Blog

remedii cu ulei de cimbru

Uleiul esențial de cimbru este unul dintre cele mai apreciate uleiuri în aromaterapie. Puternic, având efect de încălzire și o aromă specială, nu reprezintă numai un tonic natural pentru minte și corp, ci este util și în ameliorarea unor simptome neplăcute ce însoțesc infecțiile de pe tractul respirator. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos, poți descoperi cele mai eficiente remedii cu ulei de cimbru, de ce este binefăcător pentru răceală și gripă și cum îl poți pune în valoare pentru a avea parte de efectele așteptate.

Uleiul esențial de cimbru: compoziție și proprietăți

Se obține prin distilarea cu vapori de apă a părților aeriene (frunze și flori) ale cimbrului, Thymus vulgaris. Primul proces de distilare produce ulei de cimbru roșu, cu o aromă picantă, folosit de obicei în industria parfumurilor. Dacă uleiul roșu trece prin al doilea proces de distilare, rezultă un ulei galben deschis. Acesta se utilizează în aromaterapie.  

Înainte de a afla care sunt remediile cu ulei esențial de cimbru la care poți apela în caz de răceală sau gripă, trebuie să știi că acesta conține compuși valoroși, cei mai cunoscuți fiind: carvacrol, timol, linalool, cineol, borneol. Datorită lor, are numeroase proprietăți benefice pentru organism, fiind:

  • antibacterian;
  • antiviral;
  • antifungic;
  • antitusiv;
  • analgezic;
  • antispasmodic;
  • carminativ: contribuie la calmarea durerilor abdominale, favorizând eliminarea gazelor;
  • cicatrizant;
  • emenagog: stimulează fluxul menstrual;
  • expectorant;
  • stimulant.

De ce uleiul de cimbru este util pentru aparatul respirator

Cimbrul este vestit încă din cele mai vechi timpuri pentru efectele sale pozitive asupra problemelor ce pot interveni pe tractul respirator. Spre exemplu, în medicina persană se folosea mai ales pentru tuse și infecții ale tractului respirator superior. De asemenea, era utilizat și în medicina tradițională chineză sau în cea ayurvedică pentru dureri de gât, bronșite sau pentru tuse „lătrătoare”.

În zilele noastre, s-a constatat că uleiurile esențiale din cimbru, timolul și carvacrolul, se absorb rapid și ajung direct la celulele de la nivelul bronhiilor. Acolo stimulează activitatea celulelor ciliate, care formează mucoasa umedă a fiecărui pasaj bronșic. Odată ce se întâmplă așa, mucusul poate fi eliminat mai repede. Practic, uleiul de cimbru are efect relaxant asupra bronhiilor, fiind binevenit pentru tusea uscată, pentru bronșită, dar și pentru faringite sau laringite. În plus, contribuie și la eliminarea depozitelor de mucus din pasajele nazale.

În același timp, datorită proprietăților antiinflamatorii, antibacteriene și antivirale, cimbrul ajută în cazul infecțiilor generate de virusul gripal. De altfel, potrivit unui studiu publicat în anul 2020 în „Molecules”, în urma testelor in vitro s-a constatat că extractul de cimbru și uleiul esențial au proprietăți antivirale, fiind eficiente în special în cazul virusului gripal influenza de tip A [1].

Nu în ultimul rând, poți recurge la remedii cu ulei de cimbru pentru răceli sau gripe și din acest motiv: prin compușii săi antioxidanți, bioactivi, cimbrul are efecte benefice asupra sistemului imunitar. În aceste condiții, diminuează riscul de a contacta diverse infecții și sprijină organismul pentru a le contracara cât mai ușor.

Remedii cu ulei de cimbru pentru răceală și gripă

Pentru redobândirea stării de bine în caz de răceală sau gripă, uleiurile esențiale îți pot fi aliați de nădejde. Uleiul de cimbru este util în combaterea diferiților agenți patogeni și, prin proprietățile sale calmante, reduce disconfortul provocat de congestia nazală și/sau sinusală ori de gâtul iritat și inflamat. Iată câteva exemple de remedii cu acest ulei esențial:

Inhalarea aromei prin difuzare

Difuzarea este o metodă excelentă de a profita de efectele terapeutice ale uleiului de cimbru. Tot ce ai de făcut este să pui în difuzor 3-4 picături de ulei esențial și să stai în preajma difuzorului în jur de 10 minute. Repetă demersul de trei ori pe zi. Alegând acest mod de utilizare a uleiului de cimbru poți să te protejezi pe tine, dar și pe cei dragi, în cazul în care o persoană cu o infecție respiratorie vine în casa voastră. Este suficient să lași difuzorul să meargă în încăperea în care a stat persoana respectivă ca să te asiguri că aerul se purifică.

Copiii, persoanele cu astm, femeile însărcinate și animalele de companie nu trebuie să stea în locul în care se difuzează uleiul de cimbru astfel încât să nu existe riscul de a se confrunta cu reacții nedorite.

10206 Cimbru INSTA

Inhalații cu aburi

Aburii calzi, încărcați cu uleiul esențial, ușurează tusea, expectorația, calmează durerea de cap provocată de inflamația sinusurilor și te ajută să respiri mai bine. Ca să te pregătești să faci o inhalație cu aburi, urmează pașii de mai jos:

  • Umple un vas mare cu 2-3 căni de apă fierbinte;
  • Adaugă în apă 5-10 picături de ulei esențial de cimbru;
  • Apleacă-te deasupra recipientului cu apă și cu ulei și acoperă-ți capul cu un prosop: ai grijă să nu te apropii prea mult de apă ca să nu riști să te arzi;
  • Inhalează aburii formați pentru 5-10 minute.

Pentru un efect expectorant sporit, poți să adaugi, în apa fierbinte, acest mix de uleiuri esențiale: 6 picături de ulei de cimbru, 2 picături de ulei de eucalipt și 2 picături de ulei esențial de lămâie.

Masaj pe piept

În cazul în care te supără tusea, cel mai la îndemână este să recurgi la acest remediu cu ulei de cimbru: un masaj reconfortant, cald. Înainte să folosești uleiul, asigură-te că nu ești în pericol să dezvolți o iritație sau o alergie. În acest scop, amestecă 1-2 picături ulei de cimbru cu un ulei purtător și aplică amestecul pe partea interioară a brațului.  Acoperă porțiunea de piele pe care ai pus uleiul ca nu cumva să vină în contact cu apa. Dacă în decurs de 24 de ore nu apare nicio reacție, înseamnă că îl poți folosi în siguranță.

Pentru a-ți face masaj pe piept, amestecă 10 picături de ulei esențial cu o jumătate de cană de ulei purtător încălzit. Masează-te cu mișcări circulare, blânde.

Comprese calde

Și acest remediu natural cu ulei de cimbru este numai bun pentru a ușura tusea, congestia de pe piept, durerile de gât și pentru a diminua senzația de presiune de la nivelul sinusurilor.

Pentru aplicarea unei comprese calde, procedează astfel:

  • Adaugă 2 picături ulei esențial de cimbru într-o sticlă cu 500 ml apă caldă;
  • Agită bine sticla și înmoaie în apă o bucată de cârpă moale, curată;
  • Stoarce bine cârpa și aplic-o pe zona cu probleme: pe frunte, pe gât sau pe piept;
  • Acoperă compresa cu un tricou vechi sau cu un prosop și las-o să acționeze 2-4 ore;
  • Este indicat să aplici o asemenea compresă de trei ori pe zi, până când te simți mai bine.

Roll-on cu mix de uleiuri esențiale

Datorită unui roll-on cu uleiuri esențiale nu numai că îți stimulezi sistemul imunitar să contracareze mai rapid infecția respiratorie, dar îi poți proteja și pe cei dragi de îmbolnăvire. Pentru a crea un roll-on acasă, ai nevoie de:

  • O sticluță roll-on de 10 ml;
  • Uleiuri esențiale: de cimbru, de lămâie, de oregano, de rozmarin, de ghimbir;
  • Ulei purtător.

După ce ai la îndemână sticluța și uleiurile, respectă aceste instrucțiuni:

  • Pune câte 2 picături din fiecare ulei esențial în sticluță: dacă vrei să le folosești pentru un copil mai mic de 10 ani, renunță la uleiul de rozmarin;
  • Umple sticluța cu uleiul purtător ales;
  • Asigură-te că porțiunea cu roller-ul se fixează perfect în sticluță.

Înainte de fiecare utilizare, agită bine sticluța și aplică roll-on-ul pe tălpi de 2-3 ori pe zi.

Precauții privind utilizarea uleiului esențial de cimbru

Înainte de orice, ține minte următorul aspect: dacă ești alergic/ă la mentă, înseamnă că poți avea o reacție alergică și la uleiul de cimbru. De aceea, este cel mai bine să-l eviți.

De asemenea, în anumite cazuri, uleiul de cimbru poate genera efecte nedorite, precum:

  • Amețeli;
  • Dureri de cap;
  • Conjunctivită;
  • Slăbiciune musculară;
  • Iritații gastrointestinale.

Uleiul de cimbru nu trebuie folosit pentru copii și pentru femeile însărcinate și nu se ingerează.

 În situația în care este vorba despre o persoană aflată în perioada de alăptare, discută cu un medic înainte de utilizare. Totodată, trebuie să ceri sfatul acestuia și dacă urmezi un tratament cu medicamente anticoagulante sau pentru tratarea hipertensiunii arteriale.

Nu în ultimul rând, deși o baie caldă poate fi considerată un remediu cu ulei de cimbru binefăcător în caz de răceală sau gripă, nu scăpa din vedere acest aspect: uleiul este puternic și poate conduce la iritație sau la sensibilizarea pielii. Din acest motiv, este preferabil să nu îl pui în apa în care te îmbăiezi, chiar dacă îl diluezi în prealabil cu un ulei purtător.

Studii:

1.Kowalczyk, Adam et al, Thymol and Thyme Essential Oil—New Insights into Selected Therapeutic Applications, „Molecules”, publicat septembrie 2020

Alte surse: aromaweb.com, apotheke-am-herrfurplatz.de, drcrista.com, healthline.com, livingwellmom.com, netmeds.com, newdirectionsaromatics.com,  verywellhealth.com, zums.ac.ir

Share this post
COSUL TAU
  • No products in the cart.
0