Printre cele mai cunoscute cauze responsabile pentru congestia sinusală sunt răcelile, alergiile, infecțiile sinusale sau gripa. Folosește uleiuri esențiale pentru sinusuri, incluzând aici uleiul esențial de eucalipt și cel de mentă, pot fi utile întrucât eliberează căile respiratorii și ușurează congestia.
Uleiurile esențiale sunt o alegere populară când vine vorba despre un tratament naturist. Ele sunt folosite pentru a diminua congestia sinusală, pentru a desfunda nasul și pentru a stimula drenajul la nivelul sinusurilor. Dintre acestea, se remarcă mai ales uleiul esențial de eucalipt și cel de mentă.
Până în momentul de față, există puține dovezi științifice menite să susțină folosirea de uleiuri esențiale pentru sinusuri și ușurarea congestiei sinusale. Cu toate acestea, există dovezi potrivit cărora uleiurile esențiale sunt capabile să îmbunătățească simptomele legate de acest tip de congestie; majoritatea dovezilor sunt reprezentate mai degrabă de studii de laborator și de studii realizate prin implicarea animalelor decât prin studii care să se bazeze pe participarea oamenilor.
Există cercetări care indică faptul că uleiurile esențiale au următoarele proprietăți:
- Diminuează inflamația
- Contribuie la contracararea bacteriilor
- Ușurează durerile
Toate aceste efecte pot ajuta la ameliorarea simptomelor ce sunt asociate unei congestii. În cadrul articolului de mai jos vor fi prezentate modurile în care pot fi utilizate uleiuri esențiale pentru sinusuri, pentru ameliorarea nasului înfundat și/sau care curge.
Uleiul esențial de mentă
Numeroase persoane au constatat că inhalarea aromei uleiului esențial de mentă le va prinde bine când simt că au sinusurile blocate. Acest efect se datorează efectului răcoritor. Dar oare uleiul esențial de mentă poate ajuta într-adevăr la ameliorarea simptomelor unei sinuzite? Acest ulei esențial conține mentol, un compus ce poate avea efect asupra receptorilor de pe mucoasa nazală, ajutând la eliberarea căilor respiratorii și la eliminarea mucusului.
Studii de laborator arată că uleiul esențial de mentă ar putea ajuta la contracararea bacteriilor, acestea din urmă reprezentând una dintre cauzele care conduc la congestia sinusală. Un studiu realizat prin implicarea animalelor demonstrează că acest ulei poate să reducă și din inflamație. Este important de precizat că aceste studii nu au studiat asemenea efecte și în cazul oamenilor.
Spre exemplu, se poate face o inhalație cu aburi dacă se vor pune câteva picături de ulei de mentă într-un recipient cu apă caldă și se va inspira aburul format câteva minute, până când nasul înfundat și alte simptome neplăcute se vor diminua. Alternativ, acest ulei esențial poate fi pus într-un difuzor. În același timp, trebuie să știi că există și produse speciale pentru decongestionarea nazală care conțin mentă.
Uleiul esențial de eucalipt
Uleiul esențial obținut din eucalipt promite că este un remediu alternativ pentru sinuzită și congestii nazale. Câteva produse speciale pentru decongestionarea căilor respiratorii disponibile pe piață precum este, de exemplu, unguentul decongestionant ce se aplică pe piept, conțin și ulei de eucalipt. Numeroase voci susțin faptul că acest ulei poate ușura simptomele ce însoțesc răcelile, tusea, congestia sinusală și cea nazală. Uleiul esențial de eucalipt este utilizat adesea pentru inhalații cu aburi. La fel ca uleiul de mentă, poate să ajute la eliberarea căilor respiratorii și la reducerea congestiei. Aceste efecte sunt posibile întrucât conține cineol.
Un mic studiu din anul 2009 a adus în prim-plan următorul fapt: compusul cineol poate fi o soluție sigură și eficientă pentru problemele sinusale, prin comparație cu un tratament placebo (când participanții au primit pastile). Oamenii de știință avertizează însă că este posibil ca utilizarea acestui ulei să provoace iritații sau arsuri. Ei au descoperit că datorită cineolului se va ajunge la diminuarea simptomelor ce însoțesc o sinuzită, precum: durerile de cap, obstrucția nazală, nasul care curge.
Uleiul esențial de arbore de ceai
Are capacitatea de a ușura congestia sinusală întrucât combate două dintre principalele cauze responsabile pentru acest tip de congestie: bacteriile și virusurile. O sinteză de studii din 2015 a remarcat că în uleiul esențial de arbore de ceai se regăsește un compus (alpha-sabine) ce are efecte antivirale, antibacteriene și antifungice. Uleiul esențial poate să ajute și la reducerea inflamației, ceea ce va favoriza eliberarea sinusurilor. Odată ce se întâmplă așa, se vor ameliora și simptomele ce însoțesc congestia, precum nasul înfundat sau care curge. Uleiul esențial de arbore de ceai este folosit adesea într-un difuzor.
Uleiul esențial de oregano
Uleiul acesta poate ajuta în recuperarea de după o sinuzită întrucât ajută la combaterea bacteriilor. Oamenii de știință au constatat că în uleiul esențial de oregano se află compusul numit carvacrol, ce este capabil să inhibe proliferarea bacteriilor.
Uleiul esențial clary sage (salvie)
Clary sage este un alt ulei esențial ce poate ajuta în combaterea sinuzitei sau a congestiei provocate de bacterii. Printr-un studiu de laborator din anul 2015 s-a arătat că acest ulei esențial este un agent antimicrobian natural.
Uleiul esențial de lavandă
Uleiul esențial de lavandă poate să diminueze congestia sinusală întrucât acționează asupra durerii și a inflamației. Un studiu de laborator din anul 2015 a arătat că acest ulei are efecte analgezice și că ar putea contribui la reducerea inflamației. Aceste efecte nu au fost însă demonstrate și prin studii realizate cu implicarea oamenilor. Uleiul esențial de lavandă are și proprietăți calmante, ajutând la relaxare și asigurând un somn mai liniștit.
Uleiul esențial de rozmarin
Este un alt ulei esențial cu proprietăți antiinflamatorii, care poate ușura congestia sinusală. Autorii unui studiu din anul 2016 au adus în prim-plan proprietățile antiinflamatorii ale rozmarinului. Aceștia au constatat și că planta este o sursă importantă de antioxidanți și că ar putea ajuta în gestionarea sindromului metabolic.
Cum se pot folosi uleiuri esențiale pentru sinusuri
Pentru a folosi uleiurile esențiale pentru sinusuri și ameliorarea congestiei sinusale, este cel mai bine să le diluezi și după aceea să le inhalezi aroma. Uleiurile esențiale nu vor fi ingerate.
Există 4 metode prin care poată fi inhalată aroma uleiurilor esențiale:
- Prin inhalarea directă a aromei: Se vor pune câteva picături de ulei esențial pe o batistă și după aceea se va inspira ușor aroma, ținând batista în apropierea feței. Ai grijă și nu aplica uleiurile esențiale direct pe piele întrucât pot produce iritații
- Prin inhalarea aburului: Vei pune câteva picături de ulei esențial într-un vas cu apă fierbinte și vei inhala aburul format. Pentru a avea parte de cât mai mult abur, ar trebui să îți pui un prosop pe cap
- Prin folosirea unui difuzor: Un difuzor va dispersa uleiul esențial în aer. Să te folosești de el presupune să apelezi la o metodă blândă de a inhala aroma uleiurilor esențiale când te afli acasă
- Prin adăugarea în apa în care te vei îmbăia: Câteva picături de ulei esențial vor fi puse în apa în care te vei îmbăia și apoi le vei inhala ușor aroma
Pentru a aplica uleiurile esențiale pe piele trebuie să le diluezi într-un ulei purtător, precum este cel de migdale dulci de exemplu. Proporția recomandată este aceasta: se vor pune 3-5 picături de ulei esențial la câte 30 g ulei purtător. Este necesar și să vezi dacă nu cumva te vei confrunta cu vreo reacție alergică în urma folosirii uleiurilor esențiale. În acest scop, vei aplica câteva picături de ulei esențial diluat pe o porțiune de piele. Dacă într-un interval de 24 de ore nu este vizibilă nicio modificare pe piele, înseamnă că uleiul esențial este sigur pentru tine.
Uleiurile esențiale sunt sigure pentru copii?
Asociația Americană a Practicienilor Naturopați susține că uleiurile esențiale nu vor fi folosite pentru bebelușii care sunt mai mici de 3 luni. Unele uleiuri esențiale pentru sinusuri sunt sigure pentru copiii mai mari. Consultă-te întotdeauna cu un medic înainte să expui un bebeluș sau un copil mai mare la uleiuri esențiale. Anumite voci susțin că uleiul esențial de eucalipt și cel de mentă sunt periculoase pentru copiii mici și de aceea nu ar trebui folosite în preajma celor ce au sub vârsta de 3 ani. În momentul în care se va folosi un difuzor, ia în calcul faptul că aroma uleiurilor esențiale va fi inhalată de copii, de animale de companie și de alți membri a familiei. Uleiurile esențiale nu vor fi difuzate în locuri publice, precum în magazine, în condițiile în care sunt numeroase persoane care pot fi alergice la ele. Nu uita că anumite uleiuri esențiale, precum acela de mentă sau cel de eucalipt, pot fi factori declanșatori pentru simptomele ce însoțesc astmul.