Blog

cum sa gatesti cu uleiuri esentiale1

          

Uleiurile esențiale sunt esențe concentrate, obținute din uleiurile naturale regăsite în plante. În ultimii ani, uleiurile esențiale au devenit tot mai populare. Fie că este vorba despre câteva picături de ulei esențial de lavandă pe care îl strecori în produsele tale preferate de spa, fie că este vorba despre uleiurile ce se utilizează pentru lumânările de aromaterapie sau despre cele pe care le pui oricând într-un difuzor, acestea sunt tot mai prezente. Când sunt procesate într-un anumit fel, uleiurile esențiale sunt sigure pentru a le folosi când gătești, așa cum faci, de exemplu, cu esența de vanilie sau de migdale. Dacă te-ai întrebat cum să gătești cu uleiuri esențiale acum vei afla răspunsul!

Poți să faci rost de numeroase variante de uleiuri esențiale atât online, cât și în anumite farmacii în care ai posibilitatea să faci rost de cele ce sunt sigure și pentru gătit. Chiar dacă la prima vedere găsești uleiuri populare precum este cel de lavandă sau clary sage, pe măsură ce începi să cauți cu atenție ajungi la concluzia că anumite uleiuri esențiale se pretează de minune nu numai în difuzorul tău, ci și în bucătărie. Exemple în acest sens sunt uleiul esențial de portocală, de busuioc, de rozmarin, de cuișoare etc.

Înainte de orice, trebuie să știi că nu toate uleiurile esențiale sunt la fel. Astfel, multe dintre cele care sunt comercializate pentru aromaterapie sau pentru baie nu sunt potrivite și pentru uz intern. De aceea, până să te orientezi spre sortimente utile și pentru gătit, asigură-te că acestea sunt 100% pure, organice, certificate și pentru consum intern. Abia după aceea le poți valorifica în oricare dintre aceste moduri:

 Când îți este greu să găsești anumite ingrediente pentru preparatele tale

Spre exemplu, când vrei să pregătești un preparat mai special, precum este o înghețată cu piersici și cu aromă de lavandă, ia în calcul să utilizezi uleiul esențial de lavandă. În loc să cauți flori de lavandă, este mai la îndemână să faci rost de ulei esențial din această plantă. Achiziționându-l, ai parte de o investiție pe termen lung, făcând economie.  

cum sa gatesti cu ulei esential de lavanda

Când dorești să înlocuiești anumite ingrediente

Uleiurile esențiale sunt o soluție avantajoasă și când nu ai la îndemână anumite ingrediente. De pildă, dacă te-ai hotărât să prepari o rețetă pentru care este nevoie de coajă de lămâie și nu ai nicio lămâie prin casă, câteva picături de ulei esențial de lămâie te pot salva. La fel de util este să faci rost și de alte uleiuri esențiale pe bază de citrice, spre exemplu de grapefruit, de lămâie verde sau de portocală.

În același timp, uleiuri esențiale cum ar fi cel de oregano, de cimbru sau de busuioc sunt binevenite pentru numeroase rețete italiene sau pur și simplu pentru a îmbunătăți sosurile pentru paste cumpărate din comerț. Nu uita însă că aceste uleiuri esențiale sunt puternice, prin urmare este suficient să utilizezi 1-2 picături pentru a conferi aroma dorită.

Când vrei să pui în valoare anumite preparate

Întrucât uleiurile esențiale sunt puternice, sunt ideale pentru a intensifica aroma unor preparate. De pildă, dacă pregătești vafe, poți să adaugi în compoziția lor câteva picături de ulei esențial de portocală. De asemenea, dacă îți place să conferi o aromă de lămâie ceaiului tău negru, mizează pe 1-2 picături de ulei esențial de lămâie. Altă variantă pe care o poți testa este și aceasta: să adaugi ulei esențial de busuioc sau de rozmarin în uleiul de măsline extravirgin. Procedând așa, poți să obții un sos delicios, foarte aromat, pentru pâinea proaspătă.

Cum să gătești folosindu-te de uleiurile esențiale

În condițiile în care uleiurile esențiale sunt puternice, gândește-te mereu la următorul aspect: câteva picături echivalează cu aproximativ o linguriță dintr-un extract (gândește-te, de exemplu, la cel de lămâie, de migdale, de mentă).  Ține seama de acest detaliu de fiecare dată când vrei să adaugi arome sau să înlocuiește anumite ingrediente.

Totodată, deoarece uleiurile esențiale nu se folosesc des în rețete, trebuie să știi când este cazul să le adaugi. De exemplu, o regulă importantă este să faci asta către finalul procesului de gătire, astfel încât aroma lor să se conserve cât mai bine. În cazul în care ai o rețetă la care uleiul esențial nu poate fi adăugat mai târziu, poți să compensezi acest lucru adăugând 1-2 picături în plus în compoziție.

Trebuie să știi și că anumite uleiuri esențiale sunt mai puternice decât altele. De pildă, uleiurile esențiale de scorțișoară,  de cuișoare, de oregano sau de cimbru sunt foarte puternice, așa că ai grijă când le utilizezi. De altfel, dacă vrei să le folosești la gătit, este preferabil să recurgi la o scobitoare, pe care să o introduci în recipientul în care se află uleiul ales, în loc să te bazezi pe picurător. Spre exemplu, este mai bine să adaugi treptat ulei esențial de scorțișoară într-un preparat în loc să folosești dintr-odată o cantitate prea mare. Acum, după ce ai aflat toate aceste detalii, a venit momentul să achiziționezi uleiuri esențiale pe care să le aduni în dulapul tău din bucătărie. Sunt toate șansele să ai nevoie de ele mai mult decât îți închipui!  

Share this post
COSUL TAU
  • No products in the cart.
0