Blog

ulei esential de rozmarin

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este o plantă veșnic verde care are frunzele similare acelor și o aromă lemnoasă. Deși este cunoscut cel mai bine drept condiment, este una dintre cele mai populare plante aromatice și medicinale din lume. Un ulei esențial de rozmarin- care conține cele mai importante componente ale plantei sau esența- este extras și comercializat în sticluțe. În ciuda numelui său, nu este un ulei în adevăratul sens al cuvântului și nu conține grăsimi. Datorită utilizării sale în medicina tradițională, numeroși oameni de știință îi cercetează potențialele beneficii pentru sănătate.

Chiar dacă acest proces de cercetare se află încă la început, aduce în prim-plan anumite utilizări tradiționale ale uleiului și atrage atenția asupra unor noi posibile utilizări.

Ulei de rozmarin: beneficii

  • Poate îmbunătăți funcționarea creierului

În Roma și în Grecia Antică, se considera că rozmarinul întărește memoria. Studiile arată că inhalarea uleiului esențial de rozmarin previne descompunerea acetylcholinei, o substanță chimică din creier importantă pentru gândire, concentrare și memorie. Când 20 de adulți tineri au fost rugați să rezolve exerciții de matematică într-o încăpere mică în care se difuzase ulei de rozmarin, viteza și acuratețea lor creștea proporțional cu durata de difuzare a uleiului. În plus, nivelul anumitor compuși din rozmarin din sângele lor crescuse- dovedind că rozmarinul poate pătrunde în organism prin respirație. În  mod similar,  studenți care au inhalat ulei de rozmarin când dădeau un test au dovedit o mai bună concentrare și utilizare a informațiilor prin comparație cu situația în care au inhalat ulei de lavandă sau când nu au inhalat niciun ulei. Alte cercetări au arătat că inhalarea uleiului de rozmarin și a altor uleiuri esențiale poate îmbunătăți funcționarea creierului și în cazul vârstnicilor cu o formă a demenței, inclusiv în caz de Alzheimer.

  • Poate ajuta la ameliorarea durerilor

În medicina tradițională, rozmarinul este utilizat ca un calmant blând pentru dureri. Într-un studiu de două săptămâni, desfășurat prin implicarea unor pacienți care au supraviețuit atacurilor cererale și care aveau dureri de umăr, primind un blend cu ulei de rozmarin prin presopunctură, timp de 20 de minute de două ori pe zi, s-a sesizat că durerea acestora se redusese cu 15%. În plus, un studiu realizat prin implicarea animalelor a arătat că uleiul de rozmarin a fost puțin mai eficient pentru ameliorarea durerilor decât substanța numită acetaminophen.

  • Alungă anumite insecte

Pentru a îndepărta insecte dăunătoare care ar putea să te ciupească sau să-ți invadeze grădina, ia în calcul uleiul de rozmarin ca alternativă la produsele chimice. Când un pesticid pe bază de ulei de rozmarin, EcoTrol, a fost răspândit pe roșii, s-a observat o reducere cu 52% a insectelor care atacau plantele, fără ca acestea să fie atacate. Un ulei esențial de rozmarin poate fi util și pentru că alungă insecte care sug sângele și care pot răspândi virusuri și bacterii. Când uleiul de rozmarin a fost comparat cu alte 11 uleiuri esențiale, a avut cel mai îndelungat efect repelent asupra țânțarilor ce răspândesc virusul Zika. O diluție cu 12,5% ulei de rozmarin a alungat 100% țânțarii timp de 90 de minute. În plus, un spray care conținea 10% ulei de rozmarin a fost aproape la fel de eficient precum un insecticid chimic numit Bifenthrin, folosit pentru controlul răspândirii unor insecte ce pot transmite Boala Lyme- din zonele din nord-estul SUA.

  • Reduce stresul

Numeroși factori provoacă stres- inclusiv testele de la școală. Inhalarea uleiului de rozmarin poate contribui la diminuarea stresului de dinainte de teste.Când studenți începători au inhalat ulei de rozmarin în timpul unui test, pulsul lor a scăzut cu aproximativ 9%.  Întrucât  creșterea pulsului demonstrează pe termen scurt apariția stresului și a anxietății, uleiul de rozmarin poate reduce stresul în mod natural. În plus, când 22 de adulți tineri au făcut inhalații cu ulei de rozmarin timp de 5 minute, în saliva lor era un nivel de cortizol cu 23% mai scăzut decât în cazul celor care au mirosit un compus non-aromatic. Un nivel crescut al cortizolului poate să afecteze sistemul imunitar, favorizează insomnia și determină fluctuații ale dispoziției și alte probleme.

  • Îmbunătățește circulația sanguină

Circulația sanguină deficitară este o problemă comună, observată mai ales la nivelul mâinilor și al picioarelor. Dacă ai degete reci- chiar și când este cald-  uleiul de rozmarin trebuie luat în calcul. Într-un studiu, o femeie ce suferea de Sindromul Raynaud- care afectează circulația sanguină- și-a masat mâinile cu un blend cu ulei de rozmarin și a constatat că acesta i-a încălzit degetele mai mult decât un ulei neutru. Aceste efecte au fost confirmate și prin imagini cu infraroșii. Dacă ai Sindromul Raynaud, vasele de sânge de la degetele de la mâini și de la picioare se pot contracta când îți este frig sau când ești stresat/ă, făcându-le să-și schimbe culoarea și să se răcească. Uleiul de rozmarin poate ajuta la dilatarea vaselor de sânge, încălzind sângele ce va ajunge la degetele tale. Sunt necesare mai multe studii pentru a se confirma aceste efecte.

  • Te înviorează

Uleiul de rozmarin este folosit de obicei pentru oboseala mentală și fizică. Când 20 de tineri adulți au făcut inhalații cu ulei de rozmarin, s-a ajuns la concluzia că aceștia s-au simțit cu aproximativ 30% mai revigorați și cu 25% mai puțin amețiți, prin comparație cu un grup placebo. Această intensificare a alertei duce la modificarea undelor creierului și crește ritmul cardiac, respirator și nivelul tensiunii arteriale. Să aplici ulei de rozmarin diluat pe piele îți poate aduce beneficii similare, în condițiile în care acesta va ajunge la creier pe această rută. Un studiu la care au participat 35 de persoane sănătoase, care și-au aplicat pe piele ulei de rozmarin diluat, a evidențiat faptul că acesta le ajuta să fie mai atente, mai alerte, mai pline de energie și mai vesele după 20 de minute, comparativ cu un grup placebo. Cu toate acestea, mai sunt necesare studii care să confirme rezultatele.

  • Contribuie la diminuarea inflamațiilor articulare

Dovezi preliminare sugerează faptul că uleiul de rozmarin poate să reducă inflamația țesuturilor care conduce la durere și la rigiditate. Acest efect este posibil întrucât celule albe migrează la țesuturile lezate pentru a elibera chimicale inflamatorii. Când persoane cu artrită reumatoidă au avut parte de un masaj de 15 minute la genunchi, folosindu-se un blend cu ulei de rozmarin, de trei ori pe săptămână, acestea au cunoscut o reducere cu 50% a durerii în cele două săptămâni, față de o reducere cu 12% în cazul celor care nu au beneficiat de masaj cu acest ulei. Artrita reumatoidă este o boală autoimună, ce presupune ca sistemul imunitar să atace țesuturile, precum sunt cele de la genunchi sau alte articulații, favorizând degradarea articulațiilor și provocând inflamație. Mai sunt însă necesare studii pentru a se vedea care este impactul rozmarinului asupra inflamațiilor.

ulei esential de rozmarin beneficii
ulei esential de rozmarin beneficii

Ulei esențial de rozmarin pentru păr

Una dintre principalele cauze ale piederii părului este alopecia androgenică, cunoscută mai ales sub denumirea de tipar bărbătesc al pierderii părului, deși poate afecta și femeile. Uleiul de rozmarin ameliorează această formă de alopecie prevenind ca un produs pe bază de testosteron să atace foliculii de păr. Când bărbați afectați de alopecie androgenică și-au masat scalpul de două ori pe zi cu ulei de rozmarin diluat, timp de șase luni, au cunoscut o îndesire a părului, precum aceia ce au folosit un produs pe bază de minoxidil, folosit adesea ca un remediu ce stimulează creșterea părului. În plus, cei care au folosit ulei de rozmarin au manifestat mai puține mâncărimi la nivelul capului prin comparație cu cei ce utilizau minoxidil, ceea ce arată că uleiul de rozmarin este mai ușor de tolerat. Alte cercetări indică faptul că uleiul de rozmarin poate contracara și alopecia areata, care afectează cam 20% dintre persoanele care au peste vârsta de 40 de ani. Când persoanele cu alopecie areata s-au uns pe scalp zilnic cu un blend ce conținea și ulei de rozmarin, timp de șapte luni, 44% dintre acestea au cunoscut o ameliorare a căderii părului prin comparație cu numai 15% din persoanele dintr-un grup de control, care au folosit uleiuri precum cel de jojoba și cel de semințe de struguri.

Alte utilizări pentru un ulei esențial de rozmarin

Oamenii de știință au investigat mai multe utilizări ale uleiului de rozmarin, dar în prezent studiile cu participarea oamenilor lipsesc. Testele in vitro nu sunt echivalente cu cercetările bazate pe participarea persoanelor care testează uleiurile esențiale prin inhalații sau prin aplicații topice. În plus, anumite studii, realizate prin implicarea animalelor, au apelat la administrarea de ulei de rozmarin pe cale orală, ceea ce nu este recomandat. Uleiurile esențiale nu ar trebui ingerate.

Cu toate acestea, uleiul de rozmarin ar putea fi de folos pentru:

  • Cancer- Teste in vitro au arătat că uleiul, prin efectele sale antioxidante și antiinflamatorii, ar putea să lupte contra dezvoltării celulelor canceroase
  • Sănătatea ficatului și a aparatului digestiv în genere- Studii realizate prin implicarea animalelor au indicat că uleiul de rozmarin stimulează eliberarea bilei, importantă în descompunerea grăsimilor și activează sistemul de apărare pe bază de antioxidanți pentru protejarea ficatului
  • Toxiinfecții alimentare-  Uleiul de rozmarin poate ajuta în inhibarea dezvoltării bacteriilor care pot provoca toxiinfecții alimentare. Pentru a se utiliza în acest context, sunt necesare cantități foarte mici de  ulei. Nu este indicat să faci un asemenea experiment acasă!
  • Contracararea efectelor adverse ale antibioticelor- Rozmarinul și alte uleiuri esențiale cresc eficiența anumitor antibiotice. Acest lucru înseamnă că se poate folosi o cantitate mai mică a acestor medicamente, ceea ce va conduce la mai puține efecte adverse.
  • Diminuarea rezistenței la antibiotice- Despre uleiul de rozmarin și despre alte uleiuri esențiale s-a demonstrat că pot slăbi pereții celulari ai bacteriilor rezistente la antibiotice- nu numai că pereții celulari se vor degrada, dar așa le va fi permis și antibioticelor să pătrundă acolo.

Ulei esențial de rozmarin: cum îl folosești

Uleiul de rozmarin poate fi inhalat sau aplicat topic. Este foarte concentrat, așa că ar trebui să folosești doar câteva picături. Sticluțele în care se află conțin un picurător de plastic pentru a fi mai ușor să se toarne câte o singură picătură. Deși unii producători susțin că este sigur să se înghită sau să se consume unele uleiuri esențiale, nu există dovezi științifice în acest sens- mai ales în privința utilizării pe termen lung. Uleiurile esențiale nu ar trebui niciodată să fie ingerate. Iată câteva instrucțiuni pentru inhalarea sau folosirea topică a unui ulei esențial de rozmarin.

  • Inhalații

Cel mai simplu mod de a inhala un ulei esențial de rozmarin este să deschizi sticluța în care se află acesta și să inspiri aroma. De asemenea, poți să pui câteva picături pe o bucată de material textil sau pe o batistă, pe care să le ții lângă față.Numeroase persoane folosesc difuzoarele de aromaterapie, care distribuie uleiul esențial în aer. În general, evită să așezi difuzorul lângă bebeluși și copii mici, în condițiile în care este greu de știut cantitatea pe care o pot inhala.

  • Folosirea topică

Un ulei esențial de rozmarin și alte uleiuri esențiale se absorb în fluxul sanguin odată ce vor fi aplicate pe piele. Se recomandă ca acestea să se dilueze cu un ulei purtător, cum ar fi cel de jojoba. Uleiul purtător previne posibilele iritații și evaporarea prematură a uleiului esențial.

Ulei esențial de rozmarin: Instrucțiuni de diluare pentru utilizarea topică:

  • Pentru bebeluși- La o diluție 0,3%, se folosește 1 picătură de ulei esențial la 1 lingură de ulei purtător
  • Pentru copii-  La o diluție 1%, se folosește 1 picătură de ulei esențial la 1 linguriță de ulei purtător
  • Pentru adulți- La o diluție 2-4%, se pot folosi 3-6 picături de ulei esențial la 1 linguriță de ulei purtător

Odată ce este diluat, aplică uleiul esențial pe tălpi sau pe altă parte a corpului, cum ar fi pe mușchii dureroși de exemplu. După aceea, masează-te. Acest demers îmbunătățește circulația sanguină și stimulează absorbția uleiului. Evită să aplici uleiul esențial de rozmarin sau alt ulei esențial pe pielea cu leziuni sau în preajma zonelor sensibile, precum ochii de exemplu. Este indicat să nu se apeleze la uleiul esențial de rozmarin în perioada sarcinii, dar nici dacă este vorba despre epilepsie sau despre hipertensiune arterială. Acest ulei poate agrava aceste ultime două afecțiuni.

Surse: healthline.com

Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
  • No products in the cart.
0