Blog

QZ7A0011 Edit

În combinarea uleiurilor esențiale mai întâi, trebuie să discutăm despre problema diluției. Siguranța utilizării și diluția unui ulei esențial sunt indisolubil legate una de cealaltă. Să folosești un ulei esențial direct din recipient, fără să-l diluezi mai întâi, se poate transforma rapid într-o cale de a dobândi piele sensibilizată, iritată sau chiar mai rău. Potrivit expertului de talie mondială în siguranța uleiurilor esențiale, Robert Tisserand, diluția unui ulei esențial se leagă de următoarele aspecte: „În primul rând, ca să se evite reacțiile pielii: iritație, sensibilizare și fototoxicitate.

 În al doilea rând, ca să se evite toxicitatea sistemică, precum fetotoxicitatea, hepatotoxicitatea, carcinogenitatea și neurotoxicitatea. Reacțiile alergice ale pielii sunt evidente când au loc, dar intoxicările sistemice nu sunt mereu așa. Cele din prima categorie sunt total dependente de diluție, respectarea normelor de siguranță reducând asemenea riscuri”.

Mai exact, dacă se vor dilua uleiurile esențiale când vor fi aplicate pe piele va scădea riscul reacțiilor adverse și a toxicității sistemice. Să aplici uleiuri esențiale nediluate pe piele poate provoca reacții alergice pe termen scurt sau lung și nu este cazul să te expui acestui risc.

Nu numai că diluarea uleiurilor esențiale îți va salva pielea, dar te va ajuta și să economisești. Diluarea cu un ulei purtător înainte de aplicarea pe piele previne ca uleiul esențial să se evapore la fel de repede ca în situația în care nu ar fi fost deloc diluat. Reducerea volatilității înseamnă că mai multe beneficii terapeutice ale uleiurilor se vor absorbi în piele, că uleiurile se vor putea întinde pe o suprafață mai mare a corpului și că nu va trebui să folosești cantități prea mari.

Există mai multe tipuri de substanțe purtătoare pentru uleiurile tale esențiale

Nu numai uleiurile purtătoare propriu-zise sunt utile în aceste scop. Loțiunile, cremele, untul de corp, șamponul, săpunul lichid sau gelurile de aloe vera sunt variante fantastice pentru a-ți dilua uleiurile și multe dintre ele pot conține ingrediente naturale, potrivite nevoilor tale.

combinarea uleiurilor esentiale
combinarea uleiurilor esentiale

Să învățăm despre combinarea uleiurilor esențiale

Ține minte că valorile diluțiilor sunt aproximative și au fost rotunjite pentru picături întregi. De asemenea, trebuie să știi că „picăturile” nu se pot măsura exact întrucât ele depind de mărimea orificiului recipientului și de vâscozitatea uleiului. În plus, diluțiile prezentate nu garantează că sunt 100% sigure pentru toate uleiurile esențiale și în orice situații.

Diluția 1%

Aceasta este recomandată pentru copiii mai mari de 2 ani, pentru aplicațiile pe față, pentru utilizările zilnice, pe termen lung și permite accesul la efectele subtile ale unui anumit ulei.

 • 15 ml de ulei purtător adică 3 lingurițe sau 1 lingură la care se adaugă 4 picături de ulei esențial

Diluția 2%

Este indicată pentru copii, pentru băi și pentru produse destinate îngrijirii corpului, fiind numai bună pentru folosirea zilnică a unui ulei.

Multe dintre blend-urile de uleiuri sigure pentru copii recomandă diluția cuprinsă între 2 și 5%. Aceasta este adecvată copiilor sub vârsta de 10 ani pentru tratamente de întreținere sau pentru stări acute. Se recomandă să se înceapă de la baza de jos a recomandărilor de diluții și după aceea să se progreseze treptat, în funcție de nevoi.

 • 10 ml/2 lingurițe ulei purtător + 6 picături ulei esențial
 • 15 ml/3 lingurițe/1 lingură ulei purtător + 9 picături ulei esențial
 • 30 ml/6 lingurițe/2 linguri/aproximativ 30 g ulei purtător + 18 picături ulei esențial

Diluția 3%

Este potrivită pentru un disconfort cu o anumită localizare.

 • 10 ml/2 lingurițe ulei purtător + 9 picături ulei esențial
 • 15 ml/3 lingurițe/1 lingură ulei purtător + 13 picături ulei esențial
 • 30 ml/6 lingurițe/ 2 linguri/ aproximativ 30 g ulei purtător + 27 picături ulei esențial

Diluția 5%

O astfel de diluție se recomandă pentru folosirea pe termen scurt, pentru o anumită problemă, pe o durată care să nu depășească 2 săptămâni.

 • 10 ml/2 lingurițe ulei purtător +15 picături ulei esențial
 • 15 ml/3 lingurițe/1 lingură ulei purtător + 22 picături ulei esențial
 • 30 ml/6 lingurițe/ 2 linguri/ aproximativ 30 g ulei purtător + 45 picături ulei esențial

Diluția 10%

Este indicată pentru folosirea pe zone restrânse, în faze acute.

 • 10 ml/2 lingurițe + 30 de picături
 • 15 ml/3 lingurițe/1 lingură + 45 de picături
 • 30 ml/6 lingurițe/ 2 linguri/ aproximativ 30 g + 90 de picături

O regulă de aur de care trebuie să ții cont este: o picătură de ulei esențial la o linguriță de ulei purtător pentru o diluție 1%. Pentru o diluție de 0,5%, întrucât nu poți măsura o jumătate dintr-o picătură, poți crește cantitatea de ulei purtător. Dacă nu poți să adaugi mai mult ulei purtător, poți rotunji din cantitate ca să ai un număr întreg al picăturilor de ulei esențial. Spre exemplu, 1,5 picături vor deveni 1 picătură.

Măsuri suplimentare de protecție când vine vorba de combinarea uleiurilor esențiale pentru copiii mici

Copiii au pielea subțire, mai poroasă, care va absorbi rapid orice soluție aplicată. Nu se recomandă să se utilizeze uleiuri esențiale (la nivel topic) pentru bebelușii prematuri, dar pentru cei născuți la termen (între 0 și 3 luni), se poate vorbi despre o diluție între 0,10%-0,20%.  Acest lucru înseamnă că 1-2 picături de ulei esențial la 30 de g de ulei purtător pot fi folosite pentru aplicări pe tot corpul. Pentru utilizări restrânse, se recomandă să folosești 3-9 picături de ulei esențial la 30 g ulei purtător.

În plus, se recomandă ca oricine dorește să apeleze la uleiuri esențiale pentru copii mai mici de 2 ani să consulte un expert în aromaterapie sau un medic specialist ca să se decidă dacă este potrivit să fie folosite sau nu. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 24 de luni, în general se recomandă o diluție cuprinsă între 0,25%-0,5%. Aceasta implică 2-4 picături de ulei esențial la 30 g de ulei purtător, în cazul în care se va face o aplicație pe tot corpul. În cazul utilizării pe arii restrânse, pot fi folosite 9-27 picături de ulei esențial în aceeași cantitate de ulei purtător.

În cazul copiilor între 2 și 6 ani este indicată diluția 1-2%. Ea presupune folosirea de 9-18 picături de ulei esențial la 30 g ulei purtător dacă se va aplica pe întreg corpul. Pentru o zonă restrânsă, sunt necesare 9-45 de picături de ulei esențial în aceeași cantitate de ulei purtător. Atât pentru adulți, cât și pentru copii, se recomandă să se înceapă de la o diluție mai joasă și să se crească aceasta în funcție de aplicațiile de care va fi nevoie.

Ia legătura cu un expert în aromaterapie înainte să eviți diluarea uleiului și să-l folosești simplu

Dacă tot mai vrei să folosești un ulei esențial nediluat prin aplicație topică, mai întâi cere sfatul unui aromaterapeut. Sunt unele situații specifice în care s-ar putea utiliza uleiurile simple, dar tot cu precauție. De exemplu, o arsură survenită după ce atingi o cratiță fierbinte sau după ce te-a mușcat o insectă sunt cazuri în care folosirea uleiului esențial nediluat poate fi benefică. Cu toate acestea, cere sfatul unui profesionist pentru a te ghida în privința unei utilizări sigure.

Nu numai că anumite uleiuri esențiale pot irita pielea, dar vor crește riscul de sensibilizare. Ia mereu în calcul faptul că este încurajată utilizarea perfect sigură a acestora, astfel încât tu să beneficiezi din plin de aceste remedii minunate fără a avea și alte probleme.

Combinarea uleiurilor esențiale: Contraindicații

În cazul în care ești sub un tratament cu prescripție, dacă ai epilepsie, astm, dacă ai sistemul imunitar afectat, dacă ești însărcinată, dacă alăptezi sau ai îndoieli despre cum un anumit ulei esențial ar putea afecta negativ starea ta de sănătate, cere sfatul medicului tău.

Când vine vorba despre uleiurile esențiale, este foarte important să iei în calcul „Mai bine să fiu în siguranță decât să regret”. Să aplici uleiuri esențiale direct pe piele fără să ai parte de o diluare corectă crește semnificativ riscul de reacții adverse. Ține minte regulile de utilizare sigură a uleiurilor esențiale, alegând întotdeauna cea mai joasă diluție ca să vezi rezultate concrete.     

Dacă ești îngrijorat (ă) de o posibilă reacție negativă la un ulei esențial nou, se recomandă să-ți faci o testare direct pe o mică porțiune de piele. Prima dată când vei recurge la un ulei esențial, vei pune o picătură din uleiul respectiv pe o porțiune mică de piele, precum ar fi în zona interioară a cotului. După aplicare, urmărește-ți reacțiile timp de 24 de ore. Posibilele reacții adverse sunt iritația pielii, durerile de cap, probleme respiratorii, amețeli.

Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
 • No products in the cart.
0