Uleiurile esențiale sunt unele dintre cele mai recomandate produse naturale pe care să le ai în casă. În afara de faptul că sunt extrem de versatile, că sunt ușor de găsit și de utilizat, ele pot contribui la îmbunătățirea stării de sănătate. Fie că este vorba despre stres sau despre somn, fie că este vorba despre îngrijirea pielii sau a părului, uleiurile esențiale au un impact pozitiv. Venirea verii este un moment excelent pentru a adăuga colecției tale de uleiuri esențiale unele noi, care să-ți fie de folos în special în acest anotimp. Iată care este trusa ta de uleiuri esențiale pentru vară:
Uleiul esențial de mentă creață
Cu o aromă pură și proaspătă, uleiul esențial de mentă creață este ideal pentru vară. Are proprietăți antiseptice, așa că este ideal pentru rănile și zgârieturile ce pot surveni oricând în timpul drumețiilor sau când te implici în jocuri în aer liber. De asemenea, acest ulei esențial are proprietățile unui insecticid natural, ținând departe insectele nedorite. Dacă îl aplici topic trebuie să îl diluezi într-un ulei purtător (cum ar fi cel de cocos), dar este posibil și să-l combini cu apă, să-l pui într-un recipient tip spray și să-l folosești afară ca să alungi insectele.
Uleiul esențial de lămâie
Este nemaipomenit pentru curățenie, putând fi utilizat pe aproape orice fel de suprafață. Tot ce ai de făcut este să pui câteva picături într-un recipient tip spray pe care să-l ai la îndemână pentru a șterge mese, dulapuri, electrocasnice etc. În acelați timp, uleiul esențial de lămâie acționează ca un repelent, ajutându-te să îndepărtezi musculițe sau orice alte insecte ce se adăpostesc pe fructele sau pe legumele proaspete. Pentru o protecție crescută împotriva insectelor, adaugă câteva picături de ulei esențial într-un vas cu ulei de cocos pe care să-l așezi pe masă. Nu doar că le ții la distanță, dar îți asiguri și un parfum agreabil.
Uleiul esențial de portocală
La fel ca acela de lămâie, și uleiul esențial de portocală acționează ca un repelent, putând fi utilizat în spații interioare sau exterioare pentru a combate insectele. Totodată, oferă o aromă plăcută, dulce și revigorantă. În plus, ajută la îmbunătățirea dispoziției, are proprietăți calmante și antiinflamatorii. Dacă suferi de dureri musculare, de dureri de genunchi sau de alte dureri, încearcă să te masezi cu ulei esențial de portocală (diluat într-un ulei purtător precum cel de migdale sau de cocos) pe zonele afectate.
Uleiul esențial de grapefruit
Este un ulei cu proprietăți antiinflamatorii. Poate fi aplicat pe mușchii sau pe articulațiile dureroase, dar și pe tăieturi, julituri sau zgârieturi. Ca să eviți usturimea, diluează-l într-un ulei purtător. Uleiul esențial de grapefruit poate să facă parte și din rutina ta de îngrijire a pielii. De exemplu, pentru îndepărtarea machiajului, amestecă picături din acest ulei esențial cu ulei de cocos și aplică-l pe față alături de apă călduță.
Uleiul esențial de lămâie verde
Dorești să aduci parfumul verii în casa ta sau la o petrecere în aer liber? Dacă da, uleiul esențial de lămâie verde este cel de care ai nevoie! Adaugă câteva picături într-un recipient cu ulei de cocos și creează o atmosferă tropicală. La fel ca alte uleiuri de citrice, îl poți folosi și ca repelent. Pentru aplicații topice îl diluezi într-un ulei de purtător și este util pentru dureri de cap sau pentru îmbunătățirea dispoziției. Nu în ultimul rând, pune-l într-un recipient tip spray și folosește-l pentru a curăța diverse suprafețe.
Uleiul esențial geranium (de mușcată)
Vara aduce adesea schimbări în program, tulburări de somn sau chiar tulburări de dispoziție (precum stările depresive de exemplu). În aceste condiții, uleiul esențial geranium, un remediu natural antistres și pentru îmbunătățirea dispoziției, este un ajutor extraordinar. De asemenea, ajută la echilibrarea hormonală.
Cum îl poți folosi:
- Pune câteva picături într-un recipient spray cu apă și utilizează-l pentru a parfuma o încăpere;
- Pune-l într-un difuzor pentru aromaterapie;
- Combină-l cu un ulei purtător și aplică-l direct pe zonele cu mușchi dureroși.
Uleiul esențial de eucalipt
Face parte dintre cele mai populare uleiuri esențiale și este vestit pentru aroma sa puternică. În perioada verii se poate folosi pentru proprietățile sale dezinfectante, antibacteriene, fiind perfect pentru zilele în care petreci mult timp în aer liber și este oricând posibil să te alegi cu răni sau zgârieturi. Uleiul esențial de eucalipt poate fi adăugat în șamponul tău preferat pentru a-ți curăța în profunzime scalpul și pentru a stimula foliculii de păr.
Uleiul esențial de lavandă
Pentru că are proprietăți calmante, este ideal pentru zilele de vară în care te confrunți cu tulburări de somn. Uleiul esențial de lavandă te relaxează și să te ajută să te odihnești mai bine. Îl poți folosi în oricare dintre aceste moduri:
- Pune câteva picături pe o cârpă moale, perfect curată, cu care să-ți tamponezi corpul după o baie sau un duș;
- Toarnă câteva picături pe suprafața pernei pe care dormi;
- Amestecă-l și cu ulei de cocos și folosește-l pe post de loțiune înainte să mergi la culcare.
Uleiul esențial clary sage (de salvie)
Este inclus printre cele mai versatile uleiuri esențiale. Spre exemplu, are proprietăți afrodiziace, astringente și antibacteriene. Ajută și la digestie, este un deodorant natural, diminuează impactul stresului și favorizează bună-dispoziția. La fel ca majoritatea uleiurilor esențiale, cel de salvie este foarte puternic, așa că este suficient să folosești una-două picături. Printre utilizările sale se numără:
- Ajută la curățenia pe care o faci acasă;
- Aromaterapia cu ajutorul unui difuzor;
- În combinație cu un ulei purtător, precum este cel de cocos, îl aplici pe abdomen, după o baie (preferabil cu sare Epsom) și te masezi ușor, cu mișcări circulare- Acest demers este benefic pentru aparatul digestiv.
Uleiul esențial de mentă
Se regăsește printre cele mai îndrăgite uleiuri esențiale. Uleiul esențial de mentă este mai mult decât o aromă plăcută în casă, reprezentând un ulei ideal pentru vară întrucât are proprietăți stimulante și purificatoare.
Are utilizări multiple, ca de exemplu:
- Diluat într-un ulei purtător, precum este de cocos, ușurează durerile musculare;
- Aromaterapie cu ajutorul difuzorului;
- Repelent pentru insecte;
- Poate fi amestecat cu un șampon pentru curățarea și stimularea foliculilor de păr de pe scalp.