Blog

simptomele alergiilor de toamna

Alergiile sezoniere sunt unele dintre cele mai comune probleme de sănătate și te pot afecta la orice vârstă. Din fericire, există numeroase soluții naturale pentru gestiona mai ușor simptomele alergiilor de toamnă și pentru a depăși stările neplăcute. Printre asemenea soluții se regăsesc și uleiurile esențiale care, prin proprietățile lor unice, sunt capabile să readucă starea de bine în situația în care tu sau cineva drag ție aveți de suferit din pricina unei alergii de toamnă. Descoperă câteva dintre uleiuri esențiale care nu trebuie să-ți lipsească din casă, putând fi valorificate în diferite moduri.

Care sunt cauzele alergiilor de toamnă

  • Plantele și polenul

Cea mai cunoscută plantă ce poate fi responsabilă pentru o alergie de toamnă este ambrozia, în special pe la jumătatea lunii septembrie. Potrivit „Colegiului American pentru Alergie, Astm și Imunologie”, o singură plantă poate produce până la 1 miliard de particule de polen, ce pot călători la mare distanță. Cu cât crește expunerea la polen, cu atât se mărește și riscul de a trece printr-o reacție alergică, atenționează medicii.

  • Mucegaiul

Pe de o parte, pe măsură ce nivelul de umezeală crește toamna, în zonele umede din locuința ta (cum ar fi în baie sau în pivniță) sporii de mucegai se extind. Pe de altă parte, aceștia se dezvoltă bine și în mediul din afara casei. De pildă, grămezile de frunze umede sunt o „gazdă” bună pentru mucegai. Când sporii sunt inspirați, conduc la respirație șuierătoare și pot agrava astmul.

Simptomele alergiilor de toamnă

La fel ca alte alergii sezoniere, cele care survin toamna se recunosc după simptome precum:

  • Ochi iritați, apoși, care curg;
  • Congestie nazală;
  • Strănut;
  • Dureri de cap;
  • Senzația de mâncărime în gât;
  • Erupții pe piele, însoțite de mâncărimi;
  • Cearcăne negre.

Uleiuri esențiale pentru simptomele alergiilor de toamnă

Înainte să te apuci să utilizezi uleiuri esențiale menite „să dojenească” manifestările dezagreabile ce însoțesc o alergie de toamnă, este indicat să consulți un medic. Acționează cu prudență și stai de vorbă și cu un specialist în aromaterapie, în condițiile în care anumite uleiuri pot agrava o alergie.

Dintre uleiurile esențiale cele mai apreciate pentru efectele lor benefice în caz de alergii sezoniere fac parte:

Uleiul esențial de arbore de ceai

image

Este unul dintre cele mai puternice uleiuri esențiale pe care le poți utiliza pentru a trece peste alergiile sezoniere. Pe de o parte, uleiul esențial de arbore de ceai distruge alergenii din aer, inclusiv sporii de mucegai. Pe de altă parte, grație proprietăților sale antiinflamatorii, când îi inhalezi aroma sinusurile tale scapă de congestie și poți simți o adevărată ușurare văzând că poți respira mai bine.

Tocmai efectele antiinflamatorii ale acestui ulei esențial sunt puse în valoare dacă îl folosești pentru a-ți pregăti o compresă rece, menită să-ți reducă inflamația și mâncărimile provocate de o alergie ce se manifestă și la nivelul pielii. Tot ce ai de făcut este să înmoi o cârpă curată în apă călduță, adăugând și câteva picături de ulei de arbore de ceai. Aplică pe zonele cu eczemă și lasă să acționeze cam 10 minute. Dacă te simți bine, repetă demersul după câteva ore.   

Uleiul esențial de eucalipt

image 1

Într-un studiu publicat online în anul 2010 în „Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine” s-a subliniat faptul că prin folosirea unui amestec de uleiuri esențiale, printre care și cel de eucalipt, se pot diminua simptome respiratorii precum tuse, răgușeală, dureri în gât. Acestea pot însoți și o alergie sezonieră. În afară de uleiul de eucalipt, în amestecul din studiu au fost incluse: cel de rozmarin, de mentă, de oregano sirian. [1]

Alt argument pentru care merită să incluzi și uleiul esențial de eucalipt în colecția ta de uleiuri ce „dojenesc” simptomele unei alergii de toamnă este și acesta: contribuie la decongestionarea sinusurilor, facilitând eliminarea mucusului și ușurându-ți respirația.

Uleiul esențial Frankincense (de tămâie)

image 2

Înainte de orice, acest ulei are proprietăți antiinflamatorii, de aceea este un aliat de nădejde și în cazul unei alergii sezoniere. Un studiu, publicat tot „Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine”, a analizat efectele unui amestec de uleiuri esențiale asupra simptomelor rinitei alergice și modul în care acesta contribuie la îmbunătățirea calității vieții. Prin participarea la studiu a unui grup de adulți cu vârsta cuprinsă între 20 și 60 de ani, s-a adus în prim-plan următorul fapt: în uleiul esențial Frankincense se găsește compusul numit alpha-pinene, ce influențează pozitiv activitatea antiinflamatorie a interleukinei-4. Oamenii de știință au formulat această concluzie după ce participanții au fost rugați să inhaleze (câte 5 minute, de două ori pe zi, timp de 7 zile), aroma mixului cu ulei esențial de santal, de Ravensara/Ravintsara (de camfor), de tămâie, de mușcată [2].

De altfel, pentru a mai scăpa de congestia nazală, de strănut, pentru a dormi mai bine și pentru a avea mai multă energie, poți încerca să inhalezi, cu ajutorul unui difuzor, aroma provenită din următoarea combinație de uleiuri esențiale: 3 picături de ulei esențial Frankincense, 2 picături de ulei esențial de santal și 1 picătură ulei Ravensara. Cel mai bine este să faci ședința de aromaterapie cu 30 de minute înainte de culcare.

Uleiul esențial de lavandă

07.12 lavanda

Pe de o parte, aroma acestui ulei deschide căile respiratorii și are efect antihistaminic, contracarând simptomele alergiei. Pe de altă parte, calmează gâtul iritat și durerile de cap. Totodată, uleiul esențial de lavandă are proprietăți antiinflamatorii și de aceea este adecvat inclusiv pentru alergiile de la nivelul pielii, diminuând iritația și pruritul.

Nu uita că este util în cazul unei alergii de toamnă și din acest motiv:  aroma sa te scapă de stările de anxietate și îți asigură un somnul odihnitor, atât de important când nu te simți deloc în largul tău din cauza alergiei.

Uleiul esențial de lămâie

5 Lamaie INSTA
5 Lamaie INSTA

Trebuie să-l incluzi și pe el printre uleiurile ce „dojenesc” simptomele unei alergii de toamnă din următorul motiv: contribuie la reducerea inflamației din corp, inclusiv de la nivelul pasajelor nazale și al gâtului, ceea ce ușurează congestia și disconfortul. Unul dintre cele mai apreciate efecte ale sale este acesta: reduce acumulările de mucus ce pot conduce la tuse și la infecțiile sinusurilor.

Mai mult decât atât, îl poți folosi și pe post de dezinfectant, care te scapă de alergenii ce se pot găsi pe diverse suprafețe, printre care praful, polenul și mucegaiul. În acest scop, pune laolaltă 40 de picături de ulei esențial de lămâie și 20 de picături de ulei esențial de arbore de ceai într-un recipient tip spray (cam de 400 ml) cu apă distilată și cu oțet alb. Împrăștie spray-ul în locurile în care se pot afla alergenii: pe mobilă, pe jaluzele, perdele, pe dulapurile din bucătărie etc.

Uleiul esențial de mentă

03.06 Menta INSTA

În primul rând, uleiul esențial de mentă este capabil, prin proprietățile sale antiinflamatorii și decongestionante, să ușureze câteva dintre simptomele ce însoțesc o alergie de toamnă, de exemplu nasul înfundat. În al doilea rând, având efect relaxant asupra musculaturii netede, ajută la reducerea contracțiilor ce favorizează tusea.

Nu în ultimul rând, acest ulei esențial conține mentol, care stimulează deschiderea căilor respiratorii. Mai mult decât atât, mentolul are efect răcoritor și de aceea ameliorează durerile de cap provocate de presiunea sinusală.

Uleiul esențial de mușețel

81912 Produs Musetel German INSTA

O sinteză de studii publicată în „Molecular Medicine Reports” a adus în atenție și proprietățile uleiului esențial de mușețel. Una dintre cele mai importante este cea antiinflamatorie, iar în aceste condiții este de ajutor pentru a ameliora inflamarea mucoaselor, atât la nivelul pielii, cât și al aparatului respirator [3]. De pildă, amestecat cu un ulei purtător reduce iritațiile și mâncărimile ce însoțesc eczemele prezente într-o alergie și, dacă i se inhalează aroma, calmează sinusurile iritate și contribuie la eliminarea excesului de mucus.

În acest context, dacă te confrunți cu congestie sinusală când ai o alergie de toamnă, apelează la următorul „truc”: pune 1 picătură de ulei esențial de mușețel roman la 1 linguriță de ulei de jojoba și tamponează-te cu amestecul în jurul ochilor (dar nu insista pe această zonă), pe nas și în zona pomeților.

Cum să folosești uleiurile esențiale pentru simptomele alergiilor de toamnă

Nu este deloc dificil să „dojenești” simptomele nu tocmai plăcute ale unei alergii de toamnă utilizând uleiurile esențiale în oricare dintre aceste moduri:

Prin difuzare

Te poți simți mai bine când ai o alergie sezonieră, manifestată mai ales la nivelul aparatului respirator, dacă pui câteva picături de ulei esențial într-un difuzor sau într-un suport ceramic pentru aromaterapie.  

Prin inhalarea directă a aromei

Dacă dorești, poți să inspiri aromele binefăcătoare ale uleiurilor esențiale direct din recipient sau punând 1-2 picături pe o batistă sau chiar pe o față de pernă. În același timp, poți să faci inhalații cu uleiuri esențiale în felul următor: pune câteva picături de ulei esențial într-un vas cu apă fierbinte și inspiră apoi vaporii formați.

Prin aplicații topice

Acestea sunt ideale când există manifestări alergice la nivelul pielii. Ai grijă să amesteci întotdeauna uleiul esențial cu un ulei purtător (de cocos, de jojoba, de migdale etc.). Este recomandat să ții cont de următoarea proporție: 2 picături de ulei esențial la 1 lingură ulei purtător.

Prin masaj

Spre exemplu, dacă suferi din cauza tusei ce însoțește o alergie de toamnă, poți să te masezi pe piept cu un mix de 2-3 picături de uleiuri esențiale (de eucalipt, de lavandă, de mentă), amestecat cu 1 lingură de ulei purtător. Masează-te pe piept câteva minute și, dacă simți nevoia, poți să aplici amestecul și pe tâmple sau în spatele gâtului pentru ameliorarea unei dureri de cap.

Prin aplicare pe suprafețele pe care se pot strânge alergenii

Câteva dintre uleiurile esențiale prezentate, precum cel de arbore de ceai, de lămâie sau de eucalipt, sunt numai bune pentru a distruge mucegaiul, unul dintre factorii responsabili pentru declanșarea unei alergii. În acest scop, poți să pui 20 de picături de ulei esențial și 1 lingură de oțet alb la 1 cană de apă. Amestecul poate fi turnat într-un recipient tip spray și aplicat, de exemplu, în baie, pe faianța din bucătărie etc.

Precauții în ceea ce privește utilizarea uleiurilor esențiale în caz de alergii

Ca să te bucuri de rezultatele așteptate în ceea ce privește uleiurile esențiale utile pentru a „dojeni” simptomele unei alergii de toamnă, ține seama și de următoarele sfaturi:

  • Uleiurile esențiale se aplică pe piele doar după ce sunt diluate într-un ulei purtător;
  • Înainte să aplici pe piele un ulei esențial, testează-l pentru 24 de ore pe o porțiune mică de piele (de exemplu, pe antebraț) ca să vezi cum reacționezi la el;
  • Nu folosi intern uleiurile esențiale;
  • Ai grijă când aplici topic uleiuri de citrice, întrucât acestea cresc sensibilitatea la soare și pot duce la decolorarea pielii pe anumite porțiuni;
  • Mizează numai pe uleiuri de cea mai bună calitate.

Înainte să folosești un ulei esențial, discută mai întâi cu un medic, în special dacă este vorba despre oricare dintre situațiile de mai jos:

  • Sarcină
  • Alăptare
  • Persoana ce urmează să utilizeze uleiul respectiv este mai mică de 5 ani, este în convalescență după o boală îndelungată, suferă de astm, este vârstnică etc.;
  • Se urmează deja un tratament pentru anumite afecțiuni.

Share this post
COSUL TAU
  • No products in the cart.
0