Blog

respiratie sanatoasa scaled

Congestia nazală nu este deloc agreabilă. Te poate face să respiri cu dificultate şi te va împiedica să dormi. De asemenea, poate să determine presiune dureroasă în spatele ochilor, poate să antreneze secreţii nazale abundente și poate să provoace o tuse supărătoare. Unele uleiuri esenţiale pentru nas înfundat pot curăţa pasajele nazale şi pot uşura presiunea sinusală şi alte simptome ale congestiei.

Beneficiile uleiurilor esenţiale

 1. Anumite uleiuri esenţiale pentru nas înfundat sunt o alternativă naturală la medicamentele de sinteză
 2. Anumite uleiuri esenţiale sunt capabile să amelioreze simptomele congestiei
 3. Uleiurile esenţiale au fost folosite de secole ca o metodă naturală de a susţine sănătatea fizică şi emoţională. Când ne săturăm de medicamentele de sinteză, ne întoarcem adesea la remedii naturale precum uleiurile esenţiale.

Unele persoane folosesc medicamente fără prescripţie medicală pentru congestia nazală sau apelează la antibiotice pentru congestia sinusală şi pentru infecţii ale sinusurilor. Aceste soluţii nu sunt însă potrivite pentru oricine. Medicamentele pentru congestie care se pot achiziţiona fără prescripţie medicală pot interacţiona cu medicamentele cu prescripţie şi nu sunt recomandate pentru persoanele aflate în situaţii mai speciale, precum sarcina sau tensiunea arterială ridicată. Aceste medicamente pot duce la reacţii adverse, precum: ameţeli, dureri de cap, stări de agitaţie, creşterea nivelului tensiunii arteriale, creşterea ritmului cardiac.

Anumite uleiuri esenţiale pentru nas înfundat sunt o alternativă pentru a trata congestiile sinusale precum cele determinate de: alergii, bacterii, virusuri, inflamaţii, gripă, răceala comună Unele uleiuri esenţiale pot ameliora simptome precum: congestia, inflamaţia și tusea.

Uleiuri esențiale pentru nas înfundat: STUDII

Nu există prea multe cercetări legate de uleiuri esenţiale pentru nas înfundat. Unele studii sugerează însă cum anumite uleiuri esenţiale pot ameliora simptomele neplăcute. Un studiu din 2006 a descoperit că uleiul de arbore de ceai (Tea Tree) are proprietăţi antiseptice, antibacteriene şi antiinflamatorii. Pentru că inflamarea ţesuturilor sinusale şi bacteriile sunt adesea responsabile pentru congestia sinusală, uleiul de arbore de ceai poate fi de ajutor.

Printr-un studiu din anul 2009 s-a descoperit că cineole 1,8, componentul principal al uleiului de eucalipt, este un tratament eficient şi sigur pentru sinuzită fără a se recurge la antibiotice. Potrivit Asociaţiei Naţionale pentru Aromaterapie Holistică cineole 1,8 ajută la curăţarea aerului de bacterii şi de alţi agenţi patogeni. De asemenea, poate contribui şi la curăţarea căilor respiratorii de mucus şi poate constitui o modalitate naturală de calmare a tusei.

Principalul compus din uleiul de mentă este mentolul. Mentolul se regăseşte în anumite remedii disponibile fără prescripţie medicală, cum ar fi unguentele, dropsurile şi soluţiile de inhalat. Conform unui studiu mentolul creează senzaţia de răcorire, determinându-i pe utilizatori să creadă faptul că pasajele lor nazale sunt mai curate şi că pot respira mai bine, chiar dacă acestea sunt în continuare congestionate. Întrucât uleiul de oregano are proprietăţi antibacteriene şi antifungice, în teorie ar putea ameliora congestia sinusală. Nu există însă cercetări publicate care să demonstreze acest fapt.

uleiuri esentiale pentru nas infundat
uleiuri esentiale pentru nas infundat

Uleiuri esențiale pentru nas înfundat: Cum le folosești

Cea mai bună metodă de utilizare care te va ajuta să scapi de nasul înfundat este inhalaţia. Poţi să inhalezi uleiuri esenţiale în mai multe feluri.

 • Inhalaţiile cu aburi implică amestecul uleiurilor esenţiale cu apa fierbinte pentru a crea aburi terapeutici. NAHA recomandă să se adauge 3-7 picături de ulei esenţial în apa fiartă dintr-o oală mare sau dintr-un castron termorezistent. Foloseşte un prosop pentru a-şi acoperi capul şi respiră pe nas, dar nu mai mult de 2 minute odată. Ţine ochii închişi pentru a preveni iritarea acestora.
 • Inhalarea directă se referă la inhalarea uleiurilor esenţiale direct din recipient. Poţi să adaugi şi 1 picătură de ulei într-o batistă, pe un disc de vată sau într-un un tub special pentru inhalaţii şi să inhalezi aroma de acolo.
 • Difuzoarele dispersează uleiurile esenţiale în aer, permiţându-le să se dilueze înainte să fie inhalate. Aceasta este o metodă de inhalaţii mai puţin puternică.
 • Pentru o baie cu aromaterapie, adaugă câteva picături de ulei esenţial în apa în care te vei îmbăia.
 • Pentru un masaj aromaterapeutic, adaugă câteva picături de ulei esenţial în loţiunea de masaj sau în uleiul de masaj preferate.

Uleiuri esențiale pentru nas înfundat: Riscuri şi precauţii

 • Folosirea uleiurilor esenţiale nediluate topic poate să ducă la iritaţii şi inflamaţii
 • Ingerarea uleiurilor esenţiale poate fi periculoasă
 • Nu ar trebui să aplici uleiuri esenţiale direct pe piele. Trebuie să le diluezi întotdeauna cu un ulei purtător, cu apă sau cu o loţiune. Uleiurile purtătoare cele mai populare includ ulei de jojoba, de migdale dulci, de măsline. Să le utilizezi direct pe piele poate să ducă la: arsuri, iritaţii, eczeme, mâncărimi
 • Fă-ţi un test pe piele înainte să foloseşti uleiurile esenţiale.
 • Uleiurile esenţiale sunt puternice. Când sunt inhalate în doze mici pentru perioade scurte, cele mai multe dintre ele sunt considerate sigure. Dacă le inhalezi în doze mari pentru perioade lungi, este posibil să te confrunţi cu ameţeli, dureri de cap şi greaţă.
 • Nu ar trebui să ingerezi uleiuri esenţiale. Acestea conţin compuşi puternici, ce pot duce la reacţii adverse. Unele dintre acestea nu se observă însă imediat. Uleiurile esenţiale pot interacţiona cu medicamentele pentru care nu este necesară prescripţia medicală. 

Alte tratamente pentru nas înfundat

Uleiurile esenţiale şi decongestionantele nu sunt singurele modalităţi ce tratează congestia nazală. Alte opţiuni includ:

 • Un umidificator de cameră pentru a crește umiditatea din încăpere
 • Un duş cu aburi sau un spray cu apă sărată sunt utile pentru subţierea mucusului
 • Un sistem de irigare a sinusurilor pentru a elibera mucusul nazale
 • O compresă caldă pe nas sau pe sinusuri pentru a uşura inflamaţia
 • Medicamente antialergice în cazul în care congestia e provocată de febra fânului sau de alte alergii
 • Benzi nazale, menite să deschidă pasajele nazale

Uleiuri esențiale pentru nas înfundat

Dacă ai congestie sinusală, asigură-te că urmezi o dietă sănătoasă. Evită lactatele, ciocolata şi alimentele procesate. Acestea pot creşte producţia de mucus. Asigură-te că te hidratezi suficient pentru a-ţi fluidiza mucusul nazal. Pune un umidificator în camera în care dormi pentru a avea parte de mai multă umezeală.

Dacă ai la îndemână oricare dintre aceste uleiuri esenţiale, încearcă să le inhalezi cu aburi de câteva ori pe zi:

 • Uleiul de arbore de ceai
 • Ulei de eucalipt
 • Uleiul de mentă peppermint (sau spearmint în cazul copiilor)
 • Uleiul de oregano

Dacă este posibil, consultă un expert în aromaterapie ca să te înveţe cum să combini uleiurile esenţiale pentru o ameliorare rapidă a congestiei nazale.

Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
 • No products in the cart.
0