Blog

uleiuri esentiale pentru detoxifiere

Nu știi ce uleiuri esențiale pentru detoxifiere să alegi? Mai întâi trebuie să afli ce implică un proces eficient de detoxifiere și de ce acesta este cu adevărat necesar organismului. Apoi vei afla care sunt acele uleiuri esențiale care fac detoxifierea eficientă și sigură.

De ce procesul detoxifierii organismului este important

Organismul uman poate să proceseze și să elimine fără dificultate o cantitate normală de toxine. Întrebarea este ce înseamnă „normal” din acest punct de vedere? În zilele de astăzi, ajungem să ne intoxicăm corpurile în mod intenționat sau fără intenție, așa că inclusiv cei mai sănătoși dintre noi pot ajunge copleșiți. Dacă le ignorăm, tozinele pot conduce la apariția unor boli, cum ar fi cancerul, dar și la alergie, la disfuncționalități ale sistemului imunitar, ale hormonilor, putându-ne afecta și sănătatea mentală, de aceea este important să ne detoxifiem periodic trupul pentru a ne menținea sănătatea.

Toxinele în toate formele și dimensiunile pătrund în corpul nostru zilnic, fiind definite ca substanțe străine ce produc îmbolnăviri și fiind aproape imposibil de evitat. Din fericire, sistemul imunitar ne ajută să le facem față și, de asemenea, avem parte și de substanțe naturale, așa cum sunt și uleiurile esențiale, ce conferă și ele organismelor un impuls pentru a combate toxinele și pentru a ne purifica trupul de elementele nocive!

3 moduri pentru a include uleiurile esențiale în cadrul unui protocol de detoxifiere

Folosirea uleiurilor esențiale în cadrul regimului tău de detoxifiere a organismului poate fi o modalitate excelentă de a scăpa de toxine, dar trebuie să știi că ar trebui să facă parte din toate procesele de detoxifere, nu să realizezi acest demers doar o singură dată. În condițiile în care toxinele există în toate lucrurile cu care putem veni în contact, trebuie să ne străduim să le combatem pentru a avea parte de un corp și de o minte cât mai sănătoase. De aceea, trebuie să combatem radicalii liberi cu ajutorul unor alimente ce sunt sursă de antioxidanți, dar și să aplicăm pe piele produse ce îi conțin. În acest proces uleiurile esențiale pot face diferența. Există 3 moduri posibile în care uleiurile esențiale pot fi introduse într-un proces de detoxifiere:

  1. Prin utilizări topice – Dacă vei reuși să-ți prepari în casă produse destinate sănătății și frumuseștii, poți să ai grijă de microbiomul de la nivelul pielii, să-ți stimulezi detoxifierea de la nivel celular și să previi să vii în contact cu toxine ce se regăsesc de obicei în produsele pe care obișnuiai să le folosești.
  2. Prin aromaterapie – Dacă vei inhala compușii plini de antioxidanți ce se regăsesc în uleiurile esențiale, vei avea șansa să combați toxinele chiar de la nivel celular.
  3. Prin utilizarea internă a uleiurilor esențiale, dar care să fie sigură și ocazională – Specialiștii încă se întreabă dacă uleiurile esențiale, folosite intern, pot să contribuie la eliminarea metalelor grele din corp, dar se pare că folosirea sigură, prin diluare, a acestora, poate fi de folos pentru o scurtă perioadă.

Dacă vei folosi corect uleiurile esențiale, nu ar trebui să ai de suferit de pe urma erupțiilor cutanate.

Uleiuri esențiale pentru detoxifiere sunt cele care conțin citral

Capacitatea antioxidantă a acestor uleiuri induce enzime de detoxifiere, iar cercetările au arătat că acestea pot chiar să contribuie, în anumite modele celulare, la prevenția dezvoltării cancerului. Explicația este următoarea: citralul poate să crească activitatea unei enzime de detoxifiere numită Glutation S-transferaza, despre care oamenii de știință susțin că ar fi posibil să aibă un rol în prevenția cancerului de piele.

Iată 4 uleiuri esențiale ce conțin cel mai mult citral și care au o mare capacitate de detoxifiere:

  • Mirtul lămâios (Backhousia citrata, conține citral în proporție de 90-98%)
  • Lemongrass (Cymbopogon citratus, conține citral în proporței de 75-85%)
  • Arborele de ceai lămâios (cel din Australia conține 80% citral)

Acestea se pot folosi astfel: câte 5-6 picături se vor pune în difuzor pentru realizarea unei detoxifieri prin aromaterapie.

Uleiul esențial de lămâie

Se folosește adesea când vine vorba de o detoxifiere cu ajutorul uleiurilor esențiale. Pare de la sine înțeles să se asume faptul că uleiul esențial de lămâie are capacitatea de a contribui la detoxifiere întrucât zeama de lămâie este concentrată, dar nu este neapărat așa. Trebuie să avem în vedere următorul fapt: compoziția chimică a cojii de lămâie (din care derivă uleiul esențial) și uleiul esențial sunt foarte diferite față de zeamă. Lămâia este folosită mult în medicina Ayurvedică, iar coaja ei este utilizată în detoxifierea ficatului. Potrivit cercetătorilor indieni, hesperidina (un compus bioflavonoid din uleiul de lămâie are capacitatea de a acționa mai puternic întrucât poate să prevină procesul de endotoxicitate a lipo-polizaharidelor la șoareci. Mai mult decât atât, s-a putut sesiza că anumite enzime, legate de boli neurodegenerative, au început să scadă odată cu folosirea uleiului de lămâie obținut prin hidrodistilare, care este un antioxidant puternic, capabil să contribuie la eliminarea fierului din organism.

Mod de utilizare: Se adaugă 1 picătură de ulei esențial de lămâie în miere sau în ulei de cocos și apoi se înghite acest amestec.

uleiuri pentru detoxifiere
uleiuri pentru detoxifiere

Rozmarinul

Cunoscut pentru capacitatea sa de a îndepărta excesul de fier din corp, s-a dovedit că acesta poate proteja ADN-ul celular. De altfel, acesta a detronat alte uleiuri esențiale cunoscute pentru capacitatea lor de a detoxifia, cum ar fi cel de oregano, de salvie, de cuișoare și de cimbru.

Mod de utilizare: Pentru a obține un amestec pentru detoxifiere cu proprietăți antioxidante, amestecă ulei esențial de scorțișoară, de cuișoare, de eucalipt, de lămâie, de portocală, de rozmarin și după aceea pune amestecul (1 picătură din el) în puțină miere și ulei de cocos.

Cuișoarele

Uleiul esențial de cuișoare este capabil și el să elimine excesul de fier din organism și face parte dintre cei mai puternici antioxidanți. Cercetătorii încă se străduiesc să descopere cât de puternici sunt antioxidanții și cât de importanți sunt pentru sănătate, știind care sunt agenții de detoxifiere. A fost dezvoltat un sistem prin care se măsoară capacitatea antioxidantă, numit ORAC, ce se referă la capacitatea de absorbție a radicalilor liberi din oxigen. În cadrul acestuia, cuișoarele au cel mai înalt nivel.

Rădăcina de valeriană

Un alt agent de eliminare a excesului de fier este și ulei esențial de rădăcină de valeriană. Cercetătorii sugerează că extractul metanolic de valeriană jatamansi are cea mai bună activitate de eliminare a excesului de fier (76%), în timp ce extractul din părțile aeriene ale plantei au o capacitate de 43%, iar uleiul esențial de 31%, ceea ce înseamnă că au dat rezultate la fel de favorabile în studiile clinice. Cu toate acestea, nu înseamnă că uleiul esențial de valeriană nu este de folos, în condițiile în care capacitatea de eliminare a fierului de 31% nu poate fi ignorată.

Mod de utilizare: Difuzează 3 picături de ulei de valeriană, 2 picături de ulei esențial vetiver și 1 picătură de ulei esențial de cedru pentru a obține un amestc calmant ce te va ajuta să scapi de tensiunile emoționale și de gândurile negative.

Plantele din familia mentei

Anumite uleiuri esențiale din plante din familia mentei s-au dovedit de efect când este vorba despre capacitatea de a contribui la eliminarea excesului de fier din organism. Această concluzie a fost luată pe seama analizării compușilor din mai multe specii de plante din familia mentei. De exemplu, într-unul dintre cele mai cunoscute studii din acest punct de vedere, s-a precizat că „Abilitatea de a elimina excesul de fier din organism depinde de compoziția chimică a fiecărei specii…”

Mod de utilizare: se vor difuza câte 2 picături de ulei de Ginger Mint, de mentă creață Spearmint și de mentă obișnuită (Peppermint) pentru o senzația de revigorare în cadrul procesului de detoxifiere.

Smirna

Se știe deja că stresul ne dă viețile peste cap. Cercetătorii continuă să identifice stresul ca pe o cauză a numeroase boli și a stărilor de disconfort. De aceea nu este de mirare că un antioxidant ne poate ajuta din acest punct de vedere. Printre cei mai puternici dintre aceștia se află și smirna. Smirna are un efect antioxidant suficient de puternic pentru a ne proteja ficatul- organul detoxifierii ce este invadat zi de zi de toxine- în fața stresului oxidativ.

Mod de utilizare: Pregătește un amestec, pe care îl vei aplica în zona rinichilor și pe tălpi, folosind 3 picături de ulei esențial de smirnă, 2 picături de Frankincense, 2 picături de ulei esențial de Nard și 1 picătură de ulei de valeriană, toate puse în 30 g ulei de cocos și 1 lingură de aloe vera pură.

Uleiuri esențiale pentru detoxifiere: sfaturi utile

Siguranța trebuie să primeze: Acesta este motto-ul meu când vine vorba să folosești uleiurile esențiale în orice scop- inclusiv în detoxifiere. De aceea, nu este o idee tocmai bună să-ți pui câteva picături dintr-un ulei esențial în apa de băut în fiecare dimineață pentru că ai văzut așa ceva pe internet.

Uleiurile esențiale sunt puternice: Trebuie să le folosești cu mare grijă, iar mai întâi te vei asigura că ai la dispoziție numai uleiuri organice, de cea mai înaltă calitate.

Sursă: https://www.theartofhealing.com.au/Lemon_myrtle.html ( Dr. Eric Zielinski)

Share this post

Comments (2)

    • Deea

    • 2 ianuarie 2022 at 19:02 pm

    Salutare, in cazul in care uleiurile esențiale sunt 100,% curate și din sursa sigura care Este riscul in a pune în apa cu lămâie 2-3picaturi de ulei?
    Folosesc diverse combinații de uleiuri intern de ceva vreme și observ beneficii.

    • Ionescu Adrian

    • 5 ianuarie 2022 at 15:00 pm

    Buna ziua! In principiu nu – insa toate uleiurile au sute de substante volatile si unele pot irita gatul sau stomacul.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
  • No products in the cart.
0