Blog

ulei esential de santal

Îți dorești mai mult calm, mai multă claritate mentală în viața de zi cu zi? Mulți dintre noi sunt stresați și coplesiți de cerințele zilnice. Să avem momente parte de un moment de pace și armonie ne-ar ajuta într-adevăr să ne îmbunătățim viețile. Un ulei de santal esențial este îi ajută pe cei care îl utilizează să dobândească mai multă claritate mentală și mai mult calm datorită beneficiilor sale terapeutice numeroase. Nu numai că acest ulei esențial are o aromă uimitoare, dar are efecte și asupra stării de bine și a sănătății mentale, alături de multe alte proprietăți curative.

Ce este uleiul esențial de santal?

Uleiul de santal este cunoscut mai ales pentru parfumul său lemnos, dulce. Se folosește adesea ca bază pentru produse precum tămâie, parfumuri, cosmetice și aftershave. Se poate amesteca foarte ușor și cu alte uleiuri. În mod tradițional, uleiul de santal este parte a tradițiilor religioase din India și din alte state orientale. Însuși arborele santal est considerat sfânt. El este utilizat în diferite ceremonii religioase, inclusiv la nunți și la nașteri.

Un ulei de santal este unul dintre cele mai scumpe uleuri esențiale de pe piață în prezent. Santalul de cea mai bună calitate este specia indiană, cunoscut sub numele de Santalum album. Hawaii și Australia sunt alți producători de santal, dar acesta nu este considerat de aceeași calitate și puritate precum este cel indian.

Pentru a se obține cât mai multe beneficii din un ulei de santal, arborele santal trebuie lăsat să crească cel puțin 40-80 de ani înainte ca rădăcinile sale să poată fi recoltate. De obicei, un arbore mai matur produce un ulei esențial cu o aromă mai puternică. Utilizarea distilării la aburi sau extracția pe bază de CO2 extrag uleiul din rădăcinile mature. Distilarea la aburi folosește căldura, ceea ce poate distruge numeroși compuși care fac din uleiul esențial de santal un produs extraordinar. Caută ulei esențial produs prin tehnica de extracție cu CO2, ceea ce înseamnă că extragerea s-a realizat cu cât mai puțină căldură.

Uleiul de santal conține doi compuși primari activi, alpha-santalol și beta-santalol. Aceste molecule sunt cele ce produc aroma puternică asociată santalului. În special alpha-santalol-ul a fost evaluat pentru multiplele sale beneficii pentru sănătate. Printre acestea se numără un control mai bun asupra nivelului de glucoză în cazul animalelor, diminuarea inflamațiilor și diminuarea extinderii cancerului de piele.

Beneficiile santalului sunt multiple, dar sunt câteva ce necesită o atenție aparte. Să aruncăm o privire asupra lor!

Ulei esențial de santal: beneficii

  • Claritatea mentală

Unul dintre principalele beneficii ale santalului este că promovează claritatea mentală când este utilizat în aromaterapie sau pur și simplu ca parfum. De aceea este utilizat adesea pentru meditații, pentru rugăciuni sau pentru alte ritualuri spirituale. Un studiu publicat în „Plant Medica” a evaluat efectele uleiului de santal asupra atenției și asupra nivelului de stimulare. Cercetătorii și-au dat seama că alpha-santalol, principalul compus din el, generează niveluri ridicate de atenție. Inhalează aroma uleiului de santal data viitoare când ai un deadline important ce necesită concentrare și vei rămâne calm/ă în timpul activității.

  • Relaxare și calmare

Alături de lavandă și de mușețel, uleiul esențial de santal face parte din lista celor ce sunt utilizate în aromaterapie pentru diminuarea anxietății, a stresului și a depresiei. Un studiu publicat în „the Journal of Complementary Therapies in Clinical Practice ” a arătat că pacienții care primeau îngrijire paliativă erau mult mai relaxați și mai puțin anxioși când aveau parte de aromaterapie cu ulei de santal înainte să primească îngrijirile respective, prin comparație cu cei care nu avuseseră parte de aromaterapie.

  • Afrodiziac natural

Cei ce practică medicină ayurvedică folosesc uleiul de santal ca afrodiziac. Întrucât este o substanță naturală ce stimulează dorința sexuală, ajută și la creșterea libidoului și le poate fi de ajutor bărbaților ce se confruntă cu impotența. Pentru a folosi uleiul de santal în acest scop, încearcă să adaugi câteva picături într-un ulei de masaj sau într-o loțiune.

  • Astringent

Santalul este un astringent blând, ceea ce înseamnă că poate induce contracții minore în țesuturile moi, cum ar fi gingiile și pielea. Numeroase aftershave-uri și mai multe tipuri de tonic facial utilizează santalul printre ingredientele principale pentru calmarea, întinderea și curățarea pielii. Dacă ești în căutarea unui efect astringent din partea produselor naturale pentru îngrijirea corpului, poți adăuga câteva picături de ulei de santal. Numeroase persoane îl folosesc și pentru a combate acneea și petele de pigmentare.

  • Antiviral și antiseptic

Un ulei de santal este și un agent antiviral excelent. S-a descoperit că poate fi benefic în prevenirea proliferării unor virusuri comune, precum virusul Herpes Simplex 1 și 2. Alte utilizări includ reducerea inflamației provenite din iritațiile minore ale pielii cum ar fi rănile superficiale, negi, coșuri sau cele care țin de pielea opărită. Doar trebuie să te asiguri că înainte vei testa pe o mică porțiune de piele uleiul înainte să-l aplici sau să îl amesteci în prealabil cu un ulei purtător. Dacă te doare în gât, poți să faci o gargară cu apă, în care ai adăugat câteva picături de ulei de santal.

  • Antiinflamator

Un ulei de santal este și un agent antiinflamator care poate asigura diminuarea inflamației minore provenite de la mușcături de insecte, de la iritații sau de la alte probleme ale pielii. Printr-un studiu din anul 2014 s-a sesizat faptul că, datorită compușilor activi din santal, se pot diminua markerii inflamației din organism, așa-numitele citokine. Se crede că acei compuși acționează similar antiinflamatoarelor nesteroidiene, dar fără potențialele efecte adverse.

  • Expectorant

Santalul este un expectorant excelent, ce poate fi de ajutor în tratamentul natural al răcelilor și al tusei. Pune câteva picături pe o batistă sau pe o cârpă și inhalează aroma pentru diminuarea severității și a duratei episoadelor de tuse.

  • Anti-îmbătrânire

Santalul este bogat în antioxidanți, utili pentru a contribui la micșorarea impactului generat de radicalii liberi, care determină îmbătrânirea. Este și un antiinflamator natural. Potrivit unui studiu intitulat „Uleiul de Santal Alb ca Terapie Botanică în Dermatologie”, publicat în 2017, s-a arătat că uleiul de santal are capacitatea de a sprijini natural ameliorarea acneei, a eczemelor, a psoriazisului, a negilor și molluscum contagiosum.

  • Infecțiile de tract urinar

Chiar dacă lipsesc cercetări care să se refere la acest beneficiu, utilizarea internă a santalului este aprobată de „Comisia E” din Germania ca tratament adjuvant în infecțiile de pe tractul urinar inferior. Această comisie recomandă un sfert de linguriță (1-1,5 g) de ulei esențial de santal pentru infecțiile de tract urinar. Tratamentul nu ar trebui să fie administrat fără supravegherea unui medic și să nu fie pe o durată mai mare de șase săptămâni.

  • Efecte anti-cancerigene

Studiile care au recurs la modele animale au demonstrat că uleiul de santal și compusul său activ alpha-santalol acționează ca un agent chemoprotector. O aplicație topică în care se regăsește 5% ulei de santal și-a dovedit efectele chemoprotectoare în cazul cancerului de piele indus chimic la animale. De asemenea, cercetări de laborator arată că alpha-santalol reduce incidența tumorilor și proliferarea acestora într-un interval de timp ce depinde de nivelul de concentrație.

ulei de santal 1
ulei de santal 1

Ulei de santal: la ce foloseste?

Probabil că ești deja familiarizat/ă  cu proprietățile terapeutice ale altor uleiuri esențiale. Fiecare ulei esențial are beneficii unice și nici cel de santal nu face excepție. Aromaterapia reprezintă practica de a folosi uleiuri esențiale pentru îmbunătățirea stării de bine fizice sau psihice. Poți să difuzezi, să inhalezi sau să aplici uleiuri esențiale pe piele.

Numeroase persoane consideră că uleiurile esențiale sunt de ajutor pentru managementul stresului și pentru relaxare. Aromele sunt puternic legate de emoțiile și de amintirile tale. Acest lucru este posibil întrucât receptorii olfactivi sunt localizați în preajma centrelor emoțiilor din creier, amigdala și hipocampul. Oamenii de știință cred că anumite arome pot declanșa calmul sau sentimentul de pace. Altele pot interacționa cu anumiți hormoni, cu neurotransmițători sau cu enzime, ceea ce va conduce la o anumită schimbare în chimia corpurilor.

Un ulei de santal are nu numai multiple beneficii, ci și multiple utilizări. În mod tradițional, a fost un agent terapeutic semnificativ în medicina tradițională din China și în Ayurveda grație proprietăților sale curative. În cadrul acestor ramuri ale medicinei, utilizările sale includ tratamentele destinate infecțiilor urinare, problemelor digestive, tusei, depresiilor și infecțiilor. Uleiul esențial de santal are un efect specific asupra concentrării, așa cum lavanda are pentru calmare. Santalul contribuie la creșterea capacității de concentrare, a clarității mentale și la echilibru.

Iată câteva moduri în care poți să te folosești de uleiul de santal:

  • Pentru relaxare – Inhalează câteva picături de ulei esențial de santal înainte să începi orele de stretching, de yoga sau alt interval de relaxare pentru a putea să-ți fixezi concentrarea. Folosește-l înainte de perioade cu liniște, cu rugăciuni sau când scrii într-un jurnal pentru a-ți crește capacitatea de a te concentra și de a te relaxa.
  • Pentru concentrare – Cel mai bun mod de a obține din partea uleiului de santal claritate mentală este să aplici 2-4 picături de ulei pe glezne sau pe încheieturi în perioadele cu stres ridicat sau copleșitoare. Poți să inhalezi aroma uleiului dacă nu vrei să-l aplici pe piele. Pune-l într-un difuzor pentru a le permite și celorlalți din locuință să se bucure de el. Sau adaugă câteva picături în apa în care te vei îmbăia la sfârșitul unei zile lungi.
  • Pentru corp – Folosirea uleiului de santal în produsele de îngrijire a pielii este comună. O modalitate extraordinară de îngrijire a pielii este aceasta: amestecă ulei de santal cu un ulei-bază pentru a trata pielea uscată. Fii creativ/ă și amestecă uleiul de santal cu alt ulei esențial pentru a-ți crea propriul blend. Spre exemplu, combină 4-5 picături de ulei de santal cu ulei de trandafiri sau de vanilie într-o loțiune fără parfum pentru a obține un mix romantic, cu note lemnoase. Sau poți încerca să-ți faci propria colonie bărbătească amestecând ulei de santal cu diferite alte uleiuri pentru a crea o aromă masculină. Poți să folosești uleiul de santal și ca bază pentru un balsam pentru păr. Santalul este foarte potrivit pentru a fi adăugat balsamului în scopul de a preveni mătreața.
  • Pentru curățenie și pentru folosirea în casă – Poți să folosești uleiul esențial de santal acasă în numeroase moduri: adaugă câteva picături pe un lemn pe care îl vei pune să ardă în sobă sau în șemineu; folosește-l în mașină, punând 2-3 picături pe aerul condiționat pentru a-ți menține calmul în orele de aglomerație în trafic; întrucât are proprietăți antiseptice, poate ajuta la dezinfectarea mașinii de spălat. (adaugă câte 10-20 de picături la fiecare încărcare).

Efecte adverse și precauții legate de uleiul esențial de santal

Nu se cunosc reacții adverse majore după folosirea uleiului de santal. Anumite persoane se pot confrunta cu iritații minore ale pieii în caz de utilizare topică. La fel ca pentru orice alt ulei, înainte să îl folosești pe corp vei efectua un mic test pe piele. Vei amesteca întotdeauna uleiul de santal cu alt ulei purtător sau cu o loțiune înainte să îl aplici pe piele. Printre cele mai cunoscute uleiuri purtătoare se numără: uleiul de migdale, de jojoba sau de semințe de struguri.

Persoanele care suferă de boli renale și copiii nu vor folosi intern uleiul de santal. Femeile însărcinate sau cele ce alăptează nu ar trebui nici ele să îl utilizeze astfel. Discută cu un specialist înainte să te folosești în orice fel de uleiul de santal dacă este vorba despre sarcină, de perioada de alăptare, dacă suferi de o anumită afecțiune sau dacă urmezi un tratament. Vei alege întotdeauna un ulei esențial de santal ce este 100%  pur, ce are grad terapeutic și este certificat ca fiind organic pentru a te asigura în ceea ce privește puterea, siguranța și eficiența sa.

Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *