmbure de caise comestibil, fie unul doar pentru uz cosmetic.

Utilizări: Uleiul de sâmbure de caise poate să ajute la calmarea şi la catifelarea pielii iritate, cu mâncărimi. Foloseşte-l ca pe un ulei purtător pentru a obţine uleiuri de masaj, de baie sau produse pentru îngrijirea părului.

Ulei de migdale dulci

Uleiul de migdale dulci are o aromă puternică, similară celei de nucă. Este un ulei comestibil obţinut din migdalele dulci. Uleiul este lejer şi se absoarbe uşor, fiind foarte bun pentru hidratarea pielii uscate. Se foloseşte şi în aromaterapie, dar aroma sa puternică poate să mascheze aroma unui ulei esenţial.

Utilizare: Uleiul de migdale dulci este unul dintre cele mai populare uleiuri purtătoare pentru îngrijirea pielii. Este grozav în uleiurile de masaj, în cele de baie şi în săpunuri.

Uleiul de măsline

Derivă din măslinele presate. Este cunoscut mai ales pentru că este un ulei comestibil sănătos, cu o aromă fructată, dar este folosit şi în aromaterapie ca ulei purtător. Uleiul de măsline extravirgin este varianta preferată pentru aromaterapie şi pentru produsele de îngrijire a pielii. Aroma sa poate interfera cu aroma anumitor uleiuri esenţiale.

Utilizări: Este plin de acizi graşi şi de steroli din plante, ceea ce îl face nemaipomenit pentru curăţarea şi hidratarea pielii. Foloseşte ulei de măsline ca ulei purtător pentru masaj, pentru soluţii pentru curăţarea feţei, pentru îngrijirea părului şi în compoziţia săpunurilor homemade.

Uleiul de argan

Uleiul de argan este obţinut din seminţele regăsite în fructul arborilor de argan, nativi în Maroc. Uleiul este comestibil şi este folosit în mod tradiţional pentru a hrăni corpul atât pe interior, cât şi pe exterior. Are o aromă ca de nuci şi este bogat în vitaminele A, E şi în acizi graşi monosaturaţi.

Utilizare: Uleiul de argan este de folos pentru a trata pielea şi părul uscate, dar şi pentru a ameliora ridurile şi inflamaţiile pielii. Aceste calităţi îl fac extraordinar pentru a fi folosit ca ulei purtător pentru uleiurile destinate îngrijirii pielii şi pentru uleiurile de masaj.

Uleiul de măceşe

Măceşele provin de la plantele Rosa rubiginosa sauthe Rosa moschata. Florile acestor arbuşti arată diferit faţă de trandafirii obişnuiţi. Când acestea mor şi îşi scutură petalele, seminţele sunt lăsate deoparte. Uleiul de trandafir sălbatic provinde de la ele. Nu are însă un miros ca al trandafirului, ci o aromă ca de pământ, similară celei de nucă.

Utilizare: Uleiul de trandafir sălbatic este bogat în vitaminele A şi C. Vitamina A este un retinoid natural ce combate procesul de îmbătrânire, ambele vitamine putând să diminueze efectele nocive ale radiaţiilor solare asupra pielii.. Foloseşte-l ca ulei purtător pentru remediile pentru pielea uscată, pentru uleiurile de masaj şi alte produse de hidratare.

Uleiul de seminţe negre

Este obţinut din planta Nigella sativa. Deşi este mai puţin cunoscut decât alte uleiuri purtătoare, acest ulei este plin de acizi graşi nesaturaţi şi saturaţi. Se spune despre el că are şi efecte antiinflamatoare.

Utilizări: Uleiul de seminţe negre este folosit adesea ca un remediu popular pentru a ameliora probleme ale pielii precum eczemele, acneea sau psoriazis. Ţinând cont de aceste detalii, uleiul este o alegere foarte bună pentru îngrjirea feţei, în uleiurile de masaj şi în produsele de îngrijire a pielii.

Uleiul de seminţe de struguri

Provine din seminţele de struguri. Este un produs ce se obţine în cadrul procesului de producere a vinului. Este  bogat în vitamina E, un nutrient despre care se crede că vindecă pielea şi reduce ridurile, chiar dacă nu se poate vorbi despre o cercetare ştiinţifică din acest punct de vedere.

Utilizări: Uleiul de seminţe de struguri este uşor, se absoarbe bine în piele şi are o aromă neutră. Este un ulei purtător numai bun să fe folosit alături de uleiuri esenţiale pentru a crea uleiuri pentru corp şi uleiuri de masaj.

Uleiul de avocado

Este un ulei dens, comestibil, obţinut din fructul avocado. Are o aromă ca de nuci.Uleiul de avocado este bogat în acid oleic, un acid gras monosaturat despre care se spune că are capacitatea de a reface pielea uscată, deteriorată.

Utilizări: Uleiul de avocado poate fi un ulei purtător bun pentru remediile pentru pielea uscată şi pentru cremele de corp- cu excepţia cazurilor în care suferi de acnee. Acesta poate creşte producţia de sebum, aşa că dacă pielea ta este predispusă la acnee, discută cu medicul dermatolog înainte să te apuci să-l foloseşti.

Uleiul de floarea-soarelui

Uleiul de floarea-soarelui este comestibil şi este extras din seminţele de floarea-soarelui. Are un miros neutru. Acţionează ca o barieră pe piele în calea toxinelor şi germenilor ce provoacă infecţii, de aceea este o alegere excelentă pentru pielea iritată.

Utilizări: Se consideră că acest ulei ajută la hidratarea şi catifelarea pielii, calmând iritaţiile, aşa că îl poţi adăuga în uleiul tău de masaj sau să-l foloseşti pentru îngrijirea pielii în general.

Cum să amesteci uleiuri purtătoare cu uleiuri esenţiale

Ori de câte ori este posibil, optează pentru uleiuri organice, presate la rece, de la un producător de încredere. Deşi majoritatea uleiurilor purtătoare nu generează reacţii alergice, ar trebui să faci un test pe piele înainte să-l foloseşti.

Cum procedezi pentru a face un test pe piele:

  • Pune puţin ulei purtător pe închietura mâinii sau chiar deasupra zonei urechii.
  • Acoperă zona respectivă cu un tifon
  • Verifică zona după 24 de ore
  • Dacă survine iritaţia, te vei clăti, evitând să-l foloseşti pe viitor

Dacă eşti alergic/ă la nuci, nu ar trebui să apelezi la uleiuri care derivă din plante înrudite. Printre aceştia se numără uleiul de migdale dulci, de argan sau de sâmburi de caise. Când vei dilua uleiul esenţial cu un ulei purtător, este important să ţii cont de aceste instrucţiuni.

Pentru adulţi se vor utiliza următoarele cantităţi:

  • Diluţie 2,5%: 15 picături de ulei esenţial la 6 linguriţe de ulei purtător
  • Diluţie 3%: 20 picături de ulei esenţial la 6 linguriţe de ulei purtător
  • Diluţie 5%: 30 picături de ulei esenţial la 6 linguriţe de ulei purtător
  • Diluţie 10%: 60 picături de ulei esenţial la 6 linguriţe de ulei purtător

Pentru copii se vor utiliza următoarele cantităţi – Diluţie 0,5%-1%: 3-6 picături de ulei esenţial la 6 linguriţe de ulei purtător

Avertizări:

Uleiurile purtătoare fac posibilă utilizarea sigură a uleiurilor esenţiale. Ele ajută şi la hrănirea şi la catifelarea pielii. Nu toate uleiurile sunt potrivite pentru a fi uleiuri purtătoare. Ar trebui să eviţi să foloseşti unt, vaselină şi ulei mineral.

Indiferent de uleiul pe care îl alegi, nu îl folosi pe buze, pe ochi sau pe alte zone sensibile după ce au fost amestecate cu un ulei esenţial. Cu toate acestea, poţi să aplici doar uleiurile purtătoare în siguranţă în zonele respective.

Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *