Blog

uleiuri esentiale pentru alergii

Alergiile sezoniere pot surveni către sfârșitul iernii, primăvara, dar și spre finalul verii sau toamna.  Ele intervin ocazional, în cazul în care ești alergic/ă la o anumită plantă. De asemenea, te poți confrunta cu alergii în mod ciclic, în anumite luni ale anotimpurilor. Uleiurile esențiale pot fi folosite ca o alternativă sau drept tratament complementar pentru simptomele ce însoțesc alergiile. Ele sunt obținute din plante și pot fi utilizate în mai multe moduri. Printre cele mai populare moduri de a folosi uleiuri esențiale pentru alergii se numără:

  • Difuzarea în aer cu ajutorul unui difuzor
  • Includerea lor în apa de îmbăiere sau în produse spa
  • Aplicarea pe piele când sunt diluate
  • Difuzarea în aer cu ajutorul unui spray
  • Inhalarea lor direct din recipientul în care se află

Să inspiri aroma uleiurilor esențiale se numește aromaterapie. Această practică îți va stimula corpul cu ajutorul simțului mirosului. Ceea ce vei mirosi îți va influența diverse organe ale corpului.

La fel cum se întâmplă în cazul aromaterapiei, când vei aplica uleiuri esențiale pe corp ele vor ajunge să pătrundă în fluxul sanguin. Înainte să le aplici pe piele, trebuie neapărat să le diluezi. Un ulei purtător, precum este cel de migdale dulci sau de măsline, trebuie folosit în acest scop. În general, se vor adăuga 5 picături de ulei esențial în 30 g ulei purtător. Deocamdată nu există foarte multe dovezi științifice menite să încurajeze folosirea uleiurilor esențiale, dar probabil că acestea vor fi mai numeroase în viitor. Dacă se va realiza cu precauție, aromaterapia cu uleiuri esențiale va fi benefică. Dacă îți dorești să incluzi câteva uleiuri esențiale în rutina ta pentru a-ți ameliora din manifestările alergiilor, iată variante pe care le-ai putea încerca.

Uleiul esențial de lavandă

Face parte dintre cele mai populare uleiuri esențiale pentru că aduce multe beneficii. Spre exemplu, poate să îți ușureze simptomele ce însoțesc o alergie sezonieră întrucât calmează și reduce inflamațiile. Un studiu a arătat că uleiul esențial de lavandă previne inflamațiile de natură alergică, dar și inflamațiile de la nivelul celulelor mucoaselor. Poți să-l folosești în cadrul aromaterapiei, prin difuzare, poți să-l diluezi într-un ulei purtător și după aceea să-l adaugi în apa în care te vei îmbăia.

Lavanda

Uleiul esențial de eucalipt

Acest ulei este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și te poate ajuta în caz de congestie nazală. Senzația de răcorire pe care o ai când îi inspiri aroma te poate ajuta să te simți mai bine când treci printr-o alergie sezonieră. Poți încerca să difuzezi uleiul esențial de eucalipt cu ajutorul unui difuzor sau aroma sa poate inhalată direct din recipientul în care se află. În ciuda efectelor sale antiinflamatorii, uleiul esențial de eucalipt poate declanșa alergii la unele persoane.

21813 Eucalipt

Uleiul esențial de arbore de ceai

Chiar dacă mai este nevoie de cercetări care să demonstreze conexiunea dintre uleiurile esențiale și ameliorarea alergiilor, trebuie să știi că te poți ajuta, în acest scop, de uleiul esențial de arbore de ceai. Este posibil să te bucuri de efectele sale întrucât are proprietăți antiinflamatorii. Cu toate acestea, poate declanșa alergii. Înainte de a-l folosi, testează-l mai întâi pe o porțiune mică de piele. Uleiul esențial de arbore de ceai este periculos dacă va fi înghițit. De altfel, nu ar trebui să ingerezi niciun ulei esențial.

24.07 71910 Produs TeaTree INSTA

Uleiul esențial de mentă

Este vestit pentru că poate diminua inflamațiile. De asemenea, uleiul esențial de mentă poate să te ajute să respiri mai ușor dacă îl vei difuza în aer sau dacă îl vei aplica topic după ce îl vei dilua cu un ulei purtător. Poți să amesteci ulei esențial de mentă cu ulei esențial de lavandă și de lămâie pentru a crea un mix ce te va ajuta în ușurarea alergiilor. Cu toate acestea, ține minte că aceste uleiuri ar putea crește riscul de a avea o reacție alergică. Dacă vei folosi uleiuri de citrice, trebuie să știi că acestea vor crește sensibilitatea pielii la soare.

menta

Uleiul esențial de lămâie

Uleiurile de citrice sunt folosite de obicei în aromaterapie întrucât îmbunătățesc starea de alertă și cresc nivelul de energie. Uleiul esențial de lămâie ajută la eliberarea sinusurilor și la diminuarea congestiei, comună printre simptomele ce însoțesc alergiile sezoniere. Fii foarte atent/ă în ceea ce privește expunerea pielii la soare sau la radiațiile de la solar dacă vei folosi uleiul de lămâie și în general oricare uleiuri de citrice. Poți să le pui în difuzor pentru a te binedispune sau le vei aplica pe piele pentru a-ți ușura manifestările neplăcute ce însoțesc alergiile.

lamaie
lamaie

Riscuri și potențiale complicații ce țin de folosirea de uleiuri esențiale pentru alergii

 Folosirea uleiurilor esențiale nu este total lipsită de riscuri. Este important să le folosești doar pe cele despre care știi că sunt de calitate și trebuie să urmezi întocmai instrucțiunile de utilizare. Dacă știi că ai diferite alergii sau dacă ești sensibil/ă la anumite substanțe chimice, trebuie să știi că uleiurile esențiale ar putea duce și ele la declanșarea altor răspunsuri alergice. Trebuie să consulți un medic înainte de a apuca să le folosești.

Când vrei să recurgi la uleiuri esențiale pentru alergii, ține seama și de următoarele aspecte:

  • Când le vei folosi pentru prima dată, pentru a evita o reacție alergică, fii precaut/ă- Mai întâi vei testa uleiul esențiale ales, amestecat cu un ulei purtător, pe pielea intactă, în zone precum în interiorul brațului. Dacă nu survine nicio reacție neobișnuită în 24 de ore, îl poți folosi în siguranță. Trebuie să procedezi așa cu toate uleiurile esențiale, mai ales dacă știi că ai alergii
  • Uleiurile esențiale nu vor fi aplicate direct pe piele- Înainte să le aplici, le vei dilua într-un ulei purtător
  • Nu vei ingera uleiuri esențiale
  • Folosește uleiurile esențiale pentru alergii cu precauție mai ales dacă în preajma ta se află o femeie însărcinată, o femeie aflată în perioada de alăptare sau un copil (în special un bebeluș)
Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
  • No products in the cart.
0