Blog

wellness 589774 1920

Anxietatea este o bătălie dură, pe care trebuie să o dăm zi de zi, ceea ce ne determină să alegem și o soluție naturală, precum un ulei esențial, ca să o combatem. Uleiurile esențiale pentru anxietate sunt eficiente dacă le lași să fie.

Într-un studiu recent, din anul 2014, realizat de „American College of Healthcare Sciences”, s-a recurs la un număr de 58 de pacienți, cărora li s-a făcut un masaj pe mâini, o dată pe săptămână, cu un blend de uleiuri, cu diluție 1,5, în care se afla și uleiul de migdale dulci. Blend-ul cuprindea și cantități egale din ulei esențial de bergamotă, de Frankincense și de lavandă. Toți pacienții care au avut parte de masaj aromaterapeutic au avut de-a face mai puțin cu durerea și depresia, astfel că s-a ajuns la concluzia că masajul cu uleiuri esențiale este mai eficient pentru managementul durerii și depresiei decât un simplu masaj.

Iată cele mai bune uleiuri esențiale pentru anxietate:

Uleiul esențial de lavandă

Considerat cel mai comun ulei esențial, acesta are un efect calmant, de relaxare. Este recunoscut pentru capacitatea sa de a restaura starea de bine a sistemului nervos și duce la stabilirea păcii interioare, a somnului, eliminând neliniștea, iritabilitatea, atacurile de panică, nervii de la stomac și tensiunea nervoasă în general. Manualul intitulat „The Handbook of Essential Oils: Science, Technology, and Applications, Second Edition” a arătat că au existat mai multe studii clinice menite să implice inhalații de ulei esențial de lavandă și care au dovedit că acesta are efecte în reducerea stresului și anxietății. Un studiu în care s-a apelat la administrarea orală de ulei de lavandă din capsule a arătat că acesta are efecte anxiolitice. Alte studii au precizat că uleiul esențial de lavandă reduce anxietatea la pacienții care au suferit un bypass coronarian, dar și la cel cei care merg la dentist. Uleiul esențial de lavandă de la SOiL este un produs 100% certificat organic, nu conține SLS, uleiuri minerale, parabeni, coloranți artificiali, parfum artificial sau silicon.

Uleiul esențial de trandafir

Unul dintre beneficiile acestui ulei este că va liniști inima și este poate cel de-al doilea ulei esențial, după lavandă, folosit pentru a lupta cu anxietatea, depresia, atacurile de panică, traumele sufletești și șocurile. Un studiu publicat în „Iranian Red Crescent Medical Journal” a analizat două grupuri de femei aflate la prima sarcină. O parte dintre ele au primit câte 10 minute de inhalații și băi de picioare cu ulei esențial de trandafir, iar altele au avut parte de 10 minute de băi calde de picioare, dar fără acest ulei. Concluzia a fost că „aromaterapia și baia de picioare reduc anxietatea”. În cadrul SOiL poate fi găsit Uleiul esențial Mușcată – trandafir, un produs 100% organic, nediluat.

Uleiul esențial de vetiver

Uleiul de vetiver are o energie liniștitoare, care crește și este adesea folosit în caz de traume, contribuind la conștientizarea de sine, la calm și la echilibrare. Fiind un tonic pentru sistemul nervos, scade agitația și hipersensibilitatea, fiind de ajutor și pentru atacuri de panică sau șocuri. Un studiu publicat în „Natural Product Research”, care a examinat comportamente anxioase la șoareci, a adus în prim-plan ideea că uleiul esențial de vetiver este de folos pentru a reduce anxietatea. Cercetările continuă pentru ca acest fapt să fie dovedit și mai mult. Foarte valoros pentru ameliorarea anxietății și depresiei, Ueiul esențial de vetiver se regăsește și la SOiL, fiind 100% certificat organic.

Uleiul esențial de Ylang Ylang

Acest ulei popular poate ameliora depresia și anxietatea datorită efectelor sale calmante și tonice. Ylang Ylang este o plantă care aduce bucurie, curaj, optimism, alungând temerile. De asemenea, el calmează palpitațiile și are un efect sedativ moderat, putând să combată insomnia. Un studiu coreean din 2006 a arătat că folosirea uleiului de Ylang Yang, alături de cel de bergamotă și de lavandă, o dată pe zi, timp de 4 săptămâni, poate să reducă din nivelul de cortizol, dar și nivelul tensiunii arteriale în cazul pacienților cu hipertensiune. Ai grijă când folosești uleiul de Ylang Ylang pentru că poate să sensibilizeze sau să irite pielea. În același timp, acest ulei trebuie evitat dacă există hipotensiune. SOiL Ulei esențial Ylang Ylang este pur, 100% certificat organic ECOCERT.

uleiuri esentiale pentru anxietate
uleiuri esentiale pentru anxietate

Uleiul esențial de bergamotă

Bergamota se regăsește și în ceaiuri și are o aromă distinctă, florală. Uleiul de bergamotă este calmant și este folosit adesea în tratamentul depresiei, asigurând energie. Cu toate acestea, el este cunoscut și pentru capacitatea de a lupta cu insomnia, inducând relaxarea și reducând agitația. S-a dovedit că poate să reducă nivelul de stres la șoareci, iar un studiu interesant din 2011 a arătat că aplicarea de blend-uri în care se găsește bergamotă la pacienți poate să amelioreze depresia. Blend-urile urmau să conțină și lavandă. Comparativ cu efectul placebo, blendul de uleiuri esențiale reprezintă o cale naturală de a reduce tensiunea și pulsul, pacienții din grupul care au primit blendul caracterizându-se la sfârșitul studiului ca fiind mai calmi și mai relaxați.În general, bergamota este sigură, dar este și fotosensibilă (poate să crească riscul de arsuri solare și iritații). De aceea, este bine să fie evitat înainte de expunerea la soare (trebuie evitat cam cu 12 ore înainte). Uleiul esențial de Bergamotă este disponibil și la SOiL, având aceleași calități precum uleiurile de mai sus.

Uleiul esențial de mușețel

Cu o aromă liniștitoare, acest ulei induce armonia interioară și scade iritabilitatea, agitația, anxietatea și grija. Un studiu condus de „University of Pennsylvania School of Medicine”, referitor la proprietățile antidepresive ale mușețelului, a constatat că uleiul esențial „poate să aibă un efect antidepresiv semnificativ, care se adaugă proprietăților anxiolitice observate anterior”. Un alt studiu, publicat de „National Center for Complementary and Integrative Health” a descoperit că utilizarea capsulelor cu mușețel poate să ușureze din simptomele de anxietate.  Uleiul esențial de mușețel este în general sigur, în cazuri rare putând să apară la el unele reacții alergice (la persoanele care au alergii la plante cu mult polen, din familia margaretelor). La SOiL se găsește atât Ulei esențial de Mușețel German, cât și Ulei esențial de Mușețel Roman, ambele fiind 100% organice, certificate ECOCERT.

Uleiul esențial Frankincense

Este nemaipomenit pentru a ameliora depresia și anxietatea pentru că are efect calmant, relaxant, inducând o stare de bine. În cadrul aromaterapiei, este binevenit în cazul meditațiilor întrucât calmează mintea.Amestecat cu ulei esențial de bergamotă și de lavandă (1:1), într-un masaj, poate să aibă efecte pozitive asupra durerii și depresiei inclusiv la pacienții cu cancer în fază terminală. La această concluzie a ajuns un studiu al unei universități din Coreea.

Cum se folosesc uleiurile esențiale pentru anxietate

Uleiurile se pot folosi în 3 moduri: aromaterapie, ingerare, aplicații topice.

Aromaterapie

Este o procedură foarte potrivită pentru anxietate deoarece mirosurile antrenează reacții emoționale puternice. De altfel, procesăm o mare cantitate de informație cu ajutorul simțului mirosului, într-o zonă a creierului adiacentă sistemului limbic (zona procesării emoționale și a memoriei) se spune în lucrarea „Freedom from Anxiety: A Holistic Approach to Emotional Well-Being”. Când este inhalată aroma unui ulei esențial, moleculele pătrund în cavitatea nazală și stimulează apariția unor reacții la nivelul sistemului limbic. Datorită aceste stimulări, stresul va fi reglat, la fel și ritmul cardiac, ritmul respirator, producerea de hormoni și tensiunea arterială. Aromaterapia se poate efectua în baie, prin inhalații directe, cu un vaporizator sau cu un umidificator, prin intermediul parfumurilor, coloniilor sau cu ajutorul difuzoarelor speciale.

Administrarea pe cale orală

Multe dintre uleiurile esențiale pot fi ingerate. Cu toate acestea, trebuie să te asiguri că sunt sigure și pure. O mare parte dintre uleiurile de pe piață sunt diluate sau amestecate cu diferite substanțe sintetice care nu sunt sigure dacă vor fi înghițite. Cel mai eficient mod de a beneficia de uleiurile esențiale pe cale orală este să pui o picătură de ulei într-un pahar cu apă sau într-o linguriță cu miere. De asemenea, poți să-ți pui una-două picături sub limbă. Și aceasta este o soluție bună întrucât acolo există numeroase vase capilare, astfel încât uleiurile ajung mai rapid în sânge și apoi în zonele corpului în care este necesar. Alte forme de administrare orală a uleiurilor esențiale se referă la capsule sau la adăugarea unei picături în alimentele sau băuturile favorite (inclusiv în ceai). Întrucât anumite uleiuri sunt toxice trebuie neapărat să consulți un specialist înainte de consumul intern al uleiurilor esențiale.

Aplicații topice

Multe persoane preferă să utilizeze astfel uleiurile esențiale. Aplicarea topică presupune ca uleiurile să fie răspândite pe piele, pe păr, pe dinți, pe unghii sau pe mucoase. Odată ce uleiurile ajung pe piele, vor fi absorbite rapid. Întrucât sunt atât de puternice, este important să le folosești diluate cu un ulei purtător, precum este cel de migdale dulci, de jojoba, de măsline, de avocado sau de cocos. Poți să le aplici apoi pe zonele cu probleme, pe tălpi, în spatele urechilor, pe comprese, să le pui în cadă sau să-ți faci un masaj.

Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
  • No products in the cart.
0