Blog

uleiuri esentiale pentru migrene

Uleiurile esențiale sunt substanțe foarte concentrate, obținute din frunze, tulpini, flori, rădăcini, din scoarță sau din alte părți ale unei plante. Aromaterapia presupune adesea utilizarea uleiurilor esențiale ce oferă beneficii pentru sănătate, ca de exemplu diminuarea stresului sau îmbunătățirea circulației sanguine datorită stimulilor senzoriali (aroma uleiurilor). De asemenea, uleiurile esențiale sunt binevenite pentru ameliorarea unor probleme de sănătate des întâlnite, precum durerile de cap obișnuite sau migrenele. Astfel, uleiurile esențiale au efecte diferite asupra acestor dureri. În același timp, avantajul utilizării lor este că nu conduc la numeroasele efecte nedorite pe care le pot avea medicamentele prescrise de obicei în caz de migrene sau dureri de cap. De pildă, anumite uleiuri esențiale pot reduce stresul, ceea ce ușurează durerile de cap tensionale sau pur și simplu ameliorează durerile. Înainte de a le folosi, uleiurile esențiale trebuie diluate într-un ulei purtător cum ar fi cel de cocos, de măsline, de migdale dulci sau de jojoba. Tot ce ai de făcut este să pui 5 picături de ulei esențial în 30 g ulei purtător. Uleiurile esențiale nu trebuie niciodată să fie aplicate direct pe piele fără a fi diluate în ulei purtător și nici nu trebuie ingerate. Descoperă cele mai cunoscute uleiuri esențiale pentru migrene și dureri de cap:

Uleiul esențial de eucalipt

Dacă durerile tale de cap sunt provocate de probleme la nivelul sinusurilor, atunci uleiul esențial de eucalipt îți poate deveni cel mai bun prieten. Uleiul o să-ți deschidă pasajele nazale, o să-ți curețe sinusurile și o să te elibereze de tensiunile ce duc la dureri de cap. Conform unui studiu din anul 1994, un mix dintre uleiul esențial de mentă, de eucalipt și de etanol are efecte relaxante asupra minții și corpului, așa că este util în ameliorarea durerilor de cap [1].

Cum să îl folosești:

Spre exemplu, poți pune o picătură de ulei esențial de eucalipt în ulei purtător și apoi să te masezi pe piept cu acest amestec. De asemenea, poți să adaugi uleiul esențial de eucalipt în apă fierbinte și să inspiri vaporii formați.

Uleiul esențial de lavandă

Se folosește adesea pentru diminuarea stresului și pentru relaxare. Sunt disponibile numeroase dovezi care arată că uleiul esențial de lavandă este de ajutor pentru durerile de cap obișnuite și pentru migrene. Astfel, să inspiri aroma acestui ulei este binevenit în cazul episoadelor de migrenă. Potrivit unui studiu din anul 2013, s-a constatat că participanții au sesizat o reducere a durerilor după numai 15 minute în care au inhalat aroma uleiului esențial de lavandă [2].

Cum îl folosești:

Poți să aplici topic uleiul esențial de lavandă, să-i inspiri aroma datorită unui difuzor sau să-l adaugi, după ce l-ai diluat într-un ulei purtător, într-o baie caldă, alături de alte uleiuri.

Uleiul esențial de mentă (peppermint)

Este unul dintre cele mai utilizate uleiuri esențiale pentru dureri de cap sau pentru atacuri migrenoase. Conținând mentol, ajută la relaxarea mușchilor și la diminuarea durerii. Aplicând topic ulei esențial de mentă, poți face față mai ușor durerilor de cap tensionale sau crizelor migrenoase.

Cum îl folosești:

Diluează-l într-un ulei purtător, precum este cel de cocos de exemplu și masează-te cu el pe tâmple.

Uleiul esențial de mușețel

Acest ulei esențial relaxează mușchii și întreg corpul și, din acest motiv, este binevenit și în caz de dureri de cap tensionale. Totodată, are efecte pozitive asupra anxietății și a insomniei, cauze responsabile și de apariția durerilor de cap. Atenție! Femeile însărcinate nu trebuie să folosească ulei esențial de mușețel întrucât există riscul de pierdere a sarcinii.

Cum îl folosești:

Poți să pui câteva picături de ulei esențial de mușețel (diluat în ulei purtător) în apa în care te îmbăiezi sau în apă fierbinte ca să poți inhala vaporii.

Uleiul esențial de rozmarin

Are puternice proprietăți antiinflamatorii și analgezice. Este folosit de sute de ani în medicina tradițională pentru efectele sale calmante în caz de stres, pentru ameliorarea durerilor, dar și pentru îmbunătățirea circulației sanguine, toate acestea fiind de ajutor și în situația în care te confrunți cu dureri de cap. Un studiu din anul 2013 a arătat că uleiul esențial de rozmarin, alături de alte medicamente, contribuie la gestionarea simptomelor neplăcute ce însoțesc durerile de cap [3]. În același timp, uleiul reduce insomnia și relaxează mușchii, aceste efecte fiind de folos și în cazul durerilor de cap.

Cum îl folosești:

Masează-ți zona dureroasă cu câteva picături de ulei de rozmarin, diluat într-un ulei purtător. Se spune că și aroma uleiului esențial de rozmarin- de exemplu, când o inspiri de pe piele sau când faci o baie caldă- ușurează durerile.

Posibile riscuri și complicații ale utilizării uleiurilor esențiale

În general, toate aceste uleiuri esențiale pentru migrene sunt sigure și nu au la fel de multe efecte adverse ca medicamentele cu prescripție medicală sau fără prescripție ce se folosesc de obicei pentru tratarea migrenelor și a durerilor de cap simple. Cel mai important risc asociat cu utilizarea uleiurilor esențiale este o reacție alergică sau o iritație. Astfel, să le aplici pe piele poate duce la iritații, dar și la manifestări precum o senzație de arsură sau de înțepătură, înroșire, prurit. Trebuie neapărat să diluezi într-un ulei purtător toate uleiurile esențiale înainte să te apuci să le aplici pe piele.

Ca să previi iritațiile, încearcă să faci un test pe piele: aplică uleiul esențial ales, câteva picături, pe o suprafață mică a pielii. Dacă nu observi nimic neobișnuit într-un interval de 24-48 de ore, înseamnă că îl poți folosi în siguranță.  

Sunt foarte puține uleiuri esențiale recomandate pentru copiii sub vârsta de 1 an, pentru femeile însărcinate sau pentru cele aflate în perioada de alăptare. Uleiurile esențiale pot duce la efecte nedorite dacă suferi de afecțiuni precum astm sau boli de inimă. Stai de vorbă neapărat cu un medic înainte să utilizezi uleiurile esențiale ca să te asiguri că acestea nu îți vor agrava problemele de sănătate pe care le ai. Cumpără numai uleiuri esențiale de calitate, produse de o companie de renume.

Concluzie

Uleiurile esențiale pentru migrene au numeroase beneficii dacă sunt folosite corect, fiind binevenite inclusiv pentru a preveni sau a trata stresul, anxietatea, depresia. Când este vorba despre uleiurile esențiale, amintește-ți că nu este nevoie să folosești cantități mari- una până la trei picături sunt suficiente. În situația în care durerile de cap sau episoadele marcate de migrene interferează semnificativ cu viața de zi cu zi, adresează-te unui medic. În cazul durerilor severe sau frecvente, este cel mai bine să te folosești de uleiurile esențiale în completarea unui tratament bazat pe medicamente prescrise de un specialist.

Studii:

1. Göbel, H et al, Effect of peppermint and eucalyptus oil preparations on neurophysiological and experimental algesimetric headache parameters, Cephalalgia, iunie 1994.

2. Koulivand, Peir Hossein et al, Lavender and the Nervous System, Evidence- Based Complementary and Alternative Medicine, martie 2013;

3. Solhi, Hassan et al, Beneficial Effects of Rosmarinus Officinalis for Treatment of Opium Withdrawal Syndrome during Addiction Treatment Programs: A Clinical Trial, Addiction& Health, 2013, 5 (3-4), pp. 90-94;

Share this post
COSUL TAU
  • No products in the cart.
0