Blog

smirna

Probabil că ai auzit de smirnă și de ulei de smirnă din poveştile biblice, deşi nu ştii exact ce reprezintă aceasta. Smirna este o răşină uscată roşie-maronie rezultată dintr-un arbust spinos- Commiphora myrrha, cunoscut de asemenea şi drept C. Molmol– nativ în nord-estul Africii şi în sud-vestul Asiei.

Procesul de distilare la aburi se foloseşte pentru a extrage un ulei de smirnă, ce are o nuanţă ca de chihlimbar sau de maro şi un miros ca de pământ. Smirna a fost utilizată în medicina tradiţională chineză şi în cea Ayurvedică. Oamenii de ştiinţă îi testează în prezent potenţialele utilizări, inclusiv pentru dureri, infecţii şi afecţiuni ale pielii.

Iată 11 beneficii demonstrate ştiinţific ale uleiului esenţial de smirnă.

Un ulei de smirnă poate distruge bacteriile dăunătoare

Vechii egipteni foloseau ulei de smirnă și alte uleiuri esențiale pentru îmbălsămarea mumiilor, iar acestea nu numai că asigurau un miros plăcut, dar încetineau şi degradarea. Oamenii de ştiinţă ştiu acum că aşa ceva este posibil întrucât uleiurile ucid bacteriile. Mai mult, în vremurile biblice, arderea smirnei- adesea în combinaţie cu Frankincense- era folosită pentru purificarea aerului şi pentru prevenirea bolilor contagioase, inclusiv a celor provocate de bacterii.

Un studiu recent a arătat că arderea smirnei şi a Frankincense diminuează conţinutul de bacterii din aer cu până la 68%. Studii preliminare efectuate prin implicarea animalelor au arătat că smirna ucide direct bacteriile, stimulând totodată sistemul imunitar să producă mai multe globule albe, ce distrug şi ele bacteriile.

În cadrul testelor in vitro, s-a demonstrat că un ulei de smirnă are efecte puternice asupra bacteriilor severe, inclusiv în rândul celor ce sunt rezistente la medicamente. Într-un astfel de studiu, ulei de smirnă cu o diluţie joasă de 0,1% a distrus bacteria ce provoacă boala Lyme, ce poate să persiste la unele persoane şi după administrarea antibioticelor, continuând să provoace îmbolnăviri. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a se vedea dacă uleiul de smirnă poate să amelioreze formele severe ale bolii Lyme.

Susţine sănătatea orală

Datorită proprietăţilor antimicrobiene, smirna este folosită în mod tradiţional pentru a ameliora infecţiile şi inflamaţiile din cavitatea bucală. Anumite paste de dinţi şi ape de gură naturale conţin ulei de smirnă, fiind aprobate de FDA. Mai mult decât atât, când persoane cu boala Behcet- o afecţiune inflamatorie- au folosit o apă de gură cu smirnă ca să-şi trateze rănile din gură de patru ori pe săptămână, 50% dintre acestea au scăpat de dureri şi 19% s-au vindecat complet.

Testele in vitro sugerează că apa de gură ce conţine ulei de smirnă pot să fie de folos pentru gingivite, o inflamaţie a gingiilor din jurul dinţilor ca urmare a acumulării de placă bacteriană. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru confirmarea acestor beneficii. Ţine cont de faptul că nu va trebui să înghiţi produsele de îngrijire orală cu ulei de smirnă, întrucât dozele mari de smirnă sunt toxice.

De asemenea, dacă ai suferit o intervenţie chirurgicală în cavitatea bucală, evită spălăturile cu apă de gură cu smirnă pe parcursul procesului de vindecare. Un test in vitro a arătat că inclusiv copcile mici- mai ales cele cu mătase- se vor degrada dacă vor fi expuse smirnei, deşi aceasta se găseşte de obicei în apele de gură.

Un ulei de smirnă susţine sănătatea pielii şi contribuie la vindecarea rănilor

Folosirea tradiţională a smirnei include ameliorarea rănilor şi a infecţiilor. În zilele de astăzi, oamenii de ştiinţă cercetează acest tip de utilizare. Un test in vitro asupra celulelor pielii umane a arătat că un blend de uleiuri ce conţine şi ulei de smirnă ajută în vindecarea rănilor. Un alt studiu a evidenţiat faptul că smirna şi alte uleiuri esenţiale, aplicate prin intermediul băilor, ajută mamele să se refacă mai repede după naşterile pe cale naturală. Cu toate acestea, numeroase uleiuri au fost folosite în combinaţii în cadrul studiilor, aşa că efectele individuale ale smirnei pentru vindecarea rănilor sunt neclare.

Studiile specifice legate de smirnă sunt mai concludente. Un test in vitro pe 247 combinaţii de uleiuri esenţiale a descoperit că uleiul de smirnă combinat cu ulei de santal a fost eficient în uciderea bacteriilor ce infectează rănile. Mai mult, un test in vitro a arătat că uleiul de smirnă folosit singur a inhibat cu 43-61% proliferarea a cinci tipuri de fungi ce creează probleme ale pielii, inclusiv negi şi piciorul atletului. Este nevoie de mai multe studii realizate cu implicarea mamelor pentru a se confirma aceste beneficii. Cu toate acestea, dacă vrei să testezi uleiul de smirnă pentru sănătatea pielii, trebuie să ştii că numeroase unguente naturale şi săpunuri îl conţin. Totodată, poţi să aplici ulei de smirnă diluat direct pe piele.

Combate durerea şi inflamaţia

Durerile-precum sunt cele de cap, de articulaţii şi de spate-sunt o problemă frecventă. Un ulei de smirnă conţine compuşi ce interacţionează cu receptorii opioizi şi îi transmit creierului că nu te doare nimic. Smirna poate să blocheze şi producerea de chimicale inflamatorii ce pot conduce la apariţia inflamaţiilor şi a durerilor. Când persoanele predispuse durerilor de cap iau un supliment alimentar ce include şi compuşi de smirnă, ce uşurează durerile, acestea vor fi diminuate cu aproximativ 2/3, s-a arătat într-un studiu ce a durat 6 luni. Este nevoie de mai multe cercetări pentru a se confirma aceste beneficii.. Poţi să achiziţionezi uleiuri de masaj homeopate ce conţin smirnă şi alte uleiuri esenţiale pentru a-ţi uşura durerile, aplicându-le direct pe zonele dureroase. Cu toate acestea, efectele lor nu au fost studiate.

Un ulei de smirnă poate reprezenta un antioxidant puternic

Smirna poate să constituie un antioxidant puternic, adică un compus ce combate stresul oxidativ. Acesta provine de la radicalii liberi şi favorizează îmbătrânirea şi anumite boli. Un test in vitro a ajuns la concluzia că un ulei de smirnă a fost mai eficient decât vitamina E, un antioxidant puternic, în cadrul luptei cu radicalii liberi. În plus, într-un studiu realizat cu participarea animalelor, uleiul de smirnă a fost utile pentru a proteja ficatul în faţa stresului oxidativ, proporţional cu cantitatea ce a fost oferită în cazul expunerii la plumb. Nu se ştie încă dacă inhalarea unui ulei de smirnă sau aplicaţiile topice-moduri sigure de folosire a sa- ne ajută să ne protejăm corpul în faţa stresului oxidativ.

Distruge anumiţi paraziţi

Poţi să te infectezi cu paraziţi din multe surse, inclusiv din cauza animalelor de casă, a activităţii sexuale sau prin consumul de hrană sau de apă contaminate. Într-un studiu preliminar, femei ce nu au răspuns bine tratamentului standard pentru trichomoniază au primit un medicament pentru administrarea pe cale orală, numit Mirazid, realizat din smirnă şi din ulei esenţial de smirnă. Aproximativ 85% s-au vindecat. În plus, studii efectuate prin implicarea animalelor au arătat că acelaşi medicament este de efect şi pentru giardia.

Mai mult decât atât, un studiu realizat prin implicarea animalelor a arătat că medicamentul poate să fie eficient şi împotriva parazitului Fasciola gigantica, ce poate să declanşeze boli de ficat sau ale căilor biliare. Cu toate acestea, au existat şi studii care nu au sesizat acest beneficiu. Mirazid nu este încă prescris pe scară largă. Deşi sunt necesare mai multe cercetări, smirna şi uleiul esenţial pot fi de folos pentru a scăpa de paraziţi, mai ales de cei rezistenţi la medicamente. Nu este recomandat să se ingereze ulei de smirnă, iar siguranţa pe termen lung nu este bine cunoscută.

Ulei de smirnă: ALTE BENEFICII

Oamenii de ştiinţă testează alte potenţiale utilizări ale uleiului de smirnă şi a compuşilor săi benefici. Urmează să fie  studiate următoarele beneficii: Pentru protecţia solară- Un studiu in vitro a arătat că o loţiune de protecţie solară cu SPF 15 este mai eficientă în blocarea radiaţiilor solare ultraviolete decât loţiunea utilizată individual. Când a fost folosit singur, uleiul de smirnă nu a fost eficient pentru protecţia solară.

Pentru cancer- Teste in vitro sugerează că uleiul de smirnă poate să contribuie la uciderea şi la încetinirea dezvoltării celulelor canceroase de la nivelul ficatului, prostatei, sânului sau pielii. Până acum aceste teste nu s-au realizat cu participarea oamenilor. Pentru sănătatea intestinală- Un studiu realizat pe animale arată că mai mulţi compuşi din smirnă pot ameliora spasmele intestinale ce sunt legate de Sindromul Intestinului Iritabil. Alt studiu a arătat că smirna poate fi utilă în caz de ulcer gastric. Pentru combaterea mucegaiului- Studiile in vitro au evidenţiat faptul că uleiul de smirnă poate să elimine mucegaiul, inclusiv pe cel Aspergillus niger,care apare din cauza umezelii pe pereţi şi pe cel numit A. Flavus, ce favorizează mucegaiul de pe alimente.

Un ulei de smirnă este uşor de folosit

Uleiul de smirnă poate fi inhalat, aplicat topic sau folosit pentru îngrijirea cavităţii orale. Nu ar trebui însă ingerat. Iată câteva instrucţiuni de utilizare:

Aplicaţii topice

Din cauza riscului de iritare a pielii, este cel mai bine să amestecăm uleiul de smirnă cu un ulei purtător, precum este cel de jojoba, de migdale, de seminţe de struguri sau uleiul de cocos. Acest demers împiedică şi evaporarea prea rapidă a uleiului de smirnă. În general, foloseşte 3-6 picături de ulei esenţial la 1 linguriţă (5 ml) de ulei purtător în cazul adulţilor. Aceasta presupune o diluţie de 2-4%. Pentru copii, foloseşte 1 picătură de ulei esenţial la 1 linguriţă (5 ml) de ulei purtător, ceea ce înseamnă o diluţie de 1%. Poţi adăuga o picătură sau două de ulei de smirnă într-o loţiune fără arome sau într-o loţiune de hidratare înainte să le aplici pe piele. Anumite persoane adaugă ulei de smirnă în  produsele folosite pentru masaj. Evită aplicarea uleiului pe zonele sensibile, incluzând aici ochii şi partea interioară a urechilor. Spală-te bine pe mâini cu apă şi săpun după ce ai manipulat uleiurile esenţiale pentru a evita expunerea accidentală a zonelor delicate.

Prin inhalaţii

Poţi să adaugi 3-4 picături de ulei de smirnă într-un difuzor pentru ca uleiul să se împrăştie ca o ceaţă fină în aerul din jur. Dacă nu ai un difuzor, poţi să pui câteva picături de ulei într-o batistă sau pe o cârpă şi să leinhalezi periodic sau să adaugi câteva picături în apă fierbinte şi după aceea să inhalezi aburii. Un truc simplu este să aplici mai multe picături de ulei de smirnă într-un tub de carton dintr-o rolă de hârtie igienică. Când cineva îl va folosi, aroma va fi eliberată.

Cum combini un ulei de smirnă

Aroma ca de pământ a uleiului de smirnă se combină bine cu uleiurile picante, cu cele de citrice sau cu uleiurile esenţiale florale, cum ar fi frankincense, lămâie şi lavandă. Combinaţia dintre smirnă şi frankincense este deosebit de populară- nu numai pentru că aromele sale sunt complementare, dar şi pentru că acţionează sinergic, producând împreună beneficii grozave. În studiile in vitro, combinaţia dintre smirnă şi frankincense este eficientă împotriva bacteriilor. Cam 11% din această eficienţă rezultă din interacţiunea sinergică dintre uleiuri.

Posibile riscuri

La fel ca alte uleiuri esenţiale, uleiul de smirnă este foarte concentrat, aşa că nu ai nevoie decât de câteva picături odată. Evită să îl difuzezi în preajma bebeluşilor sau a copiilor mici, întrucât nu se poate şti cât vor inhala aceştia şi ce cantitate este sigură pentru ei. În plus, nimeni nu ar trebui să ingereze acest ulei esenţial, întrucât poate fi toxic. Anumite persoane ar trebui să fie deosebit de atente la uleiul de smirnă şi chiar ar trebui să-l evite complet.

Ţine cont mai ales de următoarele situaţii:

  • Sarcina şi alăptarea: Evită uleiul de smirnă dacă eşti însărcinată întrucât acesta poate să conducă la contracţii uterine şi să crească riscul pierderii sarcinii. Evită acest ulei şi dacă alăptezi, în condiţiile în care nu se ştiu date exacte legate de siguranţa sa pentru bebeluş
  • Administrarea unui tratament cu anticoagulante: Nu folosi ulei de smirnă dacă iei anticoagulante, cum ar fi Warfarin, întrucât acesta le poate diminua efectele
  • Probleme cardiace: Cantităţi mari de ulei de smirnă afectează ritmul cardiac, aşa că foloseşte-l cu precauţie dacă suferi de tulburări cardiace
  • Prezenţa diabetului: Dacă iei medicamente pentru diabet, ai în vedere că smirna poate să contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Asocierea dintre medicamentele respective şi uleiul de smirnă poate să ducă la o scădere prea mare a glicemiei
  • Intervenţii chirurgicale: Smirna poate să interfereze cu ţinerea sub control a nivelului de zahăr din sânge după o intervenţie chirurgicală. Încetează să mai foloseşti produse cu smirnă cu două săptămâni înainte de operaţie sau în funcţie de recomandarea medicului chirurg. 
Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *